Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ύφεση ήρθε πριν από την πανδημία
Γ.Τ. ΣΥΡΙΖΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ύφεση ήρθε πριν από την πανδημία

  • A-
  • A+
Εντονη κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομία από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, που επέλεξε να παίξει επικοινωνιακά στο γήπεδο του αντιπάλου του ● Το μήνυμα που στέλνει στο εσωτερικό του κόμματος για τις διαφωνίες.

Για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έδειξε τις προθέσεις του αναφορικά με το πολιτικό πλαίσιο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, που δεν είναι άλλο από την οικονομία.

Μετά τη συνέντευξή του την προηγούμενη Κυριακή στην εφημερίδα «Καθημερινή», έτσι και χθες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε στη δημοσιογράφο Ολγα Τρέμη στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, εστίασε την κριτική του πάνω στα θέματα της οικονομίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η ύφεση είχε ήδη έρθει στη χώρα μας πριν από την πανδημία και πως είναι σίγουρο ότι η πολιτική που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης θα τον αναγκάσει αργά ή γρήγορα να πάρει μέτρα και να ψηφίσει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Μιλώντας καθαρά επικοινωνιακά, το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε να συμμετάσχει σε ένα φόρουμ που θεωρείται «μητσοτακική» υπόθεση, σημαίνει ότι γι’ άλλη μια φορά επέλεξε να «παίξει μπάλα» στο γήπεδο του αντιπάλου, κάτι που έχει ξανακάνει στο παρελθόν και αποκόμισε οφέλη απ’ αυτή την κίνηση.

Σε επίπεδο ουσίας, ο τέως πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι τα μεγάλα ζόρια της οικονομίας μπορούν να «στριμώξουν» την κυβέρνηση πολύ σύντομα και γι’ αυτό έχει επιλέξει να αντιπαρατίθεται σε αυτό το πεδίο, πλαισιώνοντάς το από μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων, όπως είναι οι συναντήσεις με παράγοντες της αγοράς αλλά και το γεγονός ότι έχει επιστρέψει στον δρόμο, μιλώντας με ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και εργαζομένους.

Στο διά ταύτα της συνέντευξης του Αλ. Τσίπρα, τα κύρια σημεία της ήταν τα εξής:

● «Η ύφεση στη χώρα μας δεν ήρθε το 2020, η ύφεση στη χώρα μας ήρθε το τελευταίο τρίμηνο του 2019». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα είχε τη χειρότερη απόδοση ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε., δηλαδή -0,7% το τελευταίο τρίμηνο του ’19 και -1,6% το πρώτο τρίμηνο του 2020 και επομένως είχε δύο συνεχόμενα τρίμηνα ύφεση.

● «Η μεγάλη εικόνα είναι ότι έρχεται μια κυβέρνηση υποσχόμενη ότι θα δημιουργήσει μια οικονομική έκρηξη, υποσχόμενη ότι θα πάρει τη χώρα που σέρνεται με το 1,9% –ήταν λίγο το 1,9!– και θα μας πάει στο 4% και μέσα σε έξι μήνες μάς φέρνει την ύφεση, πριν έρθει ο κορονοϊός».

● «Κινδυνεύουμε να χάσουμε σε πέντε μήνες ό,τι κερδίσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια. Παραλάβαμε ανεργία στο 26% και τη μειώσαμε στο 17%. Και κινδυνεύουμε τώρα μέσα σε πέντε μήνες να ξαναπάει στο 26%».

● «Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί το 2021, με βάση την πολιτική που ακολουθεί και με βάση το γεγονός ότι οδήγησε τη χώρα σε ύφεση πριν από την πανδημία, στη δύσκολη θέση να πάρει μέτρα. Αυτό σας λέω. Για να το καταλάβει ο κόσμος που μας ακούει».

Στην ίδια συνέντευξη και σε ερώτηση για τα εθνικά θέματα επανέλαβε πως δεν έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τον πρωθυπουργό και ότι η επικοινωνία τους έχει προσώρας εξαντληθεί σε δύο συναντήσεις. «Οταν συναντιόμαστε το κλίμα είναι καλό, αλλά δεν είμαστε φίλοι. Δεν υπάρχει σταθερή επικοινωνία και δεν υπάρχει πολιτική επιλογή για σταθερή επικοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εσωκομματικά

Για τις αντιπαραθέσεις εντός του κόμματος, οι οποίες εκφράζονται κατά καιρούς ποικιλοτρόπως, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα άλλο κόμμα σήμερα, ότι έχει «ενηλικιωθεί» και ότι δεν είναι το κόμμα που έκανε αντιπολίτευση την περίοδο 2010-2012.

«Διακρίνω ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν στρατηγικές ιδεολογικές διαφωνίες... Υπάρχει μια αγωνία για το τι θα φέρει ο μετασχηματισμός που είναι σε εξέλιξη. Σε όλα τα μεγάλα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές φωνές, είναι πολυσυλλεκτικά», είπε, για να σημειώσει στη συνέχεια πως «είναι ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να αποκτήσει ένα σύγχρονο μεγάλο κόμμα της Αριστεράς».

Σε ερώτηση αναφορικά με το πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές διαφωνίες, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε για άλλη μια φορά το δικό του μήνυμα στα στελέχη που φαίνεται ότι ορισμένες φορές με τις πράξεις ή τα λεγόμενά τους τεντώνουν επικίνδυνα το σκοινί της ανοχής.

«Εχω αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτό δεν αφορά πρόσωπα αλλά πολιτικές... Υπάρχουν καμπές που οι ηγέτες πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές συμπάθειες και να προχωρήσουν... Οι διαφορές δεν πρέπει να λειτουργούν παραλυτικά. Αν δεν είχε υπάρξει ο κορονοϊός, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε κάνει το συνέδριό του και θα είχε προχωρήσει στην ανασυγκρότησή του».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σε αναζήτηση αφηγήματος
Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πανδημία και οι συνέπειές της αποτέλεσαν τροχοπέδη και τελικά ανέστειλαν οριστικά τις διεργασίες που είχαν ανακοινωθεί στο κόμμα.
Σε αναζήτηση αφηγήματος
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Παρασιτική ολιγαρχία η κυβέρνηση της Ν.Δ.»
Δεν είναι ούτε μία ούτε δύο οι φορές που το ΜέΡΑ25 έχει πάρει θέση για την οικονομία εν γένει αλλά και σε σχέση με την πανδημία και φυσικά για τον εμβολιασμό καθώς και το πώς ο τρόπος που θα γίνει συνδέεται με...
«Παρασιτική ολιγαρχία η κυβέρνηση της Ν.Δ.»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: Δεν είναι συμβολική κίνηση, αλλά επιτελικό ρουσφέτι
Πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή το κυβερνητικό σόου για την έλευση των πρώτων εμβολίων ξέσπασε χθες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τσίπρας: Δεν είναι συμβολική κίνηση, αλλά επιτελικό ρουσφέτι
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Βούτσης: Η Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει... Δεξιά
Επίθεση εφ' όλης της ύλης εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο διχασμός «παραμένει πάντοτε στη φαρέτρα» της δεξιάς παράταξης.
Βούτσης: Η Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει... Δεξιά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σκληρό ροκ τώρα από τον Τσίπρα
Με δεδομένη την αποτυχία των κυβερνητικών χειρισμών στα ζητήματα της πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαινιάζει πολιτική ολομέτωπης επίθεσης με στόχο τις κάλπες και την ανάδειξη μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας.
Σκληρό ροκ τώρα από τον Τσίπρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στην Κουμουνδούρου για εξηγήσεις ο Π. Πολάκης
Τελικά το τελευταίο ατόπημα του Παύλου Πολάκη να επισκεφτεί σπίτι φίλων του εν μέσω lockdown και να δημοσιοποιήσει τη φωτογραφία από γιορτινό τραπέζι θα έχει συνέχεια και δεν φαίνεται ότι θα περάσει έτσι αυτή...
Στην Κουμουνδούρου για εξηγήσεις ο Π. Πολάκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας