Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Αλ. Τσίπρας για την εκλογή προέδρου και τον εκλογικό νόμο

Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Αλ. Τσίπρας για την εκλογή προέδρου και τον εκλογικό νόμο

  • A-
  • A+

Στη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στον προεδρικό θώκο αλλά και στην κάθετη αντίθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κατάργηση της απλής αναλογικής αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην αρχή της ομιλίας του, έκανε λόγο για «καθαρή θέση χωρίς ναι μεν αλλά» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ομόφωνα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει υπέρ της κ. Σακελλαροπούλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε πως στρατηγική του κόμματος χαράχθηκε με γνώμονα να μην υποταχθεί η δημοκρατία και το αύριο της χώρας σε «μικροκομματικά παιγνίδια και επικοινωνιακές φούσκες». Ο τέως πρωθυπουργός, για το ίδιο θέμα, αναγνώρισε πως πρόκειται για ένα πρόσωπο με «προοδευτικό στίγμα» όμως όπως τόνισε το γεγονός αυτό δεν υποκρύπτει από μεριάς της κυβέρνησης «διάθεση φυγής προς τα εμπρός αλλά διάθεση επικοινωνιακής διαφυγής από τα πολλαπλά αδιέξοδα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σύνδεσε το θέμα της εκλογής προέδρου Δημοκρατίας με την αλλαγή του εκλογικού νόμου λέγοντας πως «όποιος θέλει να χτίσει γέφυρες συνεννόησης δεν επιλέγει την επόμενη κιόλας μέρα να φέρει στη Βουλή την κατάργηση της απλής αναλογικής» και έστρεψε τα βέλη του στην κυβερνητική επιλογή για την κατάργηση της απλής αναλογικής λέγοντας: «Να επαναφέρει έναν εκλογικό νόμο, που κλέβοντας έδρες από όλα τα κόμματα και πριμοδοτώντας μ' αυτές το πρώτο κόμμα, αποβλέπει σε μονοκομματικές κυβερνήσεις, δηλαδή στην παντοδυναμία του ενός».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ολέθρια» αποτελέσματα «τόσο για την κοινωνική πλειοψηφία όσο και για τη χώρα», υπογραμμίζοντας ότι «μονοκομματικές και παντοδύναμες ήταν οι κυβερνήσεις που δημιούργησαν τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση».

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για το ότι «η χώρα δεν πορεύεται καλά» και την κυβέρνηση ότι «πηγαίνει από το ένα λάθος στο άλλο».

Όσον αφορά τις εξελίξεις εκτός των συνόρων, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, μιλώντας για «εθνική ζημιά», αφού, όπως είπε, «αντί για στήριξη των ελληνικών θέσεων, γίναμε θεατές μιας ταπεινωτικής για την ίδια τη χώρα -όχι για τον πρωθυπουργό- συμπεριφοράς» και «σχεδόν μιας άμεσης στήριξης του επικίνδυνου γείτονα μας».

Επιπλέον, εξέφρασε «ανησυχία» για τον τρόπο με τον οποίο στάθηκε ο πρωθυπουργός στην υπόθεση Σουλεϊμανί, ενώ επισήμανε ότι «σήμερα, μετά και το φιάσκο του Βερολίνου, αυτή η ανησυχία μετατρέπεται σε γενικευμένη αίσθηση ανασφάλειας».

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι είχε βελτιώσει την διεθνή θέση της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι στην προηγούμενη Διεθνή Σύνοδο για τη Λιβύη, στο Παλέρμο της Ιταλίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν παρών, όπως και ότι επαναπροσκλήθηε στη διάσκεψη για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων στο Λονδίνο, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Αλ. Τσίπρας άσκησε επίσης κριτική και στην απειλή βέτο της κυβέρνησης προς την ΕΕ στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής για τις αποφάσεις του Βερολίνου, που, όπως είπε, «έπρεπε να‘ναι εκεί και δεν ήταν». Σε αυτό το πλαίσιο, αναρωτήθηκε εάν η στρατηγική αυτή είναι «σωστή», καθώς, όχι μόνο η χώρα δεν είναι παρούσα, αλλά φτάνει στο σημείο να «απειλεί» την ΕΕ, η οποία θα έπρεπε να είναι η «άμυνά» μας και το «ισχυρό μας οπλοστάσιο διπλωματικά» γιατί «φοβόμαστε ότι θα μας κρεμάσει».

Συνεχίζοντας την κριτική στην κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα οικονομικά και στην «επιδείνωση» της κατάστασης στη μεσαία τάξη. «Μέχρι στιγμής», είπε, «δεν βλέπουμε ούτε ανάπτυξη στο 4%, ούτε καταιγίδα επενδύσεων, ούτε καν μπουλντόζες στο Ελληνικό δεν βλέπουμε, ούτε καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, ούτε αύξηση του βασικού μισθού, ούτε κανέναν ασφαλιστικό παράδεισο για ελεύθερους επαγγελματίες». «Αντιθέτως», συνέχισε, «βλέπουμε κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μάλιστα με διαδικασίες ‘fast track', ενώ επιβεβαιώνεται ο χειρότερος εφιάλτης, ότι πηγαίνουμε προς την εργασιακή ζούγκλα».

Στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ότι ήταν «απροετοίμαστοι, ιδεοληπτικοί και ανίκανοι».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε δύο ακόμη θέματα. Στην υπόθεση της «τακτοποίησης», όπως είπε, των λεγόμενων «γαλάζιων παππούδων», καλώντας τον πρωθυπουργό «να συμμαζέψει το ρουσφέτι του κ. Βρούτση στους συνταξιούχους κομματικούς καρεκλοκένταυρους».

Επιπλέον, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παρέμβει στο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών.

Άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα

στο αφιέρωμα World Review του Euro2day.gr και των New York Times για τις ανισότητες

Η έκρηξη των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, μετά την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος τη δεκαετία του ’70, οφείλεται ως επί το πλείστον στην κυριαρχία της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας, αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία, αργότερα σχεδόν στο σύνολο του δυτικού κόσμου.

Βασικό γνώρισμα της επανέκδοσης των ιδεών του οικονομικού φιλελευθερισμού του 18ου αιώνα ήταν η έμφαση στην επιδίωξη της ατομικής οικονομικής ελευθερίας και η πρωτοκαθεδρία των ελεύθερων αγορών, χωρίς αντίστοιχα καμία έγνοια για τα ατομικά και συλλογικά πολιτικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρωτοφανής συγκέντρωση πλούτου και ισχύος στα χέρια μιας ολιγαρχίας αποτέλεσε πολιτική επιλογή - δεν είναι ούτε φυσικό φαινόμενο ούτε νομοτελειακή εξέλιξη της ιστορίας. Και, πολύ περισσότερο, οι ανισότητες είναι «αντίθετες στην ανθρώπινη φύση» και όχι το αντίστροφο, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2017.

Αυτό που πραγματικά αντίκειται στην ανθρώπινη φύση είναι η διάβρωση της δημοκρατίας στην οποία οδηγεί η υπερσυγκέντρωση αυτή. Διότι, αυτοαποσυρόμενο από το οικονομικό πεδίο, το πολιτικό σύστημα δεν μεταφέρει μόνο οικονομική αλλά και επιπλέον πολιτική ισχύ στο ιδιωτικό κεφάλαιο, όταν εκείνο, θεσμικά ανεμπόδιστο πλέον, επενδύει τα κέρδη του στον τομέα των τεχνολογιών της επικοινωνίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Είναι, όμως, πλέον αποδεδειγμένο ότι η προκλητική υπερσυγκέντρωση εισοδημάτων, πλούτου και ισχύος, απειλεί την κοινωνική σταθερότητα και τη δημοκρατία, λειτουργώντας και ως εφαλτήριο για τον ακροδεξιό λαϊκισμό.

Αλλά το πρόβλημα δημοκρατίας από την ακραία ανισότητα εισοδημάτων και πλούτου δεν εντοπίζεται μόνο στο εσωτερικό των κοινωνιών - είναι και παγκόσμιο πρόβλημα, που αφορά στους συσχετισμούς ισχύος σε διεθνή κλίμακα. Προκαλείται από την απώλεια κυριαρχίας των κρατών, στην οποία οδηγούν οι ανεξέλεγκτοι πολυεθνικοί κολοσσοί που φοροαποφεύγουν μέσω χωρών - φορολογικών παραδείσων, η ανοχή των οποίων συνιστά και αυτή πολιτική επιλογή. Προκαλείται επίσης και από την ταχύτητα με την οποία τα κεφάλαια μετακινούνται ανά τον κόσμο.

Ενδεικτικό είναι ότι στην Ευρώπη, το 5% των πλουσιότερων πολιτών κατέχει σχεδόν το 40% του ιδιωτικού πλούτου. Η έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής για την ευημερία και ισότητα σε μια βιώσιμη Ευρώπη 2019 - 2024, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαπιστώνει ότι, εάν θεωρήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μία μόνο χώρα και όχι ως απλό μέσο όρο των κρατών - μελών της, οι εισοδηματικές ανισότητες είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι στις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα, δυστυχώς συστηματικά, δηλαδή πριν από και μετά την κρίση, κατατάσσεται από το γερμανικό Ίδρυμα Μπέρτελσμαν ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι παρέλαβε στη δυσχερέστερη δημοσιονομικά περίοδο την ελληνική οικονομία, εργάστηκε για να αμβλύνει τις ανισότητες, καθώς έθεσε σε προτεραιότητα μεταρρυθμίσεις και πολιτικές για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας και των ανισοτήτων. Η θεσμοθέτηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, η αναδιαμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής με προτεραιότητα την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, η επιδότηση στέγης για χιλιάδες αδύναμα νοικοκυριά, ακόμη και η ετήσια κατανομή κοινωνικού μερίσματος - όλες οι πρωτοβουλίες είχαν αυτή τη στόχευση.

Η υπερσυγκέντρωση πλούτου και ισχύος είναι πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων του νεοφιλελευθερισμού, συνεπώς πολιτική επιλογή και προτεραιότητα για τις δημοκρατικές και προοδευτικές κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι η ανάσχεσή του και η άμβλυνση των συνεπειών του.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κατανομή του εισοδήματος και του πλούτου είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό ζήτημα, άρα η καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων σκιαγραφεί σήμερα τη βασική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις.

Οι προοδευτικές δυνάμεις, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, οφείλουν να αναζητήσουν παρεμβάσεις για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την καταπολέμηση των ανισοτήτων και της παρεπόμενης συγκέντρωσης πλούτου.

Όπως, για παράδειγμα, για τη θέσπιση ενιαίων φορολογικών μέτρων και κανόνων για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, τις βραχυπρόθεσμες κερδοσκοπικές κινήσεις κεφαλαίων και τη διευκόλυνση οικονομικών πολιτικών για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την ανάσχεση των ανισοτήτων. Ή για την επιβολή ήπιων εκδοχών ενός ευρωπαϊκού φόρου Tobin στις βραχυπρόθεσμες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ώστε να «ρίξουμε άμμο στους τροχούς της κερδοσκοπίας». Η φορολόγηση των ψηφιακών γιγάντων και πολυεθνικών κολοσσών εκεί όπου διασφαλίζουν τα υψηλότερα κέρδη, καθώς και η εισαγωγή μιας κοινής εταιρικής φορολογικής βάσης, ώστε να αποτρέπεται ο φορολογικός ανταγωνισμός και η δυνατότητα των πολυεθνικών να μεταφέρουν τζίρους και κέρδη από τη χώρα όπου τα αποκομίζουν σε άλλη, για να εκμεταλλευθούν τους χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης.

Σε εθνικό επίπεδο, από τους πρώτους μήνες της θητείας της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται, όπως αναμέναμε, με ταχύτητα στην αντίθετη από την αναγκαία κατεύθυνση. Σε ό,τι αφορά τη φορολογική πολιτική, σπεύδει να αξιοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε, δίνοντας λίγα σε πολλούς και πολλά σε λίγους. Τόσο με την τροποποίηση της ελάφρυνσης του ΕΝΦΙΑ, ώστε αυτή τελικά να καλύπτει τις μεγάλες περιουσίες, όσο και με φορολογία των επιχειρήσεων, όπου η μείωση θα γίνει αισθητή μόνο για όσες έχουν μεγάλα κέρδη. Την ίδια στιγμή, χαρίζει δώρα και ασυλία στους οικονομικούς εγκληματίες. Τους αποδεσμεύει τους δεσμευμένους λογαριασμούς και αλλάζει πραξικοπηματικά, προκειμένου να ελέγξει ασφυκτικά, την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά, στο κρίσιμο ερώτημα του πώς αντιμετωπίζεται η συγκέντρωση πλούτου στα χέρια ολοένα και λιγότερων, επιχείρησε να θέσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Άρθρου 21 του Συντάγματος, εισάγοντας την κρατική εγγύηση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους τους πολίτες, του κοινωνικού δικαιώματος στην υγεία και τον δημόσιο έλεγχο των βασικών κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και ο ηλεκτρισμός.

Η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε από το σημερινό κυβερνών κόμμα στην προηγούμενη Βουλή και, δυστυχώς, το ίδιο θα συμβεί και στην παρούσα, οπότε δεν πρόκειται να λάβει τις απαιτούμενες 180 ψήφους για να εισαχθεί στο Σύνταγμα της πατρίδας μας.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην «πυρά» η απλή αναλογική
Η αλλαγή της απλής αναλογικής ως εκλογικού νόμου τόσο για τις εθνικές εκλογές όσο και για τις αυτοδιοικητικές συμπεριλήφθηκε σε δύο από τις τρεις προτεραιότητες που ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός...
Στην «πυρά» η απλή αναλογική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταργώντας την απλή αναλογική
Πυρά εκτοξεύουν οι ηττημένοι κατά του δημάρχου Κ. Ζέρβα τόσο για τις «απορροφήσεις» δημοτικών συμβούλων από τις παρατάξεις των Ταχιάου - Ορφανού όσο και για τις αλλαγές της νέας κυβέρνησης στον «Κλεισθένη».
Καταργώντας την απλή αναλογική
ΒΟΥΛΗ
Σε δημόσια διαβούλευση ο εκλογικός νόμος
Κλιμακωτό μπόνους εδρών προτείνει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο που κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Σε δημόσια διαβούλευση ο εκλογικός νόμος
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ολομέτωπη επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ. για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην Κ.Ο., εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους με τη Ν.Δ. κυβέρνηση.
Ολομέτωπη επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ. για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Τσίπρας: Κινδυνεύουμε να χάσουμε σε 5 μήνες όσα κερδίσαμε σε 5 χρόνια
«Ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν ανάπτυξη και μέσα σε έξι μήνες έφερε ύφεση, πριν τον κορονοϊό», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της έναντι της οικονομικής κρίσης
Αλ. Τσίπρας: Κινδυνεύουμε να χάσουμε σε 5 μήνες όσα κερδίσαμε σε 5 χρόνια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας