Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
N. Παππάς: Αναγκαίο το μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη
EUROKINISSI/ ΤΑΤΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

N. Παππάς: Αναγκαίο το μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη

  • A-
  • A+

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας σε συνέντευξη στο iEidiseis.gr ότι «οι εργαζόμενοι και οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες θυσιάζονται στην εφαρμογή μνημονιακού τύπου πολιτικών και στην επιβίωση πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον Νίκο Παππά, «η Πολιτεία μπορεί και πρέπει τώρα να επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του κόστος, αλλιώς το κόστος αργότερα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Και μπορεί να το πράξει διότι αφενός έχουν ανασταλεί οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και επιτρέπεται η ανακατεύθυνση πόρων του ΕΣΠΑ προς τις επιχειρήσεις χωρίς να θεωρηθούν κρατικές ενισχύσεις και αφετέρου διότι έχει τη δυνατότητα να παρέμβει χωρίς να αυξήσει το χρέος της -κάτι που δεν έχουν οι υπόλοιπες χώρες- αξιοποιώντας το μαξιλάρι που άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα το οποίο δεν πρέπει να αγνοήσει η Ν.Δ.».

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει πως «οι κύριοι Μητσοτάκης και Βρούτσης ζουν το μνημονιακό τους όνειρο. Η μείωση των μισθών κατά 50%, η κατάργηση των υπερωριακών αμοιβών, η απελευθέρωση της μετατροπής των συμβάσεων εργασίας, η επί της ουσίας κατάργηση των ελέγχων από το ΣΕΠΕ και άλλα πολλά θα επιβάλλονται από τη ΝΔ στους εργαζόμενους ως «λογικά και αναγκαία» μέσα από τη διατήρηση της οικονομίας σε μια τεχνητή καραντίνα».

Σε αυτό το σημείο ο πρώτην υπουργός σημειώνει ότι «αυτή η επιλογή θα βρει απέναντί της τους εργαζόμενους αλλά και ένα απολύτως αναγκαίο σήμερα μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών προοδευτικών δυνάμεων».

Σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup o κ. Παππάς δήλωσε πως «η Ευρώπη πέρασε για ακόμα μία φορά κάτω από τον πήχη του εφικτού και του αναγκαίου. Δυστυχώς, η Γερμανία αρνείται να πατήσει και με τα δυο πόδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιμένει στη στρατηγική της εξυπηρέτησης των δικών της συμφερόντων, επιδιώκοντας την εκμετάλλευση της χρονικής και οικονομικής συγκυρίας για να ενισχύσει περαιτέρω το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

»Είναι χαρακτηριστικό ότι, την ώρα που αρνείται το ευρωομόλογο, αποφασίζει για το εσωτερικό της δαπάνες 7% του ΑΕΠ της, αναβολές φόρων 14% και εγγυήσεις σχεδόν στο 40% του ΑΕΠ. Η κοντόθωρη αυτή στάση θα έχει επιπτώσεις, όμως, και στην ίδια, καθώς η γερμανική οικονομία της στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στις εξαγωγές σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα. Τα 540 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης υπολείπονται των πραγματικών αναγκών της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η δε επιμονή σε πιστοληπτική γραμμή του ESM, ύψους 2% του ΑΕΠ σε κάθε κράτος-μέλος, με προϋπόθεση νέα προγράμματα λιτότητας, οδηγεί τις χώρες σε νέα μνημόνια».

Ο βουλευτής υπογραμμίζει πως «το ευρωομόλογο είναι μία πρόταση την οποία έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει διεκδικήσει επίμονα ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και χρόνια. Λοιδορηθήκαμε πολύ, ενώ σήμερα αποτελεί σωτήρια λύση για τις χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με τις ηγεσίες πολλών κρατών-μελών αλλά και μια μεγάλη μερίδα αναλυτών».

Και συνεχίζοντας την κριτική στην κυβέρνηση αν ανέφερε ότι «η στρατηγική Μητσοτάκη αποδείχθηκε, για μια ακόμα φορά, ελλιπής και υποτελής στα γερμανικά θέλω και η στάση του άκρως υποκριτική. Ο κ. Μητσοτάκης αφού συνυπέγραψε υπέρ του ευρωομολόγου, παρέμεινε σκοπίμως αδρανής για να μην ενισχυθεί η πίεση προς την κυρία Μέρκελ και σήμερα πανηγυρίζει για την απόφαση του Eurogroup.

»Δεν περιμέναμε τη μετάλλαξή του, παρά την προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης με την αρχική στήριξη της ιταλικής πρότασης. Νεοφιλελεύθερες πολιτικές και διαρκή λιτότητα θέλει να εφαρμόσει ο άνθρωπος, τώρα βρήκε το πρόσφορο έδαφος για να τις υλοποιήσει. Ένα πιθανό νέο μνημόνιο για τη χώρα θα του χρεωθεί σε μεγάλο βαθμό».

Σε ό,τι αφορά την κριτική από πλευράς κυβέρνησης για ανειλικρινή συναίνεση αυτό το διάστημα ο κ. Παππάς απάντησε το εξής: «Όσοι λένε αυτές τις ανοησίες ας επικοινωνήσουν με τον Βασίλη Κικίλια για να μάθουν πόσο συνέβαλαν με τις προτάσεις τους οι Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης στην αύξηση των διαθέσιμων ΜΕΘ. Ας ανατρέξουν στις δημόσιες τοποθετήσεις μας για να δουν τις προτάσεις μας για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας, την ανάδειξη της ανάγκης προστασίας συγκεκριμένων ομάδων, τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της αποφυγής φαινομένων αισχροκέρδειας, κ.ά. Ακόμα και το πρόγραμμά μας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού συμβάλλει στο διάλογο για τις αναγκαίες παρεμβάσεις διάσωσης της οικονομίας και της απασχόλησης.

»Αν θέλει κάποιος να αναδείξει στάσεις μη σοβαρότητας ας κοιτάξει στην απέναντι πλευρά. Σε δηλώσεις που στόχευαν στελέχη του κόμματός μας και αποπροσανατόλιζαν την κοινή γνώμη για πολύ συγκεκριμένους λόγους και σε πολύ συγκεκριμένες στιγμές. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, όταν ζητούσαμε να ληφθούν μέτρα, κάποιοι αθεόφοβοι της κυβέρνησης έλεγαν ότι θα πάνε να κοινωνήσουν».

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης μετέτρεψε την υγειονομική επιτυχία των πολιτών σε φιάσκο
Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο διαχείριστηκαν την πανδημία από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τις δηλώσεις Μητσοτάκη περί «φιλότιμου» και «εθνικού εμβολίου» κατά...
Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης μετέτρεψε την υγειονομική επιτυχία των πολιτών σε φιάσκο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Χαρίτσης: Σε λιτότητα θα οδηγήσει η κυβερνητική πολιτική στην οικονομία
Για πολιτική στην οικονομία που θα οδηγήσει στην επιβολή μέτρων λιτότητας, κατηγόρησε ο Αλέξης Χαρίτσης την κυβέρνηση κι επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης.
Αλ. Χαρίτσης: Σε λιτότητα θα οδηγήσει η κυβερνητική πολιτική στην οικονομία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Αποσπασματικά και πολύ αργά βήματα για τον τουρισμό»
Την έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τουρισμού, νευραλγικού τομέα για την ελληνική οικονομία, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της...
«Αποσπασματικά και πολύ αργά βήματα για τον τουρισμό»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Χαριτσης: Καμία πειστική απάντηση και σχέδιο για την οικονομία από την κυβέρνηση»
«Προκλητικό απέναντι στην αγωνία των πολιτών» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ το ότι ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ''λεφτόδεντρα'' και καταλόγισε στην κυβέρνηση ανυπαρξία σχεδίου στήριξης της οικονομίας.
Χαριτσης: Καμία πειστική απάντηση και σχέδιο για την οικονομία από την κυβέρνηση»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ε. Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα για το «μαξιλάρι» ασφαλείας
Η αποκάλυψη που έγινε μέσω πηγών του ΥΠ.ΟΙΚ. και όχι με επίσημο τρόπο προκάλεσε την αντίδραση του τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ε. Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα για το «μαξιλάρι» ασφαλείας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Η Ν.Δ. οδηγεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην κατάρρευση
Πυρά κατά του κυβερνώντος κόμματος για την επιμέρους οικονομική πολιτική που ακολουθεί εν μέσω πανδημίας, εξαπέλυσε η αξιωματική αντιπολίτευση.
ΣΥΡΙΖΑ: Η Ν.Δ. οδηγεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην κατάρρευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας