Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η πιο δύσκολη μετά το τέλος της δικτατορίας»

Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου με τα παιδιά που τον επισκέφτηκαν για τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η πιο δύσκολη μετά το τέλος της δικτατορίας»

  • A-
  • A+

Σε απολογισμό της δεκαετίας που ολοκληρώθηκε επιδόθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην «Αυγή». Μάλιστα δεν δίστασε να τη χαρακτηρίσει την «πιο δύσκολη μετά το τέλος της δικτατορίας», καθώς «η χώρα βρέθηκε στο κέντρο των μεγάλων διεθνών, ευρωπαϊκών και περιφερειακών κρίσεων, στην οικονομία, στο προσφυγικό, στην ασφάλεια και την περιφερειακή αποσταθεροποίηση».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα με την εφαρμογή των μνημονίων, σε μια περίοδο που ο κόσμος γύρω της στροβιλιζόταν είτε σε εμφυλίους πολέμους είτε σε γενικότερες συρράξεις, με αποτέλεσμα την εισροή στη χώρα περισσότερων από 1,3 εκατ. μεταναστών και προσφύγων.

«Σε αυτές τις δυσοίωνες συνθήκες, στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, όταν ο ελληνικός λαός αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία σε μια νεανική πολιτική δύναμη της Αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ, την ευθύνη της διακυβέρνησης, με ελπίδα και στόχο να απαλλάξει την Ελλάδα από τον βραχνά της κρίσης, της επιτροπείας, της φτώχειας και της ταπείνωσης, ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι, παρά τη λυσσαλέα αντίδραση, αυτό θα γινόταν τελικά πράξη», τόνισε στο άρθρο του ο τέως πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τη μέγκενη των μνημονίων, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Σε έναν κόσμο και μια Ευρώπη που κυριεύεται από τον φόβο απέναντι στην ανασφάλεια μιας ολοένα και πιο ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποίησης, ενός ολοένα και πιο πολυδιασπασμένου πλαισίου διεθνών σχέσεων και ολοένα μεγαλύτερων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ο ελληνικός λαός, τιμώντας την Ιστορία του, απέρριψε την εθνική αναδίπλωση, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας παράλληλα τη Ν.Δ. ότι επιδόθηκε σε «έναν ακραίο λαϊκισμό σε σχέση με τα εθνικά θέματα και το προσφυγικό προκειμένου να προσελκύσει εθνικιστικές και ακραία συντηρητικές δυνάμεις. Δίχασε την ελληνική κοινωνία για να κερδίσει κάποιες ψήφους και να ικανοποιήσει τους ακροδεξιούς στις γραμμές της».

Σημειώνει παράλληλα πως από τη στιγμή που η Ν.Δ. κλήθηκε να κυβερνήσει τη χώρα «αναγκάζεται να υπαναχωρήσει σε όλα αυτά τα μέτωπα. Σήμερα, που αναγνωρίζει πόσο εύθραυστη είναι η σταθερότητα στα Βαλκάνια και πόσο πιθανή η περαιτέρω διείσδυση της Τουρκίας στα βόρεια σύνορά μας, ξαφνικά διακηρύσσει ότι τιμά την “προδοτική” Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ κάνει την “πιστή εφαρμογή της” σημαία της πολιτικής της».

Σε κλίμα συναίνεσης

Εν συνεχεία και σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «ως πατριωτική δύναμη ευθύνης, θα στηρίξει κάθε καθαρή και συγκροτημένη προσπάθεια ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ως πατριωτική δύναμη ευθύνης, στηρίζει τη διεθνοποίηση της καταγγελίας της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης, τους ανοιχτούς διαύλους, τον διάλογο για ΜΟΕΑ και την ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών και -αν αποτύχουν- προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Ως πατριωτική δύναμη ευθύνης θα στηρίξει κάθε προσπάθεια για εφαρμογή της Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Ταυτόχρονα, όμως, επικρίνει την κυβέρνηση για «επικοινωνιακή ελαφρότητα» στα εθνικά θέματα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως:

● Δεν έχει εισέτι συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ με θέμα την παράνομη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

● Δεν έχει συσταθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας παρά την αξία που θα είχε αυτήν την περίοδο και την ευρεία διακομματική συναίνεση επί του θέματος που κατεγράφη προεκλογικά.

● Δεν έχει επιδιώξει ούτε τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών αλλά ούτε καν την επικοινωνία με τον καθένα χωριστά.

Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Απέναντι στην απόπειρα μιας νεοφιλελεύθερης, συντηρητικής παλινόρθωσης, ο νέος χρόνος μάς βρίσκει αποφασισμένους και αισιόδοξους», είναι το βασικό μήνυμα της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα χρονιά και συνεχίζει ως εξής: «Αποφασισμένους να μην επιτρέψουμε την επιστροφή στο παρελθόν. Να μην ακυρωθεί η τεράστια προσπάθεια του ελληνικού λαού να βγει από την κρίση και να αφήσει πίσω του την εικόνα της καταστροφής στην οποία μας είχε οδηγήσει το παλιό πολιτικό σύστημα.

Αισιόδοξους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να εκφράσει εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν ως στόχευση την κοινωνική πλειοψηφία. Οτι θα καταφέρουμε να διευρύνουμε τον ουσιαστικό και ισότιμο διάλογο με όσους ελπίζουν σε μια εναλλακτική πολιτική πρόταση για μια προοδευτική διακυβέρνηση με ριζοσπαστικές τομές. Δημοκρατία, αλληλεγγύη, ισότητα, κοινωνική προκοπή και ένα καλύτερο μέλλον για όλες και όλους. Αυτές είναι οι ευχές μας για τον καινούριο χρόνο που έρχεται. Καλή χρονιά, με υγεία και δύναμη».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Πιο ισχυρός και δημοκρατικός ο ανοιχτός ΣΥΡΙΖΑ»
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την Κεντρική Επιτροπή να κάνει δεκτή την εισήγησή του, την ώρα που το κείμενο του απολογισμού θα εμπλουτίζεται και θα είναι ανοιχτό σε παρεμβάσεις μέχρι να φτάσει στο συνέδριο του...
«Πιο ισχυρός και δημοκρατικός ο ανοιχτός ΣΥΡΙΖΑ»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σχέδιο προστασίας για την πρώτη κατοικία από ΣΥΡΙΖΑ
Με το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες να λήγει στις 30 Απριλίου και μετά να ακολουθεί χάος, στην Κουμουνδούρου ετοιμάζεται νομοθετική πρόταση για ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο...
Σχέδιο προστασίας για την πρώτη κατοικία από ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ντροπή, κ. Σταϊκούρα»
Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση από την Ηπειρο με αιχμές για τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι «οι τράπεζες πλήρωσαν το μάρμαρο της κρίσης» ● Πρότεινε άμεση αύξηση κατώτατου μισθού.
«Ντροπή, κ. Σταϊκούρα»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο
Οι διαδικασίες και οι ημερομηνίες που θα εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ● Συντονισμένη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, που έχουν ανέβει και πάλι το τελευταίο διάστημα μέσω δημοσιευμάτων και...
Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας