Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συμφωνία για Πρόεδρο και ημερομηνία εκλογών
EUROKINISSI

Συμφωνία για Πρόεδρο και ημερομηνία εκλογών

  • A-
  • A+

«Ναι» στη συνεννόηση, υπό τη βασική προϋπόθεση να αποφασίσει ο λαός άμεσα για την πορεία της χώρας, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, που πέρασε χθες το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου. Το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ προσάρμοσε την τακτική του χθες το πρωί στο εμφανές το «άγχος» του πρωθυπουργού να έχει τον «τελευταίο λόγο». Ο Αλέξης Τσίπρας επί της ουσίας θέλησε, προτείνοντας τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, να «απομονώσει» τον Αντώνη Σαμαρά και να του «φορτώσει» την αποκλειστικότητα στην πόλωση.

Ο ίδιος δήλωσε, άλλωστε, πως «ο λαός μας πρέπει νηφάλια να αποφασίσει ανάμεσα στις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές, αυτή της συνέχειας υλοποίησης μνημονιακών πολιτικών και αυτή της διαπραγμάτευσης», τις οποίες πρεσβεύουν, αντίστοιχα, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση. Υπό την απειλή μάλιστα της αβεβαιότητας, οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να συμφωνήσουν άμεσα στην ημερομηνία των πρόωρων εκλογών, ιδιαίτερα αφού οι 180 βουλευτές μοιάζουν με «άπιαστο όνειρο» για το Μαξίμου.

«Κλίμα υπευθυνότητας»

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε επιπρόσθετα την επομένη των εκλογών να κυριαρχήσει κλίμα υπευθυνότητας, ώστε να μην κληθεί η νέα κυβέρνηση να λειτουργεί υπό τη δαμόκλειο σπάθη των συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων.

Σ' αυτό το πλαίσιο εντάχθηκε άλλωστε και το δεύτερο σκέλος της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα, που ζήτησε οι πολιτικοί αρχηγοί να διερευνήσουν τη δυνατότητα συμφωνίας για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα εκλεγεί από τη νέα Βουλή. Σ' αυτό το ζήτημα παρατηρήθηκε μια σχετική αλλαγή στάσης της Κουμουνδούρου, υπό τη «σκιά» των σεναρίων που κυκλοφορούσαν περί της «δίμηνης αριστερής παρένθεσης», τα οποία φέρεται να εξετάζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Η Κουμουνδούρου πάντοτε διαμήνυε ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που θα εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, θα πρέπει να συγκεντρώνει την ευρύτερη συναίνεση. Χθες όμως η αξιωματική αντιπολίτευση έριξε «γέφυρες» και προς μετριοπαθή στελέχη της «άλλης πλευράς», δίνοντας το στίγμα ότι η αριστερή κυβέρνηση θα επιζητά τη συνεννόηση.

Η απάντηση Σαμαρά φαίνεται να δικαίωσε τους σχεδιασμούς του επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του, η Κουμουνδούρου σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός «δεν επιθυμεί την πολιτική συνεννόηση και επιλέγει την τεχνητή πόλωση και την αποσταθεροποίηση», ενώ διά της άρνησής του να συζητήσει για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας «δείχνει ότι μοναδική του επιδίωξη είναι η πολιτική του επιβίωση».

Αλλωστε, ακόμα και η διατύπωση της δήλωσης που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την έξοδό του από το προεδρικό μέγαρο είναι, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεικτική της πολιτικής συγκυρίας. «Ο Σαμαράς μπήκε χωρίς ατζέντα και εξερχόμενος του Μεγάρου ξεκίνησε μιλώντας για τον Τσίπρα. Εδειξε έτσι ότι, αν και πρωθυπουργός, είναι ουραγός των εξελίξεων» έλεγαν χθες το βράδυ συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπογράμμιζαν μάλιστα ότι «το παιχνίδι για την κυβέρνηση είχε χαθεί προ πολλού στο εξωτερικό, όταν υπάκουε σε κάθε αίτημα των δανειστών. Τώρα πια τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις και στο εσωτερικό, αποκαλύπτοντας τα τεράστια αδιέξοδά του».

Οσον αφορά δε τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν, στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούσαν ότι πρόκειται για κίνηση «απελπισίας». «Ο Σαμαράς, με εμφανές το άγχος του, παρακαλεί τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να κάνουν τα πάντα ώστε να μην τον “ρίξουν” από την πρωθυπουργική καρέκλα» σημείωναν χαρακτηριστικά.

Η επιβολή νέων μέτρων

Ωστόσο, υπογράμμιζαν ότι το πολιτικό πρόβλημα του Αντώνη Σαμαρά είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού πριν από την προεδρική εκλογή μεσολαβεί η επιβολή νέων μέτρων. «Η πλειοψηφία των 180 είναι αντικειμενικά ακατόρθωτη. Οι συμπολιτευόμενοι βουλευτές το γνωρίζουν καλά. Θα “παίξουν” με το πολιτικό τους μέλλον για να ικανοποιήσουν τις πολιτικές στοχεύσεις του Σαμαρά;» αναρωτιούνταν χθες το βράδυ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η χθεσινή παρουσία του Α. Τσίπρα θεωρείται απολύτως επιτυχημένη από την Κουμουνδούρου. «Το μήνυμα εστάλη εντός και εκτός Ελλάδας» έλεγαν συνεργάτες του επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι προέχει να γίνει αντιληπτό πως «οι πολιτικές δυνάμεις μπορεί να έχουν εναλλακτικά σχέδια, αλλά μπορούν να συνεννοούνται για τα αυτονόητα».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η τριλογία της κινδυνολογίας
Η “απόσταση ασφαλείας” από τους 180 διατηρείται» σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η οποία μετά το τελικό αποτέλεσμα των «166 συν δύο ναζιστικών» ψήφων στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας επανέλαβε την...
Η τριλογία της κινδυνολογίας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στοχοπροσηλωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ
Χωρίς να χάνει από τα μάτια του τις δύο ψηφοφορίες που απομένουν στη Bουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει τις λίστες του με απόλυτη προτεραιότητα την αυτοδυναμία. Η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη...
Στοχοπροσηλωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πλατιά χαμόγελα στον ΣΥΡΙΖΑ
Με χαμόγελα ικανοποίησης έγινε δεκτό το τελικό αποτέλεσμα των μόλις 160 θετικών ψήφων και έδωσε στους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα το «πάτημα» για να εκτιμήσουν ότι «και μετά τη δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία...
Πλατιά χαμόγελα στον ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Χαμόγελα και ικανοποίηση στην Κουμουνδούρου
Η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια ξεπέρασε ακόμα και τις προσδοκίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εκτιμά ότι άνοιξε ο δρόμος για εκλογές. Συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία με στόχο να...
Χαμόγελα και ικανοποίηση στην Κουμουνδούρου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πάμε για κάλπες
«Απονενοημένο διάβημα της κυβέρνησης να επισπεύσει τις εκλογές» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την επιλογή της κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θεωρώντας ότι με...
Πάμε για κάλπες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΔΗΜΑΡ: «Δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ»
Ανοικτό είναι ωστόσο το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση στην ΔΗΜΑΡ για εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Απορρίπτει το ενδεχόμενο η ηγεσία, «τίποτα τέτοιο δεν έχει συζητηθεί» λέει η Κουμουνδούρου.
ΔΗΜΑΡ: «Δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας