Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με το βλέμμα στη μεσαία τάξη
EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με το βλέμμα στη μεσαία τάξη

  • A-
  • A+
Βασικά σημεία της πρότασης «Μένουμε Oρθιοι 2», η κάλυψη σε ποσοστό 100% του μισθού των εργαζομένων, τα οριζόντια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και το εισόδημα έκτακτης ανάγκης για 2.200.000 οικογένειες με ανέργους ή επισφαλώς εργαζόμενους.

Μια διαφορετική πρόταση που στοχεύει στην προστασία των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγκαλιάζει υποστηρικτικά και τη μεσαία τάξη θα παρουσιάσει το απόγευμα της Δευτέρας ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια ανοιχτή (με τις απαιτούμενες προφυλάξεις) εκδήλωση στον χώρο του Ζαππείου. Πρόκειται για την παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος «Μένουμε Ορθιοι», το δεύτερο μέρος των μέτρων στήριξης που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου η χώρα να μη βιώσει έναν καινούργιο οικονομικό Αρμαγεδδώνα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν πολύ σοβαρά το εν λόγω πρόγραμμα, καθώς θεωρούν ότι η δική τους πρόταση μπορεί να κάνει την ουσιαστική διαφορά στη συνείδηση του κόσμου, σε σχέση με τα κυβερνητικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν στα μέσα της εβδομάδας από τον πρωθυπουργό και τους τέσσερις αρμόδιους υπουργούς. Στην ίδια λογική, τον γενικό άξονα του «Μένουμε Ορθιοι 2» θα εισηγηθεί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και εν συνεχεία θα συμμετάσχουν στην παρουσίαση οι αρμόδιοι τομεάρχες του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εφη Αχτσιόγλου και Νίκος Παππάς.

Η παρουσίαση του προγράμματος, που εκπονείται εδώ και αρκετές μέρες από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη, πήρε όμως μια μικρή παράταση για να μη συμπέσει χρονικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα θεώρησε σωστό να αφήσει να περάσει λίγος χρόνος ώστε να γίνουν περισσότερο γνωστές στον κόσμο οι κυβερνητικές προτάσεις -τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επικρίνει από την πρώτη στιγμή- θεωρώντας πως οι εργαζόμενοι θα συνειδητοποιήσουν ότι ουσιαστικά μένουν ακάλυπτοι και χωρίς καμία διασφάλιση για το μέλλον τους. Στον αντίποδα, θεωρούν ότι η δική τους πρόταση μπορεί να δώσει γενναίους πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ σε μια περίοδο που τα κομματικά επιτελεία ετοιμάζονται για μεγάλες μάχες ενόψει της οικονομικής κρίσης.

Το πρόγραμμα

Βασική αρχή του προγράμματος είναι ότι βασίζεται πλήρως σε κοστολογημένες παρεμβάσεις και περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία και την οικονομία. Στην Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι πρότειναν εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης γνωρίζοντας ότι η ύφεση θα είναι αρκετά μεγάλη και ότι οι κυβερνητικές εκτιμήσεις, που αρχικά έκαναν λόγο για ουδεμία ύφεση -ενώ τώρα το ποσοστό πρόβλεψης έχει φτάσει στο 10%-, ήταν εκτός πραγματικότητας.

Υπό αυτό το πρίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν την κάλυψη σε ποσοστό 100% του μισθού του εργαζόμενου και τη διατήρηση της σχέσης εργασίας του όπως αυτά ήταν διαμορφωμένα τον Φλεβάρη του 2020, προ κορονοϊού δηλαδή. Το Δημόσιο έρχεται να καλύψει πλήρως το μέρος του μισθού που αδυνατούν να καλύψουν οι επιχειρήσεις.

Πέραν όμως του εργασιακού μισθολογικού κόστους, το σχέδιο περιλαμβάνει και οριζόντια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, μέσω της δημιουργίας σύγχρονων εγγυοδοτικών εργαλείων, στα οποία το Δημόσιο αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ρίσκου των δανείων, καθιστώντας τους όρους δανεισμού ελκυστικούς για τις επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να προτείνει τη δημιουργία ενός εισοδήματος έκτακτης ανάγκης, ώστε να αντιμετωπιστεί ο άμεσος κίνδυνος μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας να βρεθεί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και περιθωριοποίησης.

Αντίστοιχες πολιτικές αρχίζουν να εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, απαντώντας σε παρόμοιες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποφύγουν η εμβάθυνση της ύφεσης να μετατρέψει την οικονομική κρίση σε κρίση χρέους, πράγμα που θα προσέδιδε στην πρώτη περισσότερο μόνιμα χαρακτηριστικά. Το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει 2.200.000 νοικοκυριά στα οποία συμμετέχουν άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι (εργαζόμενοι με μπλοκάκι και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), εποχικοί εργαζόμενοι, καλλιτέχνες, αγρότες και πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στο πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι»
Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά και επιθυμεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη δυσαρέσκεια των παραγωγικών τάξεων από τα μέτρα της κυβέρνησης για τις οικονομικές συνέπειες της...
Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στο πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο φόβος της «χαμένης γενιάς»
Μιλώντας με τους νέους για το αύριο η κουβέντα περιστράφηκε στα απόνερα της πανδημίας ● Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ, επέκρινε τις αλλαγές στην Παιδεία, ενώ για τα...
Ο φόβος της «χαμένης γενιάς»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το μήνυμα Τσίπρα για τα καταστήματα της γειτονιάς
Να στηρίξουν τα καταστήματα της γειτονιάς και τους μικρούς παραγωγούς καλεί τους πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την επαναλειτουργία σήμερα χιλιάδων καταστημάτων του λιανεμπορίου.
Το μήνυμα Τσίπρα για τα καταστήματα της γειτονιάς
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Τσίπρας: Ευρωομόλογο ή νέα κρίση χρέους, με άνοδο εθνολαϊκισμού
«Η Ε.Ε. είτε θα αποδεχθεί την αμοιβαιοποίηση του χρέους και θα κάνει γενναία βήματα για μία νέα οικονομική αρχιτεκτονική, είτε θα κάνει μικρά βήματα, στην ίδια λογική με το παρελθόν και θα βυθιστεί σε νέα...
Αλ. Τσίπρας: Ευρωομόλογο ή νέα κρίση χρέους, με άνοδο εθνολαϊκισμού
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλέξης Τσίπρας: Απουσία προληπτικών μέτρων για την ανεργία
Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της οικονομίας και ειδικότερα στο κομμάτι του κόσμου της εργασίας που πλήττεται και αναμένεται να πληγεί ακόμα περισσότερο μετά το πέρας της πανδημίας.
Αλέξης Τσίπρας: Απουσία προληπτικών μέτρων για την ανεργία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία
«Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή» της κυβέρνησης, αφού υπάρχουν αυτή τη στιγμή δημοσιονομικά οι δυνατότητες για στήριξη της εργασίας και των επιχειρήσεων, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την...
Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας