• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.2°C / 24.0°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.6°C / 22.7°C
  1 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 18.0°C
  1 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 21.5°C
  2 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.4°C
  0 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 20.6°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 22.7°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 13.9°C / 18.9°C
  2 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 20.1°C / 24.4°C
  1 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 23.5°C
  0 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  62%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 16.5°C
  1 BF
  49%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  1 BF
  43%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 25.4°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.4°C / 24.2°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.3°C / 21.0°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 22.8°C
  1 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  59%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πέντε άξονες πολιτικής για το περιβάλλον

 • A-
 • A+
Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για μια σειρά κρίσιμων περιβαλλοντικών θεμάτων, παρουσίασε τις πέντε βασικές κατευθύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ από το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ευκαιρία να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση γι’ άλλη μία φορά βρήκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε σε ημερίδα που διοργάνωσε στο ΕΒΕΑ το τμήμα Οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή ενός ευρύτερου επιστημονικού κύκλου που τοποθετήθηκε σχετικά σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αναφέρθηκε στα όσα πέτυχε στον συγκεκριμένο τομέα η κυβέρνησή του, κατηγόρησε τη Ν.Δ. για μια σειρά επιλογών της που αποδεικνύει, όπως είπε, ότι η ενασχόλησή της με τα θέματα του περιβάλλοντος δεν είναι τίποτε παραπάνω από άλλη μία «από τις μεγάλες της απάτες».

Ειδικότερα την κατηγόρησε για επανασχεδιασμό της εκτροπής του Αχελώου, ενώ καταλόγισε στο υπουργείο Περιβάλλοντος ότι «εξελίσσεται σε σύμβουλο επενδύσεων της «Ελληνικός Χρυσός», προωθώντας ακόμα και χατιρική αναθεώρηση της αρχικής σύμβασης του 2004, όταν ακόμα και προχθές το ΣτΕ επιβεβαίωσε τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα αδιέξοδα της πρότασης μεταλλουργίας».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο θέμα της πολιτικής πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, στην απολιγνιτοποίηση της χώρας, τονίζοντας πως «το πραγματικό τους σχέδιο είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση δικτύων και ενεργειακών φορέων και η μεταφορά της ηλεκτροπαραγωγής σε ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου».

Τέλος, αναφέρθηκε και στο θέμα των περιοχών Natura που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στην επικαιρότητα, λέγοντας πως «απαξιώνονται, για να καταργηθούν, οι Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών για τις περιοχές αυτές, το παγκόσμια γνωστό διαμάντι της χώρας μας, το φυσικό περιβάλλον, εις βάρος και των τοπικών κοινωνιών και των εργαζομένων».

Θέμα στο συνέδριο

Σε ό,τι αφορά το ευρύτερο πολιτικό σκέλος, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία η σημερινή συζήτηση είναι σημαντική και εξαιτίας του θέματος αλλά και γιατί αυτή εντάσσεται μέσα στην προγραμματική μας προετοιμασία και στη γενικότερη διαδικασία ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του κόμματος». Τόνισε μάλιστα πως το θέμα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής θα αποτελέσει βασικό ζήτημα συζήτησης στο προσεχές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Εθεσε το θέμα, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, εκτός ελληνικών συνόρων λέγοντας πως «στεκόμαστε με μεγάλη προσοχή και προσδοκία στη συνεργασία αριστερών, Πράσινων και σοσιαλιστών στην Ε.Ε., πάνω σε ένα πρόγραμμα που έχει κυρίαρχα τα θέματα περιβάλλοντος και κλίματος».

Τέλος, αφού σημείωσε πως το περιβάλλον είναι «δημόσιο αγαθό», αναφέρθηκε και στο υπό διαμόρφωση πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά στο σημείο για το περιβάλλον, παρουσιάζοντας τους εν λόγω άξονες πολιτικής που είναι οι εξής:

● Η δίκαιη και ομαλή μετάβαση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας στην κλιματική ουδετερότητα με δημόσιο έλεγχο των βασικών ενεργειακών δικτύων και φορέων, με κοινωνική δικαιοσύνη, με πρόληψη και αντιμετώπιση των ανισοτήτων.

● Η εισαγωγή των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της κλιματικής ουδετερότητας σε όλες τις τομεακές πολιτικές και κύρια στο Αναπτυξιακό και Παραγωγικό Σχέδιο της Ελλάδας.

● Η αλλαγή του καταναλωτικού και παραγωγικού μοντέλου και ο πλουραλισμός των σχέσεων παραγωγής με προστασία της εργασίας και του καταναλωτή.

● Ο δημοκρατικός χωρικός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός ως ομπρέλα πολιτικής για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων με ενσωμάτωση και αξιοποίηση του περιβάλλοντος στην αναπτυξιακή διαδικασία.

● Ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός με ψηφιακά εργαλεία γης (γεωχωρικά, κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, αιγιαλός) και κτιρίων για την προστασία του περιβάλλοντος (φυσικού και αστικού) και τη διασφάλιση του δικαίου στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Βολές στην κυβέρνηση για τους εκτός ΑΣΕΠ και ανεξέλεγκτους ειδικούς φρουρούς

Το αφήγημα «νόμος και τάξη» που στηρίζεται δεόντως από την κυβέρνηση αποτελεί από την αρχή πεδίο κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά στο κομμάτι που αφορά τα κρούσματα ακραίας καταστολής από πλευράς Αστυνομίας αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση από άτομα τα οποία δεν υπόκεινται σε κανέναν ουσιαστικό έλεγχο, ενώ και οι προσλήψεις γίνονται εκτός ΑΣΕΠ.

Περιστατικά όπως αυτό στο Γκάζι πριν από λίγες μέρες, όταν νεοπροσληφθέντες ειδικοί φρουροί ενεπλάκησαν σε καβγά μέσα σε μαγαζί με αποτέλεσμα να απολέσουν τον οπλισμό τους, προκάλεσαν την αντίδραση του αρμόδιου τομεάρχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννη Ραγκούση, τόσο μέσω του facebook όσο και εντός του Κοινοβουλίου. Ο κ. Ραγκούσης άσκησε δριμεία κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον αρμόδιο υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για να δεχτεί ο ίδιος στη συνέχεια τα «πυρά» του σώματος των ειδικών φρουρών, οι οποίοι κάλεσαν τον Αλέξη Τσίπρα να τον «μαζέψει».

Χθες, ήταν η σειρά του τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τη δική του απάντηση στους συνδικαλιστές συναδέλφους του που έβαλαν εις βάρος του κ. Ραγκούση, με αφορμή το εν λόγω περιστατικό. Σε σχετική ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι το νομικό πλαίσιο ομογενοποίησης των εργαζομένων στην Αστυνομία έχει θεσμοθετηθεί από το 2008, τονίζοντας πως «από το 2011 και μετά, καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει σε προσλήψεις στην ΕΛ.ΑΣ. εκτός διαδικασίας πανελληνίων εξετάσεων κι εκτός ΑΣΕΠ».

Εν συνεχεία στην ανακοίνωση καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι προσέλαβε ειδικούς φρουρούς παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ, τους οποίους κι έβγαλε στον δρόμο χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση. «Το σοβαρότατο συμβάν με πρωταγωνιστές δύο νεοπροσληφθέντες ειδικούς φρουρούς, που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναγκάστηκε να παραδεχτεί προχθές στη Βουλή, επιβεβαίωσε πλήρως και με τον χειρότερο τρόπο τόσο τους φόβους μας όσο και τις απόψεις μας.

Γι’ αυτό και θα έπρεπε όλοι μετά από αυτή την παραδοχή να είναι πιο προσεκτικοί και πιο συγκρατημένοι», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει ως εξής: «Ευελπιστούμε ότι και οι ίδιοι οι συνδικαλιστές θα πάψουν να παραποιούν τις θέσεις μας, θα προβληματιστούν σχετικά με αυτές και θα αρνηθούν την περαιτέρω χρησιμοποίησή τους από το κυβερνητικό κόμμα».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ποιοι φοβούνται την αριστερή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ;
Η πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που έληξε το βράδυ της Κυριακής οριοθέτησε σε μεγάλο βαθμό το πλαίσιο με το οποίο θα πορευτεί το επόμενο διάστημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ποιοι φοβούνται την αριστερή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Φρένο, γκάζι και ανηφόρα
Οι αλλαγές απέδειξαν για άλλη μία φορά ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει ο κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού. Μουρμούρες και παράπονα για τις επιλογές υπήρξαν, ωστόσο κανείς δεν φαίνεται να έχει τη διάθεση...
Φρένο, γκάζι και ανηφόρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Τσίπρας πήρε από το χέρι τον ΣΥΡΙΖΑ
Με τις χθεσινές εξελίξεις ολοκληρώνεται ένας ευρύτερος κύκλος αλλαγών σε πρόσωπα που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες, όταν ανέλαβε γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και εκπρόσωπος Τύπου ο Νάσος...
Ο Τσίπρας πήρε από το χέρι τον ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στο πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι»
Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά και επιθυμεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη δυσαρέσκεια των παραγωγικών τάξεων από τα μέτρα της κυβέρνησης για τις οικονομικές συνέπειες της...
Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στο πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κλείνουν το παράθυρο στη σπέκουλα οι 53+
Με ανακοίνωσή τους ξεκαθαρίζουν ότι δεν συλλέγουν υπογραφές και ότι το κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα anoixtoparathyro.gr αποτελεί προσωπική άποψη που βέβαια δεν θα έπρεπε να στοχοποιείται...
Κλείνουν το παράθυρο στη σπέκουλα οι 53+

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας