Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τσίπρας: Διαφορετικές απόψεις υπάρχουν, αλλά έχουμε κοινό σχέδιο

Τσίπρας: Διαφορετικές απόψεις υπάρχουν, αλλά έχουμε κοινό σχέδιο

  • A-
  • A+

Για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, αλλά και τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ασκώντας, παράλληλα, σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μιλώντας στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα, καταλογίζοντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο.

«Το μεγάλο πρόβλημα με την κυβερνητική διαχείριση είναι ότι έλεγαν προεκλογικά δύο αντιφατικά πράγματα: αποσυμφόρηση των νησιών και κανένας ξένος στην ενδοχώρα. Πώς θα γίνει αυτό; Είναι αδύνατον. Είναι σα να θέλουν να τετραγωνίσουν τον κύκλο» είπε χαρακτηριστικά και εκτόξευσε βέλη κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχολιάζοντας ότι δεν μπορεί να πείσει τους δημάρχους για της μετεγκαταστάσεις επειδή προεκλογικά τους «είχε φουσκώσει τα μυαλά».

«Πάνε να λύσουν το θέμα ουσιαστικά διαγράφοντας από τον χάρτη τα πέντε νησιά, όταν δηλαδή αποφασίζουν να μην πιέσουν τους δικούς τους δημάρχους για τις μετεγκαταστάσεις και αποφασίζουν να τους αφήσουν όλους τους ανθρώπους στα νησιά και να φτιάξουν νέα κέντρα στα νησιά", είπε. Επέκρινε την κυβέρνηση για την ΠΝΠ για τις επιτάξεις και σχολίασε ότι έφερε ΠΝΠ γιατί ήξερε ότι οι βουλευτές που προέρχονται από τα νησιά δεν θα ψήφιζαν. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με κανέναν αυταρχισμό, θα λυθεί μόνο με σοβαρό σχεδιασμό μετεγκαταστάσεων στο εσωτερικό της χώρας των ευάλωτων», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση διαμορφώνει κλίμα, όμως ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του στο προσφυγικό και τα εθνικά θέματα δεν κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.

«Όμως όταν βλέπουμε ανοησίες είναι υποχρέωση μας να τις επισημαίνουμε. Αν η κυβέρνηση φέρει ένα σοβαρό σχέδιο που έχει ενδεχομένως δυσκολίες και αφορά τη μετεγκατάσταση πληθυσμών εμείς θα το στηρίξουμε. Αλλά το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να πατά σε δύο βάρκες» συμπλήρωσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα ένα κόμμα σε διαρκή μετασχηματισμό»

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά, χαρακτήρισε «εντολή μετασχηματισμού» το ποσοστό που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές και υποστήριξε ότι ήταν πάντα ένα «κόμμα σε διαρκή κίνηση, μετασχηματισμό και αλληλεπίδραση με τα ρεύματα της εποχής και γι' αυτό μπόρεσε από κόμμα διαμαρτυρίας να γίνει κόμμα κυβερνητικό και να εκφράσει την προοδευτική παράταξη του τόπου και να διαμορφώσει ιστορικό ρόλο σε κρίσιμες στιγμές

«Είμαστε το μόνο κόμμα που κυβέρνησε και έχει την πολιτική παρρησία να κάνει τολμηρό απολογισμό που θα μας κάνει όλους καλύτερους» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ, αναφορικά με την αλλαγή ονόματος τόνισε «δεν έχει μόνο η μαρκίζα αλλά και το περιεχόμενο. Πρώτα θα αναδείξουμε το περιεχόμενο και μετά θα βάλουμε και τη μαρκίζα».

Ερωτηθείς αν υπάρχει «θύλακας» μέσα στο κόμμα που να αμφισβητεί κάποιες πολιτικές αποφάσεις του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι "διαφορετικές απόψεις υπάρχουν σε όλα τα ζωντανά κόμματα, έχουμε διαφορετική κουλτούρα, ενός ζωντανού ειλικρινούς διαλόγου αλλά στο δια ταύτα υπάρχει ένα κοινό σχέδιο που δεν αμφισβητείται, υπάρχει αλληλεγγύη και συντροφικότητα σε αντίθεση με την παράταξη της δεξιάς, όπου υπάρχει ησυχία, όμως όταν χάσει ο αρχηγός τις εκλογές ξεσπά διαλυτικός πόλεμος". «Εμείς όταν διαφωνούμε δεν υπονομεύουμε, ο καθένας ακολουθεί τον δρόμο του», είπε, θυμίζοντας ότι έχει περάσει δυο διασπάσεις, μια με τον Φ. Κουβέλη και μια με τον Π. Λαφαζάνη. «Θεωρώ ότι είναι έντιμος άνθρωπος, όμως οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές είναι πάρα πολύ μεγάλες», απάντησε, ερωτηθείς αν θα μπορούσε να τα ξαναβρεί με τον κ. Λαφαζάνη.

«Το δικό τους κράτος λάφυρο εμπόδισε τη δική μας τετραετία»

Από τη συνέντευξη δεν θα μπορούσε να λείπει και αναφορά στη φράση «αρμοί της εξουσίας» που προκάλεσε τόσες αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι «αναφέρθηκα στο ναρκοθετημένο πεδίο που βρήκαμε στη δημόσια διοίκηση με το κομματικό κράτος, σε ελεγκτικούς μηχανισμούς με κυκλώματα διαφθοράς και διαπλοκής, ένα κράτος λάφυρο που δημιούργησαν τα κόμματα εξουσίας το προηγούμενο διάστημα και εμπόδισε σε μεγάλο βαθμό το έργο μας στην τετραετία».

Έστρεψε τα βέλη του εκ νέου προς τη Νέα Δημοκρατία αναφέροντας ότι «μιλάνε αυτοί που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία επειδή έκαναν το κράτος λάφυρο και τώρα κάνουν τα ίδια».

Επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη ότι ως υπουργός πριν από τις εκλογές του ‘15 «είχε αλλάξει όλους τους διευθυντές της δημόσιας διοίκησης βάζοντας δικούς του. Δεν είναι αυτό το κράτος που μας αξίζει. Οι τεχνοκράτες οφείλουν να είναι άρτια καταρτισμένοι σε κρίσιμες θέσεις της δημόσιας διοίκησης κι αν λειτουργούν όχι με βάση το κομματικό τους κριτήριο αλλά με βάση ό,τι ορίζει το Σύνταγμα. Να έχουν μπει με αξιοκρατικές διαδικασίες και όχι ως ρουσφέτια του παλιού πολιτικού συστήματος, όντας ρουσφέτια πολλές φορές δεν λειτούργησαν με βάση το Σύνταγμα, πολλές φορές κωλυσιεργούσαν ή και υπονόμευαν».
 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Τι γραμμάτια ξεπληρώνει ο κ. Μητσοτάκης σε εκείνους που τον έκαναν πρωθυπουργό;»
Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομία και τα ελληνοτουρκικά, εσωκομματικά ζητήματα, αλλά και το όραμά του για την Ελλάδα μετά τα μνημόνια ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των απαντήσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ,...
«Τι γραμμάτια ξεπληρώνει ο κ. Μητσοτάκης σε εκείνους που τον έκαναν πρωθυπουργό;»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Πιο ισχυρός και δημοκρατικός ο ανοιχτός ΣΥΡΙΖΑ»
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την Κεντρική Επιτροπή να κάνει δεκτή την εισήγησή του, την ώρα που το κείμενο του απολογισμού θα εμπλουτίζεται και θα είναι ανοιχτό σε παρεμβάσεις μέχρι να φτάσει στο συνέδριο του...
«Πιο ισχυρός και δημοκρατικός ο ανοιχτός ΣΥΡΙΖΑ»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιπαράθεση για τους «αρμούς της εξουσίας» του Τσίπρα
Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την κριτική που δέχθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά και το Κίνημα Αλλαγής, σχετικά με μία αποστροφή του λόγου του από την σαββατιάτικη ομιλία στην...
Αντιπαράθεση για τους «αρμούς της εξουσίας» του Τσίπρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: Περήφανοι γιατί συγκρουστήκαμε με διαπλοκή και ολιγαρχία
Με το βλέμμα στο μέλλον ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και μίνι απολογισμός στα μέχρι σήμερα πεπραγμένα, από τον αρχηγό του κόμματος.
Τσίπρας: Περήφανοι γιατί συγκρουστήκαμε με διαπλοκή και ολιγαρχία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας