Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παππάς: Σημεία και τέρατα από τότε που αναγνωρίσατε την αισχροκέρδεια

Νίκος Παππάς

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Παππάς: Σημεία και τέρατα από τότε που αναγνωρίσατε την αισχροκέρδεια

  • A-
  • A+

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Νίκος Παππάς αναφορικά με τις ελλείψεις που παρατηρούνται στην αγορά, τα φαινόμενα αισχροκέρδειας αλλά και τα μέτρα που αφήνουν στις ορέξεις εργοδοτών χιλιάδες συμβάσεις εργασίας.

Κατά την τοποθέτησή του, στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα πίσω τη ρύθμιση για τη δυνατότητα να απασχολούν οι επιχειρήσεις το προσωπικό τους στο 50% με το μισό μισθό. 
«Είναι συνταγή καθίζησης της ελληνικής οικονομίας, είναι σαν να πατάμε γκάζι στην κατηφόρα», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Παππάς.

«Αντί να προσφέρουμε εγγυήσεις και διασφαλίσεις ότι θα κρατηθούμε όλοι μαζί, ότι θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και οι αμοιβές, εσείς δίνετε κίνητρο στις επιχειρήσεις να μπαίνει κόσμος στον πάγκο. Αντί να βάλετε όρο τη μη αναστολή των συμβάσεων, εσείς τη θεσμοθετείτε», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  και επισήμανε ότι «η αναστολή των συμβάσεων αναστέλλει την οικονομία».   

Ο Ν. Παππάς στηλίτευσε ιδιαίτερα τα κρούσματα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «από την αναγνώριση της αισχροκέρδειας μέχρι σήμερα έχουν γίνει σημεία και τέρατα». 

Απευθυνόμενος στον Αδ. Γεωργιάδη είπε: «Μας είπατε ότι θα διατιμήσετε το ποσοστό κέρδους. Αν αυτό το μπουκαλάκι έκανε 2 ευρώ και είχε 10% κέρδος, ο έμπορος θα έβγαζε 20 λεπτά. Αν πάει 20 ευρώ, θα βγάζει από το ίδιο μπουκαλάκι 2 ευρώ, θα δεκαπλασιάσει το κέρδος του μαζί με την τιμή, αυτό του διασφαλίσατε».

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε αντισηπτικά και μάσκες ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «είναι ζήτημα Δημόσιας Υγείας» και ότι «πρέπει να παρέμβει το Δημόσιο που θα προμηθεύεται κεντρικά τις πρώτες ύλες». «Η επάρκεια των αγαθών δεν είναι ζήτημα αγοράς», συμπλήρωσε.

Τα πρώτα πρόστιμα προαναγγέλλει ο Αδ. Γεωργιάδης

«Όπου εντοπίζουν οι καταναλωτές αισχροκέρδεια να κάνουν καταγγελίες στη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, στην τηλεφωνική γραμμή 1520 και θα γίνεται άμεσα έλεγχος», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Επιπλέον, προανήγγειλε την επιβολή εντός της ημέρας των πρώτων προστίμων σε εταιρείες που κερδοσκοπούν και για μια από αυτές τις περιπτώσεις επιχειρήσεων, όπως ανέφερε, έχει ενημερωθεί ήδη η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Για την επάρκεια στην αγορά, κυρίως στα αντισηπτικά, είπε πως κάθε μέρα γίνεται τροφοδοσία στην αγορά αλλά δεν επαρκούν γι αυτό και ισχύει το μέτρο των δύο συσκευασιών ανά πελάτη, ωστόσο, μέσα στις επόμενες ημέρες εταιρεία καλλυντικών θα προσθέσει στην ημερήσια παραγωγή της χώρας επιπλέον 250.000 τεμάχια αντισηπτικών για την αυξημένη κάλυψη των αναγκών οι οποίες είναι γύρω στο ένα εκατομμύριο. 

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι από την ενημέρωση που έχει οι ημερήσιες παραλαβές των σούπερ μάρκετ σε αντισηπτικά και μαντιλάκια με αντισηπτικό αγγίζει τα 500.000 τεμάχια αλλά εξαντλούνται γρήγορα.

Τροπολογία για αντισηπτικά

Στο μεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για την παραγωγή αντισηπτικών προϊόντων που θα διατεθούν στην ελληνική αγορά.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κατά την περίοδο που υφίσταται ο κίνδυνος της διασποράς του κορωνοϊού covid-19 θα υπάρχουν επαρκή αποθέματα αντισηπτικών προϊόντων στην εγχώρια αγορά, κρίνεται απαραίτητο να προβλεφθεί η δυνατότητα παραγωγής των ανωτέρων προϊόντων σε βιομηχανίες, οι οποίες είναι ήδη κάτοχοι σχετικής άδειας παραγωγής φαρμακευτικών ή καλλυντικών προϊόντων».

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο κύρωσης των ΠΝΠ για τις «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις επίταξης ακινήτων για την αποφυγή διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας» και την «Αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου (Α' 45)», το οποίο ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πήραν πίσω τη ρύθμιση για ανοιχτά σουπερμάρκετ τις Κυριακές
Κλειστά θα είναι τα σουπερμάρκετ την προσεχή Κυριακή, με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ έχει αλλάξει και το ωράριο λειτουργίας τους το Σάββατο και τις καθημερινές.
Πήραν πίσω τη ρύθμιση για ανοιχτά σουπερμάρκετ τις Κυριακές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απόσυρση της ρύθμισης για μερική απασχόληση ζητά η ΓΣΕΕ
Να πάρει τώρα πίσω τη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα επέκτασης της μερικής απασχόλησης για το 50% του προσωπικού της επιχείρησης, για χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων ζητούν από την κυβέρνηση ΓΣΕΕ και ΟΤΕ.
Απόσυρση της ρύθμισης για μερική απασχόληση ζητά η ΓΣΕΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παπαθανάσης: Αν χρειαστεί θα κλείσουν οι λαϊκές αγορές
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης είπε αναφορικά με την επάρκεια στην αγορά πως για τα αντισηπτικά υπάρχουν ελλείψεις αλλά από την ερχόμενη εβδομάδα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί πλήρως.
Παπαθανάσης: Αν χρειαστεί θα κλείσουν οι λαϊκές αγορές
ΥΓΕΙΑ
ΟΕΝΓΕ: Καμία δέσμευση για θωρακιση του ΕΣΥ από το υπουργείο Υγείας
Καμία ουσιαστική δέσμευση ότι έστω και τώρα θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που είναι επιβεβλημένα για την πραγματική «θωράκιση» του δημόσιου συστήματος υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν παρείχε στους...
ΟΕΝΓΕ: Καμία δέσμευση για θωρακιση του ΕΣΥ από το υπουργείο Υγείας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μερική απασχόληση για τους μισούς εργαζομένους
Κανονικά το δώρο Πάσχα στις επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί από την πανδημία. Με επόμενο νομοθέτημα η ρύθμιση για μετάθεση της καταβολής του από επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας. Μέχρι 10 Απριλίου η...
Μερική απασχόληση για τους μισούς εργαζομένους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ν. Παππάς: «Δημόσιες δαπάνες και επενδύσεις για την αντιμετώπιστη της κρίσης»
Εγγυήσεις για τις επιχειρήσεις, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για έργα υποδομής και ισχυρό πακέτο δαπανών είναι σύμφωνα με τον τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ το ενδεικνυόμενο τρίπτυχο για την αντιμετώπιση της...
Ν. Παππάς: «Δημόσιες δαπάνες και επενδύσεις για την αντιμετώπιστη της κρίσης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας