Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΣΥΡΙΖΑ: «ξεπαγώνει» η διεύρυνση

Από παλαιότερη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «ξεπαγώνει» η διεύρυνση

  • A-
  • A+
Απάντηση στα σενάρια για το μέλλον της Προοδευτικής Συμμαχίας έδωσε το Πολιτικό Συμβούλιο, αποφασίζοντας τη συνέχιση του πολιτικού εγχειρήματος της ανασυγκρότησης που είχε μπει στο ψυγείο λόγω κορονοϊού.

Για την επιστροφή στη νέα μετα-κορονοϊό πολιτική πραγματικότητα ετοιμάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ, βγάζοντας από το ψυγείο -όπου έβαλαν υποχρεωτικά λόγω πανδημίας- μια σειρά από σημαντικές πολιτικές διαδικασίες που σχετίζονται με τη διεύρυνση και την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος. Με τον τρόπο αυτό, εκτός των άλλων, μπαίνει και ένα τέλος στη φημολογία των τελευταίων εβδομάδων περί στασιμότητας και εγκατάλειψης του εγχειρήματος της Προοδευτικής Συμμαχίας και του ανοίγματος στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποφασίστηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου προγραμματίζεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, ενώ με τη σύμφωνη γνώμη των μελών του οργάνου θα συνεχιστεί η καμπάνια για την εγγραφή νέων μελών.

Αναφορικά με το συνέδριο, που αναβλήθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, επαναβεβαιώθηκε ότι θα διεξαχτεί κανονικά και οι σχετικές διαδικασίες που είχαν παγώσει θα επανεκκινήσουν το προσεχές διάστημα, ανάλογα και με τις υγειονομικές συνθήκες. Παράλληλα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και προκειμένου αυτό να γίνει γνωστό σε όλες τις διαστάσεις του, ξεκινούν από μεθαύριο Τετάρτη 3 Ιουνίου μεγάλη πανελλαδική εξόρμηση.

Από εκεί και πέρα, σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με την πολιτική συγκυρία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, το κορυφαίο πολιτικό όργανο εκτίμησε ότι «οι νέες συνθήκες που προέκυψαν από την κρίση της πανδημίας φέρνουν στην επιφάνεια την ανάγκη για μια ριζική αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» και σε αυτή την κατεύθυνση τα μέλη του επισήμαναν ότι οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις για τις κοινωνικές ανάγκες.

Την ίδια ώρα θεωρούν ότι η κρίση φέρνει και «αξιακή αναδιάταξη», θέτοντας σε αμφισβήτηση «τα νεοφιλελεύθερα δόγματα» που εκπροσωπεί ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του. Τέλος, σε ό,τι αφορά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πακέτο ενίσχυσης των κρατών-μελών της Ε.Ε., σχολιάστηκε πως πρόκειται για μια πρόταση σε θετική κατεύθυνση που δικαιώνει τις διαχρονικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη για την οικονομική πολιτική της Ενωσης και τη νέα αρχιτεκτονική της, «μακριά από τις ιδεοληψίες περί λιτότητας και τη νεοφιλελεύθερη ακαμψία των χρόνων των μνημονίων που πλήρωσε ακριβά η χώρα μας».

Παρεμβάσεις

Στο μεταξύ σε παρεμβάσεις τους στα μέσα ενημέρωσης το Σαββατοκύριακο πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί το προσεχές διάστημα, ενώ απάντησαν και στα ζητήματα που άπτονται των εσωτερικών κομματικών δραστηριοτήτων.

«Ζητούμενο είναι η σύνθεση και η εξωστρέφεια. Εκτιμώ ότι κινούμαστε στον σωστό δρόμο κι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μορφοποιεί ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο και διευρύνει την κοινωνική του γείωση μέσα σε αυτές τις συνθήκες της πρωτόγνωρης κρίσης. Ισχυροποιείται και δεν υπονομεύεται ο διακηρυγμένος στόχος και η προσπάθεια να γίνει η σύγχρονη Αριστερά καρδιά της ευρύτερης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης» δήλωσε χαρακτηριστά ο Νίκος Βούτσης («Ελεύθερος Τύπος») αναφερόμενος στα δημοσιεύματα περί εσωτερικής κρίσης στην Κουμουνδούρου.

Από τη δική του πλευρά ο εκπρόσωπος Τύπου, Αλέξης Χαρίτσης, υποστήριξε μιλώντας στη RealNews ότι «ο πολιτικός προσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ αγκαλιάζει την κοινωνική πλειονότητα που βλέπει με ανησυχία ότι η χώρα επιστρέφει στις μέρες της ανασφάλειας» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα «θα είναι πράγματι “μεροληπτικό” με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που είχαν μάθει, και τελευταία ξαναθυμούνται, πώς να κλείνουν “δουλειές” με το κράτος, βλέπουν την κρίση ως μια ευκαιρία αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και δρουν δίχως κοινωνικό έλεγχο».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Τσίπρας: Στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι δαπάνες υγείας λόγω κορονοϊού
Αίτημα παρέμβασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις δαπάνες υγείας λόγω κορονοϊού προανήγγειλε κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ενώ δεσμεύθηκε και για τη δημιουργία ενός...
Αλ. Τσίπρας: Στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι δαπάνες υγείας λόγω κορονοϊού
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: Από τους ουραγούς της Ε.Ε. η Ελλάδα σε δαπάνες υγείας εν μέσω πανδημίας
Εγκληματική και συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να μην ενισχύσει το ΕΣΥ, που σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει • Καθυστερημένη η επίταξη ιδιωτικών κλινικών • Τι απαντά η κυβέρνηση
Τσίπρας: Από τους ουραγούς της Ε.Ε. η Ελλάδα σε δαπάνες υγείας εν μέσω πανδημίας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: Η ώρα της ευθύνης
Μέσα από άρθρο του στην «Αυγή της Κυριακής», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητά από τον πρωθυπουργό να σταματήσει να συμπεριφέρεται με αλαζονεία και ταξική ιδιοτέλεια και δηλώνει έτοιμος να βάλει...
Τσίπρας: Η ώρα της ευθύνης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιχειρήσεις εστίασης
Τον κίνδυνο χιλιάδων λουκέτων επιχειρήσεων στην εστίαση και, συνακόλουθα, χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα χαθούν, υπογράμμισαν ο Αλέξης Τσίπρας, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και...
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιχειρήσεις εστίασης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αποφάσεις ευθύνης για την πανδημία ζητάει ο Αλ. Τσίπρας από τον πρωθυπουργό
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει σχέδιο ενός μηνός ενώ άφησε 8 μήνες χωρίς να χτίσει καμία άμυνα στην πανδημία, σχολιάζει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ την κίνηση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε νέο διάγγελμα το...
Αποφάσεις ευθύνης για την πανδημία ζητάει ο Αλ. Τσίπρας από τον πρωθυπουργό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας