Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η απάντηση Βαρουφάκη στον Κουτσούμπα
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Η απάντηση Βαρουφάκη στον Κουτσούμπα

  • A-
  • A+

Η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων εκφράστηκε με επιστολή που απεύθυνε στους Αλέξη Τσίπρα, Φώφη Γεννηματά και Δημήτρη Κουτσούμπα, καλώντας τους «σε ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, απέρριψε την πρόταση του κ. Βαρουφάκη ως «ανεδαφική» και ο πρώην υπουργός Οικονομικών θέλησε να απαντήσει στην επιστολή που έλαβε από τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στην επιστολή – απάντηση ο Γ. Βαρουφάκης σημειώνει πως «δεν αληθεύει αυτό που αναφέρετε, ότι δηλαδή προτείνουμε λύση που έχει μόνο κερδισμένους. Όχι, η λύση που προτείνουμε θα προστατεύσει μεν τους αδύναμους δανειολήπτες, θα εξυγιάνει τις τράπεζες, θα κρατήσει τις προσόδους της αγοράς ακινήτων στη χώρα αλλά, παράλληλα, θα ζημιώσει τα μέγιστα τα αρπακτικά ταμεία (και τους τραπεζίτες που έχουν δημιουργήσει θυγατρικά ταμεία)».

Σε άλλο σημείο της επιστολής – απάντησης αναφέρει: «Η πρότασή μας δεν περιέχει καμία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τουλάχιστον όχι με την έννοια των μνημονιακών ανακεφαλαιοποιήσεων που μετέφεραν αξίες από τα λαϊκά στρώματα στις τράπεζες. Οι εγγυήσεις που προτείνουμε για τους τίτλους που θα μεταφερθούν στις τράπεζες δεν θα ενεργοποιηθούν ποτέ, καθώς τα κόκκινα δάνεια θα έχουν βγει από την αγορά».

Ολόκληρη η επιστολή - απάντηση 

Προς τον κύριο Δημήτρη Κουτσούμπα,
Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

Αγαπητέ κ. Κουτσούμπα,

Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας της 13ης Φεβρουαρίου στην πρόσκληση που σας απηύθυνα για διάλογο για τα «κόκκινα δάνεια» και την συγκεκριμένη πρόταση πολιτικής του ΜέΡΑ25.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κεντρικό ερώτημα είναι αυτό που θέσατε: Ποιοι ευθύνονται για τις ζημίες των τραπεζών και ποιοι θα τις πληρώσουν;

Στην καπιταλιστική Δύση (με λίγες εξαιρέσεις, όπως π.χ. η Ν. Κορέα) οι μνημειώδεις ζημιές των ανεξέλεγκτων τραπεζιτών μεταφέρθηκαν κυνικότητα από τις τράπεζες που προκάλεσαν την κρίση στους ώμους των λαϊκών στρωμάτων που την υπέστησαν.

Προφανώς, δεν διαφωνούμε σε αυτό. Όπως δεν διαφωνούμε ότι απαιτείται νομοθέτηση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και ακινήτων που στεγάζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πριν αναφερθώ στη διαφωνία μας, μια γενική αναφορά στη διεθνή, ευρωπαϊκή και ελληνική συγκυρία ίσως βοηθήσει: Το άκρως χρηματιστικοποιημένο καπιταλιστικό σύστημα των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης διαθέτει εργαλεία που δύνανται να αναδιανείμουν τις ζημίες μιας χρηματοοικονομικής κρίσης κατά το δοκούν. Π.χ. η μαζική μεταφορά του δημόσιου ελληνικού χρέους σε «οχήματα» που κατασκεύασε η τρόικα ώστε να προστατεύσει τις γαλλο-γερμανικές τράπεζες, ή η «ποσοτική χαλάρωση» κεντρικών τραπεζών όπως η Fed ή η ΕΚΤ. Προφανώς, η χρήση αυτών των εργαλείων αφήνει πίσω της χαμένους εργαζόμενους και κερδισμένους τραπεζίτες. Όμως, δεν παύουν να μπορούν να αναδιανέμουν οφέλη και ζημίες με πολλαπλούς τρόπους.

Η πρόταση του ΜέΡΑ25 βασίζεται στην επιστράτευση τέτοιων εργαλείων υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Δεν αληθεύει αυτό που αναφέρετε, ότι δηλαδή προτείνουμε λύση που έχει μόνο κερδισμένους. Όχι, η λύση που προτείνουμε θα προστατεύσει μεν τους αδύναμους δανειολήπτες, θα εξυγιάνει τις τράπεζες, θα κρατήσει τις προσόδους της αγοράς ακινήτων στη χώρα αλλά, παράλληλα, θα ζημιώσει τα μέγιστα τα αρπακτικά ταμεία (και τους τραπεζίτες που έχουν δημιουργήσει θυγατρικά ταμεία).

Διαφωνούμε ακόμη σε κάτι άλλο: Η πρότασή μας δεν περιέχει καμία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τουλάχιστον όχι με την έννοια των μνημονιακών ανακεφαλαιοποιήσεων που μετέφεραν αξίες από τα λαϊκά στρώματα στις τράπεζες. Οι εγγυήσεις που προτείνουμε για τους τίτλους που θα μεταφερθούν στις τράπεζες δεν θα ενεργοποιηθούν ποτέ, καθώς τα κόκκινα δάνεια θα έχουν βγει από την αγορά. Πρόκειται για μια λογιστική πράξη που, απλά, θα επιτρέψει την μεταφορά των κόκκινων δανείων στην δημόσια εταιρεία διαχείρισης, και το άμεσο πάγωμά τους. Άρα, οι λαϊκές τάξεις δεν πρόκειται ποτέ να κληθούν να χρηματοδοτήσουν αυτή την μεταβίβαση. [Σημ. τέτοιες λογιστικές πράξεις/εγγυήσεις χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην ΕΕ από το Κραχ του 2008 έως σήμερα.]

Το μείζον ερώτημα, και ένσταση εναντίον της πρότασης του ΜέΡΑ25, που παραμένει έχει ως εξής: Πόσο εφικτό είναι να επιτρέψει το σύστημα μια τέτοια φιλο-λαϊκή χρήση των εργαλείων του;

Δεν αμφισβητεί κανείς ότι οι εκπρόσωποι των ταμείων, που κινούν τα νήματα στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη και στην Αθήνα, θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μην εφαρμοστεί το σχέδιό μας.

Όμως, ακόμα και να αποτύχουμε, θα έχουμε καταδείξει στους πολίτες ότι οι εκλεγμένοι τους εκπρόσωποι μπορούν να παραμερίσουν τις κομματικές περιχαράξεις και να εργαστούν από κοινού όταν διακυβεύεται η υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού. Σε μια εποχή απειλητικής Κανονικότητας, αυτή είναι μια πραγματική Επανάσταση

Ευχαριστώντας σας άλλη μια φορά για την επιστολή που μας έδωσε την ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα τις θέσεις των δύο κομμάτων μας, σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς της ΠΓ του ΜέΡΑ25.

Φιλικά,

Γιάνης Βαρουφάκης
Γραμματέας ΜέΡΑ25

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιστολή Βαρουφάκη σε Τσίπρα, Γεννηματά, Κουτσούμπα για τα κόκκινα δάνεια
Σε «ειλικρινή διάλογο» για τα κόκκινα δάνεια καλεί ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΚΚΕ ο Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος υπογραμμίζει τον κίνδυνο μαζικής πώλησής τους, κάτι που δεν «επιτρέπει οποιαδήποτε προστασία της πρώτης...
Επιστολή Βαρουφάκη σε Τσίπρα, Γεννηματά, Κουτσούμπα για τα κόκκινα δάνεια
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
KKE: Ανεδαφική η πρόταση του ΜέΡΑ25 για τα Κόκκινα Δάνεια
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε με επιστολή που έστειλε την Πέμπτη 13/02 στην επιστολή που είχε στείλει ο Γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης όσον αφορά την πρόσκληση σε...
KKE: Ανεδαφική η πρόταση του ΜέΡΑ25 για τα Κόκκινα Δάνεια
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πρόσκληση σε διάλογο για τα «κόκκινα» δάνεια
Με επιστολή του προς τον Αλ. Τσίπρα, τη Φώφη Γεννηματά και τον Δημ. Κουτσούμπα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, καλεί σε ανοιχτό διάλογο για να βρεθεί ορθολογική λύση που θα σταματά τις πωλήσεις...
Πρόσκληση σε διάλογο για τα «κόκκινα» δάνεια
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Παύση των πλειστηριασμών και υπερκομματικός διάλογος
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης ήταν σαφής και κατηγορηματικός: «Το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ που προωθεί η κυβέρνηση για τα “κόκκινα” δάνεια είναι ένα προβληματικό πρόγραμμα, αναποτελεσματικό και ήδη...
Παύση των πλειστηριασμών και υπερκομματικός διάλογος
ΒΟΥΛΗ
Καταψήφισαν καταγγέλλοντας την πολιτική των ΗΠΑ ΚΚΕ και ΜέΡα25
Αναφανδόν κατά της επικαιροποιημένης αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ τάχθηκαν ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά και ο γραμματέας του ΜέΡΑ Γιάνης Βαρουφάκης. 
Καταψήφισαν καταγγέλλοντας την πολιτική των ΗΠΑ ΚΚΕ και ΜέΡα25
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τζαρτζαρίσματα του KKE με το κόμμα Βαρουφάκη
Η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. μπορεί να ήταν αναμενόμενη, ωστόσο η κόντρα του ΚΚΕ με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη είναι πλέον στη βασική ατζέντα του Κομμουνιστικού Κόμματος και επιβεβαιώθηκε και χθες στη...
Τζαρτζαρίσματα του KKE με το κόμμα Βαρουφάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας