Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μηνύματα ενότητας αλλά και αυτοκριτική στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI

Μηνύματα ενότητας αλλά και αυτοκριτική στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

  • A-
  • A+

Η ανάγκη να προχωρήσει μπροστά το κόμμα, διορθώνοντας τις όποιες αστοχίες και με το βλέμμα στη διεύρυνση, τονίστηκε σήμερα (Σάββατο) από πολλές πλευρές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Η συνεδρίαση αυτή έρχεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την παράνομη ηχογράφηση Μιωνή (ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον Νίκο Παππά, αλλά και προσφυγή του ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη) και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ με τη Novartis, με τη σχετική δικαστική απόφαση να εμπλέκει και Έλληνες «αξιωματούχους» στο σκάνδαλο. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να περάσουν στην «επόμενη ημέρα» και ουσιαστικά να βάλουν στο αρχείο την τηλεφωνική συνομιλία του πρώην υπουργού Ν. Παππά με τον Σάμπυ Μιωνή, η οποία προκάλεσε αναταραχή εντός του κόμματος. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε πως ο ίδιος είναι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας, προειδοποιώντας μάλιστα πως «αν πιστεύουν ότι τους ευνοεί ένα ριμέικ του βρώμικου '89, είμαι και είμαστε εδώ». 

Από την πλευρά τους, τα στελέχη τους κόμματος κατά τη δική τους τοποθέτηση προχώρησαν σε μηνύματα ενότητας του κόμματος, χωρίς να απουσιάζουν οι επισημάνσεις για λάθη, καθυστερήσεις και γενικότερα η αυτοκριτική διάθεση για επιλογές που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν. Παράλληλα, ήταν έντονη η κριτική που ασκήθηκε κατά της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης για τις πολιτικές που ακολουθεί. 

Οι τοποθετήσεις

Λαμβάνοντας τον λόγο μετά τον Αλ. Τσίπρα, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, έριξε πυρά κατά της Ν.Δ., τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να γίνει «restart» στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Η Ν.Δ. είναι προσκολημμένη στο μοντέλο της χρεωκοπίας. Δεν έχει καταλάβει τίποτα από τους λόγους της κρίσης» σημείωσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση, ότι όχι μόνο αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά τη βλέπει ως ευκαιρία για να «αναδιαρθρώσει την ελληνική οικονομία προς όφελος των λίγων». Μιλώντας για τη διαδικασία διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, δήλωσε πως «χάσαμε χρόνο» και πως «δεν έχει ανοίξει όπως θα έπρεπε το κόμμα».

EUROKINISSI

Για «κρίση δημοκρατίας» που προστίθεται στην τριπλή κρίση «οικονομική, υγειονομική, κλιματική» έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας την ανάγκη να υπάρξει καθημερινή πάλη με τον παραγοντισμό και το πελατειακό κράτος. «Ξέρουμε τι είναι η δεξιά και ξέρουμε τι γίνεται και ότι δεν έχει καμία σχέση με την κριτική που μας ασκούν» σημείωσε και τόνισε με νόημα (και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις) πως «ζούμε σε μία χώρα που ο οποιοσδήποτε μπορεί να ηχογραφήσει, ο οποιοσδήποτε μπορεί να απειλήσει ότι θα δημοσιεύσει αυτήν την ηχογράφηση, ο οποιοσδήποτε μπορεί να επιλέξει πότε θα δημοσιεύσει την ηχογράφηση».

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε περήφανος για την αυστηρή κριτική του κόσμου της Αριστεράς, σημειώνοντας πως οποιαδήποτε κριτική είναι καλοδεχούμενη.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, αναφέρθηκε στην ανάγκη διεύρυνσης και μετεξέλιξης του κόμματος, η οποία όμως θα πρέπει να γίνει με προσοχή, ώστε το κόμμα να μην ενδώσει στον λαϊκισμό. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις πιο καλές παραδόσεις της Αριστεράς, είπε, προσθέτοντας πως εκ φύσεως η Αριστερά είναι κόμμα λαϊκό, αλλά ποτέ δεν είχε τη λαϊκότητα του ΠΑΣΟΚ. Εξέφρασε την επιθυμία αυτή η λαϊκότητα, να «μπολιάσει» τον χώρο της Αριστεράς, χωρίς όμως να ανοίξει την πόρτα στον «λαϊκισμό» που χαρακτήριζε πολλές φορές το ΠΑΣΟΚ.

Την ανάγκη να ενταθεί η προσπάθεια διεύρυνσης και ανασυγκρότησης του κόμματος υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς, αναγνωρίζοντας ότι αυτό δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Ο ίδιος επισήμανε ότι αυτό το κόμμα πρέπει να κάνει ατομική και συλλογική αυτοκριτική, ακόμα και «για το παραμικρό, αν ξέφυγε μια κουβέντα». Δήλωσε με νόημα πως «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που πετάνε τα εκατομμύρια δεξιά-αριστερά σαν αλογόμυγες».

EUROKINISSI

Στην αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στο «βρώμικο '89» αναφέρθηκε ο Νίκος Φίλης, δηλώνοντας ότι «δεν μπορούμε να λέμε ότι μπορεί να επαναληφθεί το '89», καθώς είναι «άλλοι οι πρωταγωνιστές... άλλα τα διακυβεύματα... άλλη η ιστορία της Αριστεράς... Η Αριστερά υπήρξε δύναμη κάθαρσης τότε. Όχι δύναμη συνενοχής», επισήμανε ο κ. Φίλης.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση της Ν.Δ., υπογράμμισε πως «είναι προφανές ότι ο Μητσοτάκης αντέχει και οικοδομεί καθεστώς», εκτιμώντας ότι «δεν είναι κυβέρνηση που θα φύγει αύριο, και ακόμα και αν φύγει, θα αφήσει τα αποτυπώματά της στους αρμούς της εξουσίας». Ο Ν. Φίλης επισήμανε επίσης πως «η Αριστερά και το ηθικό της πλεονέκτημα δίνουν καθημερινά εξετάσεις. Δεν έχει λόγο να κάνει εκπτώσεις από τις αρχές της». Αναφερόμενος μάλιστα στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας» και πως αυτή έχει να κάνει με «το ύφος, το ήθος και την αλαζονεία που εξέπεμπε για συγκεκριμένα ζητήματα. Και τέτοια ζητήματα τα ζούμε αυτές τις ημέρες».

Ο Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε με τη σειρά του και αυτός στις τελευταίες εξελίξεις, αφήνοντας αιχμές για τα μέσα ενημέρωσης. «Κάποιοι μιλάνε με όρους ουδετερότητας και βάζουν στο ίδιο ζύγι τα υπαρκτά σκάνδαλα που πήγαμε εμείς στη Δικαιοσύνη, με τη σκανδαλολογία και τη λασπολογία που εκτοξεύει ο υπόκοσμος του Μαρινακιστάν και του Κουρτακιστάν», είπε χαρακτηριστικά.

«Καταπίνουμε τα σκάνδαλα της Ν.Δ. και αυτομαστιγωνόμαστε για τους Μαρινάκηδες και τους Κουρτάκηδες», πρόσθεσε και έκανε λόγο για πλήρη δικαίωση των ενεργειών του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τη Novartis. «Δεν γίνεται να μας πυροβολεί ο εχθρός με Καλάσνικοφ και εμείς να κρατάμε το βασιλικό του ηθικού πλεονεκτήματος», κατέληξε ο κ. Πολάκης. 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εν κινήσει οι τάσεις στη σκακιέρα του ΣΥΡΙΖΑ
Το εσωκομματικό πεδίο στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βρίσκεται και πάλι εν κινήσει, επιβεβαιώνοντας έτσι τους περισσότερους πολιτικούς επιστήμονες που εξετάζουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το φαινόμενο «Σύριζα» την τελευταία...
Εν κινήσει οι τάσεις στη σκακιέρα του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εξώδικο Τσακαλώτου σε ιστοσελίδα για συκοφαντικά δημοσιεύματα
Με εξώδικο απαντά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε απολύτως αναληθή και συκοφαντικά δημοσιεύματα, που μόνο σκοπό έχουν να θίξουν εμένα και τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Εξώδικο Τσακαλώτου σε ιστοσελίδα για συκοφαντικά δημοσιεύματα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κίτρινες κάρτες από Τσίπρα για τα επικοινωνιακά φάουλ
Επιχείρηση «πειθαρχία» από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εκτόξευσε βέλη προς το εσωτερικό του κόμματος κατά την εισήγησή του στην συνεδρίαση του διευρυμένου πολιτικού κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Κίτρινες κάρτες από Τσίπρα για τα επικοινωνιακά φάουλ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αποστάσεις Τσακαλώτου από Τσίπρα περί «πολιτικών απατεώνων»
Την εμφανή διαφοροποίησή του από τη φράση που έχει χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη καταγράφει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε άρθρο του για τα βασικά θέματα της επικαιρότητας και τα...
Αποστάσεις Τσακαλώτου από Τσίπρα περί «πολιτικών απατεώνων»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Δεν υπάρχει “κούρεμα” του Ευκλείδη, ανέλαβε πολύ σημαντική θέση ευθύνης»
Απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι είναι «κούρεμα» η ανάληψη από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο της θέσης του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και του υπεύθυνου των διαρκών επιτροπών οικονομίας και παραγωγής, μετά...
«Δεν υπάρχει “κούρεμα” του Ευκλείδη, ανέλαβε πολύ σημαντική θέση ευθύνης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας