Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Στη φόρα» οι συνομιλίες!
AP Photo/Virginia Mayo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Στη φόρα» οι συνομιλίες!

  • A-
  • A+
Οπως είχε προαναγγείλει, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 δίνει στη δημοσιότητα τμήμα των μαγνητοφωνημένων συνομιλιών Ευρωπαίων αξιωματούχων και τη Δευτέρα κάνει και ειδική συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα.

Το ’πε, το ’κανε. Στη Βουλή το είπε, σήμερα θα δώσει τμήμα τους στη δημοσιότητα, τη Δευτέρα κάνει και ειδική συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα. Πρόκειται για τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες Ευρωπαίων αξιωματούχων (Eurogroup, Euroworking group κ.ά.) από τον τότε (2015) υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο ίδιος, στα μέσα Φεβρουαρίου, είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής πως προτίθεται να καταθέσει στα πρακτικά τις ηχογραφημένες αυτές συνεδριάσεις σε μορφή USB, ζητώντας από τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Τασούλα, να τα κοινοποιήσει στους βουλευτές, ισχυριζόμενος ότι «είναι σωστό και ηθικό. Είναι εθνικό και ευρωπαϊκό μου καθήκον, δεδομένου ότι οι ισχυροί επιλέγουν να μην κρατούν πρακτικά, με ξεκάθαρο σκοπό την κατάργηση κάθε αρχής διαφάνειας και δημοκρατικού ελέγχου».

Τότε, ο κ. Τασούλας είχε αρνηθεί να δεχτεί το εν λόγω στικάκι, λέγοντας πως «επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή, η Βουλή δεν θα γίνει αχθοφόρος οποιασδήποτε ευθύνης αποκαλύψεων τέτοιων μαγνητοφωνήσεων», με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 να ανταπαντά πως: «Καθώς κανείς δεν δικαιούται να κρατήσει τη Βουλή και τους πολίτες στο σκοτάδι, το ΜέΡΑ25 αναλαμβάνει το έργο αυτό. Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα έχουμε δώσει πρόσβαση σε όλες και όλους». Οπερ και εγένετο.

Ηδη από σήμερα Σάββατο θα υπάρχει (από το μεσημέρι και μετά) σε ειδική ιστοσελίδα (euroleaks.mera25.gr) ένα μεγάλο τμήμα των απομαγνητοφωνήσεων αυτών στα αγγλικά και σταδιακά θα μεταφράζονται και στα ελληνικά. Πρόκειται για συνεδριάσεις του Eurogroup μεταξύ 24/2/2015 (με την πρώτη τηλεδιάσκεψη της μέρας εκείνης) έως και 1/7/2015 (μια ακόμη τηλεδιάσκεψη).

Ενδιάμεσα αυτών των δυο, η κ. Βαρουφάκης έχει ηχογραφήσει και θα δώσει στη δημοσιότητα τις συνεδριάσεις οκτώ συνολικά Eurogroups και ενός Εuroworking group. Ταυτόχρονα, από την ομάδα του κόμματος θα δημιουργηθούν συνολικά έξι βίντεο, στα οποία το απομαγνητοφωνημένο υλικό θα διανθιστεί από φωτογραφίες των όσων μιλάνε «για να γίνεται πιο εύκολα κατανοητό σε όλους», όπως μας εξήγησαν από το ΜέΡΑ25.

«Τράπεζα αρχείων»

Τέλος, θα δημιουργηθεί και μία ηλεκτρονική «document bank», όπως ονόμασαν το ειδικό αυτό τμήμα της ιστοσελίδας, όπου ο καθένας θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις γραπτές προτάσεις της ελληνικής πλευράς με επικεφαλής τότε τον κ. Βαρουφάκη ως υπουργό Οικονομικών. Μέσα στις συνεδριάσεις του Eurogroup δεν επιτρεπόταν να υπάρχουν έγγραφα, καθώς αν υπήρχαν ήταν υποχρεωμένοι να τα προωθήσουν στα Κοινοβούλια.

Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης έχει πει πως αποστήθιζε τις ελληνικές θέσεις ώστε να μπορεί να τις παρουσιάσει. Ο ίδιος δεν έχει φωτογραφικό ή μαγνητοσκοπημένο υλικό, παρά μόνο ηχητικό από τις συνεδριάσεις αυτές -υλικό που θα προωθήσει άμεσα και σε ξένα μέσα ενημέρωσης.

Ενδεικτικά κάποιες από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες:

24 Απριλίου 2015 - Πέτερ Κάζιμιρ (Σλοβακία): «We are ready to help Greece. But if Greece doesn’t want help, maybe the time has come to talk consequences» / «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά αν η Ελλάδα δεν θέλει τη βοήθειά μας, ίσως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για συνέπειες»

25 Ιουνίου 2015 - Ντούσαν Μράμορ (Σλοβενία): «So what my conclusion would be the only thing that we could do today is say to Greeks, take it or leave it that memoire» / «Το συμπέρασμά μου είναι ότι το μόνο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε σήμερα είναι να πούμε στους Ελληνες “ή αυτό ή τίποτα”» (σ.σ. το υπόμνημα δηλαδή)

Αλεξ Στουμπ (Φινλανδία): «So, I would fall into the category of saying, at least from my perspective, we are pretty much in a take it or leave it situation» / «Ετσι, ανήκω στην κατηγορία αυτών που λένε, τουλάχιστον από τη δική μου οπτική γωνία, ότι βρισκόμαστε λίγο πολύ στην κατάσταση “ή αυτό ή τίποτα”».

Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Uh, so there needs to be a an agreement uh, and if he wants uh, a take it or leave it approach that is also possible, you can simply say yes. That is also an option, seriously» / «Οπότε πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία. Και αν θέλετε μια προσέγγιση του τύπου “ή αυτό ή τίποτα”, κι αυτό γίνεται, μπορείτε απλά να πείτε το “ναι”. Αυτό είναι επίσης μια επιλογή -σοβαρά τώρα».

27 Ιουνίου 2015 - Μαρία Λουίς ντι Αλμπουκέρκι (Πορτογαλίδα υπουργός Οικονομικών): «So, obviously, I, like, uh, everyone else, I’m sure, fully respe- respect your decision to make a referendum and ask your people whatever you think should be asked. But please bear in mind that whatever comes out of the decision of the one, of one country cannot presume decisions from all the other 18» / «Προφανώς, εγώ, όπως είμαι βέβαιη και όλοι οι άλλοι, σεβόμαστε πλήρως την απόφασή σας να προβείτε σε δημοψήφισμα και να ζητήσετε από τον λαό σας ό,τι νομίζετε πως πρέπει να ζητηθεί. Αλλά σας παρακαλώ να έχετε κατά νου πως ό,τι βγει από την απόφασή του, από την απόφαση μιας χώρας, δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη απόφαση και από τις υπόλοιπες 18».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γίνεται πιο «κόμμα»
Ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25, από την οποία (και κατόπιν εισήγησης του γραμματέα Γ. Βαρουφάκη) εξελέγησαν η Πολιτική Γραμματεία (Π.Γ.) και ο συντονιστής του κόμματος.
Γίνεται πιο «κόμμα»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συντονιστή «βάσης» εγκρίνει το ΜέΡΑ25
Ο Γ. Βαρουφάκης αναμένεται να περιγράψει τη νέα πορεία του ΜέΡΑ25, καθώς ολοκληρώνεται και επίσημα ένας πρώτος κύκλος θεσμικής συγκρότησης του κόμματος και ήδη από τη ΔΕΘ έδωσε το στίγμα του οράματος του...
Συντονιστή «βάσης» εγκρίνει το ΜέΡΑ25
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΜέΡΑ25: ενάντια σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.
Πυρά τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς την κυβέρνηση εξαπολύει το ΜέΡΑ25, λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών στη Θεσσαλονίκη.
ΜέΡΑ25: ενάντια σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κεντρική Επιτροπή αποκτά το ΜέΡΑ25
Τέλη Σεπτεμβρίου (26-27) θα διεξαχθεί η πρώτη συνεδρίαση της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.) του ΜέΡΑ25, η οποία θα είναι μεταβατική, με «θητεία» μέχρι το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του κόμματος που θα λάβει...
Κεντρική Επιτροπή αποκτά το ΜέΡΑ25
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αποχωρήσεις από το ΜέΡΑ25 με αιχμές για οικογενειοκρατία
Οσοι φεύγουν από το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, φαίνεται πως φεύγουν για τους ίδιους λόγους, δηλαδή τον εξής ένα: τον ίδιο τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Αποχωρήσεις από το ΜέΡΑ25 με αιχμές για οικογενειοκρατία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας