• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.9°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 20.3°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 22.0°C
  3 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.7°C
  0 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  63%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 19.6°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.5°C
  0 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 21.6°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.1°C
  0 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  2 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  0 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 20.0°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 22.1°C
  0 BF
  54%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 17.7°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.2°C / 20.3°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  1 BF
  53%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Άλλο ένα πλήγμα στο περιβάλλον επιφέρει το νομοσχέδιο τουρισμού»

 • A-
 • A+

Επίθεση κατά της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, που επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στο περιβάλλον, εξαπέλυσε ο Σωκράτης Φάμελλος επισημαίνοντας παράλληλα πως το 202 «μας δείχνει, πιο ξεκάθαρα από ποτέ, ότι η προστασία της βιοποικιλότητας συνδέεται με το μέλλον μας, με τις ζωονόσους, την υγειονομική προστασία και την προστασία του πλανήτη»

Μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και για την επιστήμη και την παγκόσμια κοινότητα, το περιβάλλον και η ιστορία αποτελούν υπεραξίες που προσδίδουν ποιότητα, απασχόληση και πρόοδο στον τουρισμό και εν γένει στην ελληνική οικονομία. Όμως, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί την προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς και την προστασία του περιβάλλοντος ως εμπόδια και για αυτό καταστρατηγεί διατάξεις του περιβαλλοντικού και του αρχαιολογικού νόμου.

Ο βουλευτής υπογράμμισε πως «οι σοβαρές νομοτεχνικές αλλαγές, η κριτική των φορέων και της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής αποδεικνύουν την απουσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και του αρμόδιου Υπουργού, κυρίου Χατζηδάκη, από αυτό το νομοσχέδιο. Αναρωτιόμαστε πώς υπέγραψε το σχέδιο νόμου χωρίς να εντοπίσει όλα αυτά τα προβλήματα, τόσα λάθη που κανείς από το ΥΠΕΝ δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει και να ακούσει.

»Φαίνεται ότι το ΥΠΕΝ της Ελλάδας κλείνει και ότι ο κύριος Χατζηδάκης έχει πάρει μία σαφή εντολή από τον κύριο Μητσοτάκη. Να πουλήσει την περιουσία του δημοσίου και να γίνει ο Υπουργός που θα "κλείσει" τις λειτουργίες των Υπηρεσιών περιβάλλοντος της χώρας. Το πιο σύντομο ανέκδοτο που κυκλοφορεί στους διαδρόμους της Βουλής είναι ότι ο κύριος Μητσοτάκης είναι "πράσινος" Πρωθυπουργός. Ειλικρινά, αποδεικνύεται διαρκώς ότι η πολιτική σας στον τομέα του περιβάλλοντος είναι πιο παλαιά και από αυτήν που εφαρμοζόταν πριν από είκοσι χρόνια».

Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο επίσης για πρόχειρη νομοθέτηση και έλλειψη ποιοτικού ελέγχου των σχεδίων νόμου, που «αποδεικνύουν ότι είναι μια «φούσκα» το επιτελικό κράτος, καθώς δε συστήθηκαν ποτέ τα προβλεπόμενα όργανα, ενώ καταργήσατε την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ). Άρα, φούσκα το επιτελικό κράτος. Στις διατάξεις για τον καταδυτικό τουρισμό, η κυβέρνηση δε χρησιμοποιεί τις προδιαγραφές του Πρωτοκόλλου της Βαρκελώνης για την Προστασία της Μεσογείου Θαλάσσης για την πόντιση τεχνητών υφάλων και υλικών στη θάλασσα, παρότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμετείχε στη διάσκεψη της Νάπολης τον Δεκέμβριο του 2019 που τις ενέκρινε»

»Αγνοείτε επίσης όλα τα επίπεδα υπερκείμενου σχεδιασμού. Τη θαλάσσια χωροταξία, τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια, τα Ειδικά Χωρικά, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, αναιρείτε το πλαίσιο ασφάλειας δικαίου για τους επενδυτές και για τους πολίτες. Βάζετε βόμβα στα θεμέλια της βιώσιμης ανάπτυξης γιατί θέλετε απλά να τακτοποιήσετε τους κολλητούς, να κάνετε ρουσφέτια με αντάλλαγμα ψήφους και τη στήριξη που είχατε στον προεκλογικό σας αγώνα. Δυστυχώς, ο τρόπος που ασκείτε πολιτική δε βοηθάει τη χώρα».

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστηρίζει πως «στο εν λόγω σχέδιο νόμου, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής επιβεβαιώνει ότι στο άρθρο 2 δεν προκύπτουν με σαφήνεια οι ορισμοί και σάς καλεί να προβείτε σε διορθώσεις. Έχετε μπερδέψει τα είδη καταδυτικού τουρισμού και οι ορισμοί δημιουργούν αντιθέσεις και ασάφειες σε σχέση με τα άρθρα 7.1 και 8.1.

»Στο άρθρο 8, δε διευκρινίζετε επαρκώς ζητήματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και τίθεται ζήτημα μη συμβατότητας με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ενώ στο άρθρο 21, που αφορά στο καθεστώς των Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), όπως σάς επισήμαναν οι χωροτάκτες και η WWF, δεν μπορεί η δραστηριότητα και ο επενδυτής εντός ΠΟΤΑ να ρυθμίζει και να απαγορεύει άλλες χρήσεις άλλων ιδιοκτητών στην ευρύτερη περιοχή, ούτε αυτός ο αποκλεισμός να αντιβαίνει στο Τοπικό Χωρικό Σχέδιο. Πρακτικά θέλετε κάποιος να ανάγεται σε «δερβέναγα» της ευρύτερης περιοχής, αποκλείοντας χρήσεις συμβατές με το τουριστικό αντικείμενο ή ακόμη και να ακυρώνει την πρόσβαση των πολιτών στην παραλία, ακόμα και εκτός ΠΟΤΑ. Στο άρθρο 29, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής επισημαίνει τα λάθη του σχεδίου νόμου για το ρόλο των ρεμάτων και τις αντιφάσεις σε σχέση με Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)».

Σε αυτό το σημείο ανέφερε πως «ιδιαίτερα προβληματική είναι η διάταξη που διατήρησε η κυβέρνηση για τη δημιουργία και τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης από το σύνολο μιας δασικής έκτασης, η οποία χρησιμοποιείται μόνο για διόδους των γηπέδων γκολφ, σε συντελεστή δόμησης και δικαίωμα που μπορεί να αξιοποιηθεί σε άλλες χρήσεις και άρα στην τροποποίηση δικαιωμάτων και υπεραξίας. Με το άρθρο 33 του νομοσχεδίου, τροποποιείται όλη η νομοθεσία που αφορά την αποκατάσταση με αναδασώσεις και δασοτεχνικά έργα όλων των επιτρεπόμενων παρεμβάσεων και όχι μόνο του τουρισμού, καθώς αλλάζει, μειώνοντας το ισοδύναμο της αναδάσωσης αλλά και το χρηματικό αντίτιμο, σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί αναδάσωση».

Κλείνοντας μίλησε για «ένα άρθρο μείζονος σημασίας, το άρθρο 43, για το οποίο η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής αφιέρωσε πέντε σελίδες, αυτό της χρήσης αιγιαλού. Αναιρείτε τον προορισμό του αιγιαλού, δηλαδή της παραλίας, για κοινή χρήση, σε αντίθεση με πλείστες Αποφάσεις του ΣτΕ και το Πρωτόκολλο της Βαρκελώνης. Μας βρίσκει αντίθετους η διεύρυνση κατάληψης των παραλιών, που έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 24 του Συντάγματος, και βέβαια, μας προβληματίζει το περιεχόμενο της διάταξης που επιτρέπει την κατάληψη όλου του μετώπου των παραλιών από τις τουριστικές δραστηριότητες αλλά και των όμορων οικοπέδων, που έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των πολιτών και των τουριστών από τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τέσσερις αντιπροτάσεις Σ. Φάμελλου στο χωροταξικό νομοσχέδιο
Αντίθετο με τα συμφέροντα των πολιτών, του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης το χωροταξικό νομοσχέδιο σύμφωνα με τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σωκράτης Φάμελλος κατέθεσε τέσσερις...
Τέσσερις αντιπροτάσεις Σ. Φάμελλου στο χωροταξικό νομοσχέδιο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρά ΛΑ.Ε. κατά κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τον πτωχευτικό κώδικα
Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας οδηγεί στη ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων των υπερχρεωμένων δανειοληπτών και επιτρέπει την αρπαγή, ακόμα και της πρώτης κατοικίας, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή...
Πυρά ΛΑ.Ε. κατά κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τον πτωχευτικό κώδικα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη δυσοσμία σε Κερατσίνι-Δραπετσώνα
Στο πρόβλημα της δυσοσμίας που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Κ.Χατζηδάκη ότι το «θέμα περιήλθε στη γνώση του πρόσφατα» αλλά και...
Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη δυσοσμία σε Κερατσίνι-Δραπετσώνα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει το ενωσιακό δίκαιο για τις περιοχές Natura
Οι ελληνικές αρχές είναι υπεύθυνες για την κατάλληλη αξιοποίηση των ενωσιακών και εθνικών κονδυλίων, ώστε οι φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους κατά τον...
Η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει το ενωσιακό δίκαιο για τις περιοχές Natura
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ν. Καραθανασόπουλος: «Την πράσινη οικονομία, δεν την αφορά η προστασία του περιβάλλοντος»
Επίθεση στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ με αφορμή τη ψήφιση του νομοσχεδίου το περιβάλλον.
Ν. Καραθανασόπουλος: «Την πράσινη οικονομία, δεν την αφορά η προστασία του περιβάλλοντος»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: Πολυνομοσχέδιο fast track κι «έξοδος» με μέτρα φτωχοποίησης
Το κόμμα της αντιπολίτευσης στάθηκε τόσο στις διαδικασίες όσο και στα μέτρα που αναμένεται να ψηφιστούν, κάνοντας λόγο για νέα φτωχοποίηση του λαού, ενώ δεν άφησε ασχολίαστο το «μασάζ» που υπέστησαν οι...
ΚΚΕ: Πολυνομοσχέδιο fast track κι «έξοδος» με μέτρα φτωχοποίησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας