Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκλογές το ’21 ή το ’23
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκλογές το ’21 ή το ’23

  • A-
  • A+
Ανεξαρτήτως πρόωρων εθνικών εκλογών στη χώρα, στο Κίνημα Αλλαγής προβλέπεται να στήσουν κάλπες για την ανάδειξη αρχηγού ● Ποια είναι τα δύο σενάρια για τη διεξαγωγή τους, γιατί η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι η εκλογή προέδρου στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. «ακόμα αργεί» και ποιοι θεωρούνται οι πιθανοί διεκδικητές της ηγεσίας.

Για τις διαδικασίες εκλογής προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής ρωτήθηκε την περασμένη εβδομάδα η Φώφη Γεννηματά και, δείχνοντας να μη βιάζεται, σημείωσε ότι «ακόμα καθυστερούν». Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2017.

Κάτι που σημαίνει ότι περίπου ώς τα τέλη του 2021-αρχές 2022 πρέπει να στηθούν εκ νέου κάλπες και η βάση των μελών και των φίλων του κεντροαριστερού φορέα να επιλέξει τον αρχηγό της. Ωστόσο κάποιες πηγές μεταθέτουν τις εκλογές για αρκετά αργότερα και συγκεκριμένα για το 2023, υποστηρίζοντας ότι το επίμαχο άρθρο του καταστατικού αναφέρει ότι η εκλογή προέδρου γίνεται το αργότερο έναν μήνα πριν από το συνέδριο, το οποίο διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια και το τελευταίο είχε γίνει τον Μάρτιο του 2019.

Φυσικά, στην πολιτική ο χρόνος κυλά διαφορετικά από ό,τι στην πραγματική ζωή και η αίσθηση των γεγονότων ποικίλλει ανάλογα με τη συγκυρία. Αλλοτε τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, άλλοτε τα τεκταινόμενα είναι αργά και βασανιστικά. Ως εκ τούτου, η απάντηση της κ. Γεννηματά, ότι αργεί η στιγμή της λαϊκής ετυμηγορίας για την ίδια και τα πεπραγμένα της στο Κίνημα Αλλαγής, είναι ενδεικτική της διάθεσής της να μη δώσει μια αίσθηση επείγοντος και παρατεταμένης εκλογολογίας στο εσωτερικό του κόμματός της και ταυτόχρονα να κερδίσει υπέρ της τον χρόνο που απομένει μέχρι τότε.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν μέσα σε αυτό το διάστημα μεσολαβήσουν εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, ενάμισι έτος δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιδιαίτερα μακρινή ημερομηνία. Πρέπει, λοιπόν, να θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι τους επόμενους μήνες η σχετική συζήτηση περί της προεδρολογίας στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.

θα κάνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την εμφάνισή της. Στο, δε, διόλου απίθανο ενδεχόμενο να προηγηθούν πρόωρες εθνικές εκλογές στη χώρα, οι επιδόσεις του κόμματος της Κεντροαριστεράς θα αποτελέσουν αναμφισβήτητα βαρόμετρο για τα όσα θα ακολουθήσουν σε εσωτερικό πλέον επίπεδο και σε σχέση με το μέλλον της νυν επικεφαλής του.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η φράση της προ λίγων ημερών ότι ο αγώνας που δίνει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι μαραθώνιος και όχι κατοστάρι, δε θα κριθεί δηλαδή εδώ και τώρα, αλλά αργότερα στις βουλευτικές κάλπες, με την ίδια να επιχειρεί επίσης –μέσω αισιόδοξων εκτιμήσεων– να αντικρούσει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που καταγράφουν τη Χαριλάου Τρικούπη να μην μπορεί να ξεκολλήσει από το 5%-7%, προβλέποντας ότι στις επόμενες εκλογές «θα φανεί η δουλειά» που έχει κάνει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. «και αυτό θα αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα».

Οι συνεργάτες της, πάντως, υποστηρίζουν ότι η κ. Γεννηματά αποτελεί το ισχυρό χαρτί του φορέα, κρίνοντας με γνώμονα τη δημοφιλία της ως προσώπου, σε κάποιες από τις μετρήσεις.

Αξίζει να τονιστεί ότι η τελευταία και πιο πρόσφατη φορά που η Φώφη Γεννηματά είχε αναφερθεί στο θέμα της αρχηγίας ήταν τον περασμένο Οκτώβριο, όταν, δεχόμενη επικρίσεις από διάφορα στελέχη για τους χειρισμούς της γύρω από την τύχη του ΠΑΣΟΚ, είχε πετάξει το γάντι στους αμφισβητίες της, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Οποιος πιστεύει ότι υπάρχει θέμα ηγεσίας να το βάλει στο Κίνημα Αλλαγής και αν δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το 2021, ας το θέσει τώρα».

Τελικά, ουδείς σήκωσε το γάντι και, μέσω του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε αλλά και των τροποποιήσεων που εγκρίθηκαν στο καταστατικό, η κ. Γεννηματά εξασφάλισε την παραμονή της στο τιμόνι τουλάχιστον μέχρι το 2021.

Ονοματολογία

Σε ό,τι αφορά την ονοματολογία για τους διεκδικητές, αν και δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδιαφερόμενοι που έχουν ανοίξει επισήμως τα χαρτιά τους, αυτοδικαίως η Φώφη Γεννηματά θα είναι υποψήφια και φαβορί για την ανανέωση της εντολής από τη βάση του χώρου.

Βασικός αντίπαλος αναμένεται να είναι εκ νέου ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, με το 43% του β΄ γύρου του 2017, λογίζεται από πολλούς ως εν αναμονή επόμενος αρχηγός της δημοκρατικής παράταξης. Σημαίνοντα στελέχη από τη νεότερη γενιά, που θα μπορούσαν –υπό προϋποθέσεις– να θέσουν υποψηφιότητα και να διεκδικήσουν τα ηνία είναι ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης. Στη λίστα των πιθανών υποψηφίων συγκαταλέγεται εξάλλου και ο Παύλος Γερουλάνος.

Ως προς το αμιγώς πολιτικό σκέλος των διακυβευμάτων που τίθενται και θα τεθούν, κανείς από τους εν δυνάμει υποψηφίους δεν φαίνεται να παρεκκλίνει από την απόφαση για αυτόνομη πορεία, που σημαίνει ότι τα προσκλητήρια για συνεργασία είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη Ν.Δ. δύσκολα θα υλοποιηθούν με συντεταγμένη μορφή.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ματαιώνονται οι εκλογές συνέδρων στο Κίνημα Αλλαγής
Ματαιώνονται οι διαδικασίες για την εκλογή συνέδρων στο Κίνημα Αλλαγής που είχαν προγραμματιστεί για αυτή την Κυριακή. Οι λόγοι για τη ματαίωση είναι πολιτικοί και οργανωτικοί, ενώ η Φώφη Γεννηματά ήδη δήλωσε...
Ματαιώνονται οι εκλογές συνέδρων στο Κίνημα Αλλαγής
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο μαραθώνιος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Η αφετηρία μιας μακράς πορείας άσκησης δημιουργικής αντιπολίτευσης, με την παρουσίαση στην κοινωνία σειράς συγκροτημένων ολιστικών προτάσεων για κορυφαία ζητήματα όπως η Υγεία, ήταν για το Κίνημα Αλλαγής η...
Ο μαραθώνιος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θέλει τον Σημίτη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
Συνάντηση μισής ώρας με τον πρώην πρωθυπουργό είχε χθες η Φώφη Γεννηματά, με σκοπό να τον προσκαλέσει προσωπικά το Σάββατο στο ΣΕΦ. Οι προσκλήσεις σε Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο και η στάση που θα...
Θέλει τον Σημίτη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο για το συνέδριο
Σε κατάσταση μάχης εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Νοεμβρίου αρχίζουν σιγά σιγά να βρίσκονται άπαντες στη Χαριλάου Τρικούπη.
Ανεβαίνει το θερμόμετρο για το συνέδριο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δύσκολη και η επόμενη ημέρα για τη Γεννηματά
Οι συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ για το συνέδριο, που τελικά θα γίνει στις 23 και 24 Νοεμβρίου, και ο αρνητικός αντίκτυπος που έχουν στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. συντηρούν ένα προβληματικό σκηνικό.
Δύσκολη και η επόμενη ημέρα για τη Γεννηματά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μονομαχία στον... πράσινο ήλιο
Πολεμικό κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη για το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ● Αμετακίνητη στις θέσεις της η Φώφη Γεννηματά, επανέλαβε τη διαφωνία του ο Νίκος Ανδρουλάκης ● Διάλογοι και παρασκήνιο της φορτισμένης...
Μονομαχία στον... πράσινο ήλιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας