Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η στρατηγική αντεπίθεσης ΣΥΡΙΖΑ

Από την προηγούμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η στρατηγική αντεπίθεσης ΣΥΡΙΖΑ

  • A-
  • A+
Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Κ.Ε. Ανασυγκρότησης της παράταξης ● Στην Κουμουνδούρου θεωρούν τους επόμενους μήνες κρίσιμους για την επανείσοδο του κόμματος σε εργατικά συνδικάτα, χώρους εργασίας, αλλά και στις απλές γειτονιές. ● Πυρά Τσίπρα για τα «δύο λάθη» Μητσοτάκη: Από τη μία δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου και από την άλλη καταργεί την απλή αναλογική.

Σε ήρεμους τόνους κινήθηκε η πρώτη συνεδρίαση για το 2020 του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει μια σειρά από θέματα, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, ενώ ταυτόχρονα συζητήθηκε και μια σειρά από θέματα στο πλαίσιο της διεύρυνσης του κόμματος.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως ο πρωθυπουργός «είναι εγκλωβισμένος στις επιλογές και τις αντιφάσεις του», επαναλαμβάνοντας ότι «εμείς δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε στα καλλιστεία και την ονοματολογία» και πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «οφείλει να σταματήσει να ευτελίζει τον θεσμό του ΠτΔ και να εξηγήσει γιατί δεν προτείνει την ανανέωση της πετυχημένης θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, «σε μία συγκυρία που χρειάζεται εθνική συνεννόηση, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να την τορπιλίσει με δύο κορυφαίες επιλογές του. Από τη μία δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου και από την άλλη καταργεί την απλή αναλογική, το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα που αναγκάζει τα πολιτικά κόμματα σε συνεννόηση και προγραμματικές συγκλίσεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά παραμένει ασαφές τι προτίθεται να κάνει στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώσει κάποιο άλλο πρόσωπο, ενδεχόμενο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Είναι άγνωστο δηλαδή τι θα πράξει αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει ένα πρόσωπο προερχόμενο από τον κεντροαριστερό χώρο, προκειμένου να επιτευχθεί μια κάποια συναίνεση. Επιπλέον, κομματικές πηγές σχολίαζαν χθες πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που εξαρχής έχει διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση στην οποία εμμένει και πως δεν μπαίνουν σε ονοματολογία και «καλλιστεία».

Συναίνεση υπήρξε και στα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας, όπως ο εκλογικός νόμος, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπίζεται την απλή αναλογική που ο ίδιος ψήφισε, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο συμφωνίας σε κατάργησή της από την κυβέρνηση. Για τα εθνικά θέματα, έγινε μια αποτίμηση για το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ενώ συζητήθηκαν οι ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή.

Πλην αυτών, ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και στην πολιτική που οφείλει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα σε καίρια θέματα όπως είναι τα εργασιακά, η οικονομία και η κοινωνία. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν τους επόμενους μήνες κρίσιμους για επανείσοδο του κόμματος σε εργατικά συνδικάτα, χώρους εργασίας, αλλά και στις απλές γειτονιές, εκμεταλλευόμενοι την πολιτική της κυβέρνησης σε θέματα που θα προκύψουν (π.χ. νέος νόμος για τις διαδηλώσεις, πλειστηριασμοί κ.ά.). Στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί η άποψη πως ως αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να δώσει το «παρών» εκεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντιληφθεί ο κόσμος ότι υπάρχει μια διαφορετική εναλλακτική πρόταση απέναντι στις κυβερνητικές νόρμες.

Αυτή η διάσταση περιγράφεται εν πολλοίς και στο άρθρο του Νάσου Ηλιόπουλου, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη», στην «Αυγή», όπου, γράφοντας για τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι πρέπει να γίνει «ένα κόμμα που δεν φοβάται να ακούει και να μαθαίνει από τη συλλογική επινοητικότητα των πολλών, των “αόρατων”, των κοινωνικών αγώνων. Θα αμφισβητεί δηλαδή καθημερινά, μέσα από την πρακτική του, την αντίληψη ότι η πολιτική είναι δουλειά των λίγων και των ειδικών. Αρα ένα κόμμα με παρέμβαση στο σύνολο των κοινωνικών χώρων, που η ιδιότητα του μέλους αποτελεί τιμή και φέρει μαζί της υποχρεώσεις και δικαιώματα».

Από την άλλη, μέλη της τάσης 53+ εξακολουθούν να θυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει «πολιτικό σούπερ μάρκετ». Ειδικότερα, ο Πάνος Λάμπρου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» ανέφερε πως «στη συνάντηση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης είπα ότι το νέο συλλογικό “εμείς” μπορεί να είναι πολύχρωμο, αλλά δεν μπορεί να χωρέσει τα πάντα. Το επαναλαμβάνω και τώρα. Το “εμείς” πρέπει να έχει ταυτότητα. Χωρούν αναμφίβολα άνθρωποι που πολιτικά έχουν διαφορετική διαδρομή, αλλά δεν χωρούν εθνικιστικές απόψεις, που πολέμησαν με λύσσα τη Συμφωνία των Πρεσπών ή είναι ξενοφοβικές ή νεοφιλελεύθερες. Δεν είμαστε ένα πολιτικό σούπερ μάρκετ».

Τέλος, η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου έληξε με την ανάθεση τομέων δράσης στα μέλη, τα οποία θα συσκέπτονται πλέον προκειμένου να προγραμματίσουν και να αναλάβουν δουλειά. Κομματικές πηγές ανέφεραν πως σε επόμενη συνεδρίαση θα συζητηθεί ο οδικός χάρτης για το πώς προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έως το συνέδριο.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κατάπιαν τη γλώσσα τους οι Κασσάνδρες
Κατόπιν πρωτοβουλίας του Αλέξη Τσίπρα έπεσαν οι τόνοι και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας διεξήχθη ουσιαστικός διάλογος. Εκλεισαν έτσι τα στόματα των «καλοθελητών» της Πειραιώς και του φίλιου Τύπου...
Κατάπιαν τη γλώσσα τους οι Κασσάνδρες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Η αποτυχία δεν έχει πατέρα;»
Σε μια επανάληψη όσων έχει προτείνει και καταγγείλει τις τελευταίες μέρες με την έξαρση των κρουσμάτων και την άνοδο των θανάτων λόγω κορονοϊού επιδόθηκε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όντας...
«Η αποτυχία δεν έχει πατέρα;»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Εχετε κουράσει τον ελληνικό λαό»
Σκληρή κριτική από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ στον Κυρ. Μητσοτάκη για τον εφησυχασμό, την έλλειψη αυτοκριτικής και τα αποσπασματικά μέτρα που οδηγούν σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.
«Εχετε κουράσει τον ελληνικό λαό»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το παρασκήνιο του διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ - Κοντονή
Tο διαζύγιο μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή επισημοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης και αφού προηγουμένως ο πρώην βουλευτής Ζακύνθου είχε βγει στην τηλεόραση του Open και είχε...
Το παρασκήνιο του διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ - Κοντονή
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κεφαλαιοποίηση της δυσαρέσκειας
Τα κρίσιμα ζητήματα, όπως η διαχείριση της πανδημίας, η οικονομία και τα εθνικά θέματα, θέλει να διαχειριστεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ στηριζόμενος και στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν αυξανόμενη δυσαρέσκεια των...
Κεφαλαιοποίηση της δυσαρέσκειας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σε αναζήτηση ηρεμίας...
Τον τελευταίο χρόνο ο Αλ. Τσίπρας έστειλε, όταν έκρινε σκόπιμο, τα δικά του μηνύματα προς τους διαφωνούντες, αλλά και προς εκείνους που με τη στάση τους εξέθεσαν δημόσια το κόμμα.
Σε αναζήτηση ηρεμίας...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας