Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τροπολογία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπέρ των πρώην εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας»
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τροπολογία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπέρ των πρώην εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας»

  • A-
  • A+

Τροπολογία για την προνομιακή κατάταξη εργαζομένων στη διανομή πτωχευτικής περιουσίας κατέθεσαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, κάνοντας σαφή αναφορά στους 850 πρώην εργαζόμενους της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», οι οποίοι ενώ σε μερικές ημέρες επρόκειτο να πάρουν μέρος των αποζημιώσεων και των δεδουλευμένων τους από την εκποιηθείσα περιουσία βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις καταχρηστικές ανακοπές των τραπεζών ALPHA BANK και Πειραιώς.

Η τροπολογία κατατέθηκε σήμερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ενιαίο κείμενο Δικονομίας για το Ελεγκτικό Συνέδριο, ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τον προσυμβατικό έλεγχο, τροποποιήσεις στον Κώδικα Νόμων για το Ελεγκτικό Συνέδριο και διατάξεις για την αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης», το οποίο εισάγεται προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020.

Πριν από μερικές ημέρες η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννηματά, είχε δεσμευτεί ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή, έπειτα από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των πρώην εργαζομένων της ιστορικής εφημερίδας.

Η περιπέτεια των περίπου 850 εργαζομένων συζητήθηκε σήμερα και στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κάλεσαν τις εμπλεκόμενες τράπεζες να αποσύρουν τις παράλογες απαιτήσεις τους.

Τροπολογία - προσθήκη

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Ενιαίο κείμενο Δικονομίας για το Ελεγκτικό Συνέδριο, ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τον προσυμβατικό έλεγχο, τροποποιήσεις στον Κώδικα Νόμων για το Ελεγκτικό Συνέδριο και διατάξεις για την αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης»

προστίθεται νέο άρθρο ως εξής:

«1. Το άρθρο 977 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:

“1. Αν εκτός από τις απαιτήσεις του άρθρου 975 υπάρχουν και οι απαιτήσεις του άρθρου 976 αριθ. 3, προτιμώνται οι πρώτες. Αν υπάρχουν και απαιτήσεις του άρθρου 976 αριθ. 1 και 2, τότε οι απαιτήσεις του άρθρου 975 ικανοποιούνται έως το ένα τρίτο του ποσού του πλειστηριάσματος που πρέπει να διανεμηθεί στους πιστωτές και τα δύο τρίτα διατίθενται για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του άρθρου 976 αριθ. 1 και 2. Από τα υπόλοιπα που απόμειναν από το ένα τρίτο ή τα δύο τρίτα, μετά την ικανοποίηση των απαιτήσεων των άρθρων 975 και 976 αριθ. και 2, κατά το προηγούμενο εδάφιο, κατατάσσονται, ώσπου να καλυφθούν, οι απαιτήσεις της άλλης από τις προαναφερόμενες δύο κατηγορίες που δεν έχουν ικανοποιηθεί.

2. Αν υπάρχουν περισσότερες απαιτήσεις από αυτές που αναφέρονται στα άρθρα 975 ή 976,η απαίτηση της προηγούμενης τάξης προτιμάται από την απαίτηση της επόμενης τάξης και αν είναι της ίδιας τάξης ικανοποιούνται συμμέτρως. Αν συντρέχουν περισσότερες απαιτήσεις από εκείνες που αναφέρονται στο άρθρο 976 αριθ. 2, ακολουθείται η κατά το ουσιαστικό δίκαιο σειρά.

3. Το ποσό που απομένει μετά την ικανοποίηση των απαιτήσεων των άρθρων 975 και 976 διανέμεται συμμέτρως στους υπόλοιπους δανειστές που έχουν αναγγελθεί”

2. Η διάταξη του άρθρου 156 ν. 3588/2007 (Α΄ 153) αντικαθίσταται ως εξής:

“Επί διανομής προϊόντος εκποίησης πράγματος ή χρηματικής ποσότητας, εφαρμόζεται το άρθρο 977 Κ.Πολ.Δ.”.

3. Οι διατάξεις της υποπαραγράφου Γ3 της παραγράφου 19 του άρθρου 2 του ν. 4336/2015, όπως ισχύει, και του άρθρου 8 του άρθρου 1 του ν. 4335/2015 δεν έχουν εφαρμογή σε διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης που βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη και σε πτωχεύσεις που είχαν ήδη κηρυχθεί μέχρι την έναρξη ισχύος των ανωτέρω διατάξεων».

Αιτιολογική Έκθεση Τροπολογίας

«Ι. Όπως έχει αναδειχθεί στη δημόσια συζήτηση, με αφορμή και την πτώχευση σημαντικών επιχειρήσεων, λ.χ. από το πεδίο των ΜΜΕ («Ελευθεροτυπία» κ.α.), οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών συμμετέχουν πλέον στη διανομή του προϊόντος εκποίησης της πτωχευτικής περιουσίας χωρίς να διατηρούν προνόμιο, επόμενοι της κατάταξης των τραπεζών.

Επισημαίνεται ότι η θέσπιση του εν λόγω προνομίου είχε γίνει προς υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων που μετατρέπονται σε δανειστές της επιχείρησης. Ο κοινωνικός σκοπός που υπηρετεί το προνόμιο αυτό έγκειται στην ισχυρή, αλλά δίκαιη προστασία εκείνων που με την προσωπική τους εργασία βοηθούν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Στην έννοια δε των εργατικών απαιτήσεων εμπεριέχονται όχι μόνο οι απαιτήσεις για τις δεδουλευμένες αποδοχές αλλά και κάθε είδους πρόσθετες αποδοχές, προσαυξήσεις και επιδόματα. Πριν από το 2015, οι απαιτήσεις αυτές (άρθρο 975 παρ. 3 ΚΠολΔ) θεωρούνταν ανέκαθεν «υπερπρονομιακές» και ικανοποιούνταν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα από το πλειστηρίασμα, έναντι ιδίως των τυχόν συντρεχουσών απαιτήσεων τραπεζών.

Η ευεργετική αυτή λειτουργία του προνομίου των εργαζομένων δανειστών της πτώχευσης, δυστυχώς, καταργήθηκε ύστερα από την τροποποίηση του άρθρου 977 ΚΠολΔ με το άρθρο όγδοο του άρθρου 1 του ν. 4335/2015 (Α΄ 87). Με ευθύνη της τότε Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και ως αποτέλεσμα της αποτυχημένης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της Χώρας και του τρίτου και επαχθέστερου μνημονίου, έπαψε να ισχύει μία διαχρονική και κοινωνικά δίκαιη αρχή που προέτασσε τις απαιτήσεις των εργαζομένων έναντι των τραπεζών και λοιπών δανειστών (ακόμη και με απαιτήσεις εξασφαλισμένες με υποθήκες, προσημειώσεις κ.α.).

Με την πρώτη παράγραφο της προτεινόμενης τροπολογίας σκοπείται η επαναφορά της προϊσχύουσας διάταξης του άρθρου 977 ΚΠολΔ που ρυθμίζει όχι μόνο τις περιπτώσεις αναγκαστικής εκτέλεσης αλλά και τη διανομή του προϊόντος εκποίησης στοιχείων της πτωχευτικής περιουσίας στην περίπτωση π.χ. επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει και των οποίων οι εργαζόμενοι διατηρούν νόμιμες και ενεργές αξιώσεις από την εργασία τους. Η επιλογή αυτή είναι απολύτως συμβατή τόσο με την πραγματική νομική αποστολή της πτωχευτικής διαδικασίας όσο και με τη γενικότερη πολιτική θεώρηση για ανθρωποκεντρική πρόοδο και κοινωνική δικαιοσύνη.

ΙΙ. Περαιτέρω, η εταιρεία «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.», που εξέδιδε επί διάστημα δεκαετιών την ιστορική εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», κηρύχθηκε στις 30.05.2014, σε χρόνο δηλαδή προγενέστερο της τροποποίησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με τους ν. 4335/2015 (Α΄ 80) και του Πτωχευτικού Κώδικα με τον ν. 4336/2015 (Α΄ 94). Πολλώ δε μάλλον οι απαιτήσεις αυτές είχαν γεννηθεί πριν από την εισαγωγή του άρθρου 156Α του Πτωχευτικού Κώδικα (ν. 3588/2007) με το άρθρο 177 ν. 4512/2018 (Α΄ 5). Οι δε εργαζόμενοι της επιχείρησης (περί τα 850 άτομα, δημοσιογράφοι, υπάλληλοι, τεχνικοί, πιεστές κι εργάτες ένθεσης) έχουν κατά Νόμο αναγγείλει τις απαιτήσεις τους, οι οποίες ήταν εξασφαλισμένες με προνόμιο (ως απαιτήσεις από εξαρτημένη εργασία), και έχουν επαληθευθεί ήδη από τον Ιούλιο του 2015, επίσης πριν την έναρξη ισχύος των ως άνω τροποποιήσεων.

Έκτοτε και μετά την πρόοδο των εργασιών της πτώχευσης, έλαβε χώρα εκποίηση κτιρίου της ανωτέρω εταιρείας επί της οδού Μίνωος στην Αθήνα, σε συνέχεια της οποίας -στις 17.07.2020- οι εν λόγω εργαζόμενοι θα λάμβαναν έστω το 25% των απαιτήσεών τους (λόγω μη επάρκειας του εκπλειστηριάσματος), με βάση τον πίνακα κατάταξης που έχει ήδη κηρυχθεί εκτελεστός με απόφαση του αρμόδιου Εισηγητή Δικαστή. Πλην όμως δύο Τράπεζες κατέθεσαν ανακοπές κατά του πίνακα, επικαλούμενες τις ως άνω νέες διατάξεις που πλέον παρέχουν στις ίδιες προνομιακή πρόσβαση στο προϊόν της εκποίησης, καταργώντας κατ’ ουσίαν το προνόμιο των εργαζομένων. Επισημαίνεται δε ότι με τις ίδιες ανακοπές, οι Τράπεζες προσέβαλαν και την κατάταξη του Ελληνικού Δημοσίου για τον ΦΠΑ και των Ασφαλιστικών Ταμείων, σημαντικού ύψους άνω του 1,5 εκ €.

Πρόκειται για μια πρόδηλη κοινωνική αδικία που αποβαίνει εις βάρος των εργαζομένων -που κράτησαν όρθια την επιχείρηση και την εφημερίδα όλα αυτά τα χρόνια- και των οικογενειών τους και, ως εκ τούτου, πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί. Κατά συνέπεια, όπως αποτυπώνεται στη δεύτερη παράγραφο της προτεινόμενης τροπολογίας, είναι αναγκαίο και δικαιοπολιτικά σκόπιμο να αποσαφηνισθεί ότι οι νέες διατάξεις για το προνόμιο των εργατικών απαιτήσεων θα εφαρμοστούν μόνο για όσους πλειστηριασμούς στηρίζονται σε διαδικασία εκτέλεσης που ξεκίνησε μετά την 01η.01.2016 ή σε πτωχεύσεις που κηρύχθηκαν μετά την ίδια ημερομηνία».

Οι προτείνοντες βουλευτές

Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης, Γεώργιος Μουλκιώτης, Χάρης Καστανίδης, Γεώργιος Καμίνης, Ευαγγελία Λιακούλη, Βασίλειος Κεγκέρογλου, Αρβανιτίδης Γιώργος, Αχμέτ Ιλχάν, Γκόκας Χρήστος, Κεφαλίδου Χαρά, Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας, Κωνσταντόπουλος Δημήτρης.

ΒΟΥΛΗ
Στη Βουλή το θέμα με τις αποζημιώσεις των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κάλεσαν τις εμπλεκόμενες τράπεζες να αποσύρουν τις παράλογες απαιτήσεις τους, ώστε να προχωρήσει σε εφαρμογή το δίκαιο αίτημα των 850 εργαζομένων
Στη Βουλή το θέμα με τις αποζημιώσεις των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναζητείται ελάχιστη κοινωνική ευαισθησία
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ». Οι διοικήσεις των τραπεζών οφείλουν να δείξουν εμπράκτως ότι κατανοούν τα τεράστια κοινωνικά ζητήματα που δημιουργούνται ειδικά σε τέτοιες εποχές και να παραιτηθούν από την ανακοπή που έχουν...
Αναζητείται ελάχιστη κοινωνική ευαισθησία
ΑΝΩ ΚΑΤΩ
Οταν σου στερούν λίγο... νερό
H Alpha Bank και η Πειραιώς, άσκησαν ανακοπές και δεν θα μπορέσουμε οι περίπου 850 πρώην εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας» να εισπράξουμε, ύστερα από 9 ολόκληρα χρόνια αναμονής, κάποια από τα χρήματα που...
Οταν σου στερούν λίγο... νερό
MEDIA
Τα εργατικά σωματεία συμπαρίστανται στους απολυμένους της «Ελευθεροτυπίας»
Δεκάδες τα ψηφίσματα συμπαράστασης από εργατικά σωματεία προς τους 850 πρώην εργαζόμενους της «Ελευθεροτυπίας» μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε, λόγω των ανακοπών που κατέθεσαν οι Alpha Bank και Περαιώς, με...
Τα εργατικά σωματεία συμπαρίστανται στους απολυμένους της «Ελευθεροτυπίας»
MEDIA
Το ΚΚΕ φέρνει το θέμα των εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας» στη Βουλή
Κύμα συμπαράστασης τους πρώην εργαζόμενους της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», μετά την απόφαση πιστωτριών τραπεζών να μπλοκάρουν την καταβολή των αποζημιώσεων και δεδουλευμένων.
Το ΚΚΕ φέρνει το θέμα των εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας» στη Βουλή
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εκδικητική και αντικοινωνική η συμπεριφορά των τραπεζών στους εργαζόμενους της «Ελευθεροτυπίας»
Ανακοίνωση με αφορμή την ανακοπή των Τραπεζών «ALPHA» και «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» στη διαδικασία με την οποία θα αποδιδόταν στους απολυμένους εργαζόμενους τμήμα του πλειστηριάσματος από την πώληση του κτιρίου της...
Εκδικητική και αντικοινωνική η συμπεριφορά των τραπεζών στους εργαζόμενους της «Ελευθεροτυπίας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας