Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σειρά σεμιναρίων από την πρωτοβουλία «Επόμενη Μέρα»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σειρά σεμιναρίων από την πρωτοβουλία «Επόμενη Μέρα»

  • A-
  • A+
Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή με μοναδική προϋπόθεση για την παρακολούθηση την (άνευ κόστους) εγκατάσταση της πλατφόρμας zoom.

Μια πρωτοβουλία γεννήθηκε αυτές τις ημέρες της καραντίνας από ενεργούς πολίτες διάφορων επιστημονικών και επαγγελματικών κλάδων, οι οποίοι, προβληματισμένοι και ανήσυχοι για την επόμενη ημέρα της κρίσης που δημιουργεί ο κορονοϊός, αποφάσισαν να κινητοποιηθούν και να μοιραστούν και με άλλους συμπολίτες τους αυτές τις σκέψεις και τις αγωνίες τους.

«Η επόμενη μέρα είναι εδώ» αναφέρουν χαρακτηριστικά στο κείμενό τους και δίνοντας το στίγμα τους προσθέτουν: «Την ίδια στιγμή που οι κοινωνίες χτίζουν τείχη προστασίας από τον φονικό κορονοϊό, αρχίζουν και σκέφτονται ένα σχέδιο εξόδου. Μια προοπτική ανοίγματος που θα συνδυάζει τη στήριξη της δημόσιας υγείας με την τόνωση της οικονομίας και την προάσπιση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας. Η εργασία και η δημοκρατία δεν θα θωρακιστούν αυτόματα, αλλά μόνο με θαρραλέες δημόσιες πολιτικές που θα συμβάλλουν στην ανάταξη και θα καταπολεμήσουν την ύφεση που μας απειλεί».

Οπως προσθέτουν, «η επόμενη μέρα είναι τώρα» και για τον λόγο αυτό εκτιμούν ότι το σχέδιο για τη δημιουργική υπεράσπιση της κοινωνίας και της δημοκρατίας αποτελεί μια υπόθεση όλων: των πολιτών, των εργαζομένων, των διανοούμενων, των κινημάτων.

Κάνοντας λοιπόν αυτές τις σκέψεις οι μετέχοντες στην πρωτοβουλία «Επόμενη Μέρα» αποφάσισαν να οργανώσουν διαδικτυακά -σε πρώτη φάση- σεμινάρια που θα θέτουν από διαφορετικές αφετηρίες το μεγάλο ερώτημα της επόμενης μέρας. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή και μοναδική προϋπόθεση για την παρακολούθηση είναι η (άνευ κόστους) εγκατάσταση της πλατφόρμας zoom.

Το πρόγραμμα των τριών πρώτων σεμιναρίων με τα σχετικά links είναι το εξής:

Α΄ σεμινάριο, 24 Απριλίου, 18.30: Διλήμματα της επόμενης μέρας: Κρίση(εις), επιστήμη, πολιτική (για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση: https://us02web.zoom.us/j/86171782025).

Αντώνης Λιάκος, ιστορικός, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ

Γιώργος Νικολαΐδης, ψυχίατρος, διευθυντής της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού & πρόεδρος στην Επιτροπή Lanzarote του Συμβουλίου της Ευρώπης

Γιάννης Σταυρακάκης, πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής ΑΠΘ

Συντονισμός, εισαγωγή & συμπεράσματα: Μαριλένα Κατσίμη, δημοσιογράφος ΕΡΤ

Β΄ σεμινάριο, 1η Μαΐου, 18.30: Υγειονομική κρίση: θωρακίζοντας την κοινωνία και τη δημοκρατία (για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση: https://us02web.zoom.us/j/3080053366).

Γιάννης Καλομενίδης, πνευμονολόγος, αν. καθηγητής ΕΚΠΑ, υπεύθυνος μονάδας Covid-19 Ευαγγελισμού

Ιωάννα Λαλιώτου, ιστορικός, αν. καθηγήτρια και αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ανδρέας Τάκης, νομικός, επικ. καθηγητής ΑΠΘ

Συντονισμός, εισαγωγή & συμπεράσματα: Αγγελική Σπανού, δημοσιογράφος

Γ΄ σεμινάριο, 8 Μαΐου, 18.30: Κορονοϊός, ο απρόβλεπτος (μεταρ)ρυθμιστής: προς τα πού όμως; (για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση: https://us02web.zoom.us/j/88448593914).

Κωστής Καρπόζηλος, ιστορικός, διευθυντής Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας

Φραγκίσκος Κουτεντάκης, λέκτορας στο Οικονομικό Τμήμα Πανεπιστημίου Κρήτης

Πουλίκος Πουλικάκος, βιολόγος, αν. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Mount Sinai Νέας Υόρκης.

Δημήτρης Χριστόπουλος, πολιτειολόγος, καθηγητής Παντείου

Συντονισμός, εισαγωγή & συμπεράσματα: Ξένια Κουναλάκη, δημοσιογράφος, «Καθημερινή»

Η πρωτοβουλία είναι ανοιχτή σε όσους συμμερίζονται τους παραπάνω προβληματισμούς και ενδιαφέρονται να βοηθήσουν με όποιον τρόπο. Μέιλ επικοινωνίας: [email protected], sελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/Επόμενη-Μέρα-100875184938358/

Μεταξύ των πρώτων υπογραφόντων είναι οι: Σωτήρης Βαλντέν, Κωνσταντίνα Ζάνου, Νάσος Ηλιόπουλος, Γιάννης Καλομενίδης, Κωστής Καρπόζηλος, Ιωάννα Λαλιώτου, Αντώνης Λιάκος, Iρις Λυκουριώτη, Γιώργος Νικολαΐδης, Πουλίκος Πουλικάκος, Γιάννης Σταυρακάκης, Ανδρέας Τάκης, Δημήτρης Χριστόπουλος.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε τρεις μήνες μετέτρεψε την επιτυχία σε φιάσκο»
Σταθερά ψηλά κρατά ο Αλέξης Τσίπρας τους τόνους της αντιπαράθεσης με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην εξάπλωση του κορονοϊού και τις σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης.
«Ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε τρεις μήνες μετέτρεψε την επιτυχία σε φιάσκο»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Τα έκαναν όλα λάθος, ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν»
Στην επίθεση κατά της κυβέρνησης για το ζήτημα διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού περνά ο Αλέξης Τσίπρας μέσω αιχμηρής παρέμβασης. Τι απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Τα έκαναν όλα λάθος, ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: Υποχρεωτική η μάσκα, αλλά ανοίγουν και την κρουαζιέρα
Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για αντιφατικότητα των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό άσκησε ο βουλευτής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος.
ΚΚΕ: Υποχρεωτική η μάσκα, αλλά ανοίγουν και την κρουαζιέρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Χαρίτσης: Σε λιτότητα θα οδηγήσει η κυβερνητική πολιτική στην οικονομία
Για πολιτική στην οικονομία που θα οδηγήσει στην επιβολή μέτρων λιτότητας, κατηγόρησε ο Αλέξης Χαρίτσης την κυβέρνηση κι επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης.
Αλ. Χαρίτσης: Σε λιτότητα θα οδηγήσει η κυβερνητική πολιτική στην οικονομία
Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλ. Κουμουνδούρου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Η αλλοπρόσαλλη τακτική της κυβέρνησης στοιχίζει στη δημόσια υγεία και στον τουρισμό
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται σταθερά μετά το άνοιγμα των συνόρων και τη χαλάρωση που επικρατεί.
ΣΥΡΙΖΑ: Η αλλοπρόσαλλη τακτική της κυβέρνησης στοιχίζει στη δημόσια υγεία και στον τουρισμό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γεννηματά: Στο δεύτερο κύμα με σήμα χαλάρωσης και χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για τα υγειονομικά προβλήματα που εμφανίζονται ξανά, αλλά και για τα οικονομικά αδιέξοδα στις...
Γεννηματά: Στο δεύτερο κύμα με σήμα χαλάρωσης και χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας