Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ολα του συνεδρίου δύσκολα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολα του συνεδρίου δύσκολα

  • A-
  • A+
ΣΥΡΙΖΑ: Δημιουργικός διάλογος και πλούσιες ζυμώσεις, ακόμη και μέσα στα Χριστούγεννα, με σημείο αναφοράς τη διεύρυνση του κόμματος και την πορεία προς το Συνέδριο ● Αιχμηρές διευκρινίσεις από τον Πάνο Λάμπρου ● Προσοχή στις παγίδες των αντιπάλων συστήνει ο Γιάννης Ραγκούσης

Αντιδράσεις, αιχμές, διευκρινίσεις, προτροπές και προειδοποιήσεις έφερε στον ΣΥΡΙΖΑ η πρόσφατη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου με την οποία εξειδικεύονται τα βήματα μέχρι το συνέδριο που θα γίνει τελικά τον Μάιο, με στόχο τη μετεξέλιξη του κόμματος σε μια παράταξη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα υποστήριξε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνοντας ότι «στόχος είναι ένα κόμμα μεγάλο, ανοιχτό και πολυσυλλεκτικό, με πολιτική ενότητα και δημοκρατικές λειτουργίες που θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της μεγάλης προοδευτικής παράταξης».

Η συνεδρίαση λοιπόν της περασμένης Δευτέρας σε ένα όργανο με τη συμμετοχή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις, πλην ορισμένων γνωστών ενστάσεων, και ενέκρινε τον οδικό χάρτη των εφτά σημείων για τη συντεταγμένη πορεία της διεύρυνσης σε πολιτικό και οργανωτικό πεδίο.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις που αφορούν σημαντικά ζητήματα για την επόμενη ημέρα των κομμάτων, πολύ περισσότερο τώρα που πρόκειται για ένα «αχαρτογράφητο» εγχείρημα, στον απόηχο της συνεδρίασης δεν έλειψαν ορισμένες επισημάνσεις ή επεξηγήσεις από διάφορα στελέχη γύρω από την κατεύθυνση και τα πολιτικά ζητούμενα της διαδικασίας.

Η τοποθέτηση Λάμπρου

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και του Πολιτικού Συμβουλίου και προερχόμενος από την «Πρωτοβουλία Μελών 53+», ο οποίος έχει διατυπώσει αντιρρήσεις με τον τρόπο που γίνεται το άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά, προέβη σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο facebook, με την οποία υποστηρίζει ότι το συνέδριο που αποφασίστηκε είναι του ΣΥΡΙΖΑ και όχι της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Ο κ. Λάμπρου τονίζει μεταξύ άλλων: «Ανήκω σε ένα κόμμα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Το κόμμα αυτό έχει πάρει πρωτοβουλίες για τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων από την αριστερά της αριστεράς, τη ριζοσπαστική οικολογία, έως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία. Στην καμπάνια ονομάστηκε ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Την ίδια στιγμή προγραμματίζεται το 3ο συνέδριο του κόμματος, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ. ΚΙ όμως, σε ρεπορτάζ κάποιων δημοσιογράφων, από αφέλεια ή δεν ξέρω τι, αναγράφεται ως συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Δηλαδή ενός άλλου σχήματος. Ας το αποσαφηνίσουμε λοιπόν. Οποια άποψη και αν έχει οποιοσδήποτε από εμάς, σεβαστή σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αγνοεί ότι τα κόμματα δεν διαλύονται, δεν μετεξελίσσονται, δεν αλλάζουν, ερήμην των μελών του, επειδή ενδεχομένως το επιθυμούν μερικοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και θα υπάρχει όσο το επιθυμούν τα μέλη του, νέα και παλαιότερα. Συνεπώς, κανείς και καμία δεν δικαιούται να βιάζεται και να αλλάζει την πραγματικότητα με το έτσι θέλω. Μπορεί στο συνέδριο, το 3ο του ΣΥΡΙΖΑ, να αποφασιστεί η διάλυσή του (προσωπικά το απεύχομαι) ή η μετεξέλιξή του (επίσης το απεύχομαι) ή οτιδήποτε. Συνέδριο είναι, ότι θέλει αποφασίζει… Αλλά μέχρι τότε το κόμμα αυτό θα συνεχίσει την πορεία του ως αυτό που είναι και όχι σε αυτό που κάποιοι θέλουν να είναι».

Εξίσου αιχμηρά προσθέτει ότι «η όποια διεύρυνση, που όλοι και όλες επιδιώκουμε με θέρμη, θα γίνεται στο έδαφος της αριστεράς…. Γιατί ο βασικός μας στόχος είναι ο μετασχηματισμός, όχι του κόμματός μας, αλλά της κοινωνίας. Κάποιοι που βιάζονται, που αγωνιούν να γίνουμε “κυβερνώσα” -όλοι και όλες το θέλουμε-, αλλά ξεχνούν το “αριστερά”, τη λέξη “μετασχηματισμό” ίσως να τη θεωρούν ακραία, υπερβολική… Ισως γιατί ξεχνούν ή δεν το έμαθαν ποτέ, ότι ο σοσιαλισμός, για μας είναι μια διαρκής κίνηση, δρόμος, τομές και ρήξεις, που αλλάζουν συνειδήσεις, που διαμορφώνουν ένα διαφορετικό πλαίσιο, απελευθερωτικό σε κάθε περίπτωση. Είναι ο δημοκρατικός δρόμος για το σοσιαλισμό, αυτός που μας συγκινεί, που μας συνεγείρει. Και ασφαλώς όχι η μετατροπή μας σε ένα ασαφές πολιτικό μόρφωμα που χωρά τα πάντα».

Η παρέμβαση Ραγκούση

Από τη δική του πλευρά σε παρέμβασή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Γιάννης Ραγκούσης, εστιάζει στις παγίδες και τις νάρκες που θα επιχειρήσουν να στήσουν στο εγχείρημα οι πολιτικοί αντίπαλοι και όσοι συμπαρατάσσονται μαζί τους.

Με τίτλο «Το συνέδριο, η απλή αναλογική και το παρελθόν ως απεγνωσμένη καταφυγή τους» ο κ. Ραγκούσης σχολιάζει: «Οσοι δεν βρίσκονται εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας και ιδίως όσοι ανήκουν στο σύστημα Μητσοτάκη, θα κλιμακώσουν τους επόμενους μήνες την προσπάθειά τους να τραυματίσουν την πορεία μας προς ένα μεγάλο, σύγχρονο, νικηφόρο κόμμα. Οπλο τους, ένα και μοναδικό. Το παρελθόν! Το παρελθόν ως απεγνωσμένη καταφυγή τους. Το παρελθόν μέσα από τους πρωταγωνιστές του, τα γεγονότα, καθώς και τις τότε κομματικές συγκρούσεις». Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, οι επιδιώξεις του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου είναι «το παρελθόν να γίνει αιτία για να διαταραχθεί η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας, το παρελθόν να γίνει αιτία για να μονιμοποιηθούν τα χαρακώματα στην αντικυβερνητική αντιπολίτευση, το παρελθόν, να γίνει το άλλοθι για να εμποδίσουν οι φίλοι τους μέσα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. μία ενδεχόμενη αριστερή στροφή αυτού του κόμματος.

Και σε ό,τι αφορά τους απώτερους στόχους τους, υπογραμμίζει ότι επιδιώκουν να μην αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική ηγεμονία, «να “καεί” η πεμπτουσία της απλής αναλογικής και να καταστεί αφερέγγυα στην ελληνική κοινωνία η πρότασή μας για προοδευτική διακυβέρνηση συνεργασίας». Γι’ αυτό καταλήγει προειδοποιώντας τους συντρόφους και συνοδοιπόρους του να μην πέσουν στην παγίδα, καθώς σε αυτή την περίπτωση, όπως λέει, οι αντίπαλοι «θα ηττηθούν κατά κράτος».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ζωντανός» ο διάλογος
Ο απόηχος της εκδήλωσης του Γιάννη Ραγκούση για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης δείχνει ότι αξιοσημείωτες δυνάμεις στην Κεντροαριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένες να διατηρήσουν ανοιχτούς...
«Ζωντανός» ο διάλογος
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κίνημα Αλλαγής: Αυτόνομη πορεία με στόχο την τρίτη εντολή
Σάρκα και οστά έλαβε το Σαββατοκύριακο στο ιδρυτικό συνέδριό του ο νέος πολυκομματικός φορέας της Κεντροαριστεράς, επικυρώνοντας το πρόγραμμα και την πολιτική του φυσιογνωμία. Για την ενότητα του εγχειρήματος...
Κίνημα Αλλαγής: Αυτόνομη πορεία με στόχο την τρίτη εντολή
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η αρχή του τέλους ή το τέλος για μια νέα αρχή;
Μετεξέλιξη για νέο φορέα της Κεντροαριστεράς με διατήρηση του κόμματος ή με διάλυση του Κινήματος, το κεντρικό διακύβευμα. Γεννηματά, Λοβέρδος, Κωνσταντινόπουλος και ίσως... Ανδρουλάκης ή Σκανδαλίδης οι...
Η αρχή του τέλους ή το τέλος για μια νέα αρχή;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κόλλησαν ιό «ΣΥΡΙΖΑ» στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Επεισοδιακή συνεδρίαση της Κ.Ο. και επιστολή με αιχμές της βουλευτή Νάντιας Γιαννακοπούλου προς τη Φώφη Γεννηματά, με την οποία ζητά επίσημη ενημέρωση για τη φημολογία περί «μορατόριουμ» με την...
Κόλλησαν ιό «ΣΥΡΙΖΑ» στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι δύο όψεις μιας διεύρυνσης
Επτά μήνες μετά την ήττα του καλοκαιριού, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ανασυνταχθεί. Οι ζυμώσεις, οι διαφωνίες, οι αντεγκλήσεις συνυπάρχουν με το όραμα για τη δημιουργία ενός ευρύτατου δημοκρατικού ριζοσπαστικού...
Οι δύο όψεις μιας διεύρυνσης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανοιξαν τα στόματα σε ΚΙΝ. ΑΛΛ. και ΣΥΡΙΖΑ
Εντονος διάλογος σε Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου στον απόηχο της συνάντησης Γείτονα - Φλαμπουράρη και των γενικότερων αντιδράσεων που υπήρξαν ● Οι θετικοί, οι αρνητικοί, οι συγκρατημένοι και οι...
Ανοιξαν τα στόματα σε ΚΙΝ. ΑΛΛ. και ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας