Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ορθια κοινωνία, ζωντανή οικονομία

Το Κίνημα Αλλαγής μέσα από τις εφτά προτάσεις που παρουσίασε θέλει να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συνεπειών που προκαλεί η πανδημία σε πολλαπλό επίπεδο τόσο κατά τη διάρκεια της εξέλιξής της, όσο και την επόμενη ημέρα

EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ.ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ορθια κοινωνία, ζωντανή οικονομία

  • A-
  • A+
Σχέδιο εφτά σημείων για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας που μαστίζονται από τον κορονοϊό παρουσίασε το Κίνημα Αλλαγής ● «Τώρα είναι η ώρα να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις, όρθια την κοινωνία. Γιατί αν καταρρεύσουν, το κόστος της ανάταξης θα είναι πολλαπλάσιο και η χρονική διάρκειά της πολύ μεγαλύτερη. Τότε δυστυχώς θα βρεθούμε μπροστά σε νέα μνημόνια» προειδοποιούν από το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Το δικό του σχέδιο για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, με έμφαση στους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά και τους ανέργους έδωσε στη δημοσιότητα το Κίνημα Αλλαγής, κάνοντας λόγο για προτάσεις απόλυτα στοχευμένες οι οποίες επιβάλλεται να υλοποιηθούν για ανθρώπους και επιχειρήσεις που δοκιμάζονται.

Μέσα από τις εφτά προτάσεις που επεξεργάστηκαν και παρουσίασαν χθες από τη Χαριλάου Τρικούπη με τίτλο «Ορθια κοινωνία, ζωντανή οικονομία», επιχειρούν να συμβάλουν προς την κατεύθυνση ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκαλεί η πανδημία σε πολλαπλό επίπεδο τόσο κατά τη διάρκεια της εξέλιξής της όσο και την επόμενη ημέρα.

«Τώρα είναι η ώρα να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις, όρθια την κοινωνία. Γιατί αν καταρρεύσουν, το κόστος της ανάταξης θα είναι πολλαπλάσιο και η χρονική διάρκειά της πολύ μεγαλύτερη. Αν πολλές επιχειρήσεις κλείσουν και η ανεργία πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, η ζημιά -οικονομική αλλά και κοινωνική- θα είναι ανυπολόγιστη. Τότε δυστυχώς θα βρεθούμε μπροστά σε νέα μνημόνια» προειδοποιούν από το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Πιο αναλυτικά οι εφτά προτάσεις περιλαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα:

  1. Πρόγραμμα τόνωσης της ρευστότητας και ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: με εγγυημένα από το κράτος δάνεια και επιδοτήσεις. Οι σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες, ύψους 1% του ΑΕΠ, δεν αρκούν. Οι άλλες χώρες της Ε.Ε. εξαγγέλλουν ήδη ανάλογα προγράμματα που φτάνουν και το 20% του ΑΕΠ.
  2. Για τους αγρότες: η εξαγγελία για πρόγραμμα στήριξης 150 εκατ. ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό. Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αγροτών και της πρωτογενούς παραγωγής μέσα στην κρίση. Με ενιαία αντίληψη για τη διαδικασία παραγωγής-μεταποίησης-εμπορίας. Με τόνωση της ρευστότητας και αναστολή πληρωμής οφειλών. Με ένταξη στα προστατευτικά μέτρα όλων των ΚΑΔ που αντιστοιχούν στον πρωτογενή τομέα. Είναι σημαντικό να αγοραστούν από το κράτος προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς και να διατεθούν στους οικονομικά αδύναμους, σε ανθρώπους που δεν έχουν τα απαραίτητα για να ζήσουν.
  3. Για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του τουρισμού: πρόγραμμα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας του πιο κρίσιμου κλάδου της οικονομίας μας. Με φορολογικές παρεμβάσεις (μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στη διαμονή), επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και δραστική μείωση των ενσήμων που απαιτούνται για τη χορήγηση στους εργαζόμενους του κλάδου του επιδόματος ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες.
  4. Καμία συζήτηση για περικοπές μισθών και συντάξεων. Το μάρμαρο της κρίσης δεν μπορεί να πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι. Το ειδικό επίδομα να καλύψει όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους που θίγονται για όλο το διάστημα των περιοριστικών μέτρων. Να καταργηθεί οριστικά με τροπολογία το άρθρο 9 της ΠΝΠ, που ευνοεί την εργοδοτική ασυδοσία και προβλέπει μείωση των μισθών κατά 50%.
  5. Να καλυφθούν με το επίδομα ανεργίας όλοι οι άνεργοι και οι μακροχρόνια άνεργοι που δεν το παίρνουν και για όλη τη διάρκεια της κρίσης. Δεν επιτρέπεται μέσα στην κρίση να υπάρχουν πολίτες που εγκαταλείπονται, χωρίς τα στοιχειώδη για να ζήσουν. Κάλυψη και των συνταξιούχων, των οποίων η έκδοση της σύνταξης καθυστερεί.
  6. Παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών Α' κατοικίας: τα όσα ψελλίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί αποτελούν πρόκληση για την κοινωνία και ιδίως για τους ασθενέστερους μέσα στην κρίση.
  7. Ενταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά και χορήγηση του επιδόματος Πάσχα σε αστυνομικούς, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και σε όσους δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή.

Σύμφωνα με το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά, τα μέτρα που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση «δεν μηδενίζονται, αφού πολλά από αυτά είναι και δικές μας προτάσεις», όπως όμως συμπληρώνουν είναι «αποσπασματικά και ανεπαρκή» για τρεις βασικούς λόγους: πρώτον, δεν καλύπτουν αποτελεσματικά την έκταση των προβλημάτων που δημιουργούνται.

Δεύτερον, δεν καλύπτουν ακόμα και ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών όπως οι μακροχρόνια άνεργοι. Και τρίτον, «και χειρότερο», συνοδεύονται από παρεμβάσεις που θίγουν εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόσθετη ρευστότητα

Προσπαθώντας δε να πείσουν για την ανάγκη πιο γενναίων παρεμβάσεων, σχολιάζουν ότι αν και πράγματι δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα», ωστόσο οι οικονομικές δυνατότητες είναι πια σημαντικά μεγαλύτερες, διότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα πλεονάσματα δεν ισχύουν για το 2020, συμμετέχουμε λόγω της κρίσης στο QE και μπορούμε να εξασφαλίσουμε πρόσθετη ρευστότητα, ενώ η Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, δίνουν ήδη επιπλέον ποσά για εγγυήσεις και πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, που πρέπει να αξιοποιηθούν».

Διαφωνούν πάντως όσον αφορά το απόθεμα (το λεγόμενο μαξιλάρι), για το οποίο υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο γενικότερο πρόγραμμα ανόρθωσης και είναι λάθος αυτή η συζήτηση να γίνεται τώρα. «Δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε το γενικότερο πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας και της κοινωνίας μετά την κρίση.

Δεν έχουμε ακόμα μπροστά μας όλο το εύρος των συνεπειών της. Θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε τη συμβολή της Ε.Ε. και τις αποφάσεις που θα οριστικοποιηθούν. Το πρόγραμμα ανόρθωσης θα πρέπει να τύχει ευρύτερης κοινωνικής συμφωνίας. Να προκύψει μέσα από διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους» καταλήγουν.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Σοβαρά τα ερωτήματα για τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, περιμένουμε την έρευνα»
Την ανησυχία της και τα σοβαρά ερωτήματα που δημιουργούνται για τις ευθύνες της κυβέρνησης όσον αφορά την αξιοπιστία των στοιχείων για την πανδημία εξέφρασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
«Σοβαρά τα ερωτήματα για τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, περιμένουμε την έρευνα»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρά για την καθυστέρηση στο πλαφόν, συνταγογράφηση των τεστ ζητά η αντιπολίτευση
Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη μεγάλη καθυστέρηση στην επιβολή πλαφόν στην τιμή των τεστ για τον κορονοϊό, η οποία ανακοινώθηκε πολλούς μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας.
Πυρά για την καθυστέρηση στο πλαφόν, συνταγογράφηση των τεστ ζητά η αντιπολίτευση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Φ. Γεννηματά: Χρειάζεται άλλο μοντέλο για άνοιγμα της χώρας με ασφάλεια
Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταθέτει και έξι συγκεκριμένες προτάσεις σ' αντίθεση με την κυβερνητική επιλογή του λοκντάουν-ακορντεόν, με τη χώρα να ανοιγοκλείνει ανάλογα με τα κύματα της πανδημίας.
Φ. Γεννηματά: Χρειάζεται άλλο μοντέλο για άνοιγμα της χώρας με ασφάλεια
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Λοκντάουν με σφραγίδα αποτυχίας Μητσοτάκη...
Κυβερνητική αποτυχία χαρακτήρισε το δεύτερο λοκντάουν η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, εκτιμώντας ότι η χώρα θα μπορούσε να το έχει γλιτώσει, αν και εφόσον η κυβέρνηση απέφευγε τις αστοχίες και τις παλινωδίες.
Λοκντάουν με σφραγίδα αποτυχίας Μητσοτάκη...
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προτάσεις στήριξης για την εστίαση
Μία ημέρα μετά την παρέμβασή της για την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης των δημόσιων συγκοινωνιών του λεκανοπεδίου, η Φώφη Γεννηματά συζήτησε με τους εκπροσώπους της εστίασης.
Προτάσεις στήριξης για την εστίαση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Φ. Γεννηματά: Το νέο λοκντάουν αποτελεί κυβερνητική αποτυχία
«Με ευθύνη της κυβέρνησης, μπαίνουμε σε αυτή τη δοκιμασία. Ο μεγάλος μας αντίπαλος είναι ο κορονοϊός. Αλλά είναι η κυβέρνηση που με τις αστοχίες και τις παλινωδίες της, του άνοιξε ξανά την πόρτα», τονίζει.
Φ. Γεννηματά: Το νέο λοκντάουν αποτελεί κυβερνητική αποτυχία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας