Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συνταγή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για ανάκαμψη

Μόνο από τη σοσιαλδημοκρατία μπορούν να έρθουν απαντήσεις έναντι της συντηρητικής κυβέρνησης της Ν.Δ. υποστήριξε χτες η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά

EUROKINISSI / Γ.Τ ΚΙΝΑΛ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνταγή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για ανάκαμψη

 • A-
 • A+
Παρουσιάστηκε χτες το «Ενδιάμεσο πρόγραμμα» με 10 κωδικοποιημένες προτάσεις για έξοδο από την κρίση του κορονοϊού ● Η Φώφη Γεννηματά επικρίνει την κυβέρνηση ότι παίρνει αποσπασματικές αποφάσεις χωρίς να έχει επεξεργασμένο σχέδιο.

Μπορεί η υποχρεωτική καραντίνα να έληξε, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τα προβλήματα και την κρίση που άφησε στο πέρασμά του ο κορονοϊός. Στο Κίνημα Αλλαγής, μερικές εβδομάδες μετά την κατάθεση του προγράμματος «Ορθια κοινωνία-Ζωντανή οικονομία» για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, προέβησαν χθες στη δημοσιοποίηση του λεγόμενου «Ενδιάμεσου προγράμματος», με την κωδικοποίηση και περαιτέρω επικαιροποίηση των θέσεων του κόμματος για την ανάκαμψη της παραγωγικής διαδικασίας στη χώρα.

Την ίδια ώρα, η Φώφη Γεννηματά επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση, σχολιάζοντας ότι αντί να πάρει αποφάσεις και να παρουσιάσει -ως όφειλε- ένα επεξεργασμένο σχέδιο «για να μην εκτοξευτούν η ύφεση και η ανεργία», καθυστερεί και παλινωδεί.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, το «Ενδιάμεσο πρόγραμμα» συνιστά μια δέσμη εμπροσθοβαρών, απόλυτα στοχευμένων και ρεαλιστικών στην εφαρμογή μέτρων, «μακριά από πελατειακές λογικές και ανέφικτους λαϊκισμούς», για να μην καταρρεύσουν η οικονομία και οι επιχειρήσεις και να μην πληγεί ανεπανόρθωτα η κοινωνία. «Η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα της περιόδου. Δεν έχει επεξεργασμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κρίσης.

Αμφιταλαντεύεται και μόνο όταν ο «κόμπος φτάνει στο χτένι», εξαγγέλλει μέτρα ανεπαρκή και αποσπασματικά, πιστά στη γραμμή των συντηρητικών πολιτικών της. Και αυτά υλοποιούνται με μεγάλη καθυστέρηση», αναφέρουν τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, απευθύνοντας μομφή ενάντια στις κυβερνητικές πρακτικές, ενώ ανοιχτά κάνουν λόγο για μέτρα που συνδυάζονται με την προώθηση πελατειακού κράτους, για προσλήψεις στρατιάς μετακλητών, αδιαφανείς απευθείας αναθέσεις και προβλέψεις για μυστικά κονδύλια. Και συμπεραίνουν ότι «με αυτές τις λογικές το μάρμαρο της κρίσης θα πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι και οι οικονομικά ασθενέστεροι».

Οι δέκα κωδικοποιημένες προτάσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

 1. Επιδότηση εργασίας: Το κράτος με απλό και διαφανή τρόπο καλύπτει το 40% του μισθού των εργαζομένων για έξι μήνες, σε επιχειρήσεις που έπληξε η κρίση με «αντάλλαγμα» να μη γίνουν απολύσεις και δυσμενείς μετατροπές σε συμβάσεις και όρους εργασίας.
 2. Μέριμνα για τους ανέργους με επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας, και διεύρυνση του κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ.
 3. «Ζωντανές» επιχειρήσεις: με μέτρα όπως μηδενική προκαταβολή φόρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και 50% για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, αύξηση του συνολικού ποσού για την επιστρεπτέα προκαταβολή τουλάχιστον στα 3 δισ. ευρώ, μείωση των ενοικίων κατά 50% για το 2020, με αντίστοιχη μείωση του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών.
 4. Στήριξη του ΕΣΥ, εντάσσοντας τους υγειονομικούς στα βαρέα και ανθυγιεινά.
 5. Εθνικό σχέδιο για την έξοδο του τουρισμού από την κρίση: προβλέπει μείωση στο 6% για δύο χρόνια του ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση και στο 13% για τουριστικές υπηρεσίες και μεταφορές, καθώς και πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, με κίνητρα για τη μετακίνηση των οικογενειών.
 6. Ειδικά προγράμματα για τους αγρότες.
 7. Προστασία της πρώτης κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών από πλειστηριασμούς
 8. Αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
 9. Ειδικό πρόγραμμα για τον πολιτισμό. 10. Στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Εμείς καταθέτουμε ένα συγκεκριμένο, κοστολογημένο πρόγραμμα. Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ εξαντλούνται ξανά σε κοκορομαχίες», ήταν η φράση-κλειδί της Φώφης Γεννηματά σε τηλεοπτική της συνέντευξη στον ΑΝΤ1, υποστηρίζοντας ότι μόνο από τη σοσιαλδημοκρατία μπορούν να έρθουν απαντήσεις και το Κίνημα Αλλαγής είναι ο προοδευτικός πόλος έναντι της συντηρητικής και νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ο αγώνας μας είναι μαραθώνιος, δεν είναι κατοστάρι»
Μήνυμα προς στελέχη και ψηφοφόρους, φίλους και εχθρούς του ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τη Φώφη Γεννηματά, η οποία επιχείρησε να καταστήσει σαφές στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ότι το εγχείρημα και η αποτελεσματικότητα της...
«Ο αγώνας μας είναι μαραθώνιος, δεν είναι κατοστάρι»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Αντίπαλός μας η συντήρηση του Μαξίμου»
Η Φώφη Γεννηματά δίνοντας παράλληλα ένα σαφές πολιτικό στίγμα για την κατεύθυνση του Κινήματος Αλλαγής ξεκαθάρισε ότι ο αντίπαλος είναι οι συντηρητικές πολιτικές που –όπως σημείωσε– «εκπορεύονται και...
«Αντίπαλός μας η συντήρηση του Μαξίμου»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Φ. Γεννηματά: «Οι νεοφιλελεύθερες απόψεις της κυβέρνησης καταρρέουν»
Για καθυστερήσεις, παλινωδίες και έλλειψη σχεδίου για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων επέκρινε η Φώφη Γεννηματά την κυβέρνηση. Τόνισε ότι τη λύση την έχει μόνο η σοσιαλδημοκρατία.
Φ. Γεννηματά: «Οι νεοφιλελεύθερες απόψεις της κυβέρνησης καταρρέουν»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΙΝ.ΑΛΛ: «Οχι άλλη καθυστέρηση για τον τουρισμό»
Χαρακτήρα επείγοντος στη λήψη στοχευμένων μέτρων ενίσχυσης του τουρισμού προσδίδουν στο Κίνημα Αλλαγής, καλώντας την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να παρουσιάσουν επισήμως και με συγκεκριμένες πράξεις το...
ΚΙΝ.ΑΛΛ: «Οχι άλλη καθυστέρηση για τον τουρισμό»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Ειδικό πρόγραμμα στήριξης του πολιτισμού
Τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στον χώρο του πολιτισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχε χθες η Φώφη Γεννηματά με ομάδα καλλιτεχνών.
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Ειδικό πρόγραμμα στήριξης του πολιτισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας