• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.2°C / 17.8°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 15.0°C
  1 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  96%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 15.6°C / 20.6°C
  4 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  5 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  5 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  5 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  5 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 16.5°C
  3 BF
  82%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  94%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 15.8°C / 19.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 18.0°C
  4 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 15.7°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  92%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΓΟΥΡΤΖΗΣ

ΜέΡΑ 25: Για να σώσετε την Ε.Ε. πρέπει να είστε έτοιμοι και ανυπάκουοι μέχρι το τέλος

 • A-
 • A+

Στη σημασία της κοινής στάσης των εννέα χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που τάσσονται υπέρ του ευρωομολόγου επικεντρώνεται ανακοίνωση του του ΜέΡΑ 25, όπου επίσης αναλύεται γιατί οι χώρες του βορρά τηρούν αρνητική στάση.

«Το μόνο που θα κάνει τη διαφορά είναι ένα βροντερό όχι όλων μαζί», τονίζεται στο μήνυμα, που καλεί τους εννέα ηγέτες «να πουν στην κ. Μέρκελ πως, αν δεν συναινέσει στην έκδοση ευρωομόλογου από την ΕΚΤ, τον μόνο θεσμό που μπορεί να το κάνει θεραπευτικά, θα ακολουθήσουν όλοι μαζί στην τακτική της "κενής καρέκλας" του Ντε Γκολ».

Το μήνυμα του ΜέΡΑ25

Γιατί λένε όχι στο ευρωομόλογο;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ευρωομόλογο είναι απαραίτητο. Η άρνησή του θα βλάψει ακόμα και τις οικονομίες της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας οι κυβερνήσεις των οποίων το απορρίπτουν πεισματικά.

Τότε, γιατί λένε «όχι» στο ευρωομόλογο ξανά και ξανά;

Δυστυχώς δεν πρόκειται για ανοησία ή παράλογο πείσμα. Η ανοησία διορθώνεται. Το πείσμα παραμερίζεται.

Για να κατανοήσουμε το ΟΧΙ της κας Μέρκελ ή του κ. Ρούτε στο ευρωομόλογο είναι απαραίτητη η κατανόηση του βασικού στόχου για τον οποίο δημιουργήθηκε το ευρώ: Ώστε κανείς εκλεγμένος πολιτικός να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει (ούτε σε μια δύσκολη στιγμή αλλά ούτε στις καλές εποχές) τους θεσμούς της ευρωζώνης ή και των κρατών για να μεταβιβάσει πλούτο από τους λίγους στους πολλούς.

Με άλλα λόγια, η νομισματική ένωση δημιουργήθηκε έτσι ώστε να τερματιστεί η δυνατότητα που είχαν τα κράτη να αναδιανέμουν σημαντικά εισοδήματα και πλούτο από τους κατέχοντες στους μη έχοντες – τόσο μεταξύ κρατών όσο και εντός των κρατών της ευρωζώνης.

Αυτή ήταν μια τεράστια νίκη για την ολιγαρχία:

Από τη μία δημιούργησαν θεσμούς (π.χ. Κομισιόν, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) που βοηθούν χωρίς ενδοιασμό την ολιγαρχία όταν εκείνη έχει πρόβλημα – π.χ. η δυνατότητα της ΕΚΤ να δίνει ποταμούς χρήματος στις τράπεζες, τα Μνημονιακά δάνεια στο κράτος μας, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία ώστε να πάρουν πίσω τα χρήματά τους η Deutsche Bank, η Societe General κλπ.

Και από την άλλη έχουν ακυρώσει την όποια πιθανότητα να υπάρξει εκλεγμένος πολιτικός (δεξιός, κεντρώος ή αριστερός) που να μπορεί, έστω και δυνητικά, να μεταφέρει σοβαρή ποσότητα πλούτου στους μη προνομιούχους, είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πήρε σαράντα χρόνια στους πολιτικούς εντεταλμένους της ολιγαρχίας να πετύχουν αυτή την απόλυτη εξασφάλιση των ολιγαρχών απέναντι στην οικονομική Δημοκρατία. Σαράντα χρόνια δουλειάς ώστε οι ευρωπαϊκοί Δήμοι να μην έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν πλούτο είτε μεταξύ είτε εντός των χωρών της ΕΕ.

Έτσι εύκολα θα αφήσουν αυτό τον θρίαμβο να πάει χαμένο; Έτσι εύκολα θα πουν ναι σε ευρωομόλογο του οποίου ο ρόλος είναι να επιμερίζει εθνικά χρέη μεταξύ όλων των ευρωπαίων;

Όχι βέβαια. Θα κάνουν, και κάνουν, το παν για να μην το επιτρέψουν. Ακόμα κι αν αυτό θέτει σε κίνδυνο την ίδια την Ένωση.

Το μήνυμα λοιπόν στους κκ Μακρόν, Κόντε, Σάντεζ, Μητσοτάκη κλπ, που ορθώς προωθούν το ευρωομόλογο, είναι απλό: Τα ωραία λόγια σας υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και του ορθολογισμού δεν θα πετύχουν τίποτα, πέραν κάποιων άλλων δανείων από τον ESM που είναι το ακριβώς αντίθετο από το ευρωομόλογο.

Οι κκ Μακρόν, Κόντε, Σάντεζ, Μητσοτάκης κλπ πρέπει να καταλάβουν το εξής απλό: Είμαστε πάλι σε ένα «2015 ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» – ένα 2015 όπου όμως όλοι οι λαοί της ΕΕ βρίσκονται απέναντι στην αναλγησία που τότε αντιμετωπίζαμε μόνοι.

Το μόνο που θα κάνει τη διαφορά είναι ένα βροντερό ΟΧΙ ΟΛΩΝ ΜΑΖΙ. Να πουν οι κκ Μακρόν, Κόντε, Σάντεζ, Μητσοτάκης κλπ στην κα Μέρκελ πως, αν δεν συναινέσει στην έκδοση ευρωομόλογου από την ΕΚΤ, τον μόνο θεσμό που μπορεί να το κάνει θεραπευτικά, θα ακολουθήσουν όλοι μαζί στην τακτική της «κενής καρέκλας» του Ντε Γκολ.

Αν, κκ Μακρόν, Κόντε, Σάντεζ, Μητσοτάκη κλπ, δεν είστε διατεθειμένοι να απόσχετε από κάθε Σύνοδο Κορυφής, από κάθε Eurogroup, το Βερολίνο, η Χάγη και η Βιέννη θα την καταδικάσουν την ΕΕ σε αργό, βασανιστικό θάνατο. Για να σώσετε λοιπόν την ΕΕ, ανακουφίζοντας τους λαούς μας, πρέπει να είστε έτοιμοι να είστε ανυπάκουοι μέχρι το τέλος. Κι αν σας ταιριάζει καλύτερα η παρομοίωση με τον Στρατηγό Ντε Γκολ, αντί για το ηρωικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού τον Ιούλιο του 2015, έχει καλώς. Θα σας στηρίξουμε.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρεις προτάσεις για ευάλωτους πολίτες από Γιάνη Βαρουφάκη
Για κοινωνικούς σκοπούς θα διατεθούν τα έξοδα του αναβληθέντος συνεδρίου του κόμματος, αλλά και μέρος της κρατικής επιχορήγησης. Τρεις προτάσεις προς την κυβέρνηση.
Τρεις προτάσεις για ευάλωτους πολίτες από Γιάνη Βαρουφάκη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Eurogroup και ΕΚΤ, με όσα κάνουν, μια τρύπα στο νερό θα πετύχουν!»
Τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία και τα μέτρα της κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας κορονοϊού σχολιάζει με σαφήνεια ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, που πριν από λίγες μέρες έδωσε στη δημοσιότητα...
«Eurogroup και ΕΚΤ, με όσα κάνουν, μια τρύπα στο νερό θα πετύχουν!»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση κάνει το ίδιο εγκληματικό λάθος όπως το 2009»
Με τηλεδιάσκεψη συνομίλησαν οι Κυρ. Μητσοτάκης και Γ. Βαρουφάκης χθες το πρωί, κατά την οποία ο δεύτερος μετέφερε την πλήρη στήριξη του ΜέΡΑ25 στις προσπάθειες της κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα ανέλυσε στον...
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση κάνει το ίδιο εγκληματικό λάθος όπως το 2009»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στήριξη και μέτρα από τον Βαρουφάκη στον πρωθυπουργό για τον Covid-19
Την στήριξη του ΜέΡΑ 25 στις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά και σειρά προτάσεων και ερωτημάτων έθεσε στον πρωθυπουργό ο Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη σημερινή μεταξύ...
Στήριξη και μέτρα από τον Βαρουφάκη στον πρωθυπουργό για τον Covid-19
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΜέΡΑ25: Παλλαϊκό μέτωπο εναντίον του 5ου Μνημόνιου
Επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά, εξαπέλυσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, για τη στάση τους έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή τη συζήτηση για...
ΜέΡΑ25: Παλλαϊκό μέτωπο εναντίον του 5ου Μνημόνιου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΜέΡΑ25: Όνειρο θερινής νυκτός οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Το ΜέΡΑ25 υπενθυμίζει πρόσφατη τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη προς τον πρωθυπουργό ότι «η κ. Μέρκελ δεν υπήρχε περίπτωση να συναινέσει σε κυρώσεις ούτε καν σε θεωρητικό επίπεδο έναντι της Τουρκίας.
ΜέΡΑ25: Όνειρο θερινής νυκτός οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας