Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.1°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 9.4°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 5.6°C / 12.0°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.8°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.0°C / 3.0°C
  1 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 0.6°C / 12.0°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.0°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 11.7°C
  4 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  1 BF
  92%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  81%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 16.0°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.4°C / 8.9°C
  1 BF
  76%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.7°C
  1 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  3 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.0°C / 3.0°C
  1 BF
  70%
H απόφαση κόλαφος για την Novartis, οδηγεί τις εξελίξεις

Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασιλη μαζί με τον υπεύθυνο για θέματα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ- Προδευτικη Συμμαχία, Φώτη Κουβέλη στον Άρειο Πάγο όπου κατέθεσαν αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ηχογράφηση της συνομιλίας του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή με τον Νίκο Παππά, την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020.

EUROKINISSI/ΔΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

H απόφαση κόλαφος για την Novartis, οδηγεί τις εξελίξεις

 • A-
 • A+
Τον δρόμο της Δικαιοσύνης ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της παράνομης ηχογράφησης του Νίκου Παππά από τον Σάμπι Μιωνή, με αφορμή το σκάνδαλο Novartis. H Γραμματέας της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Όλγα Γεροβασίλη, μαζί με τον υπεύθυνο για θέματα Δικαιοσύνης, Φώτη Κουβέλη, κατέθεσαν αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ενώ την ίδια ώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το γεγονός ότι το κείμενο του συμβιβασμού δεν αναφέρεται ονομαστικά σε πολιτικά πρόσωπα».
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αναφορά για την παράνομη ηχογράφηση Μιωνή κατέθεσαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη, μαζί με τον υπεύθυνο για θέματα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Φώτη Κουβέλη.

Στην αναφορά υπογραμμίζονται οι ευθύνες της προανακριτικής επιτροπής για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση Μιωνή στο σύνολό της, παραβιάσεις της νομοθεσίας που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν συντελεστεί, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη νομική αποδόμηση του περιεχομένου της παράνομης ηχογράφησης και στη μεθόδευση που ακολουθήθηκε από την προανακριτική επιτροπή για την αξιοποίηση αυτού του υλικού.

Οι δηλώσεις 

EUROKINISSI/ΔΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μετά την κατάθεση αναφοράς, η Όλγα Γεροβασίλη έκανε γνωστό πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την ελληνική Δικαιοσύνη να επιληφθεί του θέματος (…) ώστε «να μην γίνει η Ελλάδα χώρα παρακρατικών πρακτικών».

Η πρώην υπουργός σημειώνει πως «έχουμε εν προκειμένω, παράνομες ηχογραφήσεις και χρήση αυτών» και «ανοικτό το ενδεχόμενο ότι εισερχόμαστε σε μπαράζ τέτοιων ηχογραφήσεων».

Αυτό για το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το πρώτο σκέλος. Το άλλο, «αφορά αυτή καθεαυτή τη λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής η οποία έχει παραβεί όλο το δικαιικό σύστημα στη χώρα, με αυθαιρεσίες, καταπατήσεις δικαιωμάτων».

Η Όλγα Γεροβασίλη μεταξύ άλλων κάνει αναφορά στην «απόφαση κόλαφος για το συμβιβασμό ανάμεσα στο αμερικανικό Δημόσιο και τη Novartis (...)» τονίζοντας πως «η χώρα μας θα πρέπει να εστιάσει στα θέματα που την αφορούν και να προβεί στη διερεύνηση αυτού του σκανδάλου».

Τέλος, υπογραμμίζει πως «αυτή η αποκάλυψη (…) αποτελεί κόλαφο για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία έστησε σκευωρία  για να μετατρέψει το ίδιο το σκάνδαλο σε σκευωρία!».

Ο Φώτης Κουβέλης, με τη σειρά του, υπογραμμίζει πως «δε μπορεί να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα κασέτας» και εξηγεί το λόγο που ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε αναφορά στον εισαγγελέα.

«Ζητάμε να πράξει τα προβλεπόμενα από το νόμο αναφορικά με τον έλεγχο παρανόμων πράξεων. Και παράνομες πράξεις είναι η καταγραφή συνομιλιών, παράνομη πράξη είναι η χρήση αυτών των συνομιλιών. Χρήση που έχει γίνει σε πολλαπλά επίπεδα και βεβαίως και από την Προανακριτική Επιτροπή» τονίζει ο υπεύθυνο για θέματα Δικαιοσύνης.

«Είναι μία υποχρέωσή μας αναφορικά με την υπόθεση που λέγεται νομιμότητα και σεβασμός των θεσμών της Δικαιοσύνης. Δε μπορεί να μετατραπεί η Ελλάδα σε μία χώρα κασέττας. Δεν προστατεύεται τίποτα εάν το επιτρέψουν αυτό, εάν το επιτρέψει η ελληνική Δiκαιοσύνη» υπογραμμίζει ο Φώτης Κουβέλης.

Το στέλεχος της Κουμουνδούρου κάνει αναφορά στο σκάνδαλο Novartis, «ένα σκάνδαλο που πιστοποιείται ως τέτοιο και με τον  πρακτικό συμβιβασμό που έγινε στην Αμερική», ζητώντας «το ελληνικό Δημόσιο άμεσα να διεκδικήσει τη ζημία η οποία καταγράφεται».

Αντιδράσεις

EUROKINISSIΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η ζημία κατά τους υπολογισμούς και κατά το πρακτικό που υπεγράφη στην Αμερική, είναι πολλές δεκάδες εκ. δολάρια και επισφραγίστηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και το δικαστήριο του Νιου Τζέρσι.

Επιβάλλοντας ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν ποτέ κυρωθεί βάσει του ομοσπονδιακού νόμου περί διαφθοράς στην αλλοδαπή (Foreign Corrupt Practices Act), η Novartis καλείται να καταβάλει συνολικά 345 εκατομμύρια δολάρια για αθέμιτες πρακτικές σε Ελλάδα – Ν. Κορέα – Βιετνάμ, με τη μερίδα του λέοντος -310 εκατομμύρια ευρώ- να αναλογεί στις πρακτικές που ακολουθήθηκαν στη χώρα μας και μόνο 35 εκατομμύρια ευρώ να αφορούν τη Ν. Κορέα και το Βιετνάμ! Το συνολικό ποσόν αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που επιτεύχθηκε μεταξύ της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis και των αμερικανικών Αρχών.

Η απόφαση των αμερικανικών αρχών δεν έμειναν ασχολίαστες από τον Δημήτρη Τσοβόλα που εξαπέλυσε μύδρους κατά της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής.

Ο γνωστός δικηγόρος καταγγέλλει ότι τα δύο κόμματα προσπάθησαν να συγκαλύψουν το σκάνδαλο και επισημαίνει ότι ο εντολέας του «δικαιώνεται μέσα από αυτήν τη συμφωνία ΗΠΑ-NOVARTIS».

Το δικηγορικό γραφείο του Παύλου Κ. Σαράκη σε δήλωσή του αφιερώνει την απόφαση «σε όλους του Ελληνες πολίτες που πλήρωσαν ακριβά τη διαφθορά στον χώρο της υγείας στην πατρίδα μας και βλέπουν τους ενόχους να κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι και να προκαλούν τη λογική και τη Δικαιοσύνη».

Ν.Δ.

«Τίτλοι τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει από καιρό»

«Η σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, για κλείσιμο της υπόθεσης Novartis με την επιβολή προστίμου 112 εκατομμυρίων δολαρίων, δίχως να προκύψουν αποδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων, ρίχνει τίτλους τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό.

Κλείνει ως προς το ένα μέρος της μια δυσώδη υπόθεση, που στήθηκε στο “μαγαζί” του ΣΥΡΙΖΑ. Δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δυο πρώην Πρωθυπουργοί, διασύρθηκαν επί χρόνια δίχως να προκύψει το παραμικρό στοιχείο εις βάρος τους, από τις έρευνες τόσο των ελληνικών όσο και των αμερικανικών αρχών. Τι έχουν να πουν τώρα, οι “μαγαζάτορες” του ΣΥΡΙΖΑ και οι πλασιέ των δήθεν αποκλειστικών για τις έρευνες του FBI; Θα ζητήσουν συγγνώμη;

Το σκάνδαλο Novartis ως προς το ιατρικό σκέλος υπήρχε όπως από την αρχή υποστήριζε η Ν.Δ..

Oμως ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε στην άκρη το πραγματικό σκάνδαλο για να στήσει μια πολιτική σκευωρία. Οι ευθύνες όσων εξύφαναν την πολιτική σκευωρία διερευνώνται. Η Δικαιοσύνη οφείλει απερίσπαστη να συνεχίσει τη δουλειά της ώστε να τιμωρηθούν όσοι ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο».

Τι ισχύει με τη δίωξη κατά της Novartis

«Πανικό» καταλογίζουν στη Νέα Δημοκρατία πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της Πειραιώς «προσπαθεί να αποκρύψει ότι ο συμβιβασμός αποτελεί, σύμφωνα με το ίδιο το κείμενο των δικαστικών Αρχών των ΗΠΑ, παραδοχή για επηρεασμό της ελληνικής κυβέρνησης την περίοδο 2012-2015 στις αποφάσεις της για τα φάρμακα της Novartis και προσπαθεί να μιλήσει μόνο για το σκέλος των γιατρών» αναφέρουν οι ίδιες πηγές που εκτιμούν πως το κυβερνών κόμμα «προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το γεγονός ότι το κείμενο του συμβιβασμού δεν αναφέρεται ονομαστικά σε πολιτικά πρόσωπα». Μάλιστα καταλογίζουν ευθύνες στη Ν.Δ. πως «κρύβεται πίσω από το αυτονόητο πλέον αίτημα για αποζημίωση, μετά και την ομολογία της Novartis για διαφθορά στην Ελλάδα».
 

Πηγές της Κουμουνδούρου επιχειρούν να βάλουν τα πράγματα σε μια σειρά εξηγώντας πως στις ΗΠΑ η δίωξη κατά της Novartis κινήθηκε με βάση τις διατάξεις του Νόμου κατά της Δωροδοκίας και Περί Αλλοδαπών Πρακτικών Διαφθοράς(FCPA/1977).

Ο νόμος αυτός, εξαιτίας του οποίου εξαναγκάστηκε σε συμβιβασμό η Novartis, παραδεχόμενη τη διαφθορά στην Ελλάδα, αφορά στην περίπτωση «χρηματισμού ξένων κρατικών αξιωματούχων» αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και εξηγούν ότι ο ίδιος ο νόμος που βασίστηκαν οι ΗΠΑ αναφέρεται σε χρηματισμό ξένων κρατικών αξιωματούχων (…).

Επικαλούνται χαρακτηριστικά τη σελίδα 15 όπου διαβάζει κανείς : «Προέτρεψε αλλοδαπούς (Έλληνες εν προκειμένω) αξιωματούχους να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς μία αλλοδαπή (εν προκειμένω την ελληνική) κυβέρνηση και Αρχές και υπηρεσίες για να επιδράσει και να επηρεάσει με αυτόν τον τρόπο ενέργειες και αποφάσεις της κυβέρνησης, Αρχών και υπηρεσιών, ώστε να βοηθήσει τη Novartis HELLAS στην απόκτηση και διατήρηση επιχειρηματικού οφέλους κατά την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζουν στη Ν.Δ. ότι «η μόνη απόφαση που λαμβάνει μία κυβέρνηση, για να μπορεί να επηρεαστεί, είναι ο καθορισμός της πολιτικής για το φάρμακο και η τιμολόγησή τους».

Γιατί δεν ασκήθηκε αγωγή

Ένα ερώτημα που έχει τεθεί και απασχολεί την πολιτική ζωή είναι «γιατί δεν ασκήθηκε αγωγή». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να ασκηθεί αγωγή, καθόσον η έρευνα για τις παράνομες τιμολογήσεις αλλά και εν γένει τις παράνομες πρακτικές της Novartis δεν είχε περαιωθεί ούτε στην Ελλάδα, ούτε στις ΗΠΑ, είναι σε εξέλιξη η ποινική προκαταρκτική εξέταση και φυσικά η Novartis ουδέποτε μέχρι προχθές είχε ομολογήσει την ενοχή της για διαφθορά στην Ελλάδα. Με αυτά τα δεδομένα, οποιαδήποτε αγωγή ασκούνταν θα ήταν αδύναμη, με ανεπαρκή στοιχεία και ουσιαστικά με μηδαμινές πιθανότητες ευδοκίμησης σε εκείνη την περίοδο.

Σήμερα λοιπόν «η Ν.Δ. το μόνο που έχει κάνει είναι να επαίρεται για το αυτονόητο: Ότι, αφού η Novartis ομολόγησε διαφθορά στην Ελλάδα και πληρώνει στις ΗΠΑ 310 εκατ. δολάρια για αυτό, θα ζητήσει αποζημίωση από την ελβετική πολυεθνική», καταλήγουν οι κύκλοι της Κουμουνδούρου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραδέχθηκε δωροδοκίες η Novartis
Μετά από εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές (SEC-DoJ) η Novartis παραδέχεται ότι έδρασε με σκοπό να επηρεάσει κυβερνητικές αποφάσεις και καλείται να καταβάλλει πρόστιμο 310 εκατ. δολάρια για...
Παραδέχθηκε δωροδοκίες η Novartis
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τσοβόλας: Βαριά εκτεθειμένοι Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ., συγκαλύπτουν το σκάνδαλο Novartis
Μύδρους κατά της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής εκτοξεύει ο Δημήτρης Τσοβόλας, συνήγορος του Δ. Παπαγγελόπουλου, με αφορμή τη συμφωνία της κυβέρνησης των ΗΠΑ με την Novartis.
Τσοβόλας: Βαριά εκτεθειμένοι Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ., συγκαλύπτουν το σκάνδαλο Novartis
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Νίκη κατά της διαφθοράς ο συμβιβασμός Novartis με τις αμερικανικές αρχές»
Ο δικηγόρος των δύο προστατευόμενων μαρτύρων της έρευνας των αμερικανικών αρχών για το σκάνδαλο της Novartis χαρακτηρίζει ως μια μεγάλη νίκη υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαφθοράς, τον εξωδικαστικό...
«Νίκη κατά της διαφθοράς ο συμβιβασμός Novartis με τις αμερικανικές αρχές»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την παράνομη ηχογράφηση Μιωνή
Στον Άρειο Πάγο ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της παράνομης ηχογράφησης, που έχει προκαλέσει άγρια σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την παράνομη ηχογράφηση Μιωνή
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Καταρρέει η θεωρία περί σκευωρίας για τη Novartis
Σε υψηλούς τόνους έρχεται η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δημοσίευμα της «Καθημερινής», το οποίο αποκαλύπτει αμερικανικά έγγραφα για τους προστατευόμενους μάρτυρες στο σκάνδαλο Novartis.
ΣΥΡΙΖΑ: Καταρρέει η θεωρία περί σκευωρίας για τη Novartis
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Στην Ε.Ε. τους βραβεύουν, η Ν.Δ. τους χαρακτηρίζει «σκευωρούς»
Στο θέμα της βράβευσης των προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας παράλληλα βολές κατά της Νέας Δημοκρατίας. 
ΣΥΡΙΖΑ: Στην Ε.Ε. τους βραβεύουν, η Ν.Δ. τους χαρακτηρίζει «σκευωρούς»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας