Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δ. Κουτσούμπας: Μένουμε δυνατοί, αλλά όχι σιωπηλοί
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δ. Κουτσούμπας: Μένουμε δυνατοί, αλλά όχι σιωπηλοί

  • A-
  • A+

«Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε ο ελληνικός λαός να βγει όρθιος από αυτή τη δοκιμασία, προστατεύοντας τη ζωή του, τη ζωή των παιδιών του και τα δικαιώματά του μέσα στους τόπους δουλειάς», τόνισε ο γ.γ. του ΚΚΕ στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την κύρωση των ΠΝΠ με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

«Μένουμε δυνατοί, δεν μένουμε όμως σιωπηλοί, και σας λέμε ότι ιδιαίτερα τώρα, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, βάζετε σε καραντίνα εργασιακά δικαιώματα, ακόμα και αυτό της συνδικαλιστικής δράσης, μόνο και μόνο για να στηρίξετε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους», επεσήμανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Είπε ότι η κυβέρνηση δεν ακυρώνει τις πάνω από 100.000 απολύσεις τον μήνα Μάρτιο και την ίδια στιγμή δίνει «νέα εργαλεία στη μεγάλη εργοδοσία για να ποδοπατήσει όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει και να απαλλαγεί από χιλιάδες θέσεις εργασίας» και υπογράμμισε ότι η λύση είναι μία: «Πάγωμα όλων των αντεργατικών σχεδίων αμέσως, να μην τολμήσετε να προχωρήσετε σε καμία μείωση προσωπικού, καμία μείωση μισθών, να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλες τις επιχειρήσεις».

Αναφέρθηκε σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες και επεσήμανε ότι αρκετές κατηγορίες αυτών δεν εντάσσονται για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου στους δικαιούχους «του πενιχρού έστω έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα δεν προβλέπονται μέτρα ουσιαστικής ανακούφισής τους, όπως δεν λαμβάνονται και μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων».

Είπε ότι η κυβέρνηση «στο όνομα της “ατομικής ευθύνης”, φιμώνει κάθε διαφορετική φωνή που μάχεται για τα οξυμένα προβλήματα και αναδεικνύει τις ελλείψεις και τις ευθύνες και αυτή η φίμωση αφορά και πολιτικά κόμματα, όπως το ΚΚΕ, και τους υγιειονομικούς και άλλους εργαζόμενους και τα σωματεία τους».

Τόνισε ότι η ατομική ευθύνη εμπεδώνεται όταν «συμβαδίζει με την συλλογική ευθύνη για δράση και διεκδίκηση, ώστε με ευθύνη του κράτους να λυθούν τα άμεσα επείγοντα ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας» και όταν «ένα κράτος, μια κυβέρνηση, που έχει την κύρια και πρωταρχική ευθύνη, λύνει εδώ και τώρα τα επείγοντα προβλήματα που αφορούν στην υγεία και τα δικαιώματα του λαού».

Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε την κυβέρνηση να «σταματήσει να κουνά το δάχτυλο της “ατομικής ευθύνης” στο λαό» και με αφορμή τις ουρές στις τράπεζες είπε: «Πάρτε τώρα μέτρα για πάγωμα οφειλών στην εφορία, αναστολή των πληρωμών σε ΔΕΚΟ, ρύθμιση δόσεων των δανείων, προστασία της πρώτης κατοικίας και θα δείτε πώς αμέσως θα σταματήσει και ο συνωστισμός και οι ουρές».

Υπογράμμισε ότι η στρατηγική της αναγωγής των πάντων στην «ατομική ευθύνη», έχει στόχο να «κρύψει τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για τις οποίες ευθύνεται συνολικά η πολιτική της Ε.Ε., της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης», τις οποίες υιοθέτησαν κατά γράμμα όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλεσε την κυβέρνηση να λύσει όλα τα προβλήματα και να ικανοποιήσει πλήρως τα αιτήματα των υγειονομικών.

Είπε ότι «ο μύθος για αρμονική συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας έχει ήδη αποκαλυφθεί» και υπογράμμισε ότι «αναδεικνύεται με δραματικό τρόπο η αναγκαιότητα ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης».

Πρόσθεσε ότι ακόμα και τώρα η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει νέα δώρα στους κλινικάρχες και επιχειρηματίες της Υγείας, ύψους 30 εκατ. ευρώ, επίσης σε καναλάρχες και σε ιδιωτικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα διόδια.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ υπογράμμισε την αναγκαιότητα άμεσης επίταξης των ιδιωτικών μονάδων Υγείας «και όταν λέμε επίταξη εννοούμε επίταξη», της επίταξης όλων των αναγκαίων υλικών και τεχνολογικού εξοπλισμού, για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών, της προμήθειας των νοσοκομείων με όλα τα αναγκαία μέσα που ζητούν οι υγειονομικοί, το άνοιγμα όλων των ΜΕΘ, των αναγκαίων προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού.

«Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την πανελλαδική μέρα δράσης για την Υγεία που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ την Τρίτη 7 Απρίλη», συμπλήρωσε και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, καθώς και των στρατευμένων και των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, υλοποιώντας και αξιοποιώντας τις 11 προτάσεις του ΚΚΕ και 37 ερωτήσεις που κατέθεσε για το θέμα.

Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ισότιμη συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet και εξασφάλιση Η/Υ ή tablet για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν και το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει άμεσα μειωμένη εξεταστέα ύλη για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και επίσημη τοποθέτηση της ημερομηνίας διεξαγωγής τους, «αποκλείοντας κάθετα το ενδεχόμενο του Σεπτεμβρίου».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στη βαθιά ύφεση στην οποία μπαίνει η ελληνική οικονομία, ενώ είχε προηγηθεί η επιβράδυνση της οικονομίας στην Ε.Ε. και άλλες μεγάλες καπιταλιστικές οικονομίες και σημείωσε ότι την κρατική, κεϋνσιανού τύπου παρέμβαση στην οικονομία, που εκθειάζουν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την πολυδιαφημιζόμενη δημοσιονομική χαλάρωση, για να στηριχτεί η καπιταλιστική οικονομία, «θα την πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι, τα μόνιμα υποζύγια, οι οποίοι θα κληθούν να καλύψουν τα νέα δημοσιονομικά κενά και τις νέες δανειοδοτήσεις».

«Κρατήστε μικρό καλάθι και μην πανηγυρίζετε ούτε για ευρωομόλογα, ούτε για διάφορες αστικές μορφές διαχείρισης που θα μας οδηγήσουν ως λαό, τα λαϊκά στρώματα, δεν εννοώ τους μεγάλους ομίλους, σε χειρότερη κατάσταση ακόμα κι απ' τη σημερινή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση της δήθεν προστασίας και ασφάλειας, της αλληλεγγύης, έχει πια αποκαλυφθεί» είπε, τονίζοντας ότι «σήμερα ο κάθε λαός, μόνος του δίνει τη μάχη να επιβιώσει απ' αυτή την πανδημία».

«Αποδεικνύεται και με αυτόν τον τρόπο, και μάλιστα μέσα σε τραγικές στιγμές για τους λαούς της Ευρώπης, ότι η Ε.Ε. δεν είναι ένωση για το συμφέρον των λαών, αλλά ιμπεριαλιστική καπιταλιστική ένωση κρατών, κι αυτό τα λέει από μόνο του όλα», είπε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ και κατέληξε: «Γι' αυτό και η ελπίδα βρίσκεται μόνο στην αφύπνιση της μόνης πραγματικής υπερδύναμης που είναι οι ίδιοι οι λαοί. Η πανδημία ας αποτελέσει την αφετηρία για μια συνολική ανατρεπτική πορεία, σε όφελος των λαών. Κι αυτό μόνο είναι το αισιόδοξο μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ για τη στήριξη της χώρας στο δεύτερο lockdown
Έξι προτάσεις που αφορούν στην υγεία, την εργασία, τα σχολεία και τα ΜΜΜ κάνει ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι άφησε αθωράκιστους λαό και χώρα μπροστά στο 2ο κύμα...
Τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ για τη στήριξη της χώρας στο δεύτερο lockdown
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επίταξη ιδιωτικών υποδομών υγείας και προστασία στους χώρους εργασίας, ζητεί το ΚΚΕ
Δύο επίκαιρες ερωτήσεις στους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, ζητώντας άμεσα μέτρα για την προστασία της δημόσιας Υγείας και τη στήριξη των εργαζομένων, κατέθεσε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Επίταξη ιδιωτικών υποδομών υγείας και προστασία στους χώρους εργασίας, ζητεί το ΚΚΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Να απαλλαγεί από τα καθήκοντά και να συνδράμει στη μάχη κατά του Covid ζητά βουλευτής του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του απευθύνει κάλεσμα στους ιδιώτες αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, «σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας (...)». Το κάλεσμα απευθύνεται πρώτα και κύρια στα...
Να απαλλαγεί από τα καθήκοντά και να συνδράμει στη μάχη κατά του Covid ζητά βουλευτής του ΚΚΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δ. Κουτσούμπας: Σταματήστε το παραλήρημα ενάντια στην πορεία του Πολυτεχνείου
Διπλή επίθεση του γραμματέα του ΚΚΕ τόσο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας, όσο και για την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου.
Δ. Κουτσούμπας: Σταματήστε το παραλήρημα ενάντια στην πορεία του Πολυτεχνείου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: Μονόδρομος η λήψη μέτρων για θωράκιση του ΕΣΥ και των συγκοινωνιών
Την άμεση λήψη μέτρων ζητά από την κυβέρνηση το ΚΚΕ, μετά και το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκε στη χώρα το τελευταίο 24ωρο.
ΚΚΕ: Μονόδρομος η λήψη μέτρων για θωράκιση του ΕΣΥ και των συγκοινωνιών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κουτσούμπας: Ο λαός ήταν αυτός που τα κατάφερε στην πανδημία
Επίθεση από τον γραμματέα του ΚΚΕ κατά της κυβέρνησης για τις επιλογές της εν μέσω πανδημίας, τονίζοντας πως το Μαξίμου έβαλε σε μόνιμη καραντίνα τα εργασιακά δικαιώματα.
Κουτσούμπας: Ο λαός ήταν αυτός που τα κατάφερε στην πανδημία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας