Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μορατόριουμ και στις Βρυξέλλες;

Ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά χαμογελαστοί στην «οικογενειακή» φωτογραφία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μορατόριουμ και στις Βρυξέλλες;

  • A-
  • A+
Σε αντίθεση με άλλες φορές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. απέφυγαν κατά τη χθεσινή κοινή παρουσία τους στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών την ανταλλαγή αιχμών και περιορίστηκαν στην ανάπτυξη των θέσεών τους για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το προσφυγικό

Ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά έχουν βρεθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια στην ίδια συνεδρίαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Στην κοινή αυτή παρουσία τους στις προσυνόδους του ΕΣΚ στις Βρυξέλλες, ο μεν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως παρατηρητής, η δε πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ως μέλος της σοσιαλδημοκρατικής οικογένειας, είχε επικρατήσει να κυριαρχεί ως κλίμα η καχυποψία.

Κάποιες φορές μάλιστα δεν έλειψε η ανταλλαγή αιχμών και δηλητηριωδών σχολίων ανάμεσά τους, ιδίως την προεκλογική περίοδο, όταν η Κουμουνδούρου επιχειρούσε άνοιγμα στην κεντροαριστερή δεξαμενή και ορισμένες ομολογουμένως πολιτικά άκομψες κινήσεις της εξελήφθησαν ως αιτία πολέμου από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Από τότε μέχρι σήμερα έχει κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι… Τα κόμματα δεν έχουν πάψει να διατηρούν μια ανταγωνιστική σχέση, ωστόσο μετά την πρόσφατη -διόλου τυχαία- συνάντηση των έμπιστων συνεργατών των δύο προέδρων, Αλέκου Φλαμπουράρη και Κώστα Γείτονα, δίνεται καθαρά η εντύπωση μιας απόπειρας ομαλοποίησης των σχέσεών τους και επιβολής ενός άτυπου μορατόριουμ. Το γεγονός αυτό, αν και δεν σχετίζεται με σενάρια περί συμπόρευσης των δύο χώρων, προκαλεί διάφορες αντιδράσεις, κυρίως στην πτέρυγα εκείνη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που διακρίνεται από τα έντονα αντιΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά της.

Την ίδια ώρα όμως, σε ό,τι αφορά το χαμήλωμα των τόνων και την αποφυγή αντιπαραθέσεων του πρότερου διαστήματος, άλλη μία ένδειξη ότι κάτι τέτοιο έχει αρχίσει να ισχύει, φαίνεται ότι αποτελεί η χθεσινή «συνύπαρξη» του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, όπου αμφότεροι περιορίστηκαν να αναπτύξουν τις θέσεις τους επί της ατζέντας των προς συζήτηση θεμάτων αντί για τις έμμεσες ή ευθείες βολές παλαιότερων συνεδριάσεων.

«Αποτυχημένο δόγμα»

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη δική του παρέμβαση εστίασε στον πρώτο πολυετή προϋπολογισμό μετά την κρίση, για τον οποίο εκτίμησε ότι δείχνει να μη λαμβάνει υπόψη «την οικονομική κρίση και την προσφυγική κρίση που διανύουμε, ενώ υπονομεύει και τις προοπτικές για σύγκλιση μεταξύ των κρατών-μελών και το όραμα για μια πιο κοινωνική Ευρώπη».

Οπως δήλωσε προσερχόμενος, οι δαπάνες για την κοινωνική συνοχή μειώνονται αντί να αυξάνονται και τα κριτήρια κατανομής τους γίνονται ακόμη πιο άδικα ιδιαίτερα για τις αδύναμες χώρες όπως η Ελλάδα, μια εξέλιξη την οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά αρνητική, ενώ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν ήταν διεκδικητικός, συνεχίζοντας «το αποτυχημένο δόγμα του προβλέψιμου εταίρου και συμμάχου στην εξωτερική πολιτική και στο πλαίσιο της Ευρώπης», με αποτέλεσμα να χαθούν πόροι ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε αν αντιλαμβάνονται όλοι ότι το κρίσιμο διακύβευμα παραμένει η αντιμετώπιση του ευρωσκεπτικισμού και των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων και κάλεσε τους Ευρωσοσιαλιστές να στηρίξουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Το δράμα των νησιών

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έδωσε έμφαση στο προσφυγικό πρόβλημα, ζητώντας από τους ηγέτες και τα μέλη των σοσιαλιστών κομμάτων στην Ευρώπη να συμπαρασταθούν εμπράκτως, «προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στο δράμα που βιώνουν τα νησιά μας, με άμεση αποσυμφόρησή τους, με ουσιαστική φύλαξη των συνόρων και βεβαίως με κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλα τα κράτη-μέλη».

Η κ. Γεννηματά επισήμανε τον κίνδυνο της Ακροδεξιάς που, όπως είπε, καραδοκεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και τέλος, για τον προϋπολογισμό σημείωσε ότι πρέπει να είναι ενισχυμένος, «αν θέλουμε να αλλάξει πορεία η Ευρώπη και να γίνει ξανά δίκαιη και κοινωνική».

● Απαντώντας σε όσα καταλόγισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχολίασε ότι «ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε και τον εαυτό του, αφού καταγγέλλει τα αποτελέσματα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρωθυπουργό πριν καν αρχίσει η σύνοδος!».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε τόνους βεντέτας
Χαρακτηριστικά ανοιχτού πολέμου λαμβάνει πλέον η αντιπαράθεση Κινήματος Αλλαγής – ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της παρουσίας Τσίπρα στο συνέδριο του SPD στο Βερολίνο, αλλά και έπειτα από την προσωπική επίθεση που...
ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε τόνους βεντέτας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το «διαζύγιο» με Φώφη δεν σημαίνει «γάμο» με Αλέξη
«Φωτιά» έβαλε στο Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλλης, δηλώνοντας πως το κόμμα θα πρέπει να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση αν χρειαστεί ● Αργότερα υποστήριξε πως η δήλωσή του παρερμηνεύτηκε, ενώ και ο Σταύρος Θεοδωράκης...
Το «διαζύγιο» με Φώφη δεν σημαίνει «γάμο» με Αλέξη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επενδύει στην κρίση του ΣΥΡΙΖΑ
Προσκλητήριο προς τους απογοητευμένους προοδευτικούς πολίτες απευθύνει η Φώφη Γεννηματά, προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί την πίεση που δέχεται ο Α. Τσίπρας από τις αποκαλύψεις για την περίοδο που βρισκόταν στην...
Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επενδύει στην κρίση του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Βλέπει πολιτικές ευθύνες Τσίπρα η Γεννηματά
Σταθερή στη γραμμή της επίθεσης εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε και κατά τη χθεσινή περιοδεία της στη Δυτική Μακεδονία η Φώφη Γεννηματά, κάνοντας λόγο για «αποκαλύψεις για το παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ, το “μαγαζί” και...
Βλέπει πολιτικές ευθύνες Τσίπρα η Γεννηματά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σενάρια που θα μείνουν σενάρια...
Σε νέα υπενθύμιση της απόρριψης διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ προβαίνουν από τη Χαριλάου Τρικούπη ● Επίθεση στη Ν.Δ. εξαπέλυσε η Φ. Γεννηματά, υποστηρίζοντας ότι το μοντέλο της ασυδοσίας της αγοράς δεν μπορεί να...
Σενάρια που θα μείνουν σενάρια...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας