Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Αλέξης το θέλει, η Φώφη θέλει και δεν θέλει...

Ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά από παλαιότερη συνάντησή τους

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Αλέξης το θέλει, η Φώφη θέλει και δεν θέλει...

  • A-
  • A+
Η απλή αναλογική, με την οποία θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, επαναφέρει τις συζητήσεις για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων ● Μοντέλο Πορτογαλίας και Ισπανίας προκρίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ● Δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του το ΚΙΝ.ΑΛΛ., αφού μιλά γενικά για προοδευτική διακυβέρνηση, αλλά η κ. Γεννηματά δεν μπαίνει από τώρα σε σενάρια συμμαχιών.

Παρά την πρόσφατη αλλαγή του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση της Ν.Δ., η απλή αναλογική παραμένει το σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές. Το γεγονός αυτό φέρνει εκ νέου στο επίκεντρο το ενδεχόμενο συγκρότησης προοδευτικών κυβερνήσεων συνεργασίας, αναθερμαίνοντας τις συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων που είτε έχουν εκφραστεί θετικά υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής είτε αρχίζουν τώρα -και προς το παρόν δειλά- να σκέφτονται αυτή την πιθανότητα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ψήφισε και όπως είναι αυτονόητο εξακολουθεί να στηρίζει την απλή αναλογική, το μοντέλο των συμμαχικών κυβερνητικών σχημάτων με προοδευτικό πρόσημο συνιστά μονόδρομο. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύβει ότι για εκείνον παράδειγμα αποτελούν οι κυβερνήσεις τόσο στην Πορτογαλία όσο και στην Ισπανία. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα, απαιτείται η σύμπραξη του Κινήματος Αλλαγής (και άλλων δυνάμεων), το οποίο για την ώρα δεν ξεκαθαρίζει απολύτως τη θέση του.

Τα πρόβατα και ο λύκος

Μιλώντας για το θέμα αυτό στην «Εφ.Συν.-Σαββατοκύριακο», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι οι κάλπες με απλή αναλογική θα είναι μια ευκαιρία για όλα τα κόμματα, τα πρόσωπα, τις πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται κατά της Δεξιάς και της Ακρας Δεξιάς «να απαντήσουν στο δίλημμα προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας ή επιστροφή στο μοντέλο της παντοδυναμίας του ενός, που αποδείχτηκε καταστροφικό για τη χώρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «εκεί θα κληθεί ο καθένας να πάρει θέση όχι με βάση κληρονομημένες αντιπαλότητες, πολιτικές διαφορές και κλειστά δόγματα, αλλά με βάση την αδήριτη ανάγκη να βρεθεί ο ρεαλιστικός, κοινός, δημοκρατικός τόπος για να προχωρήσει η πατρίδα μπροστά».

Ερωτηθείς μάλιστα αν θεωρεί εφικτό αυτό το σενάριο και αν πιστεύει ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την ελληνική σοσιαλδημοκρατία, ο κ. Τσίπρας εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό είναι πιθανόν, αρκεί οι προοδευτικές δυνάμεις να σταματήσουν την παραδοξότητα να «ευνοούν» με τη στάση τους τη Δεξιά, «απογοητεύοντας τους δημοκρατικούς πολίτες».

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «κάποια στιγμή είναι λογικό να πρυτανεύσει η λογική και το αίσθημα της επιβίωσης, οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν να έχουν προνομιακές σχέσεις με τη Δεξιά, όπως δεν μπορεί να έχουν τα πρόβατα με τον λύκο».

Κλειστά χαρτιά

Σε χρόνο παράλληλο, σε παρόμοια ερωτήματα κλήθηκε να τοποθετηθεί η Φώφη Γεννηματά, η οποία διαφωνεί μεν με την απλή αναλογική, ωστόσο η μη αποδοχή της πρότασής της για τον εκλογικό νόμο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται ότι οδηγεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε επαναχάραξη στόχων και σε στρατηγική πρώτου γύρου εκλογών. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται μετεκλογικά να καθίσει σε κοινό τραπέζι με τον ΣΥΡΙΖΑ για την αναζήτηση κοινών προγραμματικών τόπων για κυβέρνηση συνεργασίας, κάτι που όμως για την ώρα δεν αποσαφηνίζουν πλήρως από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Από την άλλη πλευρά, δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι τυχόν διπλές κάλπες, όπως είναι το σχέδιο που εξυφαίνεται από τον πρωθυπουργό για να «κάψει» την απλή αναλογική, είναι μια εξέλιξη που μπορεί να αποβεί ιδιαιτέρως δυσμενής για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Εχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω δεδομένα, η κ. Γεννηματά δήλωσε το Σάββατο σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ ότι δεν μπορεί να μπει σε σενάρια συμμαχιών, για τα οποία, όπως συμπλήρωσε, «είμαστε πολύ μακριά». Υποστήριξε δε ότι η ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αναφέρεται σε αυτοδύναμη πορεία και προγραμματικές συγκλίσεις «για να είμαστε μέρος της λύσης και να επιτυγχάνεται προοδευτική διακυβέρνηση».

Η Φώφη Γεννηματά, διατηρώντας θολό το τοπίο των προθέσεών της, παρέπεμψε όλα τα υπόλοιπα για μετά τις εκλογές, όταν θα είναι γνωστά τα αποτελέσματα, φρόντισε πάντως να διευκρινίσει ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι παράταξη διαμαρτυρίας, αλλά «παράταξη εξουσίας» και ο στόχος της είναι να δώσει στον ελληνικό λαό τις προοδευτικές λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Σε ό,τι αφορά τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτήρισε τη στάση του στο θέμα των διπλών εκλογών αλαζονική και τυχοδιωκτική, ενώ για τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εκτίμησε ότι έχουν ως βασικό διακινητή το μέγαρο Μαξίμου, από όπου «ετοιμάζονται για τις δύσκολες ημέρες».

Οι περισσότεροι διαφωνούν με την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής» σε σχέση με την αλλαγή του εκλογικού νόμου από απλή σε ενισχυμένη αναλογική, καθώς την αντίθεσή του διατυπώνει το 52% των πολιτών και μόλις το 38% δηλώνει ότι συμφωνεί.

Συγκεκριμένα, οι ηλικίες 17-44 ετών και οι ψηφοφόροι του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς τάσσονται υπέρ της απλής αναλογικής, ένδειξη που σημαίνει ότι το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ περί κυβερνήσεων συνεργασίας βρίσκει ευήκοα ώτα στο εν λόγω ακροατήριο, ενώ αντιθέτως δεν φαίνεται να πείθει το επιχείρημα της Ν.Δ. περί ισχυροποίησης της κυβερνησιμότητας μέσω του νέου μοντέλου διεξαγωγής των εκλογών. Κυβερνήσεις συνεργασίας προτιμά επίσης η πλειονότητα των πολιτών σε ποσοστό 51%.

Πάντως, το ηλικιακό κοινό από 55 ώς 65+ και οι κεντροδεξιοί και δεξιοί ψηφοφόροι συμφωνούν με τις κυβερνητικές αποφάσεις για την πριμοδότηση του πρώτου με ένα μεγάλο μπόνους. Εξάλλου, το 47% που θέλει αυτοδύναμες κυβερνήσεις αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από κεντροδεξιούς και δεξιούς ψηφοφόρους.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πορεία προς την κανονικότητα;
Προς μια νέα περίοδο φυσιολογικών σχέσεων, αφήνοντας πίσω τις έχθρες και την αντιπαλότητα του πρόσφατου παρελθόντος, φαίνεται πως οδεύουν τα δυο κόμματα που εκφράζουν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των...
Πορεία προς την κανονικότητα;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με γέφυρα το Σύνταγμα
Η επιστολογραφία Τσίπρα - Γεννηματά για τη συνταγματική αναθεώρηση ανοίγει ξανά το πλαίσιο των συζητήσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Κεντροαριστεράς για το ενδεχόμενο προσέγγισης των δύο χώρων, παρά την εκατέρωθεν...
Με γέφυρα το Σύνταγμα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πολιτική αντεπίθεση μέσω Συνδιάσκεψης
Σε εγρήγορση έχουν τεθεί στο Κίνημα Αλλαγής για την επιτυχία της πολιτικοϊδεολογικής εκδήλωσης του προσεχούς Μαρτίου ● Στόχος, να αποκρυσταλλωθεί το κεντροαριστερό στίγμα του φορέα.
Πολιτική αντεπίθεση μέσω Συνδιάσκεψης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μορατόριουμ και στις Βρυξέλλες;
Σε αντίθεση με άλλες φορές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. απέφυγαν, στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την ανταλλαγή αιχμών και περιορίστηκαν στην ανάπτυξη των θέσεών τους για τον...
Μορατόριουμ και στις Βρυξέλλες;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Βγαίνει κυβέρνηση και με απλή αναλογική
Μία μέρα μετά τις δηλώσεις Γεννηματά περί προοδευτικών λύσεων στις εκλογές, ο στενός συνεργάτης της Χρήστος Πρωτόπαπας δεν αποκλείει οι πρώτες κάλπες να βγάλουν κυβέρνηση και πρωθυπουργό, «καίγοντας» τα...
Βγαίνει κυβέρνηση και με απλή αναλογική
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κάντε λιγάκι (ακόμη) υπομονή
Αναβολή στην αναβολή για τις τελικές ανακοινώσεις ως προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ● Προς τροχιά συνολικής ρήξης με τη Ν.Δ. το ΚΙΝ.ΑΛΛ., που δείχνει να επανασχεδιάζει τη στρατηγική του για τις κυβερνητικές...
Κάντε λιγάκι (ακόμη) υπομονή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας