Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τσίπρας: Να στηριχθεί το ΕΣΥ, να χρησιμοποιηθεί το «μαξιλάρι» 

Αλέξης Τσίπρας

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τσίπρας: Να στηριχθεί το ΕΣΥ, να χρησιμοποιηθεί το «μαξιλάρι» 

  • A-
  • A+

Ξεκάθαρο, διττό μήνυμα προς την κυβέρνηση που έχει να διαχειριστεί το θέμα της πανδημίας, έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως αρχικά πως η μεγάλη αδυναμία της χώρας είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε έμπρακτη στήριξή του. 

Παράλληλα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να χρησιμοποιήσει μέρος από το «μαξιλάρι» ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ, ώστε «να μην ξανακυλήσει» η χώρα και να μην πάνε χαμένες οι πρόσφατες θυσίες του ελληνικού λαού να βγει από τα μνημόνια.

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε πως σε σχέση με άλλες χώρες, στην Ελλάδα χαμηλό ποσοστό ανθρώπων έχουν χάσει τη ζωή τους. «Εύχομαι να πετύχει η κυβέρνηση σε αυτή τη μεγάλη μάχη» δήλωσε, τονίζοντας πως η μάχη αυτή αφορά όλη την κοινωνία κι όχι την κυβέρνηση. Ωστόσο, τόνισε πως «είναι νωρίς να προεξοφλήσουμε ότι έχουμε πετύχει». 

«Αδιανόητο να υπάρχουν ελλείψεις στα νοσοκομεία» 

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η Ελλάδα ξεκίνησε από μειονεκτική θέση όσον αφορά το ΕΣΥ, καθώς ιδίως στην εποχή των μνημονίων παρατηρήθηκε μια μεγάλη συρρίκνωση. Στο σημείο αυτό θύμισε πως, παρά τις αντιξοότητες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει σε 19.500 προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία.

«Υπάρχουν παραλείψεις και αδυναμίες τις οποίες επισημαίνουμε με σκοπό να διορθωθούν», τόνισε στη συνέχεια, επιρρίπτοντας ουσιαστικά ευθύνες στην κυβέρνηση για τις ελλείψεις σε ιατρικό υλικό που παρατηρούνται στα νοσοκομεία. 

Έπρεπε να είναι προτεραιότητα ο εφοδιασμός των νοσοκομείων με υλικό και έπρεπε να προχωρήσουν γρηγορότερα οι προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό, τόνισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «είναι αδιανόητο» έπειτα από 45 ημέρες από το πρώτο κρούσμα, να υπάρχουν ελλείψεις σε μάσκες, και αντισηπτικά στα νοσοκομεία. 

Στο σημείο αυτό έθεσε και ένα ηθικό ζήτημα, αναφερόμενος στους επικουρικούς γιατρούς που δεν είναι μόνιμοι, αλλά δίνουν καθημερινά τη μάχη. «Δεν αρκεί να τους χειροκροτούμε, πρέπει και να τους στηρίξουμε», δήλωσε με νόημα ο πρώην πρωθυπουργός. 

Επίσης, ζήτησε να γίνουν χιλιάδες τεστ στο επόμενο διάστημα, όπως συστήνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προκειμένου να υπάρξει εικόνα για το πόσοι πρέπει να παραμείνουν στην καραντίνα και ποιοι αποτελούν ύποπτα περιστατικά. Εδώ, θύμισε πως «είχαμε δύο ανθρώπους που πέθαναν στα σπίτια τους». 

«Να αποτρέψουμε εθνικούς κινδύνους και περιπέτειες»

Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, δήλωσε πως ο κόσμος μπαίνει στη μεγαλύτερη ύφεση από τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. «Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως αποτελεί εθνικό καθήκον «να μην ξανακυλήσουμε... να μην πάνε χαμένες οι θυσίες να βγούμε από τα μνημόνια». 

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως σε σχέση με τις άλλες χώρες, η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: την παρακαταθήκη που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το «μαξιλάρι» ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ, τονίζοντας πως μέρος τους πρέπει να αξιοποιηθεί, προκειμένου «να αποτρέψουμε εθνικούς κινδύνους και εθνικές περιπέτειες».

Με αφορμή την κριτική της κυβέρνησης στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην οικονομία, δήλωσε πως «θα περίμενα λιγότερο αλαζονεία από την κυβέρνηση», προτείνοντας στο Μαξίμου να εξετάσει με σοβαρότητα τις προτάσεις τις αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Επιδοτούν την ανεργία κι όχι την εργασία»

Αναφορικά με τα μέτρα που ήδη έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, στάθηκε και στο ζήτημα των επιδομάτων, επισημαίνοντας την εξής αντίφαση:«Όλη η Ευρώπη επιδοτεί την εργασία, στην Ελλάδα επιδοτούν την ανεργία και τις απολύσεις», είπε και πρόσθεσε:

«Πουθενά στην Ευρώπη δεν επιδοτούν την ανεργία όπως κάνει εδώ ο κ. Βρούτσης, επιδοτούν την εργασία, μπορεί να μην δίνουν το 100% όπως προτείνουμε εμείς, αλλά δίνουν το 90%, το 80%, το 70%», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι συνεπώς υπάρχει και ζήτημα ποιότητας μέτρων.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως πρώτη φορά υπάρχει τέτοιο εποικοδομητικό κλίμα μεταξύ των κομμάτων, σχεδόν στα όρια πολιτικής συνεννόησης. «Κάποιοι ξύνουν τα νύχια τους», είπε, προσθέτοντας πως πάντως η μεγάλη εικόνα είναι πολιτική σύμπνοια, για το ότι προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση της πανδημίας. «Πρέπει να μας πιστώσετε για τη στάση που έχει η αντιπολίτευση» σε αυτό το θέμα, η οποία δεν υπήρξε στο παρελθόν σε άλλα κρίσιμα θέματα, είπε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: Θετική για τον ευρωπαϊκό νότο η πρόταση της Κομισιόν
Έκανε λόγο για ποιοτική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση στα σχέδια διαχείρισης της κρίσης, ενώ δήλωσε ανήσυχος για την τουρκική προκλητικότητα.
Τσίπρας: Θετική για τον ευρωπαϊκό νότο η πρόταση της Κομισιόν
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Νέο κοινωνικό συμβόλαιο απέναντι στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες»
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την μετά την πανδημία εποχή αναλύει ο Αλέξης Τσίπρας, εκτοξεύοντας σφοδρά πυρά προς την κυβέρνηση, αλλά και στέλνοντας σαφή μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματός του.
«Νέο κοινωνικό συμβόλαιο απέναντι στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Αποσπασματικά και πολύ αργά βήματα για τον τουρισμό»
Την έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τουρισμού, νευραλγικού τομέα για την ελληνική οικονομία, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της...
«Αποσπασματικά και πολύ αργά βήματα για τον τουρισμό»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Αδικαιολόγητη η κυβερνητική έπαρση για την επιτυχία στην πανδημία»
Πέντε είναι οι παράγοντες που συνέβαλαν στα έως σήμερα καλά αποτελέσματα που είχε Ελλάδα στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τον τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό, που...
«Αδικαιολόγητη η κυβερνητική έπαρση για την επιτυχία στην πανδημία»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: Ίσως καταστούν αναπόφευκτες οι πρόωρες εκλογές
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα της πανδημίας, το οποίο «θα φέρει τεράστια ύφεση, ανεργία, λουκέτα».
Τσίπρας: Ίσως καταστούν αναπόφευκτες οι πρόωρες εκλογές
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η «επόμενη μέρα» στην τηλεδιάσκεψη Τσίπρα-τομεαρχών ΣΥΡΙΖΑ
Η αντιπολιτευτική τακτική, αλλά και οι προτεραιότητες που προκύπτουν στην τρέχουσα περίοδο, ενόψει επανόδου σε μια στοιχειώδη κανονικότητα συζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τους τομεάρχες του κόμματος.
Η «επόμενη μέρα» στην τηλεδιάσκεψη Τσίπρα-τομεαρχών ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας