Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φρένο στην εσωστρέφεια, «παράθυρο» στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη βόλτα στο κέντρο της Αθήνας

ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φρένο στην εσωστρέφεια, «παράθυρο» στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.

  • A-
  • A+
Δυνατά χτύπησε το καμπανάκι για τις «παραβατικές» συμπεριφορές στο κόμμα ● Δεν πρόκειται να υποστούμε εκλογικό αιφνιδιασμό, δηλώνει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέσα στην εβδομάδα –την Πέμπτη πιθανότατα– θα παρουσιάσει την επικαιροποίηση του προγράμματος «Μένουμε Ορθιοι».

Φρένο στην εσωστρέφεια και κάλεσμα για μια δυναμική επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα δύο βασικά μηνύματα που περιλάμβανε η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην «Αυγή της Κυριακής».

Την ώρα που τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου με τον λαό, ενώ παράλληλα φαίνεται να αξιολογεί θετικά την αλλαγή ρητορικής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι, ανάλογα με τις εξελίξεις, μια μελλοντική συνεργασία με τη Φώφη Γεννηματά δεν θα ήταν τόσο απαγορευτική, τουλάχιστον στον βαθμό που έχει παρουσιαστεί κατά καιρούς.

Στο κομμάτι της επανεκκίνησης μετά την καραντίνα και την επιστροφή στην κανονικότητα, περιλαμβάνεται η επικαιροποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Ορθιοι» το οποίο θα παρουσιαστεί πιθανότατα την Πέμπτη από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ξεκαθαριστεί αν θα ήταν μια παρουσίαση μέσω διαδικτύου (όπως συνέβη την προηγούμενη φορά) ή αν θα γίνει σε κάποιο χώρο, όπου θα τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες προστασίας ελέω κορονοϊού.

Βασικό μέλημα αυτή τη φορά είναι να πετύχει επικοινωνιακά η παρουσίαση και να «ακουστεί» η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, με τα οποία, όπως λέει ο Αλέξης Τσίπρας, «προσδοκούμε διαρκή διάλογο». Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι, σε περίπτωση εκλογών, το κόμμα δεν πρόκειται να αιφνιδιαστεί, προσθέτοντας πως έχει έτοιμη την εναλλακτική στρατηγική για έξοδο από την επικείμενη κρίση, διατηρώντας την κοινωνία όρθια.

Τα εσωκομματικά

Δύο ερωτήσεις της συνέντευξης αφορούσαν την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα εσωκομματικά της Κουμουνδούρου, μπλέκοντας έτσι τον ερχομό νέων στελεχών και την εγγραφή νέων μελών με τη δημιουργία τάσεων που επηρεάζουν καταστάσεις και ισορροπίες μέσα στο κόμμα στη σκιά της διεύρυνσης που επιχειρείται. «Το κόμμα δεν είναι μηχανισμός αναπαραγωγής μικροσυμφερόντων.

Οποιος το πιστεύει αυτό, δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά και τις κοινωνικές ανάγκες», δηλώνει από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας. Εν συνεχεία, βέβαια, κάνει λόγο για «προβλήματα συμπεριφοράς» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και εμφανίζεται κάθετος ότι πρέπει να μπει «φρένο» σε τέτοια φαινόμενα, τα οποία βγαίνουν προς τα έξω μέσω της «πολλαπλασιαστικής δύναμης των εχθρικών ΜΜΕ» και κάνουν «μεγάλη ζημιά».

Ωστόσο, δεν μένει μόνο εκεί. Σε μια απάντηση-μήνυμα προς όλους (και σε μια λογική ίσων αποστάσεων) αναφέρεται σε «ναρκισσισμούς, προσωπικές στρατηγικές και άγονες ομαδοποιήσεις», σημειώνει ότι «η εικόνα του καθενός από εμάς είτε αφορά σε οικονομικά ζητήματα, είτε σε διαπροσωπικές σχέσεις, είτε σε πολιτικές απόψεις, να είναι μια εικόνα καθαρότητας, διαφάνειας και αφοσίωσης στα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας» και καταλήγει –υπερασπιζόμενος την πολυχρωμία του ΣΥΡΙΖΑ– πως είναι αυτοκαταστροφικό «να ανακαλύπτουμε εχθρούς, νέα και παλιά μέλη, δεξιούς και αριστερούς, εξτρεμιστές και μετριοπαθείς μέσα στο κόμμα μας».

Διάφορα δημοσιεύματα έσπευσαν να «εικονογραφήσουν» τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, βάζοντας στο κάδρο των αιχμών του τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη, τον τομεάρχη ανταγωνιστικότητας Νίκο Παππά, τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, ακόμα και τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, τον καθένα εξ αυτών για διαφορετικούς λόγους.

Προειδοποίηση

Ωστόσο, αυτό που μένει αναπάντητο εν προκειμένω είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση που τα κρούσματα εσωστρέφειας και «παραβατικής» συμπεριφοράς συνεχιστούν. Από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα διαμηνύεται πως όσα είπε χθες στην «Αυγή» τα εννοεί απόλυτα και αφήνουν να εννοηθεί ότι για τους παραβάτες θα υπάρξουν συνέπειες.

Το ποιες θα είναι αυτές, είναι άγνωστο. Το αν όντως θα υπάρξουν, μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Αυτό που είναι βέβαιο είναι το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε, μετά τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, να χτυπήσει ένα γερό «καμπανάκι», γνωρίζοντας ότι πρέπει να κλείσει σύντομα τα μέτωπα, ώστε να μη χρειαστεί να πάει σε εκλογές με ένα κόμμα σε εξέλιξη, που θα εμφανίζεται να έχει τόσα εσωτερικά προβλήματα. Καλείται, τέλος, να αποδείξει πως έχουν άδικο όσοι τον παρομοιάζουν –με αφορμή τους χειρισμούς του στα εσωκομματικά– με Πόντιο Πιλάτο.

● Το πρώτο live event (ζωντανό γεγονός) της πλατφόρμας iSYRIZA εγκαινιάζει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας στις 20.30. Θα συνομιλήσει με νέες και νέους για τα κυρίαρχα ζητήματα της επικαιρότητας που διαμορφώνεται στη χώρα, ενισχύοντας την αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες, μια επαφή βασισμένη στις αρχές της ισότιμης συμμετοχής, της δημοκρατικής εμβάθυνσης, της αλληλεπίδρασης και του δημοκρατικού ελέγχου. Τα μέλη θα μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά την εκδήλωση, μέσω του iSYRIZA, καθώς και να τοποθετηθούν εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες της νέας λειτουργικότητας.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα εφτά κακά της μοίρας τους
Ο Αλέξης Τσίπρας σήμανε το Σάββατο από το Φάληρο την έναρξη αντεπίθεσης κατά της Ν.Δ., ενώ το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ είχε ετοιμάσει μικρές ταινίες με σκληρή κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης σε...
Τα εφτά κακά της μοίρας τους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι δύο όψεις μιας διεύρυνσης
Επτά μήνες μετά την ήττα του καλοκαιριού, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ανασυνταχθεί. Οι ζυμώσεις, οι διαφωνίες, οι αντεγκλήσεις συνυπάρχουν με το όραμα για τη δημιουργία ενός ευρύτατου δημοκρατικού ριζοσπαστικού...
Οι δύο όψεις μιας διεύρυνσης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πορεία προς την κανονικότητα;
Προς μια νέα περίοδο φυσιολογικών σχέσεων, αφήνοντας πίσω τις έχθρες και την αντιπαλότητα του πρόσφατου παρελθόντος, φαίνεται πως οδεύουν τα δυο κόμματα που εκφράζουν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των...
Πορεία προς την κανονικότητα;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανοιξαν τα στόματα σε ΚΙΝ. ΑΛΛ. και ΣΥΡΙΖΑ
Εντονος διάλογος σε Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου στον απόηχο της συνάντησης Γείτονα - Φλαμπουράρη και των γενικότερων αντιδράσεων που υπήρξαν ● Οι θετικοί, οι αρνητικοί, οι συγκρατημένοι και οι...
Ανοιξαν τα στόματα σε ΚΙΝ. ΑΛΛ. και ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κλείνουν το παράθυρο στη σπέκουλα οι 53+
Με ανακοίνωσή τους ξεκαθαρίζουν ότι δεν συλλέγουν υπογραφές και ότι το κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα anoixtoparathyro.gr αποτελεί προσωπική άποψη που βέβαια δεν θα έπρεπε να στοχοποιείται...
Κλείνουν το παράθυρο στη σπέκουλα οι 53+
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης κατά του Τσίπρα
Βαριές κατηγορίες κατά του τέως πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Στέλιος Πέτσας ύστερα από τη διήμερη παρουσία του πρώτου στη Θεσσαλονίκη, ενώ το νήμα των επιθέσεων πήραν στη συνέχεια το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το ΚΚΕ.
Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης κατά του Τσίπρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας