Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Πολιορκία» ΣΥΡΙΖΑ για μεσαία τάξη
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πολιορκία» ΣΥΡΙΖΑ για μεσαία τάξη

  • A-
  • A+
Δύο παράλληλες ερωτήσεις προς το οικονομικό επιτελείο καταθέτει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση.

Εντείνει την πίεσή της προς την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο η αξιωματική αντιπολίτευση, με στόχο να αποκαλύψει τις ανεπάρκειες των εξαγγελιών τους για την αντιμετώπιση της ύφεσης που θα προκαλέσει η πανδημία. Μεταξύ άλλων η πίεση θα ασκηθεί και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Σήμερα, μάλιστα, κατά πληροφορίες, αναμένεται να κατατεθούν δύο παράλληλες και συμπληρωματικές ερωτήσεις προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Η μία, που ήδη κατατέθηκε, αφορά τα επιδόματα των 800 ευρώ για μισθωτούς και το voucher κατάρτισης των 600 ευρώ για τους επιστήμονες. Με αφορμή αυτά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα υπενθυμίζουν τις περί μεσαίας τάξης κυβερνητικές ανακολουθίες, από τις προεκλογικές επαγγελίες Μητσοτάκη ότι «θα επιστρέψει στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ», μέχρι τον πρόσφατο κατά Χ. Σταϊκούρα ορισμό ότι μεσαία τάξη θεωρούνται όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα μεταξύ 6.294 και 16.783 ευρώ.

Η σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της μεσαίας τάξης ζητεί μεταξύ άλλων την καταβολή πλήρους μισθού στους εργαζομένους, μηνιαίου επιδόματος σε ελεύθερους επαγγελματίες τουλάχιστον στο μισό του περσινού τους εισοδήματος και απευθείας ενισχύσεων 3 δισ. στις επιχειρήσεις, όπως έχει προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Μέτρα για τη στήριξη της μεσαίας τάξης»

Η κυβέρνηση της ΝΔ ανήλθε στην εξουσία υποσχόμενη ότι θα ενισχύσει σημαντικά την μεσαία τάξη της χώρας η οποία, σύμφωνα με την ίδια ρητορική, είχε πληγεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ακριβώς ένα χρόνο πριν, στις 9/4/2019 ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι «θα επιστρέψω στην μεσαία τάξη όσα της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Είναι γεγονός ότι ο επιστημονικός ορισμός της μεσαίας τάξης δεν είναι σαφής. Ο Υπουργός Οικονομικών χρησιμοποίησε πρόσφατα ορισμό του ΟΟΣΑ, που φυσικά και δεν γίνεται αποδεκτός από εμάς, με βάση τον οποίο «Ως μεσαία τάξη χαρακτηρίζονται τα νοικοκυριά με ένα άτομο που εισοδηματικά κινούνται μεταξύ 6.294 και 16.783» δηλαδή από 520 έως 1394 ευρώ τον μήνα. Ακόμη και με αυτόν τον ορισμό, είναι σαφές ότι η μεσαία τάξη καταποντίστηκε τα χρόνια της ΝΔ ενώ τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ η θέση της βελτιώθηκε καθώς μία οικογένεια της μεσαίας τάξης από το 2010 έως το 2014 είχε μείωση του ετήσιου εισοδήματός της από 5200 ευρώ έως 13860 ευρώ ενώ αντίθετα, στα τρία πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (για τα οποία υπάρχουν στοιχεία) η οικογένεια αυτή είδε μία αύξηση του ετήσιου εισοδήματός της από 520 έως 1500 ευρώ. 

Με βάση όμως άλλους ορισμούς, η ταξική ένταξη των ατόμων έχει να κάνει με την θέση τους στην παραγωγή. Σύμφωνα με αυτούς, στη μεσαία τάξη, εντάσσονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, μέρος των μισθωτών – ιδιαίτερα οι έχοντες τριτοβάθμια εκπαίδευση – οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων καθώς και μέρος των αγροτών. Οι άνθρωποι αυτοί πλήττονται βάναυσα σήμερα από τις οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19 και η κυβέρνηση αρνείται να τους ενισχύσει παρά τις δυνατότητες που υπάρχουν χάρη και στο ταμειακό μαξιλάρι που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, πολλοί μελετητές αναφέρουν ότι η ένταξη στη μεσαία τάξη εξαρτάται από το μέγεθος των πόρων που διαθέτει ένα άτομο για να αντεπεξέλθει στις καθημερινές του ανάγκες αλλά και για να αντιμετωπίσει απροσδόκητες καταστάσεις όπως ένα ατύχημα ή η δυνατότητα του να παραμείνει εκτός ορίων φτώχιας για ένα εξάμηνο μετά από απώλεια της εργασίας του. Έτσι η επιστημονική βιβλιογραφία επισημαίνει ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η ύπαρξη ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας για την στήριξη της μεσαίας τάξης, κάτι που επίσης δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Επειδή ανεξαρτήτως ορισμού είναι γεγονός ότι η μεσαία τάξη απώλεσε πολύ σημαντικό μέρος τους εισοδήματός και της περιουσίας της κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και είχε αρχίσει να ανακάμπτει τα τελευταία χρόνια. 

Επειδή τα πρώτα νομοθετήματα της ΝΔ, πριν την κρίση του Covid-19 είχαν ως ξεκάθαρο στόχο την ενίσχυση των πολύ υψηλών εισοδημάτων, και τα όποια οφέλη είδαν τα μεσαία στρώματα ήταν πολύ περιορισμένα, σημαντικά  χαμηλότερα από αυτά που θα είχαν αν το σύνολο του δημοσιονομικού κόστους των μέτρων αυτών αξιοποιείτο για τα στρώματα αυτά. 

Επειδή είναι προφανές ότι η μεσαία τάξη δεν ήταν προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ πριν τον Covid-19 καθώς και το ότι από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης αρνείται πεισματικά να την ενισχύσει, παρά τη δυνατότητα που προσφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι πόροι της ΕΕ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Είναι προϋπόθεση η ενίσχυση σήμερα των εισοδημάτων μισθωτών, ελεύθερών επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και η ενίσχυση των επιχειρήσεων για την ανάσχεση μιας μεγάλης οικονομικής ύφεσης και ενός 4ου μνημονίου που θα είναι καταστροφικό για την χώρα και για την κοινωνία; 

2) Θεωρεί ότι τα 533 ευρώ τον μήνα είναι αρκετά για όλους τους μισθωτούς, το Voucher κατάρτισης των 600 ευρώ είναι αυτό που αρμόζει στους ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν επιστημονικό επάγγελμα, και ότι οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων δεν έχουν ανάγκη ενίσχυσης; Αν όχι γιατί δεν προχωράει στην καταβολή πλήρους μισθού στους μισθωτούς, στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος σε Ελεύθερους Επαγγελματίες ίσο με το 1/12 του περσυνού τους εισοδήματος και σε ενίσχυση ύψους 3 δις χωρίς υποχρέωση επιστροφής για τις επιχειρήσεις, όπως προτείνει με το κοστολογημένο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ;

Με δεύτερη ερώτησή τους θα ζητούν αναλυτικό λογαριασμό για τα ταμειακά διαθέσιμα που διατηρεί η χώρα: αυτά που παρέλαβε τον Ιούλιο από την προηγούμενη κυβέρνηση και αυτά που διέθετε η ίδια στις 20 Μαρτίου, οπότε άρχισε η εφαρμογή του πρώτου κύματος μέτρων.

Θα ζητούν επίσης εκτίμηση για το ύψος των διαθεσίμων τον προσεχή Ιούνιο, αλλά και για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους μέχρι και το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Είναι προφανές ότι τα στοιχεία ζητούνται για να ενταθεί η πίεση στην κυβέρνηση να προσφύγει στη χρήση του μαξιλαριού ασφαλείας των 37 δισ., όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πεισματικά αρνείται μέχρι τώρα το οικονομικό επιτελείο.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οργή ΣΥΡΙΖΑ για τις «προκλητικές» δηλώσεις Γεωργιάδη
«Κε Μητσοτάκη θαυμάστε τον άνθρωπο που έχετε χρίσει αρμόδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πρωτοφανή κρίση» σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευσης με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης σε...
Οργή ΣΥΡΙΖΑ για τις «προκλητικές» δηλώσεις Γεωργιάδη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική κρίση της πανδημίας
«Μένουμε Όρθιοι» είναι το σύνθημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην πρωτοφανή κρίση που έχει ξεσπάσει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική κρίση της πανδημίας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Τα μέτρα της κυβέρνησης οδηγούν σε περικοπή μισθών κατά 50%»
Η κυβέρνηση προωθεί περικοπή μισθών της τάξης του 50%, αλλά και φαστ-τρακ διαδικασία για μαζικές απολύσεις ή και εκ περιτροπής εργασία, σύμφωνα με την τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη...
«Τα μέτρα της κυβέρνησης οδηγούν σε περικοπή μισθών κατά 50%»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Πέντε άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων
Με αφορμή τη νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως «για ακόμη μια φορά στη δέσμη αυτή δεν υπάρχει κανένα μέτρο για τους...
ΣΥΡΙΖΑ: Πέντε άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης μετέτρεψε την υγειονομική επιτυχία των πολιτών σε φιάσκο
Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο διαχείριστηκαν την πανδημία από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τις δηλώσεις Μητσοτάκη περί «φιλότιμου» και «εθνικού εμβολίου» κατά...
Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης μετέτρεψε την υγειονομική επιτυχία των πολιτών σε φιάσκο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας