• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 25.9°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 19.0°C / 23.9°C
  2 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.8°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 19.6°C
  2 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 16.5°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 29.4°C
  3 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.2°C
  3 BF
  89%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 25.1°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 19.5°C / 26.6°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  2 BF
  29%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 22.0°C / 26.1°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  0 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.4°C / 23.9°C
  2 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  91%

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζητούν ανοιχτό κόμμα της «πληθυντικής Αριστεράς»

 • A-
 • A+
Κείμενο-πλατφόρμα από 8 στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με το οποίο δίνουν το στίγμα τους εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης ● Καλούν σε μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε φορέα της προοδευτικής παράταξης, χαρακτηρίζουν αναγκαία και εφικτή την αλλαγή σελίδας στις σχέσεις με το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ για τα ελληνοτουρκικά δείχνουν ως οδηγό τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κεντρικό ζητούμενο στην εφ’ όλης της ύλης πρωτοβουλία των στελεχών, τα οποία προέρχονται από τις ευρύτερες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς που συμπορεύτηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί η θέση που διατυπώνουν για την ανάγκη ποιοτικού μετασχηματισμού, «με ταχύτερα και πιο γενναία βήματα», σε ένα ανοιχτό κόμμα που θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης.

Κωδικοποιημένα, οι υπογράφοντες Θ. Θεοχαρόπουλος, Δ. Χατζησωκράτης και Δ. Χαλαζωνίτης από τη ΔΗΜΑΡ, Α. Λιάκος, Ν. Μουζέλης και Π. Παναγιώτου από την Πρωτοβουλία «Γέφυρα», καθώς και οι Σπ. Δανέλλης και Ν. Μπίστης -οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναμένεται να συγκροτήσουν το λεγόμενο Προοδευτικό Μεταρρυθμιστικό Ρεύμα- τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ενός σύγχρονου-μαζικού κόμματος της αριστερής προοδευτικής παράταξης και κάνοντας αναφορά στον «πλούτο της πληθυντικής Αριστεράς» επισημαίνουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δεν θα είναι κόμμα ιδεολογικής ενότητας, προσκολλημένο σε μία μόνο αριστερή παράδοση».

Αλλά, όπως συνεχίζουν, θα συγκροτηθεί «πάνω στο έδαφος που δημιούργησαν οι προηγούμενες γενιές αριστερών και προοδευτικών πολιτών» για να συνθέσει παραδόσεις όπως η κομμουνιστική, η σοσιαλιστική, η ανανεωτική, η ριζοσπαστική και η οικολογική, μαζί με τα κινήματα διεύρυνσης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων.

Επιπλέον, ζητούν να υπάρξουν ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συμπλεύσεις μέσα από προγραμματική συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, «με τον αυτονόητο σεβασμό στην αυτονομία κάθε εταίρου». Θεωρούν δε ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο και εφικτό, εστιάζοντας στην ανάγκη ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Κίνημα Αλλαγής να γυρίσουν μια νέα σελίδα στις μεταξύ τους σχέσεις, έτσι ώστε «αφού αποκαταστήσουν φυσιολογικές πολιτικές σχέσεις και συντονίσουν την αντιπολιτευτική τους δράση, να διερευνήσουν το πεδίο των προγραμματικών συγκλίσεων, όπως έγινε στην Ισπανία και την Πορτογαλία».

Τα οκτώ στελέχη αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να αποτυπώνει τη δημοκρατική λειτουργία του σε όλα τα επίπεδα και για τον λόγο αυτό εισηγούνται ότι στα εκλεγμένα όργανα δεν πρέπει να υπάρχουν «επετηρίδα και προνομιακές αφετηρίες».

Εκφράζουν παράλληλα με διακριτικό αλλά σαφή τρόπο τη στήριξή τους στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «στην πορεία αυτή είναι κρίσιμο να αξιοποιηθεί άφοβα η μεγάλη επιρροή και διείσδυση του Αλέξη Τσίπρα σε ευρύτερα πολιτικά ακροατήρια και να παγιωθεί μια σχέση εμπιστοσύνης, που θα βοηθήσει και στην οργανωτική ανάπτυξη του κόμματός μας».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν εξάλλου οι θέσεις που διατυπώνουν για τα ελληνοτουρκικά, όπου υπογραμμίζουν ότι ο οδηγός στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα πρέπει να είναι ο τρόπος επίλυσης του μακεδονικού ζητήματος και, όπως σημειώνουν, «το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί να διαπεράσει και αναπροσανατολίσει όλη την εξωτερική πολιτική της χώρας και να αποτελέσει –τηρουμένων των αναλογιών– οδηγό για το κρίσιμο θέμα των σχέσεων με την Τουρκία.

Παρομοίως για το Κυπριακό δίνουν έμφαση στη σπουδαιότητα επανεκκίνησης του διαλόγου ανάμεσα στις δύο κοινότητες, ενώ αναφορικά με την Ευρώπη σχολιάζουν ότι απαιτείται «κοινή ευρωπαϊκή πολιτική με αμοιβαιοποίηση των κινδύνων και μεταφορές πόρων στις πιο ευάλωτες χώρες». Σφοδρή είναι τέλος η επίθεση που εξαπολύουν στη Ν.Δ., την οποία κατηγορούν ότι μένει προσκολλημένη στο μοντέλο της χρεοκοπίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πρώτη πράξη με Τζανακόπουλο
Το κουμπί των αλλαγών και της ευρείας αναδιάταξης δυνάμεων στον ΣΥΡΙΖΑ πάτησε χθες και επισήμως ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας.
Πρώτη πράξη με Τζανακόπουλο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πέντε μέτρα για να βγει από τον λαβύρινθο
Τον μίτο της Αριάδνης για να βγει από τον λαβύρινθο των εσωκομματικών του μπελάδων αναζητά ο Αλέξης Τσίπρας. Προς το παρόν, η πόρτα που θα τον οδηγήσει στην οριστική έξοδο δεν έχει εξευρεθεί.
Πέντε μέτρα για να βγει από τον λαβύρινθο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μαίνεται ο διαδικτυακός πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ
Καλά κρατεί η ανταλλαγή φίλιων πυρών και τα συντροφικά μαχαιρώματα από αντίπαλες τάσεις μέσα στην Κουμουνδούρου, διατηρώντας τη βαριά σκιά της εσωστρέφειας πάνω από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.
Μαίνεται ο διαδικτυακός πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προσπάθεια ανασύνταξης με αυτοκριτική και ενότητα
Ξεκίνησε σε κλίμα βαρύ και με ανάγλυφη την αμηχανία στα πρόσωπα όσων βρέθηκαν στο Κλειστό Στάδιο Ξιφασκίας στο Ελληνικό, καθώς επρόκειτο για μια συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη σκιά των αποκαλύψεων των...
Προσπάθεια ανασύνταξης με αυτοκριτική και ενότητα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διάψευση με χιούμορ από τον Κώστα Λαλιώτη
Δεν είναι η πρώτη φορά, ίσως να μην είναι και η τελευταία, που το όνομα του Κώστα Λαλιώτη χρησιμοποιείται ή γίνεται προσπάθεια να εμπλακεί σε σενάρια περί προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε φορά που...
Διάψευση με χιούμορ από τον Κώστα Λαλιώτη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ολα του συνεδρίου δύσκολα
Αντιδράσεις, αιχμές, διευκρινίσεις, προτροπές και προειδοποιήσεις έφερε στον ΣΥΡΙΖΑ η πρόσφατη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου με την οποία εξειδικεύονται τα βήματα μέχρι το συνέδριο που θα γίνει τελικά τον...
Ολα του συνεδρίου δύσκολα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας