Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δ. Κουτσούμπας: Ξέσπασμα της αγανάκτησης η δολοφονία του Φλόιντ

Δημήτρης Κουτσούμπας

EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δ. Κουτσούμπας: Ξέσπασμα της αγανάκτησης η δολοφονία του Φλόιντ

  • A-
  • A+

«Η δολοφονία του αφροαμερικάνου Φλόιντ, από λευκό αστυνομικό, λειτούργησε ως θρυαλλίδα για το ξέσπασμα της λαϊκής αγανάκτησης που σιγοέβραζε» τονίζει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο CNN.GR, ο επικεφαλής του κόμματος του Περισσού συνδέει τα γεγονότα για αυτό το ξέσπασμα με «την κρατική βία», τους «100.000 νεκρούς από τον κορονοϊό -με τους περισσότερους να ανήκουν στα φτωχά λαϊκά στρώματα που δεν είχαν πρόσβαση στις δομές υγείας-» αλλά και «την έκρηξη της ανεργίας».

«Ο μύθος του αμερικάνικου ονείρου καταρρέει» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας «η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, ο ρατσισμός, η ένταση της κρατικής βίας απέναντι στον αμερικάνικο λαό είναι η άλλη όψη των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων και πολέμων των ΗΠΑ σε βάρος των λαών. Άρα το βασικό συμπέρασμα είναι, αυτό που έχει γίνει και σύνθημα: "Καπιταλισμός σημαίνει: Δεν μπορώ να αναπνεύσω"».

Πρόσθεσε ότι η αλληλεγγύη στον αμερικάνικο λαό από τους εργαζόμενους και τους νέους της χώρας μας είναι σε πλήρη αντιδιαστολή τόσο «με τη στάση της κυβέρνησης ΝΔ, που ορισμένα στελέχη της έφτασαν στο σημείο να επικροτούν το όργιο καταστολής του Τραμπ» όσο «και με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει πάθει αφωνία για την κυβέρνηση Τράμπ, πολύ περισσότερο για το σύστημα που είναι εκτροφείο ρατσισμού και εγκλημάτων».

Ερωτηθείς γιατί το ΚΚΕ εκφράστηκε αρνητικά για την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης είπε ότι «οι πόροι του Ταμείου ανάπτυξης, οι οποίοι προέρχονται από τις τσέπες των ευρωπαϊκών λαών δεν έχουν στόχο να ανακάμψουν οι μισθοί, οι συντάξεις, οι παροχές στην υγεία, στην παιδεία, αλλά τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Επισήμανε ότι «αυτά τα δήθεν "αναπτυξιακά πακέτα" πάνε πακέτο με νέα αντιλαϊκά μέτρα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των "μνημονίων διαρκείας" της ΕΕ».

Αναφορικά με το πόσο βαθιά προβλέπει την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα την οικονομία της οποίας «έχτισαν πάνω στα πήλινα πόδια του τουρισμού και των μεταφορών, καθιστώντας την "διπλά" ευάλωτη "δεν είχε στρεβλό μοντέλο". Είχε και έχει την οικονομία που υπαγορεύουν οι ανάγκες αυτών που την ελέγχουν, δηλαδή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά είπε ότι «στην πραγματικότητα αφορούν στην αντιπαράθεση της αστικής τάξης της Τουρκίας με αυτή της Ελλάδας στο Αιγαίο, συνολικά στην ευρύτερη περιοχή, όπου εξελίσσονται οι επικίνδυνοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας και της Τουρκίας, σχεδιασμοί για το ποια ισχυρή καπιταλιστική δύναμη θα έχει το πάνω χέρι στους ενεργειακούς δρόμους».

Σημειώνοντας ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητά της και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνει κανείς ότι όλα αυτά φέρνουν πολύ κοντά ένα θερμό επεισόδιο, το οποίο εκτιμάμε πως με τη σειρά του θα στρώσει το τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου, που ήδη σερβίρεται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ (...)».

Ερωτηθείς τι απαντά το ΚΚΕ «στους πολίτες που πιστεύουν ότι ο σοσιαλισμός είναι ένα διαψευσμένο όραμα του χτες» επισήμανε, ότι «καμιά πολιτική δύναμη ούτε αυτές που πίνουν νερό στο όνομά του καπιταλισμού, ούτε αυτές που -στο όνομα του "εφικτού"- ενσωματώθηκαν στο σύστημα έχουν σήμερα σχέδιο που έστω σε μια προοπτική μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες».

Το ΚΚΕ όμως, «έχει τέτοιο σχέδιο, είναι η κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός της οικονομίας, η εργατική εξουσία, ο σοσιαλισμός. Γιατί κριτήριο για την παραγωγή που θα αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες της χώρας μας δεν θα είναι τα κέρδη μίας χούφτας μετόχων, αλλά η λαϊκή ευημερία. Συνεπώς, ο σοσιαλισμός δεν είναι απλά ένα όραμα και μάλιστα διαψευσμένο. Είναι μία επείγουσα και ρεαλιστική κοινωνική αναγκαιότητα. Ο σοσιαλισμός, οπλισμένος από τα συμπεράσματα, τη θετική και αρνητική πείρα από την πρώτη προσπάθεια οικοδόμησής του, έρχεται αντικειμενικά επιθετικά στο προσκήνιο. Οι τεράστιες κατακτήσεις που γνώρισαν οι λαοί στις σοσιαλιστικές χώρες λάμπουν ακόμα περισσότερο στη σκιά της πανδημίας. Και κει ακόμη, αν κάτι τελικά διαψεύστηκε δεν είναι ο σοσιαλισμός, αλλά η χρησιμοποίηση των παλιών εργαλείων του καπιταλισμού για να λυθούν τα προβλήματα του σοσιαλισμού, με τα οποία για πρώτη φορά αναμετρήθηκε αυτό το σύστημα» κατέληξε στη συνέντευξή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δ. Κουτσούμπας: Συνεκμετάλλευση Αιγαίου υπό το ΝΑΤΟ για χάρη ενεργειακών κολοσσών
Η ευρωΝΑΤΟική στάση καθόρισε την αποθράσυνση της τουρκικής ηγεσίας, εκτιμά ο γ.γ. του ΚΚΕ και τονίζει ότι Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ παρεμβαίνουν στην αντιπαράθεση, ο καθένας με τα δικά του συμφέροντα.
Δ. Κουτσούμπας: Συνεκμετάλλευση Αιγαίου υπό το ΝΑΤΟ για χάρη ενεργειακών κολοσσών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και σύμπραξη με Κ.Κ. Τουρκίας
Σε κοινή ανακοίνωση προχώρησαν τα δύο Κ.Κ., Ελλάδας και Τουρκίας, όσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, καθώς και τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί.
Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και σύμπραξη με Κ.Κ. Τουρκίας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κουτσούμπας κατά κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας
«Εμείς δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο, όπως κάνει η κυβέρνηση, με τα πετσοκομμένα υγειονομικά πρωτόκολλα για το "άνοιγμα" του Τουρισμού», υπογράμμισε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ.
Κουτσούμπας κατά κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συνάντηση Σακελλαροπούλου - Κουτσούμπα
Προγραμματισμένη συνάντηση είχαν χθες το μεσημέρι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, έπειτα από αίτημα του δεύτερου για να της παρουσιάσει τις θέσεις...
Συνάντηση Σακελλαροπούλου - Κουτσούμπα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δ. Κουτσούμπας: «Στηρίζουμε εργαζόμενους σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας»
Υπέρ της μονιμοποίησης των συμβασιούχων στο χώρο της Υγείας τάχθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, με αφορμή την Ημέρα Πανελλαδικής Κινητοποίησης στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.
Δ. Κουτσούμπας: «Στηρίζουμε εργαζόμενους σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας