Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Για προχειρότητα και ανεπαρκή μέτρα κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Για προχειρότητα και ανεπαρκή μέτρα κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση

  • A-
  • A+

Ομοβροντία πυρών κατά της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας, εξαπέλυσε σήμερα (Πέμπτη) το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για λήψη ανεπαρκών μέτρων, για προχειρότητα, για ημίμετρα, για εκ των υστέρων διόρθωση λαθών, καθώς και για απουσία σχεδίου εθνικής σωτηρίας. 

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε πως άλλα είπαν νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός Οικονομικών, και άλλα ανέφερε το βράδυ ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως αυτό που «δίνει αέρα» στη χώρα είναι «το μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ «που ο κ. Μητσοτάκης αποσιωπά». 

Παράλληλα ζητά από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα, όπως να ακυρώσει ως παράνομες τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις που έγιναν, να προχωρήσει σε πλήρη καταβολή των μισθών των εργαζομένων, να απαγορεύσει τη δυσμενή μεταβολή των συμβάσεων εργασίας, να καταβάλει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα και να αναστείλει τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Σε ανάλογο ύφος και περιεχόμενο, ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως απαιτείται άμεσα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και θωράκισης της κοινωνίας, υπογραμμίζοντας πως είναι «εξαιρετικά κρίσιμο, ο κ. Μητσοτάκης να αντιληφθεί επιτέλους ότι η μεθοδολογία τής εκ των υστέρων επούλωσης αρνητικών επιπτώσεων είναι ατελέσφορη και προβληματική». 

Τέλος, ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής τομεάρχης Γιώργος Τσίπρας σημειώνουν πως όλες οι χώρες εξαγγέλλουν γιγαντιαία προγράμματα σωτηρίας των οικονομιών τους. Ωστόσο, στην Ελλάδα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση είναι ύψους μόλις 2,6% του ΑΕΠ, χαρακτηρίζοντάς τα ως «αποσπασματικά και ανεπαρκή».

«Είναι αναγκαίο να συγκροτηθεί ένα συνολικό σχέδιο εθνικής σωτηρίας, ένα σχέδιο εγγυοδοσίας και δανειοδότησης για όλη την ελληνική οικονομία», υπογραμμίζουν επίσης, καλώντας τη Νέα Δημοκρατία να πάψει να εκμεταλλεύεται ένα καταστροφικό γεγονός για μικροκομματικό όφελος.

Οι ανακοινώσεις

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Δεν ξέρω τι δείχνει μεγαλύτερη προχειρότητα της κυβέρνησης. 

Το ότι κατηγορεί το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συγκρίνει «μήλα με πορτοκάλια» και βγαίνει το βράδυ ο πρωθυπουργός και λέει ότι η ένταξη της χώρας σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επιτρέπει την αύξηση των δημοσιονομικών μέτρων;

Το ότι ο Υπουργός Οικονομικών λέει το πρωί ότι εξετάζεται να μην καταβληθεί το δώρο Πάσχα και το απόγευμα κατηγορεί εμένα για μαξιμαλισμό και λαϊκισμό και το βράδυ ο Πρωθυπουργός λέει ότι δώρο Πάσχα θα καταβληθεί (ανοίγοντας όμως ερωτηματικά για το πότε) και αυξάνει τα δημοσιονομικά μέτρα;

Ας σοβαρευτούμε. 

Η ΕΚΤ βοηθάει όλες τις χώρες. Αυτό που μας δίνει αέρα είναι το μαξιλάρι που ο κ. Μητσοτάκης αποσιωπά. 

Αν είχαμε πάει στην προληπτική γραμμή που έλεγαν κάποιοι "σοφοί", με την αναστάτωση (και) των αγορών θα παριστάναμε τον Θησέα με το μαύρο πανί.

Σε κάθε περίπτωση είναι θετικό το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης άκουσε έστω και μερικώς τα όσα του λέγαμε. Επικροτούμε την αλλαγή πορείας για το δώρο του Πάσχα. Όμως οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και η οικονομία χρειάζονται πολύ περισσότερα. Καλούμε ξανά την κυβέρνηση να ακυρώσει ως παράνομες τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις που έγιναν, αντί να περιοριστεί στην καταβολή επιδόματος στις χιλιάδες των ανθρώπων που απολύθηκαν. Να προχωρήσει σε πλήρη καταβολή των μισθών των εργαζομένων. Να απαγορεύσει την δυσμενή μεταβολή των συμβάσεων εργασίας. Να καταβάλει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα. Να αναστείλει τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, να παρέμβει προκειμένου οι τράπεζες να παγώσουν την καταβολή δόσεων κεφαλαίου (χρεολύσια) και για τα φυσικά πρόσωπα που μέχρι πριν την κρίση ήταν συνεπείς.

Ως ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουμε στην υπεύθυνη στάση που έχει ανάγκη η χώρα αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα σιωπούμε όταν βλέπουμε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι κατώτερα τον περιστάσεων.

 

Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα και εκ των υστέρων διόρθωση λαθών -  Απαιτείται τώρα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και θωράκισης της κοινωνίας.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης ανακοίνωσαν χθες μέτρα ανεπαρκή για το μέγεθος της κρίσης. Τόσο ανεπαρκή που έπρεπε να σπεύσει 24 ώρες μετά ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να διορθώσει την εικόνα. 

Έστω κι έτσι, η κυβέρνηση φαίνεται να συνειδητοποιεί πως οι πολίτες που χρειάζονται στήριξη είναι πολύ περισσότεροι από όσους προέβλεπαν οι αρχικές της εξαγγελίες. 

Είναι προφανώς θετικό ότι ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί ορισμένες προτάσεις -δυστυχώς λίγες- από το ολοκληρωμένο πακέτο αναγκαίων παρεμβάσεων που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Είναι όμως εξαιρετικά κρίσιμο, ο κ. Μητσοτάκης να αντιληφθεί επιτέλους ότι η μεθοδολογία της εκ των υστέρων επούλωσης αρνητικών επιπτώσεων είναι ατελέσφορη και προβληματική. 

Για να μην πολλαπλασιαστούν όσοι χρειάζονται στήριξη, όσο βαθαίνει η κρίση, για να μην αυξηθούν οι χαμένες θέσεις εργασίας, η κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τώρα, χωρίς καθυστέρηση, ένα φιλόδοξο και γενναίο πρόγραμμα δημοσιονομικών παρεμβάσεων, δημόσιων επενδύσεων, κρατικών εγγυήσεων και οριζόντιων μέτρων ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Την δημοσιονομική δυνατότητα την έχει. Όχι βεβαίως χάρη στις παρεμβάσεις της κ. Λαγκάρντ, αλλά χάρη στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισε το δημόσιο χρέος και άφησε παρακαταθήκη ένα ισχυρό μαξιλάρι ρευστότητας.

 

Κοινή δήλωση Νίκου Παππά και Γιώργου Τσίπρα

«Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από ένα σχέδιο εθνικής σωτηρίας και όχι από ανεπαρκή μέτρα»

Όλες οι χώρες εξαγγέλλουν γιγαντιαία προγράμματα σωτηρίας των οικονομιών τους.

Πρόγραμμα 15% του ΑΕΠ της η Βρετανία, 20% του ΑΕΠ τους η Ισπανία και η Ιταλία, 15% η Γερμανία, 12% η Γαλλία, 1,2 τρισ. δολαρίων οι ΗΠΑ. Προγράμματα στήριξης του 95% των μισθών στη Σουηδία, 80% στη Νορβηγία, 75% στη Δανία, 66% στην Πορτογαλία, 60% στη Γερμανία.

Στην Ελλάδα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση είναι ύψους 2,6% του ΑΕΠ. Πρόκειται για αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα.

Είναι αναγκαίο να συγκροτηθεί ένα συνολικό σχέδιο εθνικής σωτηρίας, ένα σχέδιο εγγυοδοσίας και δανειοδότησης για όλη την ελληνική οικονομία. Ένα «σχέδιο Ηρακλής», αυτή τη φορά για επιχειρήσεις, που θα εξασφαλίσει πως δεν θα κλείσει καμία επιχείρηση και δεν θα γίνει καμία απόλυση, όπως είναι το σύνθημα σε όλη την Ευρώπη. Ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει την έκδοση ομολόγου ειδικού σκοπού για την κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών δεκάδων δισ. ευρώ λόγω της πανδημίας. 

Η απόφαση της ΕΚΤ για 750 δισ. ευρώ αγορά ομολόγων ανοίγει αυτή τη δυνατότητα.

Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Το ενδεχόμενο μαζικού κλεισίματος επιχειρήσεων και εκτόξευσης της ανεργίας σε μεγέθη προ του 2015 δεν απειλούν μόνο την κοινωνική συνοχή σε μια στιγμή που απαιτείται ενότητα και κοινωνική ευθύνη, αλλά και την ίδια την πρόληψη της πανδημίας. Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Καλούμε τη ΝΔ να πάψει να εκμεταλλεύεται για άλλη μια φορά ένα καταστροφικό γεγονός για μικροκομματικό όφελος -όπως η άστοχη απόπειρα να πιστωθεί το Pandemic Emergency Purchase Program της ΕΚΤ για όλες ανεξαίρετα τις χώρες της Ευρωζώνης- και να εστιάσει με σοβαρότητα στις μεσοπρόθεσμες ανάγκες σωτηρίας της χώρας και της κοινωνίας, που υπερβαίνουν κατά πολύ τα μέτρα ύψους 2,6% του ΑΕΠ που ανακοίνωσε.

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Kατώτερο των περιστάσεων» το σχέδιο για την αξιοποίηση της ΠΦΥ
Κριτική στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας την αντιμετώπιση της πανδημίας ασκεί ο Αν. Ξανθός, καθώς όπως τόνισε «επιμένει στη λογική της έκτακτης και ευκαιριακής...
«Kατώτερο των περιστάσεων» το σχέδιο για την αξιοποίηση της ΠΦΥ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Το μαρτύριο της σταγόνας» στηλιτεύουν Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Παππάς
Ημίμετρα και αανεπαρκή χαρακτηρίζουν οι Ευκ. Τσακαλώτος, Ε. Αχτσιόγλου και Ν. Παππάς τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας λόγω της πανδημίας.
«Το μαρτύριο της σταγόνας» στηλιτεύουν Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Παππάς
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Θα πληρώσουμε στο πολλαπλάσιο την ολιγωρία της κυβέρνησης για την οικονομία»
Κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί για «προχειρότητα, αποσπασματικότητα και αργούς ρυθμούς στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού», ασκεί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ,...
«Θα πληρώσουμε στο πολλαπλάσιο την ολιγωρία της κυβέρνησης για την οικονομία»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές από την ιδεοληψία της κυβέρνησης»
«Για ολιγωρία και επικίνδυνη ιδεοληψία που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, καταλογίζοντάς της ότι «μετά από έναν...
«Σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές από την ιδεοληψία της κυβέρνησης»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Στη σημερινή κρίση η Ελλάδα δεν είναι εξαίρεση όπως το 2010»
Την αξιοποίηση της δυνατότητας για τις απαραίτητες δαπάνες, όπως άλλες χώρες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας του νέου κορονοϊού ζήτησε από την κυβέρνηση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Στη σημερινή κρίση η Ελλάδα δεν είναι εξαίρεση όπως το 2010»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Χαρίτσης: Η κυβέρνηση να συνεχίσει στη λογική ενίσχυσης του ΕΣΥ
«Η ατομική ευθύνη είναι σημαντική, μεγαλύτερη όμως σημασία έχει η συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης, να στηρίξει άμεσα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας», επανέρχεται ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Χαρίτσης: Η κυβέρνηση να συνεχίσει στη λογική ενίσχυσης του ΕΣΥ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας