Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 15.6°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.2°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.4°C / 15.0°C
  1 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 11.1°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  9°C 7.0°C / 10.0°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 15.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.9°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  2 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  3 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  3 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.1°C / 11.7°C
  1 BF
  95%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 22.0°C
  3 BF
  33%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 11.0°C
  1 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.9°C / 10.6°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  9°C 7.0°C / 10.0°C
  0 BF
  100%
Ο απολογισμός δείχνει τον δρόμο για το μέλλον
EUROKINISSI

Ο απολογισμός δείχνει τον δρόμο για το μέλλον

 • A-
 • A+
Ύστερα από το τολμηρό βήμα του απολογισμού της κυβερνητικής εμπειρίας, η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο Κάραβελ έρχεται να διαμορφώσει την επόμενη ημέρα του κόμματος με το βλέμμα στη «δεύτερη φορά Αριστερά», που θεωρείται εφικτός στόχος ● Το βλέμμα στους 53+ που έχουν ασκήσει κριτική στη διεύρυνση προς το κέντρο.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο ξενοδοχείο Κάραβελ, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παρούσα πολιτική συγκυρία. Το ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι αυτή τη φορά τα στελέχη δεν πρόκειται να τοποθετηθούν γενικά και αόριστα πάνω στα ζητήματα που αφορούν το κόμμα, αλλά μπορούν να κινηθούν πάνω σε συγκεκριμένα δεδομένα, με πρώτο και καλύτερο το κείμενο του απολογισμού της κυβερνητικής θητείας που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από μερικές μέρες. Εδώ και καιρό, ήταν αρκετές οι φωνές στην Κουμουνδούρου που τόνιζαν σε κάθε ευκαιρία ότι η συζήτηση για τον απολογισμό -κατά συνέπεια και για την αυτοκριτική που οφείλει να ακολουθήσει- είναι αναγκαία να γίνει, ώστε να βγουν τα πολιτικά συμπεράσματα, να ακουστούν οι διαφορετικές απόψεις, εν ολίγοις να διεξαχθεί ο απαραίτητος διάλογος για τα πεπραγμένα της «Πρώτης Φοράς Αριστερά».

Ανεξαρτήτως προσωπικών ενστάσεων ή όχι για το περιεχόμενο του κειμένου των 84 σελίδων, για τις διαπιστώσεις, τις εκτιμήσεις, τις πολιτικές αναλύσεις και πώς αυτές διατυπώνονται, δεν υπάρχει κάποιος στην Κουμουνδούρου που να μη θεωρεί πως ο απολογισμός ήταν μια τολμηρή κίνηση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση αυτό το κείμενο, αναμένεται με ενδιαφέρον τόσο η τοποθέτηση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα σήμερα το μεσημέρι (με την οποία θα ανοίξουν οι εργασίες), όσο και οι ομιλίες άλλων κορυφαίων στελεχών του κόμματος, που είτε έχουν ταχθεί στην «προεδρική» πλευρά είτε βρίσκονται απέναντι ασκώντας κριτική, στο πλαίσιο της διεύρυνσης που επιχειρείται.

Πέραν του κειμένου, η Κεντρική Επιτροπή έχει να ασχοληθεί και με μια σειρά ζητημάτων που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα και αφορούν τον οδικό χάρτη (και τα κομβικά σημεία του) προς το συνέδριο. Ετσι, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και η πρόταση για το εσωτερικό δημοψήφισμα του Απριλίου, κυρίως στη βάση του ερωτήματος που αυτό θα περιέχει. Εως ώρας, υπάρχει η πρόταση που προήλθε από στελέχη της ΔΗΜΑΡ -και την οποία ενστερνίζεται ο Αλέξης Τσίπρας- και η οποία αφορά το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ και τον εμπλουτισμό του, ώστε να αποτυπώνεται σε αυτό το εύρος των συμμαχιών που επιχειρούνται μέσω της διεύρυνσης. Την ίδια ώρα βέβαια, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στην «παλιά φουρνιά» -και όχι μόνο- θεωρούν πως το όνομα είναι ζήτημα δευτερεύουσας σημασίας και πως σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα έπρεπε να τεθούν πολιτικά θέματα και θέσεις που έχουν να κάνουν με την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν δυνάμει κυβέρνησης.

Εξάλλου, το «Δεύτερη Φορά Αριστερά» θεωρείται πολύ πιθανό ως ενδεχόμενο, σήμερα, επτά μήνες μετά τις εκλογές του Ιουλίου και ακούγεται από κορυφαία στελέχη, όπως π.χ. τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Και, κάπου εδώ, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια στάση θα κρατήσουν σήμερα και αύριο στελέχη των 53+, τα οποία έχουν ασκήσει τη δική τους κριτική στους όρους της διεύρυνσης, χωρίς να διαφωνούν κατά βάση με αυτήν. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε και το αν η συζήτηση «ανοίξει» με συντροφικά βέλη να εξαπολύονται δεξιά και αριστερά, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Σε διαφορετική περίπτωση, αυτήν στην οποία θα επικρατήσει η συντροφική ηρεμία, θα σημαίνει ότι έχει πιάσει τόπο η γραμμή της ηγεσίας για ρίξιμο των τόνων μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από δύο εβδομάδες και δημιούργησαν για άλλη μια φορά έναν κύκλο εσωστρέφειας στο κόμμα. Μια εσωστρέφεια που έσπευσαν να εξορκίσουν αρθρογράφοι και στελέχη με το «κλισέ» επιχείρημα πως η Αριστερά παραδοσιακά συνδιαλέγεται στο εσωτερικό της με όρους λίγο πιο έντονους από τους «κανονικούς».

Η συνεδρίαση, όμως, θα έχει και επιπλέον ενδιαφέρον από τη στιγμή που οι προερχόμενοι από άλλους χώρους σύμμαχοι έχουν θέσει θέμα ισότιμης συμμετοχής τους στις διαδικασίες του διευρυμένου σχήματος. Κι εδώ θα τεθεί το άλλο μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο αφορά το ιδεολογικό και ταυτοτικό του πρόσημο. Το ζήτημα δηλαδή της επαπειλούμενης «άλωσης» της Αριστεράς από το ΠΑΣΟΚ, μιας κατάστασης που, έτσι όπως περιγράφεται στα κρυφά αλλά και φανερά, σε λίγο καιρό θα συγκρίνεται με εκείνη της Κωνσταντινούπολης το 1453.

Σε κάθε περίπτωση, αύριο βράδυ που θα έχουν μιλήσει όλοι, θα φανεί προς τα πού πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μία εβδομάδα πριν από τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο Φάληρο, αλλά και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, την επόμενη Κυριακή.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το μεγάλο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ
Το Πολιτικό Συμβούλιο τις επόμενες μέρες θα κληθεί να εγκρίνει επί της αρχής το πρόγραμμα, σηματοδοτώντας και την έναρξη των επικείμενων προσυνεδριακών διαδικασιών που θα γίνουν μέσω της πλατφόρμας i-syriza...
Το μεγάλο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Φρένο, γκάζι και ανηφόρα
Οι αλλαγές απέδειξαν για άλλη μία φορά ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει ο κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού. Μουρμούρες και παράπονα για τις επιλογές υπήρξαν, ωστόσο κανείς δεν φαίνεται να έχει τη διάθεση...
Φρένο, γκάζι και ανηφόρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Τσίπρας πήρε από το χέρι τον ΣΥΡΙΖΑ
Με τις χθεσινές εξελίξεις ολοκληρώνεται ένας ευρύτερος κύκλος αλλαγών σε πρόσωπα που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες, όταν ανέλαβε γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και εκπρόσωπος Τύπου ο Νάσος...
Ο Τσίπρας πήρε από το χέρι τον ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πέντε μέτρα για να βγει από τον λαβύρινθο
Τον μίτο της Αριάδνης για να βγει από τον λαβύρινθο των εσωκομματικών του μπελάδων αναζητά ο Αλέξης Τσίπρας. Προς το παρόν, η πόρτα που θα τον οδηγήσει στην οριστική έξοδο δεν έχει εξευρεθεί.
Πέντε μέτρα για να βγει από τον λαβύρινθο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα ανοιχτά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ
Είναι ο δεύτερος Αύγουστος που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όπως είναι αναμενόμενο, τα στελέχη του αντιμετωπίζουν με πιο χαλαρούς ρυθμούς την πολιτική επικαιρότητα.
Τα ανοιχτά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Παρεξηγήσεις και εξηγήσεις
Ο δρόμος για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ που αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία πριν από λίγες μέρες, με ορίζοντα το συνέδριο -καλώς εχόντων των πραγμάτων- το φθινόπωρο, δείχνει πως δεν θα είναι στρωμένος με...
Παρεξηγήσεις και εξηγήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας