Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παρεξηγήσεις και εξηγήσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας σε στιγμιότυπο από την πρόσφατη περιοδεία του στη Θεσσαλία

EUROKINISSI/Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ/ADREA BONETTI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παρεξηγήσεις και εξηγήσεις

  • A-
  • A+
ΣΥΡΙΖΑ. Αγκάθια στον δρόμο προς το συνέδριο το φθινόπωρο ● Συνάντηση Τσίπρα με τους ευρωβουλευτές του κόμματος για να ξεπεραστεί το θέμα Παπαδημούλη ● Αρθρο του Χρ. Σπίρτζη στέκεται απέναντι στην «παλαιά φρουρά» και τους 53+.

Ο δρόμος για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ που αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία πριν από λίγες μέρες, με ορίζοντα το συνέδριο -καλώς εχόντων των πραγμάτων- το φθινόπωρο, δείχνει πως δεν θα είναι στρωμένος με τριαντάφυλλα.

Τα όσα συνέβησαν χθες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Αλέξη Τσίπρα με τους ευρωβουλευτές του κόμματος, αλλά κι ένα άρθρο του Χρήστου Σπίρτζη στην εφημερίδα «Τα Νέα» αναμένεται να προκαλέσουν νέο κύκλο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων ανάμεσα στα στελέχη της Κουμουνδούρου. Tαυτόχρονα όμως έδειξαν για άλλη μία φορά τις προβληματικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μέσα στο κόμμα και που σίγουρα δεν βοηθούν την όποια κοινή προσπάθεια για επανεκκίνηση.

Δημήτρης Παπαδημούλης

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε πρώτη φάση, η σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τους ευρωβουλευτές είχε κριθεί απαραίτητη μετά τα όσα έχουν συμβεί μεταξύ των δύο στελεχών, του επικεφαλής της ευρωομάδας Δημήτρη Παπαδημούλη και του Στέλιου Κούλογλου, με αφορμή τα σπίτια που δήλωσε στο «πόθεν έσχες» του ο πρώτος. Το κλίμα στις Βρυξέλλες εδώ κι έναν μήνα δεν ήταν καλό και ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα ώστε να προχωρήσει το έργο της ομάδας.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «άδειασε» αρχικά τον ευρωβουλευτή, τονίζοντας πως ήταν «λάθος» η επένδυση που έκανε σε διαμερίσματα και στη συνέχεια τον κάλυψε, επικαλούμενος τη δέσμευση του Δημήτρη Παπαδημούλη πως «δεν θα εισπράττει ούτε ένα ευρώ από ακίνητα όπου διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες και θα δίνει το σύνολο των χρημάτων αυτών σε κοινωνικές δράσεις».

Κατόπιν αυτής της δέσμευσης το θέμα θεωρείται «λήξαν», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Βέβαια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί με κολακευτικά λόγια για τον ευρωβουλευτή του, λέγοντας πως «ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με πολυετή προσφορά και χωρίς ψεγάδια στη διαδρομή του». Συν τοις άλλοις σημείωσε ότι τα χρήματα της επένδυσης του ευρωβουλευτή ήταν «νόμιμα».

Εντάσεις

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν έλειψε σε κάποια σημεία η ένταση, σε σημείο που ο Δημήτρης Παπαδημούλης έθεσε έμμεσα την παραίτησή του στον Αλέξη Τσίπρα από τη θέση του επικεφαλής της ευρωομάδας, λέγοντας ότι ο Τσίπρας τον έβαλε σε αυτή τη θέση και ο Τσίπρας μπορεί να τον βγάλει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο, θέλοντας προφανώς να μην οξύνει περισσότερο την κατάσταση, και περιορίστηκε στην ανακοίνωση που αναφέραμε πιο πάνω. Από εκεί και πέρα βέβαια αποτελεί ερώτημα τι θα γίνει στο μέλλον στην ευρωομάδα και σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί το επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των ευρωβουλευτών.

Την ίδια ώρα ένα άρθρο του Χρήστου Σπίρτζη στα χθεσινά «Νέα» με τίτλο «Κυβερνώσα Αριστερά χωρίς Αλέξη δεν υπάρχει» αναμενόταν να προκαλέσει αντιδράσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως τη λεγόμενη «παλαιά φρουρά» αλλά και την τάση των 53+.

Ο πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το άρθρο του, που θα μπορούσε κάποιος να το χαρακτηρίσει και «μανιφέστο», πρότεινε συγκεκριμένες αλλαγές στην εσωκομματική λειτουργία του κόμματος, τονίζοντας πως σήμερα η χώρα «χρειάζεται ένα κόμμα νέου τύπου».

Ο -μεγάλος- επίλογος του άρθρου αφορούσε τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, με τον αρθρογράφο να σημειώνει ότι δεν θα τοποθετηθεί με βάση «την τεράστια αντοχή και ανοχή του Αλέξη Τσίπρα σε διαφορετικές απόψεις εντός του κόμματος» και να τονίζει (διευκρινίζοντας ότι καταθέτει την προσωπική του στάση), «που εκφράζει πάρα πάρα πολλά μέλη και μη μέλη μας: ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κυβερνώσα Αριστερά, Προοδευτική Παράταξη χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα δεν υπάρχει και είναι πολλές δεκαετίες μακριά η μετά Αλέξη εποχή».

«Ειλικρίνεια»

Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Σπίρτζης βρίσκεται στην ίδια πλευρά (στην εσωκομματική γεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ) με στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης, η Ρένα Δούρου, αλλά και στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Είναι η πλευρά που εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς ενστάσεις στο πώς αντιπολιτεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα και ειδικά στην περίοδο της καραντίνας.

 Χρήστος Σπίρτζης 

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με δεδομένο ότι στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πριν από λίγες μέρες ειπώθηκαν πολλά πράγματα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα, του Πάνου Σκουρλέτη, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και άλλων στελεχών -«ήταν μια ειλικρινής συνεδρίαση», όπως ανέφεραν στελέχη στην «Εφ.Συν.»-, φαίνεται πλέον πως η ειλικρίνεια διακατέχει κι άλλα στελέχη τα οποία βγαίνουν και καταθέτουν την άποψή τους για τον ΣΥΡΙΖΑ του μέλλοντος. Και προφανώςι η συγκεκριμένη διαδικασία θα έχει πολύ ενδιαφέρον ώς το συνέδριο.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα ανοιχτά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ
Είναι ο δεύτερος Αύγουστος που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όπως είναι αναμενόμενο, τα στελέχη του αντιμετωπίζουν με πιο χαλαρούς ρυθμούς την πολιτική επικαιρότητα.
Τα ανοιχτά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ
Hρθε η ώρα για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση αυτή, που έχει αρκετές προεκτάσεις και πτυχές, αποφασίστηκε χθες, κατά τη δεύτερη μέρα της συνεδρίασης της πολιτικής γραμματείας του κόμματος που έγινε υπό...
Η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Πιο ισχυρός και δημοκρατικός ο ανοιχτός ΣΥΡΙΖΑ»
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την Κεντρική Επιτροπή να κάνει δεκτή την εισήγησή του, την ώρα που το κείμενο του απολογισμού θα εμπλουτίζεται και θα είναι ανοιχτό σε παρεμβάσεις μέχρι να φτάσει στο συνέδριο του...
«Πιο ισχυρός και δημοκρατικός ο ανοιχτός ΣΥΡΙΖΑ»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο
Οι διαδικασίες και οι ημερομηνίες που θα εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ● Συντονισμένη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, που έχουν ανέβει και πάλι το τελευταίο διάστημα μέσω δημοσιευμάτων και...
Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι δύο όψεις μιας διεύρυνσης
Επτά μήνες μετά την ήττα του καλοκαιριού, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ανασυνταχθεί. Οι ζυμώσεις, οι διαφωνίες, οι αντεγκλήσεις συνυπάρχουν με το όραμα για τη δημιουργία ενός ευρύτατου δημοκρατικού ριζοσπαστικού...
Οι δύο όψεις μιας διεύρυνσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας