Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το ΚΚΕ κρατά αποστάσεις
EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ΚΚΕ κρατά αποστάσεις

  • A-
  • A+
Πάγιο εκλογικό σύστημα η απλή αναλογική

Το ΚΚΕ από θέση αρχής υποστηρίζει ανέκαθεν ως πάγιο εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική, «γιατί είναι το μοναδικό εκλογικό σύστημα που αποτυπώνει τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή τουλάχιστον καταγράφεται στις εκλογές» και στέκεται απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης της Ν.Δ. να επαναφέρει το μπόνους μέσα και από τον εκβιασμό των διπλών εκλογών.

«Η απλή και ανόθευτη αναλογική είναι ασυμβίβαστη τόσο με την ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής μπόνους όσο και με την ύπαρξη πλαφόν εισόδου στη Βουλή (σήμερα είναι 3%), για το οποίο κανένα κόμμα δεν μιλάει, πλην του ΚΚΕ», σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος. «Φυσικά, η ύπαρξη ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος δεν συνιστά λύση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός, ούτε αποτελεί μέσο για την ανάδειξη φιλολαϊκών κυβερνήσεων. Σε πάρα πολλές χώρες έχουν συγκροτηθεί αντιδραστικές και αντιλαϊκές κυβερνήσεις μέσα από συστήματα απλής αναλογικής. Συνεπώς, η θέση αρχής του ΚΚΕ υπέρ της καθαρής απλής αναλογικής δεν έχει καμία σχέση με τη στάση άλλων κομμάτων, που η υπεράσπιση της απλής αναλογικής –και μάλιστα κολοβής– είναι το μέσο για τις πολιτικές τους επιδιώξεις και για μελλοντικές κυβερνητικές συνεργασίες», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Αγώνας ενάντια σε βάσεις, ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΚΚΕ χαρακτηρίζει τις πολεμικές συρράξεις σε Συρία, Λιβύη, Υεμένη κ.ά., καθώς και την όξυνση της κατάστασης στη Μ. Ανατολή και στον Περσικό Κόλπο ως μέρος των επικίνδυνων αντιθέσεων και ανταγωνισμών των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων που γεννάει το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα. Ούτε είναι, φυσικά, η πρώτη φορά που χαρακτηρίζει την Τουρκία «χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, που διατηρεί την κατοχή στην Κύπρο, εισβάλλει στη Συρία, εμπλέκεται στρατιωτικά στη Λιβύη, διεκδικεί αλλαγή συνόρων στο Αιγαίο» και της οποίας «η αστική τάξη στον ανταγωνισμό της με την ελληνική αστική τάξη μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο που κλιμακώνεται μέσω επιθετικών εμπλοκών».

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ κάνει λόγο για «αβάσιμους ισχυρισμούς τα περί “ισχυρών συμμάχων”», επιθυμεί την κατάργηση των ΝΑΤΟϊκών βάσεων στη χώρα και εναντιώνεται τόσο στις συμμαχίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, «που εμπλέκουν την Ελλάδα σε νέο κύκλο αντιπαραθέσεων», όσο και στον αγωγό East Med, καθώς «δεν υπηρετεί τους λαούς αλλά μονοπωλιακά συμφέροντα».

Οσο για την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης που προβάλλεται ως «λύση» από την κυβέρνηση, το ΚΚΕ δηλώνει πως «οι υποστηριχτές του δεν δίνουν απάντηση σε στοιχειώδη ερωτήματα: Τι θα περιέχει το “συνυποσχετικό” που θα καταθέσουν οι δύο πλευρές και με ποια κριτήρια θα κρίνει το δικαστήριο, το οποίο εκπληρώνει τον δικό του ρόλο στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και αντικειμενικά δεν μπορεί να απαλλαγεί από γεωστρατηγικές στοχεύσεις;». Εν κατακλείδι, το ΚΚΕ υποστηρίζει τη θέση για μη αλλαγή των συνόρων, τήρηση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία και όλες τις χώρες, ενίσχυση του αγώνα κατά της Ελληνο-αμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις, την πλήρη καταστροφή/κατάργησή τους και την αποδέσμευση της χώρας από ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος εκφράζει την κυρίαρχη πολιτική

Σχετικά με τη συζήτηση και τα σενάρια γύρω από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, το ΚΚΕ δηλώνει πως δεν συναινεί, δεν ψηφίζει ή δεν προτείνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι γιατί επικεντρώνεται στο πρόσωπο που προτείνεται κάθε φορά ή στον τρόπο εκλογής που προκρίνεται από το Σύνταγμα, αλλά γιατί δεν συναινεί σε αυτό που εκφράζει ο ίδιος ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του υπάρχοντος συστήματος – δίχως φυσικά οι όποιες συζητήσεις να το αφήνουν αδιάφορο.

«Την άρχουσα τάξη, ειδικά σήμερα, δεν την ενδιαφέρει πρωταρχικά αν αυτό το πρόσωπο θα προέρχεται από τον άλφα ή βήτα πολιτικό χώρο. Την ενδιαφέρει αυτό το πρόσωπο να τηρεί το συγκεκριμένο πλαίσιο. Αν μάλιστα αυτό το πρόσωπο έχει και την ταμπέλα του προοδευτικού, του αριστερού κ.λπ., τόσο το καλύτερο για την άρχουσα τάξη», λένε συγκεκριμένα από το κόμμα. Για τους ίδιους ο εκάστοτε ΠτΔ δεν μπορεί «παρά να κινείται μέσα στο υπάρχον αντιλαϊκό πολιτικό πλαίσιο, να εκφράζει τους γενικότερους αντιλαϊκούς στόχους της κυρίαρχης πολιτικής, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», ακριβώς γιατί «ο θεσμός του Προέδρου συγκαταλέγεται στον σκληρό πυρήνα της αστικής αντιλαϊκής εξουσίας. Ο ίδιος ο ΠτΔ είναι θεματοφύλακας αυτού του πυρήνα και εκφραστής του».

«Και επειδή ακριβώς παίζει αυτό τον ρόλο, γι’ αυτό και πρέπει να περιβάλλεται από το φωτοστέφανο της συναίνεσης, που όλοι προτάσσουν», καταλήγουν. Οσο για τη σημερινή θέση των κομμάτων για το ζήτημα, το ΚΚΕ τη θεωρεί «υποκριτική», καθώς, για το ίδιο, τα υπόλοιπα κόμματα απλώς «αξιοποιούν την εκλογή τού ΠτΔ για τις ιδιαίτερες επιδιώξεις και τα μικροπολιτικά παιχνίδια τους».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αντίπαλος το ΝΑΤΟ και ο εθνικισμός των... άλλων
Συλλαλητήριο για το Μακεδονικό ετοιμάζει το ΚΚΕ. Ο Περισσός δεν αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνότητα, αλλά την αναγνωρίζουν το Κομμουνιστικό Κόμμα της ΠΓΔΜ καθώς και οι κομμουνιστικές...
Αντίπαλος το ΝΑΤΟ και ο εθνικισμός των... άλλων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οχι στην κυβέρνηση, όχι στις Πρέσπες
«Παζάρι μεταξύ Τσίπρα - Καμμένου, που βολεύει και τους δύο», χαρακτήρισε το ΚΚΕ τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και καλεί τον ελληνικό λαό «να καταδικάσει μια κυβέρνηση που ακολούθησε και ακολουθεί...
Οχι στην κυβέρνηση, όχι στις Πρέσπες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε στους ιμπεριαλιστές αντισταθείτε»
Συγκέντρωση στο Σύνταγμα οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ χθες το απόγευμα, όπου μίλησε ο γ.γ. της Κ.Ε., Δημήτρης Κουτσούμπας. Εκεί παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος για τις εξελίξεις στα...
«Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε στους ιμπεριαλιστές αντισταθείτε»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Αποζημιώσεις στο 100% χωρίς όρους και αστερίσκους»
Ο Δημ. Κουτσούμπας συνομίλησε με τους πληγέντες κατοίκους της Καρδίτσας, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό τους, διεκδικώντας αποκατάσταση των ζημιών, ενίσχυση των Κέντρων Υγείας και μηνιαίο επίδομα...
«Αποζημιώσεις στο 100% χωρίς όρους και αστερίσκους»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ενα ξεχωριστό και πετυχημένο φεστιβάλ
Αλλο να το περιμένεις, άλλο να το περιγράφεις κι άλλο να το βλέπεις. Η αλήθεια είναι ότι ενώ το είχαμε ξαναδεί να γίνεται από την ΚΝΕ, κάθε φορά μας εντυπωσιάζει: το πόσο καλά είναι οργανωμένοι και πόσο καλά...
Ενα ξεχωριστό και πετυχημένο φεστιβάλ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας