Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ζητά συνάντηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ (ΦΩΤ.:ΑΡΧΕΙΟΥ)

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ζητά συνάντηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

  • A-
  • A+

Με επιστολή της προς το υπουργείο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ζητά επειγόντως συνάντηση σχετικά με την ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα περισσότερα στρατόπεδα, με υπερβολική συγκέντρωση στρατευμένων, γεγονός που μετατρέπει τις μονάδες σε «θερμοκήπια κορονοϊού».

Η κυβερνητική απόφαση να κοπούν όλες οι άδειες και η υπερβολική συνάθροιση χιλιάδων φαντάρων μέσα σε κτίρια με προβληματική υγιεινή έχει απογειώσει την οργή και την αγωνία των στρατευμένων και των οικογενειών τους, όπως φαίνεται και από τις καταγγελίες που δημοσιεύονται σε εφημερίδες και σε ιστοσελίδες.

Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ζητά από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να πάρει άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των στρατοπέδων, με τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και προστασίας της δημόσιας υγείας, με μαζικά τεστ κορονοϊού στους φαντάρους και πλήρη κάλυψη των εξόδων για μετακίνηση ή διαμονή πέραν του υπολογισμένου χρόνου στις μονάδες.

 

Ολόκληρη η επιστολή:

 

Προς τον Υπουργό Υ.ΕΘ.Α.

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. εκφράζει την βαθιά της ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στα στρατόπεδα και την αποφασιστική αντίθεση της στην ολιγωρία του ΥΠ.ΕΘ.Α να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των φαντάρων και του μόνιμου προσωπικού.

Την ίδια στιγμή που σε συνθήκες πανδημίας τα στρατόπεδα αποτελούν «υγειονομικές βόμβες», καθώς χιλιάδες φαντάροι παραμένουν κυριολεκτικά στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον (σε θαλάμους υπερπλήρεις με κρεβάτια) το ΥΠ.ΕΘ.Α αντί να λάβει επείγοντα και έκτακτα μέτρα αποσυμφόρησης των στρατοπέδων, λαμβάνει, αντίθετα μέτρα εγκλωβισμού φαντάρων και μόνιμου προσωπικού στα στρατόπεδα.

Έτσι με αποφάσεις του ΓΕΕΘΑ δεν δόθηκαν οι άδειες ορκωμοσίας, ενώ ακυρώθηκε κάθε άλλη άδεια και μετάθεση, στο όνομα της «μη μετάδοσης του κορονοϊού». Τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής είναι τουλάχιστον ανεπαρκέστατα, δεν γίνονται τεστ σε φαντάρους και μόνιμο προσωπικό, το οποίο μάλιστα εξακολουθεί να μπαινοβγαίνει στα στρατόπεδα, ενισχύοντας τους κινδύνους «μεταφοράς» της πανδημίας στα στρατόπεδα. Η κατάσταση γίνεται ακόμα σοβαρότερη μετά και τις ανακοινώσεις για εξακριβωμένα κρούσματα εντός των μονάδων καθώς και για πολύ περισσότερα «ύποπτα» κρούσματα.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η δημιουργία απαράδεκτων συνθηκών εγκλωβισμού των φαντάρων, τεράστια ψυχολογική επιβάρυνση των νέων παιδιών που ξαφνικά βρίσκονται «φυλακισμένα» στις μονάδες, μεγάλη πίεση και αγωνία και στις οικογένειές τους, η οποία εντείνεται από τις φήμες ότι υπάρχουν σκέψεις χρήσης του στρατού για την επιβολή νέων μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας!

Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε απόλυτα δικαιολογημένες την δυσαρέσκεια και τις διαμαρτυρίες πολλών στρατευμένων (όπως αποτυπώνεται και σε κείμενα υπογραφών) και των γονιών τους. Σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ ζητάμε:

  • την άμεση αποσυμφόρηση των στρατοπέδων με κατάλληλα μέτρα (όπως ενδεικτικά: λειτουργία των στρατοπέδων με προσωπικό ασφαλείας, άδειες ανά 15 ημέρες μέχρι το τέλος της κρίσης, να δοθούν όλες οι άδειες –ορκωμοσίας, Πάσχα κλπ). Να μην μπει επόμενη σειρά κατάταξης όσο διαρκούν τα μέτρα καραντίνας.
  • Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και προστασίας στα στρατόπεδα.
  • Να γίνουν άμεσα μαζικά τεστ ανίχνευσης κορονοϊού σε φαντάρους και στελέχη.
  • Να αποτραπεί κάθε σκέψη για χρήση του στρατού σε θέματα «εσωτερικής ασφάλειας» και «πολιτικής προστασίας».

Ζητάμε άμεση συνάντηση με το υπουργείο προκειμένου να διατυπώσουμε τις θέσεις μας για το τεράστιο αυτό ζήτημα και να ενημερωθούμε για τις ενέργειες που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση μπροστά στο πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα.

ΑΘΗΝΑ 7/4/2020

Η Κ.Σ.Ε. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Η κυβέρνηση να πάρει τώρα μέτρα για προστασία στρατευμένων και στελεχών των Ε.Δ.»
Κώδωνα κινδύνου για την εξάπλωση του κορονοϊού στις ένοπλες δυνάμεις κρούει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με αφορμή τα περιστατικά μολύνσεων που έρχονται διαρκώς στο φως.
«Η κυβέρνηση να πάρει τώρα μέτρα για προστασία στρατευμένων και στελεχών των Ε.Δ.»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Σε επικίνδυνες περιπέτειες η χώρα» με τους Patriot στο Ριάντ
Θέμα ημερών είναι, όπως όλα δείχνουν, η ανακοίνωση της ελληνικής στρατιωτικής εμπλοκής στον ευαίσθητο χώρο του Περσικού Κόλπου, με την Αθήνα να έχει αποφασίσει να στείλει στη Σαουδική Αραβία μία μοίρα...
«Σε επικίνδυνες περιπέτειες η χώρα» με τους Patriot στο Ριάντ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σύγκρουση για το μισθολόγιο των ενόπλων δυνάμεων
Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ Άδ. Γεωργιάδη και υπ. Άμυνας για το μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. να καταγγέλλει τον Π. Καμμένο για έλλειψη σοβαρότητας και ειλικρίνειας...
Σύγκρουση για το μισθολόγιο των ενόπλων δυνάμεων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ζουν αλλού, είναι στον κόσμο τους»
Τα κακώς κείμενα των τελευταίων ημερών σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο νέο του βίντεο, όπου πρωταγωνιστούν η ποδηλατάδα του πρωθυπουργικού ζεύγους, αλλά και η νοσταλγία του αντιδημάρχου για την Aston Martin και το...
«Ζουν αλλού, είναι στον κόσμο τους»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ο Κ. Μητσοτάκης θα λογοδοτήσει για το μπάχαλο με τα επιδημιολογικά δεδομένα»
Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό για τις αποκαλύψεις σχετικά με τις παράλληλες καταγραφές των κρουσμάτων της πανδημίας.
«Ο Κ. Μητσοτάκης θα λογοδοτήσει για το μπάχαλο με τα επιδημιολογικά δεδομένα»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ: Τα κανάλια εξαφάνισαν την «ποδηλατάδα» Μητσοτάκη
«Όσα τηλέφωνα και να πάρει στα κανάλια ο κ. Μητσοτάκης η ατομική αναισθησία του δεν καλύπτεται» σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση κρατώντας ψηλά το θέμα που έχει προκύψει με τις... χαλαρές στιγμές του...
Καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ: Τα κανάλια εξαφάνισαν την «ποδηλατάδα» Μητσοτάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας