Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Aυτόνομο πράσινο ψηφοδέλτιο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Aυτόνομο πράσινο ψηφοδέλτιο

  • A-
  • A+
Ανοικτό, ενιαίο και αυτόνομο το νέο κόμμα των Πρασίνων, το οποίο ετοιμάζεται για το ιδρυτικό του συνέδριο και, όπως τονίζουν, «είναι ένα εγχείρημα χωρίς πολιτικές ή άλλες εξαρτήσεις».

Πολλές αλήθειες ειπώθηκαν στη χθεσινή παρουσίαση του νέου κόμματος των Πρασίνων, με προεξάρχουσα την εξής: «Η πολυδιάσπαση δεν υπήρχε πριν από επτά χρόνια. Εγινε όταν οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν μπορέσαμε να διαχειριστούμε κάποιες ήττες. Τώρα γίνεται μια προσπάθεια αντιστροφής αυτής της πορείας. Με βάση τα συμφέροντα αξιών και μόνο. Για ένα ανοιχτό, ενωτικό, αυτόνομο πράσινο κόμμα».

Αυτά είπε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, μέλος του Οικολογικού Δικτύου και ακόμα μέλος των Οικολόγων Πράσινων, που ωστόσο θα διαγραφεί για να συμμετάσχει κανονικά στο νέο αυτό κόμμα, τους Πράσινους.

Μαζί του ακολούθησε την ίδια πορεία και ένα μεγάλο ποσοστό από τους Οικολόγους Πράσινους (το μοναδικό, έως τώρα, κόμμα στην Ελλάδα που ανήκει στους Ευρωπαίους Πράσινους), μεταξύ των οποίων άνθρωποι που έχουν φύγει εδώ και χρόνια από τους Ο.Π. αλλά και άλλοι που νιώθουν απογοητευμένοι (όπως μας είπαν) από τη συνεργασία τους με το ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ αυτών, χθες μίλησαν οι Μιχάλης Τρεμόπουλος και Νίκος Χρυσόγελος (και οι δύο πρώην ευρωβουλευτές με τους Ο.Π.), ο Θανάσης Γούναρης (πρόεδρος του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας), η δημοσιογράφος Ευγενία Χριστιανούδη και η Μαρία Καβούρη από το κίνημα «Πράσινοι-Αλληλεγγύη».

Οι πολιτικές αλλά και προσωπικές αντιπαραθέσεις (κυρίως ως προς τη γραμμή και τη δράση των Ο.Π. ειδικά κατά τη συνεργασία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνητικός σχηματισμός) φαίνεται πως «πίκραναν πολλούς», όπως μας είπαν, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν έναν νέο πολιτικά αυτόνομο χώρο, ο οποίος, όπως διευκρίνισαν, «δεν θα κάνει εκπτώσεις, δεν θα υποκύπτει σε συμφέροντα, θα συνεργάζεται και θα είναι ενωτικός αλλά σε ουσιαστικά κοινή προγραμματική βάση (όχι όπως έγινε με το ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή), θα είναι ανοιχτός σε όποιον θέλει να στηρίξει ουσιαστικά και σε πολιτική βάση το περιβάλλον, καθώς δεν μιλάμε πλέον για κλιματική αλλαγή αλλά για μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης!».

Ωστόσο είναι ανοιχτοί και σε επικοινωνία με τους Ο.Π. Επίσης τόνισαν ότι το νέο αυτό κόμμα, οι Πράσινοι, «είναι ένα εγχείρημα χωρίς πολιτικές ή άλλες εξαρτήσεις, που είναι δίπλα στους πρόσφυγες και τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και ανθρώπινα δικαιώματα, κατά των επενδύσεων που δεν είναι επενδύσεις αλλά λεηλασίες (όπως η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική) και κατά των συνεχώς κακοποιήσεων ανθρώπινου και ενεργειακού δυναμικού».

Συμμετοχή όλων

Οι Πράσινοι διοργανώνουν το ιδρυτικό τους συνέδριο, 21-23 Φεβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο ΓΣΕΒΕΕ στην Αθήνα. «Η συζήτηση για το καταστατικό μας έχει ήδη ανοίξει», είπε ο Γ. Παρασκευόπουλος. «Το τελευταίο που μας ενδιαφέρει είναι ποιοι και αν θα ηγηθούν», συμπλήρωσε ο Θ. Γούναρης. «Προφανώς και θα υπάρξει μία οργανωτική δομή αλλά σίγουρα όχι αυτή ενός αρχηγικού κόμματος. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η συμμετοχική διαδικασία και η δράση και συμμετοχή όλο και περισσότερων, από κάθε χώρο, που συμμερίζεται κοινές αξίες μαζί μας, να γίνει συνοδοιπόρος και κομμάτι αυτής της νέας συλλογικότητας», είπε ο κ. Χρυσόγελος.

«Τη νέα γενιά: αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Δεν πάμε με την πλειοψηφία. Η πλειοψηφία μπορεί να θέλει ακόμη επένδυση στους υδρογονάνθρακες, μία μορφή οικονομίας που εγκαταλείπεται παγκοσμίως και τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και η τωρινή την υποστηρίζουν. Δεν θα χαϊδεύουμε τ’ αυτιά των πολιτών. Πρέπει να υπάρχουν και κόμματα που παίζουν ρόλο εκπαιδευτικό», κατέληξε ο κ. Τρεμόπουλος.

«Σκεφτόμαστε συλλογικά και παγκόσμια, δρούμε τοπικά και εθνικά, αλλάζουμε τις ζωές μας!» - αυτό θα μπορούσε να είναι το τρίπτυχο του νέου κόμματος των Πρασίνων, το οποίο ετοιμάζεται για το ιδρυτικό του συνέδριο.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μετά τους Πράσινους, ενωτικό κάλεσμα και από τους Οικολόγους Πράσινους
Ιδού ένα από τα «παράδοξα» της πολιτικής: Και οι δύο εξαγγέλλουν ενωτικό κάλεσμα και οι δύο δηλώνουν πως επιθυμούν τον διάλογο και την ανοιχτή επικοινωνία και οι δύο εκφράζουν οικολογικές ανησυχίες και...
Μετά τους Πράσινους, ενωτικό κάλεσμα και από τους Οικολόγους Πράσινους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ιδιωτικοποιήσεις ή εθνική ασφάλεια
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουν την κατάργηση των κρατικών αεροπορικών αρχών και το πέρασμα των αρμοδιοτήτων τους σε κεντρική υπηρεσία ελεγχόμενη από τη Fraport, που διαχειρίζεται μεγάλα αεροδρόμια και στην...
Ιδιωτικοποιήσεις ή εθνική ασφάλεια
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οικολόγοι Πράσινοι: «Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί σε αδιέξοδα»
Για τα «αδιέξοδα στα οποία έχει εγκλωβιστεί η κυβέρνηση» έκαναν λόγοι οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής από τη Ν.Δ., το οποίο είχε καταργήσει μόλις...
Οικολόγοι Πράσινοι: «Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί σε αδιέξοδα»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Η Ν.Δ. ακυρώνει τον δημοκρατικότερο εκλογικό νόμο που είχε ποτέ ψηφιστεί»
Με τη φράση «σαν να μην πέρασε μια μέρα» σχολίασαν οι Οικολόγοι Πράσινοι την κατάργηση από την κυβέρνηση της Ν.Δ. της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και την οποία ο Κυριάκος...
«Η Ν.Δ. ακυρώνει τον δημοκρατικότερο εκλογικό νόμο που είχε ποτέ ψηφιστεί»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι «Οικολόγοι Πράσινοι» μπροστά σε νέες προκλήσεις
Σήμερα και αύριο πρόκειται να διεξαχθεί μια «Συνδιάσκεψη Πρωτοβουλίας για ένα ενωτικό πράσινο κόμμα», όπως την ονομάζουν οι διοργανωτές, στο αμφιθέατρο ΓΣΕΒΕΕ (Αριστοτέλους 46, Αθήνα, στις 9.00 το πρωί), με...
Οι «Οικολόγοι Πράσινοι» μπροστά σε νέες προκλήσεις
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα 40 χρόνια ενός πράσινου «χλομού» κινήματος
Σε πλήρη αντίθεση με όσα συμβαίνουν σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη οι πράσινοι στην Ελλάδα δεν πέτυχαν τη συγκρότηση ενός πολιτικού φορέα που να εκφράζει την αυτόνομη οικολογία. Η «Εφ. Συν.» κάνει μια αναδρομή...
Τα 40 χρόνια ενός πράσινου «χλομού» κινήματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας