Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Να μη γίνει ξανά συνήθεια η απόγνωση και η αδικία»

«Η εικόνα σήμερα στην πραγματική οικονομία είναι με τρεις προτάσεις η εξής: Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν. Η κυβέρνηση δεν θέλει. Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν»

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Να μη γίνει ξανά συνήθεια η απόγνωση και η αδικία»

  • A-
  • A+
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε χθες το επικαιροποιημένο πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ», συνοδεία των αρμόδιων τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ: Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ● Ο τέως πρωθυπουργός, επικρίνοντας την κυβέρνηση για τη στάση της στην επικείμενη οικονομική κρίση, ανέλυσε ένα «ρεαλιστικό, κοστολογημένο και άμεσα υλοποιήσιμο σχέδιο» που διασφαλίζει το αύριο και τη νέα γενιά.

Σινιάλο στους νέους ανθρώπους, στους 20άρηδες του 2010 αλλά και του σήμερα, στους ανθρώπους που μεγάλωσαν και εξακολουθούν να ζουν κάτω από τη σκιά μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, έκανε χθες το απόγευμα από το Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το επικαιροποιημένο πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ», συνοδεία των αρμόδιων τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ: Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

«Ενας λαός που ανέκτησε τη συλλογική του αυτοπεποίθηση με την έξοδο από τα μνημόνια το 2018 και με τη σθεναρή του στάση στη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας, δεν γίνεται να οδηγείται, και μάλιστα με ταχύτητα, σε έναν νέο κύκλο απόγνωσης», ανέφερε στην εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «είναι κοινωνικά αδιανόητο και εθνικά επικίνδυνο μία ακόμα γενιά Ελληνίδων και Ελλήνων να ενηλικιωθεί θεωρώντας δεδομένο ότι θα ζει σε μια χώρα με διαρκή ύφεση, υψηλή ανεργία και κραυγαλέες κοινωνικές ανισότητες. Και αν θέλετε, τόσο συμβολικά όσο και ουσιαστικά, είναι πολύ θλιβερό για μια χώρα, το μόνο που μπορεί να παρέχει στους νέους ανθρώπους της, στους 20άρηδες, να είναι η καταστολή και ο αυταρχισμός».

Εφη Αχτσιόγλου

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο τέως πρωθυπουργός, αν και σε κάποιο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι το πρόγραμμα δεν έχει αντιπολιτευτικό χαρακτήρα, δεν παρέλειψε καθ’ όλη τη διάρκειά της να κατακρίνει την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επικείμενης οικονομικής κρίσης, παρουσιάζοντας παράλληλα τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως είπε, έχουν στόχο «να διασφαλίσουν το αύριο».

«Να μη γίνει ξανά συνήθεια η απόγνωση και η αδικία στη χώρα μας», είπε κάποια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας εστιάζοντας με αυτόν τον τρόπο στο θυμικό της ελληνικής κοινωνίας και στα όσα πέρασε και περνάει, ως συνέπεια της πολιτικής των μνημονίων. Σε αρκετά σημεία της ομιλίας του τόνισε την ανάγκη να χρηματοδοτηθεί η αγορά, διαφορετικά η ύφεση θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Μάλιστα, σε μια αποστροφή του λόγου του αναφέρθηκε και σ’ έναν από τους πατέρες του νεοφιλελευθερισμού, τον Αμερικανό οικονομολόγο Μίλτον Φρίντμαν, σημειώνοντας ότι έως κι αυτός σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο είχε προτείνει να πέσουν «χρήματα από το ελικόπτερο» στην κοινωνία, ώστε να τονωθεί με αυτόν τον τρόπο η ζήτηση.

Νίκος Παππάς

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε έμμεσα και στη στάση της πλειονότητας των μέσων ενημέρωσης, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε η χώρα μας να μετατρέπεται σε χώρα virtual reality. Στις οθόνες να παίζουν οι εικόνες μιας ιδανικής και ευημερούσας κοινωνίας, αλλά όταν το βλέμμα φύγει από την οθόνη, να ξεκινά το άγχος και η απόγνωση, γιατί η πραγματικότητα είναι άλλη και είναι πολύ σκληρή».

Ευκλείδης Τσακαλώτος

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αμέσως μετά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το μόνο που ασχολείται είναι πώς «θα αξιοποιήσει την κρίση για να επιταχύνει όσα αντιδραστικά είχε σχεδιάσει για την οικονομία, την εργασία και το κοινωνικό κράτος, ήδη πριν από την πανδημία». Και αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης, αντί να πρωταγωνιστεί σε αυτή την πανευρωπαϊκή συζήτηση, αντί να κάνει το παν για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους που θα πέσουν άμεσα στην αγορά, έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο. Να εμφανίζεται τακτικά και να παριστάνει τον μάντη κακών».

Και κατέληξε: «Η εικόνα σήμερα στην πραγματική οικονομία είναι με τρεις προτάσεις η εξής: Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν. Η κυβέρνηση δεν θέλει. Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επιγραμματικά στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα (αναλυτικά οι προτάσεις περιλαμβάνονται στους πίνακες), τονίζοντας πως πρόκειται για ένα «ρεαλιστικό, κοστολογημένο, άμεσα υλοποιήσιμο και απολύτως αναγκαίο σχέδιο, στη βάση των υπαρκτών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας.

Ενα σχέδιο που πρέπει να υλοποιηθεί σήμερα για να διασφαλίσουμε το αύριο». Ενα σχέδιο που βρίσκει πόρους από το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ που άφησε ως παρακαταθήκη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ. αλλά και από τα ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ, προγράμματα βοήθειας που ενεργοποιήθηκαν λόγω πανδημίας κ.ά.).

«Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις με προϋπόθεση όμως τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και των σχέσεων εργασίας, στο καθεστώς που ήταν πριν από την κρίση», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Πιστεύω βαθιά ότι όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τη μέχρι σήμερα προδιαγεγραμμένη πορεία της κοινωνίας και της οικονομίας. Να αποτρέψουμε τη βαθιά ύφεση και την ανεργία. Και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα ανοιχτά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ
Είναι ο δεύτερος Αύγουστος που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όπως είναι αναμενόμενο, τα στελέχη του αντιμετωπίζουν με πιο χαλαρούς ρυθμούς την πολιτική επικαιρότητα.
Τα ανοιχτά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Δικαστικά πραξικοπήματα»
Επίθεση κατά της κυβέρνησης για τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και τις διώξεις σε δικαστές που «τόλμησαν να ερευνήσουν τα σκάνδαλά τους».
«Δικαστικά πραξικοπήματα»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο ερασιτεχνισμός του Μαξίμου
Από τη Ζάκυνθο, όπου περιοδεύει, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της κυβέρνησης για το άνοιγμα των συνόρων, την πανδημία και την οικονομική κρίση
Ο ερασιτεχνισμός του Μαξίμου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: «Τώρα όσο ποτέ είναι απαραίτητος ο συντονισμός»
Οι διάφορες εκφράσεις της τουρκικής προκλητικότητας και η ανάγκη του μέγιστου δυνατού συντονισμού μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου κυριάρχησαν στη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της...
Τσίπρας: «Τώρα όσο ποτέ είναι απαραίτητος ο συντονισμός»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας