Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πράσινα και προοδευτικά

Η αφίσα με την οποία το Κίνημα Αλλαγής καλεί τα μέλη του σε δίμηνο πολιτικό διάλογο ενόψει της πολιτικής και ιδεολογικής Συνδιάσκεψής του, που θα διεξαχθεί στις 14-15 Μαρτίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πράσινα και προοδευτικά

  • A-
  • A+
Σε διαβούλευση για τα μέλη τέθηκαν από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τα πρώτα πολιτικά κείμενα εν όψει της Συνδιάσκεψης του Μαρτίου ● Ταυτοτικό στοιχείο της φυσιογνωμίας που θέλουν να προσδώσουν από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι ο προοδευτικός λόγος έναντι της συντηρητικής προσέγγισης, οι φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές, το κοινωνικό κράτος και η ψηφιακή οικονομία με σύγχρονους όρους τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.

Τον δίμηνο πολιτικό διάλογο με τη βάση του Κινήματος Αλλαγής εν όψει της πολιτικής και ιδεολογικής Συνδιάσκεψής του, που θα διεξαχθεί στις 14-15 Μαρτίου, εγκαινίασε από χθες η Χαριλάου Τρικούπη.

Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε προς εσωτερική διαβούλευση (για τα μέλη) τα πρώτα πολιτικά κείμενα και σχέδια εισηγήσεων για τις έξι θεματικές ενότητες που θα απασχολήσουν τη Συνδιάσκεψη, ενώ από το κόμμα της Κεντροαριστεράς στη σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν λόγο για μια πολιτική διαδικασία «από κάτω προς τα πάνω», με σκοπό ένα κόμμα ανοιχτό στα μέλη και χρήσιμο για την κοινωνία.

Ταυτοτικό στοιχείο της φυσιογνωμίας που θέλουν να προσδώσουν στον κεντροαριστερό φορέα οι συντάκτες των εισηγήσεων είναι ο προοδευτικός λόγος έναντι της συντηρητικής προσέγγισης, οι φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το κοινωνικό κράτος και η ψηφιακή οικονομία με σύγχρονους όρους τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.

Οι έξι άξονες

Η πολιτική δουλειά και η συζήτηση που προσδοκούν από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να γίνει μέχρι τις αρχές της άνοιξης, με σκοπό, όπως λένε, να πετύχουν τη δική τους αντεπίθεση, είναι κατανεμημένη στους ακόλουθους άξονες:

◼ Οι νέες πολιτικές και ιδεολογικές συγκρούσεις στον κόσμο και η θέση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας
◼ Ο ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας σήμερα στην προοπτική της Ενωσης. Το μεταναστευτικό ζήτημα
◼ Η ελληνική οικονομία στην ψηφιακή εποχή
◼ Το σύγχρονο κοινωνικό κράτος
◼ Ο πολιτικός φιλελευθερισμός ως βασικό στοιχείο της ταυτότητας μας
◼ Η απάντηση στην κλιματική κρίση. Μια νέα «πράσινη συμφωνία» - στοίχημα ζωής

Στην προσπάθεια αποσαφήνισης και επανακαθορισμού του πολιτικού και ιδεολογικού του στίγματος, η έμφαση από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δίνεται στον ορισμό της προοδευτικής πρότασης για τη νέα εποχή και στον ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας που, όπως επισημαίνεται, βασίζεται στις αρχές της δικαιοσύνης, της υπεράσπισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της δημοκρατίας. Εν είδει διακήρυξης τονίζεται ότι «όλα πρέπει να προσεγγίζονται και να ρυθμίζονται με αρχές και κανόνες», ενώ για τους προοδευτικούς πολίτες το πρωτεύον είναι να αναδεικνύουν τις ιδεολογικές διαφορές από τη συντηρητική αντίληψη.

«Με συνέπεια προωθούμε τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, την ισότητα των φύλων, τα δικαιώματα όλων ανεξάρτητα από τη θρησκεία, εθνική προέλευση, σεξουαλικό προσανατολισμό, το δικαίωμα όλων στην αξιοπρεπή εργασία, την υγεία, τη μόρφωση, το δικαίωμα σε ένα καθαρό περιβάλλον. Με αυτονόητη στρατηγική επιδίωξη καινοτόμων πρωτοβουλιών για τη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, με τη στενή συνεργασία των σοσιαλιστικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ως κεντρικές προτεραιότητες της νέας εποχής προσδιορίζονται η καταπολέμηση των ανισοτήτων, ο δημοκρατικός και θεσμικός έλεγχος απέναντι στη συγκέντρωση εξουσίας και τις αυθαιρεσίες, η προστασία των δημόσιων αγαθών και η διασφάλιση της ισότιμης και καθολικής πρόσβασης των πολιτών σε αυτά, η απασχόληση για όλους, η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, η κατοχύρωση μιας διεθνούς χάρτας για τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων, η ειρηνική επίλυση των διαφορών, «θεμελιώδης αρχή μιας προοδευτικής αντίληψης του κόσμου».

Ειδικά για τα θέματα που σχετίζονται με την κλιματική κρίση, από το Κίνημα Αλλαγής χαρακτηρίζουν «στοίχημα ζωής» τη νέα πράσινη συμφωνία (new green deal), υπογραμμίζοντας την πολιτικοκοινωνική παράμετρο που υποστηρίζει ότι η κλιματική κρίση συνιστά μείζονα απειλή για το μέλλον της ανθρωπότητας με τις επιπτώσεις να είναι ήδη ορατές και να επιβάλουν μια παγκόσμια κινητοποίηση.

«Αύξηση της στάθμης της θάλασσας, τήξη των παγετώνων, ακραίες καιρικές συνθήκες, υπερθέρμανση του πλανήτη. Η κρίση έχει και κοινωνική διάσταση, γιατί πλήττει περισσότερο τους φτωχότερους στην Ευρώπη και στον κόσμο και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην εισήγηση, που προτρέπει τις πολιτικές ηγεσίες και τους πολίτες σε κινητοποίηση και συστράτευση.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, διευκρινίζεται ότι κεντρική επιλογή του Κινήματος Αλλαγής είναι όχι μόνο η εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και η περαιτέρω λήψη ρηξικέλευθων μέτρων πολιτικής σε αυτή την κατεύθυνση, με προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σχέδιο και η ενεργειακή μετάβαση «δεν θα αφήσει κανέναν πολίτη και καμία περιοχή πίσω».

Κοινωνική συνοχή

Στο πάντα κομβικό –για ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα– σκέλος του κοινωνικού κράτους γίνεται αναφορά στην ανάγκη η σοσιαλδημοκρατία να συνδέσει την ανάπτυξη και την οικονομική ενδυνάμωση με την αντιμετώπιση των διευρυμένων ανισοτήτων και της κοινωνικής συνοχής, «σύνδεση που δεν μπορεί να προκύψει ούτε από συντηρητικές αντιλήψεις που πιστεύουν στην αυτορρύθμιση της αγοράς, ούτε από παραδοσιακές αντιλήψεις της Αριστεράς που απεχθάνονται την αγορά και την επιχειρηματικότητα».

Κριτική ασκείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ηγεσία της, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται πως οι ανισότητες διευρύνθηκαν, οι κανόνες αμφισβητήθηκαν, ο εθνολαϊκισμός βρήκε πρόσφορο έδαφος και η Ακροδεξιά εδραιώθηκε σε κεντρικούς ρόλους. Στον αντίποδα, αναγνωρίζεται στην Ε.Ε. -παρά τα προβλήματά της- ότι παραμένει χώρος ειρήνης, ανοιχτής κοινωνίας, ανθρωπισμού, καθώς και η πιο αναπτυγμένη και ασφαλής περιοχή του πλανήτη.

Τέλος, αλλά όχι με μικρότερη σημασία, ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η ψηφιακή οικονομία, οι επενδύσεις, η έρευνα και η εκπαίδευση, όπου ξεχωρίζει το εξής γενικό απόσπασμα: «Το 2020 εκτιμάται ότι είναι η χρονιά ωρίμανσης των σχεδίων που κάθε χώρα σκοπεύει να εφαρμόσει για να βοηθήσει την προσαρμογή της στις εξελίξεις. Για να συμμετέχει και η Ελλάδα στο κύμα των αλλαγών, οφείλουμε να επιταχύνουμε τις επενδύσεις, να δώσουμε κίνητρα γρήγορης υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών, και να προωθήσουμε ένα ευρύ πλέγμα δράσεων για την εξοικείωση των πολιτών σε αυτές και την διάδοση της χρήσης τους».

Επόμενο βήμα της Χαριλάου Τρικούπη είναι η πραγματοποίηση περιφερειακών συνδιασκέψεων, προπαρασκευαστικών της συνδιάσκεψης του Μαρτίου και η παρουσία κλιμακίων με κεντρικά στελέχη του κόμματος σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε τα μέλη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να εμπλακούν ενεργά στη διαδικασία της διαβούλευσης, συνδιαμορφώνοντας την τελική διακήρυξη.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Και συνδιάσκεψη ανακοίνωσε η Φώφη
Μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. προγραμματίζει τα επόμενα βήματά του, προσδοκώντας σε εσωκομματική ηρεμία που δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα.
Και συνδιάσκεψη ανακοίνωσε η Φώφη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Καληνύχτα ήλιε, καληνύχτα...
Oταν ο Μάνος Λοΐζος έγραφε τους στίχους τού «Καλημέρα ήλιε», ενός τραγουδιού που συνδέθηκε όσο λίγα με το ΠΑΣΟΚ, μάλλον κανείς δεν φανταζόταν ότι θα έφτανε η στιγμή που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η παράφρασή...
Καληνύχτα ήλιε, καληνύχτα...
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θέλει τον Σημίτη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
Συνάντηση μισής ώρας με τον πρώην πρωθυπουργό είχε χθες η Φώφη Γεννηματά, με σκοπό να τον προσκαλέσει προσωπικά το Σάββατο στο ΣΕΦ. Οι προσκλήσεις σε Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο και η στάση που θα...
Θέλει τον Σημίτη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ακονίζουν τα μαχαίρια ενόψει συνεδρίου
Απάντηση Γεννηματά σε Γερουλάνο από την Αχαΐα: Το μήνυμά μας είναι το ΠΑΣΟΚ δυνατό μέσα στο Κίνημα Αλλαγής ● Να μπει τέλος στην εσωστρέφεια και στους «προσωπικούς διαξιφισμούς» ζητούν από τους διαφωνούντες...
Ακονίζουν τα μαχαίρια ενόψει συνεδρίου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Βάζει φωτιές ο Γερουλάνος
Σε άκρως υποτονικούς ρυθμούς και με την αδιαφορία και την απογοήτευση της βάσης για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο να είναι το κύριο χαρακτηριστικό, το ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί το έκτακτο συνέδριό του το...
Βάζει φωτιές ο Γερουλάνος
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο για το συνέδριο
Σε κατάσταση μάχης εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Νοεμβρίου αρχίζουν σιγά σιγά να βρίσκονται άπαντες στη Χαριλάου Τρικούπη.
Ανεβαίνει το θερμόμετρο για το συνέδριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας