Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παύση των πλειστηριασμών και υπερκομματικός διάλογος
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παύση των πλειστηριασμών και υπερκομματικός διάλογος

  • A-
  • A+
«Το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ είναι αναποτελεσματικό και αποτυχημένο ήδη» τονίζει ο Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος προτείνει την άμεση και μαζική μεταφορά των «κόκκινων» δανείων στη ΔΕΑΔΙΧ (Δημόσια Εταιρεία Αναδιάρθρωσης & Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών) που θα ιδρυθεί γι’ αυτό τον σκοπό και στη συνέχεια θα παρέχονται στις τράπεζες τίτλοι της ΔΕΑΔΙΧ ίσης ονομαστικής αξίας με εκείνης των μεταφερόμενων δανείων, τίτλοι στηριζόμενοι από τα ενέχυρα-ακίνητα συν τις εγγυήσεις του Δημοσίου.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης ήταν σαφής και κατηγορηματικός: «Το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ που προωθεί η κυβέρνηση για τα “κόκκινα” δάνεια είναι ένα προβληματικό πρόγραμμα, αναποτελεσματικό και ήδη αποτυχημένο στην Ιταλία, όπου και δοκιμάστηκε και απ’ όπου μας ήρθε copy-paste, και η εφαρμογή του είναι επίσης προβληματική».

Ταυτόχρονα έδωσε στη δημοσιότητα και ανέλυσε και την πρόταση του κόμματός του για το «μέγιστο αυτό ζήτημα της εποχής», όπως χαρακτήρισε τα «κόκκινα» δάνεια, για τα οποία το ΜέΡΑ25 έκανε χθες ειδική συνέντευξη Τύπου, ώστε και να αναδείξει το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις, να προτείνει τη δική του λύση (ουσιαστικά κοντά στο γνωστό μοντέλο μιας bad bank -«κακής τράπεζας»), αλλά και για να δημοσιοποιήσει την απόφαση ν’ ανοίξει «έναν ουσιαστικό, υπερκομματικό διάλογο με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και όλους τους φορείς (τραπεζικούς, κινηματικούς, τοπικής αυτοδιοίκησης κ.λπ.) ώστε να καταλήξουμε σε ένα κοινό, ορθολογικό πλαίσιο», όπως είπε ο ίδιος.

Η πρόταση του ΜέΡΑ25 για τα «κόκκινα» δάνεια

«Το 2020 θα είναι το έτος των πλειστηριασμών» ξεκαθάρισε από την αρχή ο κ. Βαρουφάκης. «Λένε πως το 42% των δανείων είναι “κόκκινα”. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι μεγαλύτερο. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά ποιο είναι ωστόσο το πραγματικό ποσοστό. Ούτε οι τράπεζες, ούτε το υπουργείο Οικονομικών -κανείς. Το σίγουρο είναι πως 1.900 συμπολίτες μας έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για να γίνουν δεκτοί σε αυτή την πλατφόρμα κάλυψης, προστασίας, όπως θέλετε πείτε το, αλλά μόνο 145 έγιναν δεκτοί.

«Από το πτώμα»

»Οι τράπεζες πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα βιβλία τους από τα “κόκκινα” δάνεια. Δεν έχουν άλλη εναλλακτική. Ωστόσο, δεν μπορούν ούτε θα πρέπει να το κάνουν οι ίδιες. Ούτε αυτές, ούτε τα διάφορα funds φυσικά που θα πέσουν ως αρπακτικά πάνω στο πτώμα της μικρομεσαίας τάξης. Το να αποφασίσει η ίδια η τράπεζα ή το κάθε fund αν ένας είναι στρατηγικός ή ακούσιος κακοπληρωτής, αυτό συνιστά μέγιστη σύγκρουση συμφερόντων και είναι απαράδεκτο και άδικο και αναποτελεσματικό εν τέλει. Οπως αναποτελεσματικό είναι και το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ -δηλαδή αυτό που προωθείται - και αυτό έχει αποδειχθεί.

»Γι’ αυτό και εμείς στο ΜέΡΑ25 προτείνουμε ένα ορθολογικό σχέδιο εξυγίανσης, που δεν έχει σε τίποτα να κάνει στην πώληση των “κόκκινων” δανείων αλλά στην άμεση και μαζική μεταφορά τους στη ΔΕΑΔΙΧ (Δημόσια Εταιρεία Αναδιάρθρωσης & Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών) -μία εταιρεία που προτείνουμε να ιδρυθεί γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Στη συνέχεια, πάντα σύμφωνα με την πρότασή μας, θα παρέχονται στις τράπεζες τίτλοι της ΔΕΑΔΙΧ ίσης ονομαστικής αξίας με εκείνης των μεταφερόμενων δανείων, τίτλοι στηριζόμενοι από τα ενέχυρα-ακίνητα συν τις εγγυήσεις του Δημοσίου.

»Παράλληλα, διακόπτονται όλοι οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας και όσων ακινήτων στεγάζουν λειτουργούσες επιχειρήσεις. Ολα τα υπόλοιπα ακίνητα τα διαχειρίζεται η ∆ΕΑ∆ΙΧ με στόχο τη μακροπρόθεσμη μεγιστοποίηση των υπεραξιών της (π.χ. ενοικίαση, πώληση ή τιτλοποίηση) -σε διαφορετική περίπτωση, αν τα ακίνητα τα αγοράσει ένα ξένο fund, η υπεραξία τους θα πάει στο εξωτερικό. Ενώ έτσι, το πιθανότερο είναι να μείνει στη χώρα. Επίσης, δεν θα είναι οι τράπεζες που θα αποφασίζουν ποιος δανειολήπτης είναι στρατηγικός ή ακούσιος κακοπληρωτής, αλλά ένα Συμβούλιο Εκκαθάρισης, που θα αποτελείται από εκπροσώπους του ΥΠΟΙΚ, των κομμάτων, των τραπεζών, των δανειοληπτών και -και σε αυτό δίνουμε μεγάλη βαρύτητα- κληρωτών πολιτών».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, αν πραγματικά όλα τα κόμματα και φορείς αποδεχτούν την πρόσκληση του ΜέΡΑ25 σε έναν «ουσιαστικό, ανοιχτό, χωρίς παρωπίδες διάλογο» για τα «κόκκινα» δάνεια και καταλήξουν σε ένα κοινό, ορθολογικό πλαίσιο, θα είναι πολύ δύσκολο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να το αρνηθούν. «Αλλιώς, θα βιώνουμε έναν ακόμη ατέρμονο φαύλο κύκλο και με τα “κόκκινα” δάνεια, όπως έγινε και με τόσα άλλα τη δεκαετία αυτή της κρίσης» κατέληξε.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
KKE: Ανεδαφική η πρόταση του ΜέΡΑ25 για τα Κόκκινα Δάνεια
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε με επιστολή που έστειλε την Πέμπτη 13/02 στην επιστολή που είχε στείλει ο Γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης όσον αφορά την πρόσκληση σε...
KKE: Ανεδαφική η πρόταση του ΜέΡΑ25 για τα Κόκκινα Δάνεια
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πρόσκληση σε διάλογο για τα «κόκκινα» δάνεια
Με επιστολή του προς τον Αλ. Τσίπρα, τη Φώφη Γεννηματά και τον Δημ. Κουτσούμπα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, καλεί σε ανοιχτό διάλογο για να βρεθεί ορθολογική λύση που θα σταματά τις πωλήσεις...
Πρόσκληση σε διάλογο για τα «κόκκινα» δάνεια
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Στη φόρα» οι συνομιλίες!
Οπως είχε προαναγγείλει, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 δίνει στη δημοσιότητα τμήμα των μαγνητοφωνημένων συνομιλιών Ευρωπαίων αξιωματούχων και τη Δευτέρα κάνει και ειδική συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα.
«Στη φόρα» οι συνομιλίες!
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η απάντηση Βαρουφάκη στον Κουτσούμπα
Η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων εκφράστηκε με επιστολή που απεύθυνε στους Αλέξη Τσίπρα, Φώφη Γεννηματά και Δημήτρη Κουτσούμπα,...
Η απάντηση Βαρουφάκη στον Κουτσούμπα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κάλεσμα συμπόρευσης από το ΜέΡΑ25
Εν όψει και του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου ο Γ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «ανάγκη ενότητας υπό συνεκτικό πρόγραμμα των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, αλλά και διεθνώς».
Κάλεσμα συμπόρευσης από το ΜέΡΑ25
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Αναγεννάται» στην Πράγα και καταδικάζει
Χθες και προχθές, στην Πράγα, έγινε μία πανευρωπαϊκή διάσκεψη του DiEM25/ΜέΡΑ25, την οποία οι ίδιοι οι «DiEMRS» την ονόμασαν «κορυφαίο πανευρωπαϊκό γεγονός, που θα σηματοδοτήσει την αναγέννηση του πιο ζωντανού...
«Αναγεννάται» στην Πράγα και καταδικάζει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας