Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δράσεις, αντιδράσεις και εσωτερικό δημοψήφισμα

Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης και Γιάννης Δραγασάκης προσέρχονται στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δράσεις, αντιδράσεις και εσωτερικό δημοψήφισμα

  • A-
  • A+
Αιχμές Τσίπρα για την τροπολογία Αυγενάκη και πρώτη συζήτηση πάνω στο θέμα της αποτίμησης της κυβερνητικής εμπειρίας στη χθεσινή συνεδρίαση που έγινε σε... δόσεις.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε χθες σε... δύο δόσεις. Αιτία στάθηκε η ψήφιση στη Βουλή του σχεδίου νόμου το οποίο περιλάμβανε και την τροπολογία Αυγενάκη σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αστειεύτηκε κατά τη διάρκεια της διακοπής και απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους είπε: «Πάμε να δούμε αν ήταν πέναλτι». Η συνεδρίαση συνέχισε μετά την ψηφοφορία και ολοκληρώθηκε το απόγευμα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε χθες τα εξής:

● Τη διεξαγωγή μεγάλης κεντρικής πολιτικής εκδήλωσης στην Αθήνα στις 14 Φεβρουαρίου.

● Τη διεξαγωγή του συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στις 6-8 Μαρτίου.

● Τη διεξαγωγή τεσσάρων θεματικών προσυνεδριακών ημερίδων μέχρι το Πάσχα σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, με αντικείμενο την αγροτική πολιτική, την αυτοδιοίκηση, το συνδικαλιστικό κίνημα και τον πολιτισμό.

● Τη διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου αποτίμησης της κυβερνητικής θητείας στις 3-4 Απριλίου.

● Τη διεξαγωγή συμβουλευτικού δημοψηφίσματος στις 5-6 Απριλίου. Το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος θα αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

● Οι λίστες μελών του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου θα οριστικοποιηθούν έναν μήνα πριν από τη διεξαγωγή του. Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, το συνέδριο θα διεξαχθεί 14-17 Μαΐου.

● Η εκλογή των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 2-4 Μαΐου.

Την επόμενη βδομάδα θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για να επικυρώσει τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο. Τέλος, αποφασίστηκε ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει το διήμερο 8-9 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικότερα, η αλλαγή ή όχι του ονόματος ως κύριο θέμα του εσωτερικού δημοψηφίσματος του Απριλίου, συνάντησε αντιδράσεις χθες και ενδεχομένως να βγει από την ατζέντα, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα θα αποτελέσει θέμα του συνεδρίου και μόνο. Από την άλλη, προτάθηκαν μια σειρά από άλλα ζητήματα που θα μπορούσαν να τεθούν στο εσωτερικό δημοψήφισμα και να λειτουργήσουν συμβουλευτικά ως προς το συνέδριο.

Με τη θέση αυτή τάχθηκε και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο cnn.gr. «Θεωρώ γόνιμη την ιδέα των εσωκομματικών δημοψηφισμάτων για προγραμματικά ζητήματα. Τα δημοψηφίσματα αυτά θα έδιναν εξωστρεφή χαρακτήρα στη διαμόρφωση του προγράμματος. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι λένε τα μέλη του κόμματος για τις εξορύξεις ή για την εισβολή των ιδιωτών στις δημόσιες υπηρεσίες στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ», είπε, σημειώνοντας με νόημα πως «το ζήτημα του ονόματος δεν πρέπει να κυριαρχήσει στις προσυνεδριακές μας διαδικασίες».

Χθες, έγινε επίσης και μια πρώτη συζήτηση πάνω στο θέμα της αποτίμησης της κυβερνητικής εμπειρίας. Το σχετικό κείμενο, που δεν είναι έτοιμο ακόμα, επεξεργάζονται οι Γιάννης Δραγασάκης, Αριστείδης Μπαλτάς και Θοδωρής Δρίτσας. Παραμένει ζητούμενο αν θα παρουσιαστεί με κάποια μορφή το επόμενο Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Επιστολή-καταγγελία από τη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα με μακροσκελή επιστολή τους 51 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης διαφοροποιούνται και καταγγέλλουν ότι το κόμμα οδηγείται στο συνέδριο με «πραξικοπηματικό τρόπο». Γράφουν μεταξύ άλλων: «Διαπιστώνουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα που αντιτίθενται “στο δημοκρατικό κόμμα της αριστεράς”, καθώς η ΚΕΑ και το Πολιτικό της Συμβούλιο δημιουργήθηκαν με αδιαφανή τρόπο, χωρίς διαδικασίες, χωρίς καμία συμμετοχή και ενημέρωση των Ν.Ε. και κατά συνέπεια των χιλιάδων νέων και παλιών μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ένα μη εκλεγμένο όργανο, το Πολιτικό Συμβούλιο, αποφασίστηκε να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο 3ο Συνέδριό του, ενάντια στις καταστατικές του αρχές, δηλαδή με πραξικοπηματικό τρόπο». Σημειώνουν επίσης πως «σύμφωνα με το καταστατικό είναι ευθύνη των οργάνων του κόμματος, της Κεντρικής του Επιτροπής να οργανώσει τον προσυνεδριακό διάλογο και να οδηγήσει το κόμμα στο Συνέδριό του. Μπορεί στο συνέδριο να αποφασιστεί οτιδήποτε, αλλά μέχρι τότε το κόμμα αυτό θα συνεχίσει την πορεία του ως αυτό που είναι και όχι σε αυτό που κάποιοι θέλουν να είναι». 

ΣΥΡΙΖΑ: «Παρών» στο νομοσχέδιο για τις αμερικανικές βάσεις

Στην Ολομέλεια της Βουλής έρχεται σήμερα το θέμα της κύρωσης του πρωτοκόλλου τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συντάσσεται με το «παρών» την ώρα της ψηφοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση θα είναι διευρυμένη και η ψηφοφορία θα γίνει με βάση το άρθρο 27 παράγραφος 2 του Συντάγματος, που ορίζει ότι «χωρίς νόμο, που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην ελληνική επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη, ούτε μπορεί να διαμένει σ’ αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή». Αυτό σημαίνει ότι η τροποποίηση του πρωτοκόλλου αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 151 ψήφους. Μέχρι στιγμής υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας έχουν ταχθεί η Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ την κατηγορηματική του αντίθεση στη συμφωνία έχει δηλώσει το ΚΚΕ.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διεύρυνση με αγκάθια
Την ώρα που στην Κουμουνδούρου συζητιούνται οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν ως το συνέδριο του Μαΐου, δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έχουν θέσει όρια και προϋποθέσεις στη διεύρυνση προς την...
Διεύρυνση με αγκάθια
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σκουρλέτης: Πειστική αντιπολίτευση μετά από αποτίμηση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει θέσει σε προτεραιότητα τα εθνικά θέματα, τον εκλογικό νόμο και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο, στο εσωκομματικό επίπεδο συνεχίζεται αμείωτη η συζήτηση για τη διεύρυνση...
Σκουρλέτης: Πειστική αντιπολίτευση μετά από αποτίμηση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
7.500 εγγραφές σε μια μέρα
ΣΥΡΙΖΑ: Εντυπωσιακή η ανταπόκριση του κόσμου την πρώτη ημέρα λειτουργίας του isyriza.gr ● Νέα σενάρια για σύγκρουση δύο διαφορετικών γραμμών στο εσωτερικό του κόμματος.
7.500 εγγραφές σε μια μέρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κατάπιαν τη γλώσσα τους οι Κασσάνδρες
Κατόπιν πρωτοβουλίας του Αλέξη Τσίπρα έπεσαν οι τόνοι και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας διεξήχθη ουσιαστικός διάλογος. Εκλεισαν έτσι τα στόματα των «καλοθελητών» της Πειραιώς και του φίλιου Τύπου...
Κατάπιαν τη γλώσσα τους οι Κασσάνδρες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στο τραπέζι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ
Συνεδριάζει το μεσημέρι της Τρίτης, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος στη σκιά των επιθέσεων στον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος έστειλε ήδη μήνυμα προς «συντρόφους» κάνοντας λόγο για «σταλινικής έμπνευσης»...
Στο τραπέζι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ