Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κάντε λιγάκι (ακόμη) υπομονή
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάντε λιγάκι (ακόμη) υπομονή

  • A-
  • A+
Αναβολή στην αναβολή για τις τελικές ανακοινώσεις ως προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ● Προς τροχιά συνολικής ρήξης με τη Ν.Δ. το ΚΙΝ.ΑΛΛ., που δείχνει να επανασχεδιάζει τη στρατηγική του για τις κυβερνητικές συνεργασίες ● Δήλωση-μήνυμα από τη Φώφη Γεννηματά με επίκεντρο τον εκλογικό νόμο: «Οι πολίτες στις εκλογές θα ακυρώσουν την προσπάθεια για κατασκευασμένες πλειοψηφίες. Θα ανοίξουν τον δρόμο για πραγματικά προοδευτικές λύσεις».

Μια εβδομάδα υπομονή μέχρι την τελική ανακοίνωση του προσώπου που θα προτείνει ο πρωθυπουργός για την Προεδρία της Δημοκρατίας συστήνουν –σε αγωνιούντες και μη– από την κυβέρνηση. Περισσότερο από όλους, πάντως, φαίνεται ότι αγχώνονται στο ίδιο το μέγαρο Μαξίμου, αφού αντιλαμβάνονται ότι το παιχνίδι των καθυστερήσεων που συνεχίζει να παίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτείνει τη φθορά και τον υφέρποντα αναβρασμό εντός της Νέας Δημοκρατίας.

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις γύρω από τους λόγους της αναβλητικότητας επιχείρησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι η συνταγματική προθεσμία εκπνέει στις 13 Φεβρουαρίου και μέχρι τότε βασική προτεραιότητα αποτελεί η ψήφιση του εκλογικού νόμου.

«Το οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από τώρα μέχρι τη συνταγματική προθεσμία είναι ανοιχτό. Δεν είναι θέμα επίσπευσης ή καθυστέρησης. Είμαστε πολύ κοντά στη συνταγματική προθεσμία, οπότε θα μείνουμε εκεί. Εχει την πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός και θα ανακοινώσει το όνομα στο χρονικό διάστημα των επόμενων ημερών, όποτε κρίνει ο ίδιος σκόπιμο», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Συντομότερα προσδιόρισε τον χρόνο των ανακοινώσεων ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, κινούμενος στο ίδιο πνεύμα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

«Για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο μόνος υπεύθυνος για να πάρει τις αποφάσεις είναι ο κ. Μητσοτάκης», σημείωσε (ρ/σ Real Fm), για να συμπληρώσει: «Ο χρόνος έχει πλησιάσει διότι η κυβέρνηση έχει επισήμως πει ότι η ανακοίνωση θα γίνει αμέσως μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, στις 22 Ιανουαρίου. Δηλαδή, σε μία εβδομάδα μόλις. Επομένως, μία εβδομάδα υπομονή και θα μάθουμε την απόφαση του πρωθυπουργού».

Οι κόκκινες γραμμές του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Στο μεταξύ, το μάδημα της προεδρικής μαργαρίτας δεν αποκλείεται να έχει αντίκτυπο και στη στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ., το οποίο τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται όλο και λιγότερο διαλλακτικό και –ιδίως μετά την απόρριψη από τον πρωθυπουργό της πρότασής του για τον εκλογικό νόμο– δίνει την αίσθηση να βρίσκεται σε τροχιά ρήξης με τη Ν.Δ. «Ο κ. Μητσοτάκης έχει το προνόμιο αλλά και την ευθύνη της τελικής απόφασης. Εχει την ευθύνη να επιλέξει, αν με την εκλογή του ΠτΔ θα διαχειριστεί τα εσωκομματικά του θέματα ή θα σηματοδοτήσει την υπέρβαση που έχει ανάγκη η χώρα. Εμείς έχουμε την ευθύνη αλλά και την υποχρέωση να θέσουμε έγκαιρα το σαφές πλαίσιο, με βάση το οποίο θα υπάρξει η δική μας συναίνεση», ήταν το μήνυμα που έστειλε προς το Μαξίμου ο Μανώλης Οθωνας, εκ των στενότερων συνεργατών της Φώφης Γεννηματά (Πρώτο Πρόγραμμα).

Με τη σειρά του ο γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ξεκαθάρισε ότι, αν τα κριτήρια που βάζει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν πληρούνται, τότε «θα καταψηφίσουμε και θα έχουμε τη δική μας αντιπρόταση», ενώ ειδικότερα ανέφερε (ρ/σ «9,84»): «Εμείς δεν λέμε “Ή αυτός ή κανείς”. Θέτουμε όμως κόκκινες γραμμές στα χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει το πρόσωπο αυτό, με πολιτικούς όρους».

Σε αυτό το πλαίσιο της συνολικότερης απεμπλοκής από τη γραμμή της συναινετικής αντιπολίτευσης προς τη Ν.Δ., δεν πέρασε απαρατήρητη μια αναφορά της Φώφης Γεννηματά για τον εκλογικό νόμο, που δείχνει να υποδηλώνει ότι στη Χαριλάου Τρικούπη αλλάζουν άρδην γραμμή πλεύσης και με προσεκτικό τρόπο θα κινηθούν σε μια κατεύθυνση εξεύρεσης προοδευτικών συνεργασιών.

Μιλώντας στο Συντονιστικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επισήμανε με νόημα: «Η Ν.Δ. συνεχίζει τη συντηρητική λογική των πλαστών αυτοδυναμιών και του τεχνητού δικομματισμού. Είναι λογική που συντηρεί την πόλωση και διχάζει τον λαό μας. Γι’ αυτό και καταψηφίζουμε την πρότασή της. Ο κ. Μητσοτάκης με την πράξη του αυτή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Ο ελληνικός λαός θα καταλάβει πολύ γρήγορα ότι έφυγε το χείρον, αλλά δεν ήρθε το βέλτιστον. Οι πολίτες στις εκλογές θα δώσουν τη δική τους απάντηση, θα ακυρώσουν με την ψήφο τους την προσπάθεια για κατασκευασμένες πλειοψηφίες. Θα ανοίξουν τον δρόμο για πραγματικά προοδευτικές λύσεις με το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή».

Η τελευταία φράση ερμηνεύεται από πολλούς ως μια πρώτη αναγνωριστική κίνηση χάραξης μιας νέας στρατηγικής με φόντο τις κάλπες της απλής αναλογικής, με την οποία άλλωστε θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, καθώς δεν προκύπτουν οι 200 ψήφοι για την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Προοδευτικές λύσεις

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ., υπό τον φόβο μιας σοβαρής συρρίκνωσης σε επαναληπτικές εκλογές, αναπτύσσει δειλά μια τακτική πρώτου γύρου, γνωρίζοντας ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει το χαρτί της συγκρότησης κυβέρνησης προοδευτικής πλειοψηφίας με προγραμματική συνεργασία. Από την άλλη, εμμέσως, πρώτον, ενημερώνει τη Ν.Δ. να μην το υπολογίζει και, δεύτερον, την προειδοποιεί ότι η εκβιαστική επιλογή της αλλά και ο «μπαμπούλας» της αστάθειας που προτάσσει για να καεί η απλή αναλογική ενδέχεται να της γυρίσουν ως μπούμερανγκ.

Προς επίρρωσιν, κομματικές πηγές σχολίαζαν: «Ας γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ότι ο ελληνικός λαός έχει τη γνώση και τον τρόπο στις εκλογές να ακυρώσει τόσο τα σενάρια της ακυβερνησίας όσο και αυτά που επιχειρούν να τον διχάσουν και να εκβιάσουν την ψήφο του. Η απάντηση στις εκλογές. Οπου η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών θα ανοίξει τον δρόμο για διαφορετικές, για προοδευτικές λύσεις, με το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Οχι» στον εκλογικό νόμο με πυρά κατά Μητσοτάκη
Με ένα ηχηρό και απόλυτο «όχι» απάντησε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η Φώφη Γεννηματά στην πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο, κλείνοντας με τον τρόπο αυτόν κάθε παράθυρο συναινετικής ψήφισής του.
«Οχι» στον εκλογικό νόμο με πυρά κατά Μητσοτάκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πρόβα νυφικού
Δοκιμές συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. από την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, η οποία έβαλε ως όρο συμμετοχής της Κεντροαριστεράς σε κυβερνητικό σχήμα την αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου, τον οποίο έχει δεσμευτεί...
Πρόβα νυφικού
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εθνική γραμμή με συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
Ζήτησε η Φώφη Γεννηματά στη συνάντησή της με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφήνοντας αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αποφεύγει την πραγματοποίησή του
Εθνική γραμμή με συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οχι ΚΙΝ.ΑΛΛ. στον νόμο «Κατρούγκαλου-Βρούτση»
H Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση είναι «μακιγιαρισμένος» ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό η Χαριλάου Τρικούπη τον απορρίπτει.
Οχι ΚΙΝ.ΑΛΛ. στον νόμο «Κατρούγκαλου-Βρούτση»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Κουτοπονηριά» Μητσοτάκη καταγγέλλει τώρα η Γεννηματά
Από τα σενάρια συναίνεσης στις ψυχρές σχέσεις και τις αιχμές για τον εκλογικό νόμο, τον οποίο θα καταψηφίσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ● Ρευστότητα και για το θέμα της στήριξης του Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Κουτοπονηριά» Μητσοτάκη καταγγέλλει τώρα η Γεννηματά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας