Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ψηφοφορία για την ΠτΔ ως νέα αφετηρία
EUROKINISSI/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ψηφοφορία για την ΠτΔ ως νέα αφετηρία

  • A-
  • A+
Ως εκκίνηση μιας νέας θετικής κανονικότητας για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. βλέπουν τη χθεσινή διαδικασία για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, αφού εκτός από μια προοδευτική Πρόεδρος, θεωρούν ότι εγκαινιάζει και για το κόμμα τους μια εποχή όπου η Κ.Ο. θα λειτουργεί συμπαγής και ενωμένη, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Παραμένει το χάσμα με την κυβέρνηση για εκλογικό νόμο, εργασιακά και εθνικά θέματα.

H μοναδική Κοινοβουλευτική Ομάδα που ψήφισε σύσσωμη την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, χωρίς διαρροές και δισταγμούς, ήταν εκείνη του Κινήματος Αλλαγής. Από τη Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζουν αυτό το γεγονός, αφήνοντας έμμεσες αιχμές τόσο προς τη Ν.Δ. που την πρότεινε όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που αμφότεροι για διάφορους λόγους είχαν απώλειες.

Η Φώφη Γεννηματά, λίγο μετά την επικοινωνία που είχε με τη νεοεκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τη συγχαρεί, έσπευσε με ανάρτησή της να επισημάνει τη συμπαγή στάση των βουλευτών της, ενώ έκανε γνωστή τη δέσμευση ενώπιον της κ. Σακελλαροπούλου για την πλήρη υποστήριξη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στον θεσμό και το πρόσωπό της.

Επειτα από αρκετές κοινοβουλευτικές περιόδους στο πρόσφατο παρελθόν, κατά τις οποίες το κόμμα της Κεντροαριστεράς έβγαινε σε κρίσιμες ψηφοφορίες τραυματισμένο και έπρεπε να απολογηθεί για τις εκτός γραμμής συμπεριφορές των βουλευτών του, η χθεσινή διαδικασία γινόταν σαφές ότι στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα ήθελαν να λειτουργήσει ως αφετηρία μιας νέας θετικής κανονικότητας, όπου η εσωστρέφεια θα αποτελέσει παρελθόν.

Παράλληλα, επιδίωξαν να αντιπαραβάλουν τη δική τους ομοιογένεια με τα προβλήματα των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, αλλά και να υπερτονίσουν τη σημασία στήριξης ενός θεσμού ο οποίος συμβολίζει την εθνική ενότητα και θα εκπροσωπηθεί από ένα άτομο με έντονα προοδευτικά χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά πάντως, η συναίνεση –με ευθύνη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, σύμφωνα με κομματικές πηγές– δεν είναι εφικτή για τα υπόλοιπα μεγάλα ζητήματα της χώρας, όπου θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να προκύψει κοινός τόπος. Ως τρανό παράδειγμα μιας τέτοιας αλαζονικής συμπεριφοράς εκ μέρους του Μαξίμου, το οποίο επιλέγει να εξυπηρετήσει τα μικροπολιτικά του συμφέροντα, έφερναν από τη Χαριλάου Τρικούπη τον εκλογικό νόμο, τον οποίο τελικά το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα καταψηφίσει.

Εργασιακά-εθνικά

Ενα ακόμη πεδίο όπου η Φώφη Γεννηματά βρίσκεται σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση με τις κυβερνητικές πολιτικές και αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό την ευκαιρία, έτσι ώστε να αναδείξει τις διαφορετικές της προτάσεις, είναι τα εργασιακά. Στο πλαίσιο αυτό, ο Τομέας Εργασίας εξαπέλυσε πυρά στην κυβέρνηση, καλώντας τη να σταματήσει την κοροϊδία των εργαζομένων, καθώς «ενώ η Ν.Δ. προεκλογικά δήλωνε ότι θα εφαρμόσει αυξήσεις διπλάσιες της οικονομικής ανάπτυξης, τώρα ως κυβέρνηση ανακοίνωσε με αυταρέσκεια ότι το… 2023 ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 700 ευρώ».

Διαφωνίες εκφράζονται και στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, αν και οι τόνοι παραμένουν εσκεμμένα χαμηλοί, καθώς τα εθνικά είναι ευαίσθητα θέματα και στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. θεωρούν ότι δεν επιτρέπονται διχασμοί και δημόσιες αντιπαραθέσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, επαναλαμβάνουν τη θέση υπέρ της αναγκαιότητας σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για τον καθορισμό μιας εθνικής στρατηγικής, η οποία –σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου Παύλο Χρηστίδη– «δεν αφορά μόνο την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., αλλά πρέπει γίνει μια στρατηγική που θα αφορά το 2030, το 2040 κ.ο.κ.» (ρ/σ Θέμα Fm).

Ο κ. Χρηστίδης επέκρινε στην ίδια συνέντευξη την κυβέρνηση, σχολιάζοντας ότι «έδωσε στις ΗΠΑ ζητήματα που αφορούν τις βάσεις, τα F-35, ζητήματα που αφορούν την τεχνολογία, όπως το 5G, και αυτό που πήραμε είναι μια ευχαριστήρια επιστολή από τον κ. Πομπέο, που δεν καταδικάζει τίποτα από όσα κάνουν οι Τούρκοι, χωρίς να αναδεικνύει πουθενά τις ευθύνες του κ. Ερντογάν».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την Αικ. Σακελλαροπούλου
Πηγές από την αντιπολίτευση αναφέρουν ότι τα όργανα των κομμάτων θα συγκληθούν για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για την πρόταση του πρωθυπουργού.
Οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την Αικ. Σακελλαροπούλου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κάντε λιγάκι (ακόμη) υπομονή
Αναβολή στην αναβολή για τις τελικές ανακοινώσεις ως προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ● Προς τροχιά συνολικής ρήξης με τη Ν.Δ. το ΚΙΝ.ΑΛΛ., που δείχνει να επανασχεδιάζει τη στρατηγική του για τις κυβερνητικές...
Κάντε λιγάκι (ακόμη) υπομονή
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πολιτική αντεπίθεση μέσω Συνδιάσκεψης
Σε εγρήγορση έχουν τεθεί στο Κίνημα Αλλαγής για την επιτυχία της πολιτικοϊδεολογικής εκδήλωσης του προσεχούς Μαρτίου ● Στόχος, να αποκρυσταλλωθεί το κεντροαριστερό στίγμα του φορέα.
Πολιτική αντεπίθεση μέσω Συνδιάσκεψης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μορατόριουμ και στις Βρυξέλλες;
Σε αντίθεση με άλλες φορές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. απέφυγαν, στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την ανταλλαγή αιχμών και περιορίστηκαν στην ανάπτυξη των θέσεών τους για τον...
Μορατόριουμ και στις Βρυξέλλες;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρ ομαδόν από τον ΣΥΡΙΖΑ
Για ευθεία παραβίαση του νομικού πλαισίου που διέπει τους προστατευόμενους μάρτυρες, αλλά και για προσπάθεια συγκάλυψης ενός τεράστιου σκανδάλου από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση.
Πυρ ομαδόν από τον ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κόλλησαν ιό «ΣΥΡΙΖΑ» στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Επεισοδιακή συνεδρίαση της Κ.Ο. και επιστολή με αιχμές της βουλευτή Νάντιας Γιαννακοπούλου προς τη Φώφη Γεννηματά, με την οποία ζητά επίσημη ενημέρωση για τη φημολογία περί «μορατόριουμ» με την...
Κόλλησαν ιό «ΣΥΡΙΖΑ» στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας