• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 32.3°C
  4 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 22.6°C / 29.9°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.6°C / 33.2°C
  3 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 29.9°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 23.1°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 30.4°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 28.5°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.4°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 28.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 29.0°C
  0 BF
  61%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.5°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 32.0°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  3 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 22.7°C / 27.2°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  0 BF
  66%
EUROKINISSI

Ο απολογισμός δείχνει τον δρόμο για το μέλλον

 • A-
 • A+
Ύστερα από το τολμηρό βήμα του απολογισμού της κυβερνητικής εμπειρίας, η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο Κάραβελ έρχεται να διαμορφώσει την επόμενη ημέρα του κόμματος με το βλέμμα στη «δεύτερη φορά Αριστερά», που θεωρείται εφικτός στόχος ● Το βλέμμα στους 53+ που έχουν ασκήσει κριτική στη διεύρυνση προς το κέντρο.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο ξενοδοχείο Κάραβελ, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παρούσα πολιτική συγκυρία. Το ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι αυτή τη φορά τα στελέχη δεν πρόκειται να τοποθετηθούν γενικά και αόριστα πάνω στα ζητήματα που αφορούν το κόμμα, αλλά μπορούν να κινηθούν πάνω σε συγκεκριμένα δεδομένα, με πρώτο και καλύτερο το κείμενο του απολογισμού της κυβερνητικής θητείας που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από μερικές μέρες. Εδώ και καιρό, ήταν αρκετές οι φωνές στην Κουμουνδούρου που τόνιζαν σε κάθε ευκαιρία ότι η συζήτηση για τον απολογισμό -κατά συνέπεια και για την αυτοκριτική που οφείλει να ακολουθήσει- είναι αναγκαία να γίνει, ώστε να βγουν τα πολιτικά συμπεράσματα, να ακουστούν οι διαφορετικές απόψεις, εν ολίγοις να διεξαχθεί ο απαραίτητος διάλογος για τα πεπραγμένα της «Πρώτης Φοράς Αριστερά».

Ανεξαρτήτως προσωπικών ενστάσεων ή όχι για το περιεχόμενο του κειμένου των 84 σελίδων, για τις διαπιστώσεις, τις εκτιμήσεις, τις πολιτικές αναλύσεις και πώς αυτές διατυπώνονται, δεν υπάρχει κάποιος στην Κουμουνδούρου που να μη θεωρεί πως ο απολογισμός ήταν μια τολμηρή κίνηση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση αυτό το κείμενο, αναμένεται με ενδιαφέρον τόσο η τοποθέτηση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα σήμερα το μεσημέρι (με την οποία θα ανοίξουν οι εργασίες), όσο και οι ομιλίες άλλων κορυφαίων στελεχών του κόμματος, που είτε έχουν ταχθεί στην «προεδρική» πλευρά είτε βρίσκονται απέναντι ασκώντας κριτική, στο πλαίσιο της διεύρυνσης που επιχειρείται.

Πέραν του κειμένου, η Κεντρική Επιτροπή έχει να ασχοληθεί και με μια σειρά ζητημάτων που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα και αφορούν τον οδικό χάρτη (και τα κομβικά σημεία του) προς το συνέδριο. Ετσι, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και η πρόταση για το εσωτερικό δημοψήφισμα του Απριλίου, κυρίως στη βάση του ερωτήματος που αυτό θα περιέχει. Εως ώρας, υπάρχει η πρόταση που προήλθε από στελέχη της ΔΗΜΑΡ -και την οποία ενστερνίζεται ο Αλέξης Τσίπρας- και η οποία αφορά το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ και τον εμπλουτισμό του, ώστε να αποτυπώνεται σε αυτό το εύρος των συμμαχιών που επιχειρούνται μέσω της διεύρυνσης. Την ίδια ώρα βέβαια, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στην «παλιά φουρνιά» -και όχι μόνο- θεωρούν πως το όνομα είναι ζήτημα δευτερεύουσας σημασίας και πως σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα έπρεπε να τεθούν πολιτικά θέματα και θέσεις που έχουν να κάνουν με την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν δυνάμει κυβέρνησης.

Εξάλλου, το «Δεύτερη Φορά Αριστερά» θεωρείται πολύ πιθανό ως ενδεχόμενο, σήμερα, επτά μήνες μετά τις εκλογές του Ιουλίου και ακούγεται από κορυφαία στελέχη, όπως π.χ. τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Και, κάπου εδώ, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια στάση θα κρατήσουν σήμερα και αύριο στελέχη των 53+, τα οποία έχουν ασκήσει τη δική τους κριτική στους όρους της διεύρυνσης, χωρίς να διαφωνούν κατά βάση με αυτήν. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε και το αν η συζήτηση «ανοίξει» με συντροφικά βέλη να εξαπολύονται δεξιά και αριστερά, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Σε διαφορετική περίπτωση, αυτήν στην οποία θα επικρατήσει η συντροφική ηρεμία, θα σημαίνει ότι έχει πιάσει τόπο η γραμμή της ηγεσίας για ρίξιμο των τόνων μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από δύο εβδομάδες και δημιούργησαν για άλλη μια φορά έναν κύκλο εσωστρέφειας στο κόμμα. Μια εσωστρέφεια που έσπευσαν να εξορκίσουν αρθρογράφοι και στελέχη με το «κλισέ» επιχείρημα πως η Αριστερά παραδοσιακά συνδιαλέγεται στο εσωτερικό της με όρους λίγο πιο έντονους από τους «κανονικούς».

Η συνεδρίαση, όμως, θα έχει και επιπλέον ενδιαφέρον από τη στιγμή που οι προερχόμενοι από άλλους χώρους σύμμαχοι έχουν θέσει θέμα ισότιμης συμμετοχής τους στις διαδικασίες του διευρυμένου σχήματος. Κι εδώ θα τεθεί το άλλο μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο αφορά το ιδεολογικό και ταυτοτικό του πρόσημο. Το ζήτημα δηλαδή της επαπειλούμενης «άλωσης» της Αριστεράς από το ΠΑΣΟΚ, μιας κατάστασης που, έτσι όπως περιγράφεται στα κρυφά αλλά και φανερά, σε λίγο καιρό θα συγκρίνεται με εκείνη της Κωνσταντινούπολης το 1453.

Σε κάθε περίπτωση, αύριο βράδυ που θα έχουν μιλήσει όλοι, θα φανεί προς τα πού πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μία εβδομάδα πριν από τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο Φάληρο, αλλά και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, την επόμενη Κυριακή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στην τελική ευθεία για το 3ο Συνέδριο
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που αρχίζει την Πέμπτη το απόγευμα στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.
Στην τελική ευθεία για το 3ο Συνέδριο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με το βλέμμα στο 3ο συνέδριο του κόμματος
Οκτώ ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οι τάσεις εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετρούν δυνάμεις, έπειτα και από την πρόσφατη διαδικασία εκλογής συνέδρων.
Με το βλέμμα στο 3ο συνέδριο του κόμματος
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
To σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για ένα αποτελεσματικό κράτος
Με εντατικούς ρυθμούς διεξάγονται το τελευταίο διάστημα οι εργασίες του think tank που παρουσίασε πριν από λίγο καιρό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας με στόχο την παραγωγή συγκεκριμένων προτάσεων και...
To σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για ένα αποτελεσματικό κράτος
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Υπό τη βαριά σκιά των προτάσεων Τσίπρα
Συνεδριάζει σήμερα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ● Θα συζητηθούν θέματα της επικαιρότητας ● Τοξικό κλίμα εν όψει συνεδρίου ● Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα.
Υπό τη βαριά σκιά των προτάσεων Τσίπρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Οχι» στα ίδια λάθη
Πυρά του Αλ. Τσίπρα για τις επιλογές της κυβέρνησης να μην ενισχύσει το ΕΣΥ και να μην προωθήσει τον εμβολιασμό με στοχευμένες καμπάνιες.
«Οχι» στα ίδια λάθη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας