Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φ. Γεννηματά: Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε λουκέτα και φτώχεια
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Φ. Γεννηματά: Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε λουκέτα και φτώχεια

  • A-
  • A+

Ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στην κυβέρνηση ήταν κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Αφού επεσήμανε ότι υπάρχει κρίση στην οικονομία, τόνισε ότι προχώρησε στον συγκεκριμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο για «να δώσετε απαντήσεις, όχι σε μένα και στην παράταξή μας, αλλά στον Ελληνικό λαό που αγωνιά και περνά ήδη δύσκολα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι το Κίνημα Αλλαγής ποτέ δεν είπε ότι υπάρχει λεφτόδενδρο και υπερασπίστηκε το κοστολογημένο ενδιάμεσο πρόγραμμα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την στήριξη της οικονομίας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν το έλαβε υπόψη της, κατηγορώντας την παράλληλα για ελλιπή στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αλλά και για προχειρότητα στην επανεκκίνηση του τουρισμού.

«Ακολουθείτε λάθος δρόμο, είστε δέσμιος των συντηρητικών σας πολιτικών, δέσμιος των αγκυλώσεών σας», είπε απευθυνόμενη προς τον Πρωθυπουργό για να προσθέσει: «Σαρώνετε ό,τι βρίσκετε μπροστά σας, είστε δέσμιος της ανικανότητας των υπουργών σας». Κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της «οδηγεί σε ερείπια, σε αδιέξοδα για τις επιχειρήσεις και εργαζόμενους, σε λουκέτα και σε φτώχεια».

«Οι κυβερνήσεις είναι για τα δύσκολα. Τα μέτρα που έχετε πάρει, είναι ανεπαρκή και τα πήρατε με μεγάλη καθυστέρηση. Ο τουρισμός δοκιμάζεται, προχωράτε με τη λογική ‘βλέποντας και κάνοντας’ στον τουρισμό που πάνω του στηρίζεται η ελληνική οικονομία», υπογράμμισε.

Όπως σημείωσε, «παρά τα ωραία λόγια» της κυβέρνησης, μόνο το 30-35% των εποχικών ξενοδοχείων έχει ανοίξει και «χιλιάδες εργαζόμενοι θα ζήσουν σε συνθήκες φτώχειας το επόμενο διάστημα».

Η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε τους εργαζόμενους ως «τα μεγάλα θύματα» της κυβερνητικής πολιτικής και έκανε λόγο για «σχέδιο συνειδητής εκμετάλλευσης της κρίσης» την οποία η κυβέρνηση βρήκε ως «ευκαιρία για άνευ προηγουμένου επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα». Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι έχει διαμορφώσει συνθήκες εργασιακής ζούγκλας.

Η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. άσκησε δριμεία κριτική και για τη στάση των τραπεζών απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Με τα κριτήρια που θέτουν και τα εμπόδια που εγείρουν οι Τράπεζες, η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μένουν εκτός ρευστότητας. Καταδικάζονται σε λουκέτο. Ουσιαστικά οι Τράπεζες ενδιαφέρονται μόνο για τους λεγόμενους ''καλούς πελάτες'' τους. Στηρίζονται μόνο οι μεγάλοι και ισχυροί.

Ξεκινούν από τον Σεπτέμβριο οι πλειστηριασμοί και μιλάτε μόνο για προσωρινή ανακούφιση με επιδότηση των δανείων. Έχουμε προτείνει οριστική, βιώσιμη και αποτελεσματική λύση, ιδίως για τους ασθενέστερους δανειολήπτες και την αρνείστε. Μένετε απλοί θεατές κ. Μητσοτάκη στη σφαγή των μικρομεσαίων», τόνισε η κ. Γεννηματά και . κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα τώρα.

«Αυξήστε τα ποσά της ενίσχυσης. Ανταποκριθείτε στις ανάγκες. Δώστε στις Τράπεζες να καταλάβουν ότι ανακεφαλαιοποιήθηκαν, τρεις φορές με χρήματα του Ελληνικού λαού και τώρα είναι η ώρα να βάλουν γερά πλάτη για να μην οδηγηθούμε σε αφελληνισμό της οικονομίας. Εκτός αν αυτό δεν σας ανησυχεί», ανέφερε.

«Ο δρόμος που ακολουθείτε, αγνοεί τους πολλούς και στηρίζει μόνο τους λίγους και ισχυρούς. Έχετε ευθύνη για ό,τι θα ακολουθήσει», συνέχισε, καλώντας την κυβέρνηση να μην επαναπαύεται από το «ωσαννά» των δημοσκοπήσεων.

Τόνισε ακόμη πως υπάρχουν δύο δρόμοι: «ο νέο- συντηρητικός της δήθεν ''επιστροφής στην κανονικότητα'' των λίγων που έχετε επιλέξει και ο δρόμος που προτείνουμε εμείς, ο δρόμος της Νέας Αλλαγής».

«Δε δέχομαι μαθήματα σοσιαλδημοκρατίας»

Με αφορμή αιχμή του Κυριάκου Μητσοτάκη πως με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, μια φιλελεύθερη κυβέρνηση δεν διστάζει να πάρει και σοσιαλδημοκρατικά μέτρα, η Φώφη Γεννηματά σχολίασε σε έντονο ύφος, στη δευτερολογία της: «Δε δέχομαι μαθήματα σοσιαλδημοκρατίας. Πολλοί την διεκδικούν κι ο κ. Τσίπρας πρόσφατα. Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα δεχθεί καμία αλλαγή όρων εργασίας. Αυτή είναι η σοσιαλδημοκρατία. Θα λέμε την αλήθεια για το πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας».

Εξέφρασε ωστόσο την ικανοποίησή της για τη υιοθέτηση ορισμένων θέσεων του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, επιμένοντας πάντως, ότι βασικές προτάσεις δεν έχουν γίνει αποδεκτές, όπως η μείωση του ΦΠΑ. «Όσα εξαγγέλλετε, συνιστούν σημαντική παραδοχή ότι είναι ανεπαρκή όσα έχετε κάνει μέχρι τώρα», ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Δήλωσε επίσης, ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι ανοικτό να στηρίξει το νομοσχέδιο για τις πορείες, εφ όσον η κυβέρνηση αποδεχθεί να τεθούν θεσμικές εγγυήσεις, οι οποίες προβλέπονται στη πρόταση του 2012, επί δημαρχίας Γιώργου Καμίνη. «Φέρτε θεσμικές εγγυήσεις να το ψηφίσουμε», υπογράμμισε.

Ζήτησε για άλλη μια φορά να δοθεί η λίστα με τα ποσά που δόθηκαν στο ΜΜΕ, λέγοντας πως αν χρειαστεί, θα καταθέσει και γι΄ αυτό το θέμα ερώτηση στον κ. Μητσοτάκη.

Αναφέρθηκε ακόμη με αιχμές στην κυβερνητική τακτική απέναντι στη τουρκική επιθετικότητα, όπου επανέλαβε την ανάγκη για σύγκλιση Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και διερωτήθη γιατί το αρνείται ο κ. Μηστοτάκης. «Είμαστε υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, αλλά όχι όταν έχει το πιστόλι στο τραπέζι», είπε η κ. Γεννηματά.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Οριζόντια στήριξη στις επιχειρήσεις που προστατεύουν τους εργαζόμενους
41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν αίτημα στήριξης όλων των επιχειρήσεων της χώρας, που πλήττονται - λίγο ή πολύ - από την πανδημία του κορονοϊού, εφόσον δεν αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων τους.
ΣΥΡΙΖΑ: Οριζόντια στήριξη στις επιχειρήσεις που προστατεύουν τους εργαζόμενους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Βάζετε τη χώρα σε στενό κορσέ δια βίου»
Φουλ επίθεση κατά της κυβέρνησης και ειδικά εναντίον του πρωθυπουργού, εξαπέλυσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. Σήμερα γράφεται μία ταπεινωτική σελίδα στην Ιστορία της χώρας,...
«Βάζετε τη χώρα σε στενό κορσέ δια βίου»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ή εθνική στρατηγική ή εθνική τραγωδία»
Με συναινετική διάθεση αλλά και βολές τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, εμφανίστηκε η Φώφη Γεννηματά, στη Βουλή. Συμφώνησε με τον πρωθυπουργό για τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών...
«Ή εθνική στρατηγική ή εθνική τραγωδία»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Και η Φώφη κατά της Ζωής
Το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε χθες να επισημοποιήσει τη διαφωνία του για τις πρακτικές της Ζωής Κωνσταντοπούλου και με επιστολή της Φώφης Γεννηματά προς τον πρωθυπουργό τον κάλεσε να την αποπέμψει από τη θέση της...
Και η Φώφη κατά της Ζωής
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ν. Σαντορινιός: Οι εποχικά εργαζόμενοι βιώνουν συνθήκες ακραίας φτωχοποίησης
Να υιοθετήσει άμεσα τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της εργασίας καλεί την κυβέρνηση ο βουλευτής Δωδεκανήσων της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Ν. Σαντορινιός: Οι εποχικά εργαζόμενοι βιώνουν συνθήκες ακραίας φτωχοποίησης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Φ. Γεννηματά: «Στη βουλή το θέμα των 850 πρώην εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας»
Στη βουλή προτίθεται να φέρει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. το θέμα των 850 πρώην εργαζομένων στην «Ελευθεροτυπία» και το μπλοκάρισμα των αποζημιώσεών τους από τις τράπεζες.
Φ. Γεννηματά: «Στη βουλή το θέμα των 850 πρώην εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας