Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προοδευτική διεύρυνση και στο Οικονομικό Επιμελητήριο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προοδευτική διεύρυνση και στο Οικονομικό Επιμελητήριο

  • A-
  • A+
Οι «Προοδευτικοί Οικονομολόγοι», μια συσπείρωση αριστερών και κεντροαριστερών στελεχών, κάνουν πράξη τις προοδευτικές συγκλίσεις και διεκδικούν αύριο την ψήφο των οικονομολόγων της χώρας. Συμμετέχουν στελέχη που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη προερχόμενα από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το ΠΑΣΟΚ με πρόταγμα να «σπάσουν» τη συναινετική «γαλαζοπράσινη» συνδιοίκηση και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Για ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου αποτελούσε και αποτελεί ζητούμενο. Σε αρκετές περιπτώσεις και μάλιστα όχι μόνο σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής αλλά και σε μικροκλίμακα βάσης, έχει ήδη αρχίσει να βρίσκει πρακτική εφαρμογή.

Ο λόγος για τις προοδευτικές συγκλίσεις και τη σύναψη συμμαχιών μεταξύ όμορων και συγγενικών πολιτικο-ιδεολογικών χώρων, με σκοπό την επικράτηση των προοδευτικών απόψεων τόσο σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας όσο και στα σωματεία, στα επιμελητήρια και στους λοιπούς κοινωνικούς φορείς.

Το εν λόγω πείραμα αποφάσισαν να τολμήσουν οι δημοκρατικοί επιστήμονες του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, συγκροτώντας ένα κοινό σχήμα με το οποίο θα κατέλθουν στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής.

Η νέα παράταξη των «Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδας» (ΠΟΕ), όπως είναι η απολύτως ενδεικτική ονομασία της πρωτοβουλίας που έλαβαν, είναι μια ένωση δυνάμεων με σκοπό να δώσει ζωτικό πεδίο έκφρασης αλλά και να ενισχύσει τις δυνατότητες εκπροσώπησης στα θεσμικά όργανα των προοδευτικών φωνών από όλη τη χώρα που λαμβάνουν μέρος στο επίμαχο ψηφοδέλτιο.

Ειδικότερα, πρόκειται για μια συσπείρωση Αριστεράς και Κεντροαριστεράς που δημιουργήθηκε έχοντας ως κορμό την παράταξη που στήριζε παλαιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ και από στελέχη προερχόμενα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, ορισμένα εκ των οποίων αποχώρησαν από την παράταξη «Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων» (ΠΔΣΟ), που στηρίζει επισήμως σήμερα το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μάλιστα, για την επιλογή τους αυτή πέντε εξ αυτών βρίσκονται αντιμέτωποι με πειθαρχικές κυρώσεις από το κόμμα τους, αν και οι ίδιοι δηλώνουν ότι παραμένουν πιστοί στις αξίες και τα ιδανικά του.

Ωστόσο, το ταυτοτικό στοιχείο της συνύπαρξης προσώπων με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και συνδικαλιστικές διαδρομές σε μια ανεξάρτητη παράταξη αλλά με σαφές προοδευτικό πρόσημο είναι -όπως ξεκαθαρίζουν στη διακήρυξή τους- η κοινή αγωνία για την πορεία απαξίωσης του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Αυτόνομη παράταξη

«Οι Προοδευτικοί Οικονομολόγοι Ελλάδος είναι οργανωτικά αυτόνομη παράταξη επιστημόνων οικονομολόγων», διευκρινίζουν και προσθέτουν ότι δημιουργήθηκε «ως αναγκαία επιλογή, για να εκφράσει τους επιστήμονες-επαγγελματίες οικονομολόγους και τη νέα γενιά, αυτόνομα, δημιουργικά και σύγχρονα, χωρίς κομματικούς γραφειοκρατικούς εναγκαλισμούς και αγκυλώσεις».

Το τελευταίο είναι μια αιχμή, όπως σημειώνουν καλά γνωρίζοντες, που αφορά τη συναινετική άσκηση διοίκησης ανάμεσα στην παράταξη που πρόσκειται στη Ν.Δ. (ΔΗΚΙΟ), η οποία είναι και η πρώτη δύναμη, με την επίσημη παράταξη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. (ΠΔΣΟ).

Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι φιλοδοξία είναι το ΟΕΕ να επανέλθει στον ιδρυτικό του σκοπό, δηλαδή «να αποτελέσει τον πραγματικό σύμβουλο της πολιτείας, με κοινωνική αναφορά και προοδευτικό πρόσημο, καθώς επίσης να αναδείξει και να επιλύσει τα οξυμένα και λιμνάζοντα, για τη συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων, προβλήματα».

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η ακόλουθη επιθετική επισήμανση για τη νοοτροπία που επικρατεί στο Επιμελητήριο: «Στόχος μας είναι να μπει επιτέλους φραγμός στη μετατροπή του φορέα μας σε λέσχη δημοσίων σχέσεων και σε άνευρο γραφειοκρατικό μηχανισμό, που μονότονα και με ποικίλους τρόπους καλύπτει ή και διαφημίζει νεοφιλελεύθερες συνταγές και ρυθμίσεις», καταλήγουν.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, «οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα σε κοινωνικό επίπεδο επιτάσσουν τη δημιουργία ευρύτερων προοδευτικών συγκλίσεων.

Οι συγκλίσεις αυτές είναι οι μοναδικές που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στον επαγγελματικό και κοινωνικό τομέα, τη στιγμή που η χώρα καταβάλλει προσπάθειες να εξέλθει από την κρίση που την ταλάνισε για μία και πλέον δεκαετία».

Για το εγχείρημα, εξηγούν ότι έρχεται να συσπειρώσει οικονομολόγους υπό νέα, σύγχρονη οπτική για τον θεσμικό φορέα, προσανατολισμένη στις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας και με σκοπό να ενεργοποιήσει τον θεσμό του Επιμελητηρίου προς το μέλλον.

«Μένουμε μακριά από παλαιοκομματικές-συντεχνιακές αντιλήψεις και συμπεριφορές που το καθιστούν σήμερα ένα συντηρητικό θεσμικό όργανο», αναφέρουν χαρακτηριστικά, τονίζοντας τον πρόσθετο σκοπό της εξυπηρέτησης της λογικής της γείωσης με επιμέρους τμήματα δημοκρατικών δυνάμεων της κοινωνίας.

Το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και ο πλουραλιστικός χαρακτήρας των «Προοδευτικών Οικονομολόγων» φάνηκε να ταράζει τα νερά στο Επιμελητήριο, αφού η ένταξη στο πρωτοεμφανιζόμενο σχήμα στελεχών που μέχρι πρότινος δραστηριοποιούνταν στην παράταξη που πρόσκειται στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. έφερε αντιδράσεις, προειδοποιήσεις και απειλές.

Επιστολή στη Φώφη

Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τη Φώφη Γεννηματά και τον γραμματέα του κόμματος, Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο επικεφαλής της παράταξης «Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων», Κώστας Παπαδημητρίου, κατήγγειλε πέντε κομματικά στελέχη που αποφάσισαν να συνταχθούν με τη διευρυμένη κίνηση των «Προοδευτικών Οικονομολόγων», απαιτώντας τη διαγραφή τους.

Πρόκειται για τους Παναγιώτη Ψυχογιό, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Αιμίλιο Νταγιάννη (Λάρισα), Κώστα Κανακουσάκη και Γιώργο Λαμπράκη (Ηράκλειο) και Γιώργο Πουλή (Κέρκυρα), οι οποίοι απαντώντας ξεκαθάρισαν ότι ήταν και παραμένουν ΠΑΣΟΚ και οι «Προοδευτικοί Οικονομολόγοι» είναι μια ανεξάρτητη παράταξη «για την επικράτηση προοδευτικών θέσεων και λύσεων».

Καταλόγισαν στον κ. Παπαδημητρίου αντισυντροφικές και διασπαστικές λογικές καρεκλοκένταυρου, με «αποκεφαλισμούς» συναδέλφων «που δεν ήταν υποταγμένοι στον προσωπικό μηχανισμό του», ενώ ακόμη τον κατηγόρησαν ότι έχει καταστήσει την ΠΔΣΟ «παρακολούθημα» της συντηρητικής γαλάζιας ΔΗΚΙΟ στο Επιμελητήριο, «χωρίς να διστάζει να “συγκυβερνά» μαζί της στα όργανα διοίκησης».

Πάντως, οι παραπάνω πέντε υποψήφιοι δεν είναι οι μοναδικοί που προσδίδουν πράσινο-κεντροαριστερό χρώμα στο σχήμα, καθώς την ίδια διακήρυξη των «Προοδευτικών Οικονομολόγων» υπογράφουν και άλλοι πρώην κομματικοί παράγοντες, μέλη κορυφαίων οργάνων και συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας του, ανάμεσα στους οποίους ο Μιχάλης Νικηφόρος (πρώην γραμματέας ΠΑΣΠ ΑΕΙ, προερχόμενος από την ΑΣΟΕΕ), Παναγιώτης Αλαμάνος (πρώην μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου), Γιώργος Χατζηδάκης (νυν δήμαρχος Ηλιούπολης) και αρκετοί άλλοι. Επικεφαλής της κίνησης είναι Μενέλαος Μαλτέζος από τη Θράκη.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Και συνδιάσκεψη ανακοίνωσε η Φώφη
Μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. προγραμματίζει τα επόμενα βήματά του, προσδοκώντας σε εσωκομματική ηρεμία που δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα.
Και συνδιάσκεψη ανακοίνωσε η Φώφη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διεύρυνση με εκπλήξεις και ισχυρή δόση ΠΑΣΟΚ
Ανακοινώθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ τα ονόματα των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης στην οποία μετέχουν νέα και παλιά στελέχη από την Κεντροαριστερά, τη σοσιαλδημοκρατία και την ανανεωτική Αριστερά.
Διεύρυνση με εκπλήξεις και ισχυρή δόση ΠΑΣΟΚ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Καληνύχτα ήλιε, καληνύχτα...
Oταν ο Μάνος Λοΐζος έγραφε τους στίχους τού «Καλημέρα ήλιε», ενός τραγουδιού που συνδέθηκε όσο λίγα με το ΠΑΣΟΚ, μάλλον κανείς δεν φανταζόταν ότι θα έφτανε η στιγμή που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η παράφρασή...
Καληνύχτα ήλιε, καληνύχτα...
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θέλει τον Σημίτη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
Συνάντηση μισής ώρας με τον πρώην πρωθυπουργό είχε χθες η Φώφη Γεννηματά, με σκοπό να τον προσκαλέσει προσωπικά το Σάββατο στο ΣΕΦ. Οι προσκλήσεις σε Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο και η στάση που θα...
Θέλει τον Σημίτη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Βάζει φωτιές ο Γερουλάνος
Σε άκρως υποτονικούς ρυθμούς και με την αδιαφορία και την απογοήτευση της βάσης για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο να είναι το κύριο χαρακτηριστικό, το ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί το έκτακτο συνέδριό του το...
Βάζει φωτιές ο Γερουλάνος
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο για το συνέδριο
Σε κατάσταση μάχης εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Νοεμβρίου αρχίζουν σιγά σιγά να βρίσκονται άπαντες στη Χαριλάου Τρικούπη.
Ανεβαίνει το θερμόμετρο για το συνέδριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας