Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Πιο ισχυρός και δημοκρατικός ο ανοιχτός ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε αρκετά για τα εσωκομματικά, κάνοντας λόγο για μια «άχαρη» συζήτηση και κάλεσε τα στελέχη να δουν τη «μεγάλη εικόνα» του εγχειρήματος και να μη μείνουν σε λεπτομέρειες που δεν έχουν σημασία

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πιο ισχυρός και δημοκρατικός ο ανοιχτός ΣΥΡΙΖΑ»

  • A-
  • A+
Υπέρ του ανοίγματος στην κοινωνία τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για όσους βάζουν εμπόδια στη διεύρυνση. Τι θα γίνει με το όνομα και γιατί προκάλεσε αντιδράσεις η αναφορά για τους «αρμούς της εξουσίας» που δεν μπόρεσε να ελέγξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη διακυβέρνηση.

Η ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ χθες το βράδυ είχε το στίγμα που επιθυμεί να δώσει στο κόμμα ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας. Ηταν το στίγμα που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να αφήνει μια και καλή πίσω του τα εσωκομματικά ζητήματα και να ασχολείται με τα πιο σοβαρά –κατά την εκτίμηση του προέδρου– θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τον μετασχηματισμό του κόμματος, ώστε πολύ σύντομα να είναι σε θέση να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία.

Η φράση «Δεύτερη φορά Αριστερά» ακούστηκε ουκ ολίγες φορές το τελευταίο διήμερο, τόσο από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από πληθώρα ομιλητών. Ακουγόταν ακόμα και στα πηγαδάκια των στελεχών, από το Σάββατο το μεσημέρι, όταν ολοκληρώθηκε η εισήγηση του προέδρου. Υπήρχε παντού μια διάχυτη αισιοδοξία κι ένας πρωτόγνωρος ενθουσιασμός, σε σημείο να νομίζει κανείς ότι οι εκλογές είναι κοντά και πως ο ΣΥΡΙΖΑ τις έχει ήδη κερδίσει.

Οι δύο ομιλίες που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο το μεσημέρι του Σαββάτου όσο και χθες το βράδυ, κινήθηκαν πάνω-κάτω στην ίδια θεματολογία και ακολούθησαν το ίδιο μοτίβο. Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και αποδόμησή της, εκτενής αναφορά στο κείμενο απολογισμού της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίαση των επιχειρημάτων εκείνων που θα οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εποχή μέσω της διαδικασίας διεύρυνσης.

Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά και στα εσωκομματικά του κόμματος, κάνοντας λόγο για μια «άχαρη» συζήτηση, έναν χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε και στις δύο ομιλίες του και από την πλευρά του κάλεσε τα στελέχη να δουν τη «μεγάλη εικόνα» του εγχειρήματος και να μη μείνουν σε λεπτομέρειες που δεν έχουν σημασία.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε τόσο στο θέμα του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο χαρακτήρισε και πάλι «brand name», έναν όρο δηλαδή του μάρκετινγκ για ένα πολύ καλό προϊόν, αναφέροντας ότι αυτό πρέπει να αλλάξει, καθώς έτσι θα αποτυπώνει το ευρύτερο πλαίσιο συμμαχιών του. Ανέφερε, μάλιστα, ότι ο κόσμος που έρχεται και εγγράφεται στον ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος δεν είναι απαραίτητα αριστερός, έχει την ανάγκη να εκφραστεί και μέσα από το νέο όνομα. Τάχθηκε, δε, υπέρ του ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και στα νέα μέλη, τονίζοντας πως αυτή η διαδικασία θα κάνει το κόμμα περισσότερο δημοκρατικό, ενώ άφησε αιχμές και για τη στάση εκείνων που βρίσκονται στο κόμμα και εκφράζουν ενστάσεις για την πολιτική τού «ανοίξαμε και σας περιμένουμε».

Κάλεσε, λοιπόν, την Κεντρική Επιτροπή να κάνει δεκτή την εισήγησή του, την ώρα που το κείμενο του απολογισμού θα εμπλουτίζεται και θα είναι ανοιχτό σε παρεμβάσεις μέχρι να φτάσει στο συνέδριο του Μαΐου. Παράλληλα, ανέφερε πως το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που επιμελείται ο Γιώργος Σταθάκης είναι σχεδόν έτοιμο να συζητηθεί στην Επιτροπή Προγράμματος και γι’ αυτό τον λόγο πρότεινε να αναβληθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης που ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη Κυριακή και να διεξαχθεί στις 8 Μαρτίου, μία μέρα μετά το προσυνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με αντικείμενο τον αγροτικό τομέα, που θα γίνει στη Λάρισα.

Συμπερασματικά και επί της ουσίας η χθεσινή Κεντρική Επιτροπή ισοδυναμεί με ένα σημαντικό βήμα για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ στην παράταξη που θα καλύψει όλο το φάσμα του προοδευτικού χώρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να πράττει εκείνο που για καιρό πολλοί ανέμεναν να κάνει, να πάρει δηλαδή εκείνος το παιχνίδι στα χέρια του.

Αυτό συν τοις άλλοις αποτυπώνεται από το γεγονός ότι ο απολογισμός, αλλά πρωτίστως η εισήγηση Τσίπρα εγκρίθηκαν σχεδόν ομόφωνα. Σε ό,τι αφορά τον οδικό χάρτη πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μάλιστα κάτι παραπάνω από σαφής στο θέμα της διεύρυνσης, αφού απευθυνόμενος σε όσους αντιδρούν, τους ζήτησε να εκφράσουν τις διαφωνίες τους και να σταματήσει η ψευδεπίγραφη ομοφωνία.

Η δε εισήγησή του για προσθήκη στο όνομα καθώς και για τον οδικό χάρτη πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία. Ωστόσο προτιμήθηκε να μείνει για λίγες μέρες πιο μετά το ποιο θα είναι το όνομα, ώστε να αποφασιστεί μαζί με τους εκπροσώπους της Προοδευτικής Συμμαχίας. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι απερρίφθη η τροπολογία που ήθελε τα νέα μέλη τα οποία εγγράφονται ηλεκτρονικά να μην έχουν δικαίωμα ψήφου ακόμη και την τελευταία ημέρα εγγραφής, παρά το γεγονός ότι υποστηρίχτηκε από πλειάδα στελεχών της λεγόμενης «παλιάς φρουράς».

Τα ερωτήματα

Δύο καίρια ερωτήματα έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Κεντρική Επιτροπή. Το πρώτο ερώτημα ήταν «Πώς θα καταφέρουμε τη δεύτερη φορά Αριστερά, πώς θα καταφέρουμε κερδίζοντας τις εκλογές, να αναλάβουμε την ευθύνη και τον έλεγχο, όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, όχι μόνο των υπουργείων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας;» και το δεύτερο:

«Πώς θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε, με δεδομένες τις δεσμεύσεις μας στην Ε.Ε., αλλά που τώρα πια είμαστε εκτός μνημονίων και άρσης κυριαρχίας, πώς θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και μεγάλων τομών, που θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας;» Και συμπλήρωσε: «Σε αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντήσουμε γιατί η Αριστερά δεν θέλει την εξουσία για την εξουσία. Αλλά για να αλλάξει τις συνθήκες της ζωής των πολλών.

Για να προχωρήσει δηλαδή σ’ αυτούς τους αναγκαίους μετασχηματισμούς στην κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και, δεύτερον, γιατί τη δεύτερη φορά δεν θα υπάρχει δικαιολογία, καμία. Ούτε “δεν ήξερα” θα υπάρχει ούτε “δεν υπολόγισα” θα υπάρχει. Τώρα τα ξέρουμε όλα. Και οφείλουμε να τα υπολογίσουμε όλα.

Μπορούμε, λοιπόν, να κυβερνήσουμε τη δεύτερη φορά εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικό, μεγάλων τομών προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, όταν σε κρίσιμα ερωτήματα, που όλους μας απασχολούν δεν έχουμε δώσει απαντήσεις και δεν έχουμε βρει λύσεις;».

Αντιδράσεις

Το πρώτο ερώτημα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας περί κυβερνητικών θέσεων και αρμών εξουσίας προκάλεσε την αντίδραση άλλων κομμάτων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για αντιδημοκρατική νοοτροπία του κ. Τσίπρα: «Η αντιδημοκρατική νοοτροπία Τσίπρα, που αγνοεί το ίδιο το Σύνταγμα, αποδεικνύει ότι δεν διδάχτηκε τίποτα από το μήνυμα του λαού στις κάλπες, αναβιώνοντας το απεχθές σύνθημα “Ή εμείς ή αυτοί”. Και ότι στόχος του είναι ένας “δεύτερος γύρος”, για να επαναφέρει όχι μόνο την οικονομική καθήλωση, αλλά και τον αυταρχισμό και την περιθωριοποίηση της χώρας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. «Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι επιδιώκει όχι μόνο τον έλεγχο της κυβέρνησης, αλλά και των αρμών της εξουσίας. Αυτό σημαίνει ότι εμμένει πλήρως στις αντιδημοκρατικές αντιλήψεις και πρακτικές που στην περίοδο της διακυβέρνησής του ζήσαμε. Με αιχμή την προσπάθεια ελέγχου των μέσων ενημέρωσης και το παραδικαστικό κύκλωμα του Ρασπούτιν. Ολα αυτά αποπνέουν ολοκληρωτικές αντιλήψεις, ακροδεξιές πρακτικές, που δεν έχουν καμία θέση στη Δημοκρατία» ανέφερε η Χαριλάου Τρικούπη.

«Εφτασαν στο σημείο, από τον πανικό τους, να μιλούν για αντιδημοκρατική συμπεριφορά επειδή μίλησα για το κομματικό κράτος και την αναξιοκρατία, τη διαφθορά, τη διαπλοκή που παραλάβαμε για το καθεστώς ασυδοσίας που παραλάβαμε στα ΜΜΕ», τόνισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του, απαντώντας στους επικριτές του.

Πρόσθεσε ότι μιλάνε με θράσος όσοι τόσα χρόνια είχαν φτιάξει ένα κράτος λάφυρο, ενώ, μόλις επανεξελέγησαν, κάνουν ακριβώς τα ίδια και θύμισε άλλη μια φορά την περίπτωση του διοικητή της ΕΥΠ που διορίστηκε στη θέση, την ώρα που η κυβέρνηση άλλαζε τον νόμο για χάρη του.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα ανοιχτά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ
Είναι ο δεύτερος Αύγουστος που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όπως είναι αναμενόμενο, τα στελέχη του αντιμετωπίζουν με πιο χαλαρούς ρυθμούς την πολιτική επικαιρότητα.
Τα ανοιχτά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Παρεξηγήσεις και εξηγήσεις
Ο δρόμος για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ που αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία πριν από λίγες μέρες, με ορίζοντα το συνέδριο -καλώς εχόντων των πραγμάτων- το φθινόπωρο, δείχνει πως δεν θα είναι στρωμένος με...
Παρεξηγήσεις και εξηγήσεις
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ
Hρθε η ώρα για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση αυτή, που έχει αρκετές προεκτάσεις και πτυχές, αποφασίστηκε χθες, κατά τη δεύτερη μέρα της συνεδρίασης της πολιτικής γραμματείας του κόμματος που έγινε υπό...
Η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο
Οι διαδικασίες και οι ημερομηνίες που θα εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ● Συντονισμένη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, που έχουν ανέβει και πάλι το τελευταίο διάστημα μέσω δημοσιευμάτων και...
Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι δύο όψεις μιας διεύρυνσης
Επτά μήνες μετά την ήττα του καλοκαιριού, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ανασυνταχθεί. Οι ζυμώσεις, οι διαφωνίες, οι αντεγκλήσεις συνυπάρχουν με το όραμα για τη δημιουργία ενός ευρύτατου δημοκρατικού ριζοσπαστικού...
Οι δύο όψεις μιας διεύρυνσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας