Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απ’ άκρη σ’ άκρη το μήνυμα της διεύρυνσης

Από την περιοδεία στην Αλεξανδρούπολη

EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απ’ άκρη σ’ άκρη το μήνυμα της διεύρυνσης

  • A-
  • A+
Από την ακριτική Αλεξανδρούπολη ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για μια Αριστερά που δεν έχει σχέση με την... καλογερική, αλλά πρέπει να είναι μέσα στην πραγματική ζωή και να δίνει μάχες.

Με φρέσκο το μήνυμα της διεύρυνσης, όπως αυτό αποτυπώθηκε στην πολιτική διακήρυξη με την οποία έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε χθες στην ακριτική Αλεξανδρούπολη. Μια επίσκεψη που εντάσσεται στο πλαίσιο των περιοδειών του ανά την επικράτεια με στόχο το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στους προοδευτικούς πολίτες που επιθυμούν ένα διαφορετικό αύριο για τη χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με δημάρχους της περιοχής, έδωσε συνέντευξη σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό και χθες το βράδυ μίλησε σε ανοιχτή συνέλευση πολιτών σε ξενοδοχείο της πόλης, ως είθισται να κάνει σε κάθε πόλη που επισκέπτεται.

Οπως ήταν φυσικό, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στα όσα συνέβησαν το Σάββατο στο ΣΕΦ και έκανε λόγο για μια «προσπάθεια δημιουργίας –χωρίς αποκλεισμούς– της νέας δημοκρατικής παράταξης που έχει ανάγκη ο τόπος», τονίζοντας πως ο «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανοίγει, μεγαλώνει και μετασχηματίζεται», με στόχο να δημιουργηθεί ένα κόμμα «ζωντανό, λαϊκό, μαζικό και έτοιμο να κυβερνήσει».

Οσον αφορά τους κινδύνους της διεύρυνσης, όπως έχει εκφραστεί από τα χείλη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Δέλτα» της Αλεξανδρούπολης, κι έκανε λόγο για μια Αριστερά που δεν έχει σχέσει με την... καλογερική. Αναλυτικότερα, είπε τα εξής: «Η Αριστερά δεν είναι σαν τους καλόγερους στα μοναστήρια. Για να είναι καλά η ψυχή μας, να απαρνηθούμε τον κόσμο τούτο τον μάταιο, αντιθέτως. Η Αριστερά δεν πρέπει να κρατάει τα λάβαρα και τα εικονίσματα, πρέπει να είναι μέσα στην πραγματική ζωή και να δίνει μάχες».

Και συμπλήρωσε: «Αν θέλουμε μια Αριστερά η οποία θα κρατάει θεωρητικά τις αξίες και τα εικονίσματα ψηλά αλλά δεν θα ματώνει, δεν θα λερώνεται προκειμένου να διεκδικήσει καλύτερους όρους ζωής για τους ανθρώπους που θέλει να εκπροσωπήσει, τότε αυτή η Αριστερά δεν θα είναι καθόλου χρήσιμη στον μέσο πολίτη, δεν θα μπορεί να επικοινωνεί με τον λαϊκό κόσμο και θα είναι μια Αριστερά την οποία αν θέλει κανείς μπορεί να τη βρει σήμερα».

Τα παραλειπόμενα της ΚΕΑ

Η τοποθέτηση αυτή ήρθε μία μόλις μέρα μετά τη δευτερολογία του στη συνεδρίαση της ΚΕΑ, όπου, όπως είπε, άκουσε «εύλογες ανησυχίες» που αφορούσαν το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Για πολλούς που άκουσαν τα όσα είπε, ιδιαίτερη σημασία είχε το κομμάτι εκείνο που αφορούσε τον απλό κόσμο, τους ψηφοφόρους που κράτησαν τον ΣΥΡΙΖΑ ψηλά σε μια δύσκολη εκλογική μάχη, εκείνη του περασμένου Ιουλίου.

«Εγώ συναντώ πάρα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι μου λένε ότι ψηφίζαμε Ν.Δ. μέχρι το 2010. Και ήρθαμε από δω διότι εκτιμήσαμε την εντιμότητα και την ακεραιότητά σας και την πίστη σας να δώσετε μάχη με ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα προς όφελος του δικού μας κοινωνικού συμφέροντος. Πιστεύω λοιπόν ότι ο κόσμος αυτός είναι πολύ πιο ριζοσπαστικοποιημένος από όσο εμείς νομίζουμε, για να φοβόμαστε ότι, αν τον ανταμώσουμε, μπορεί να χάσουμε την ψυχή μας. Μάλλον θα βρούμε την πραγματική ψυχή μας αν τον ανταμώσουμε αυτόν τον κόσμο παρά θα τη χάσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Αλλο ιδιαίτερο σημείο των όσων είπε την Κυριακή αφορούσε το συνέδριο και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να πορευτεί προς τα εκεί το κόμμα. «Δημοκρατία σημαίνει να μη φοβηθούμε να πάμε σε ένα ανοιχτό και δημοκρατικό συνέδριο. Δεν είναι δημοκρατία το να υπερασπίζεσαι κάποια κείμενα με μια λεγκαλιστική διάθεση, που γράφτηκαν σε άλλες συνθήκες, και να λες αυτά είναι η Αγία Γραφή και πάμε με αυτά. Δημοκρατία είναι να δεις με ποιο τρόπο θα δώσεις χώρο και ρόλο στους πολλούς και να μην κλείνεσαι στο ιερό».

Το σίγουρο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάλυψε με τη στάση του και με τα όσα είπε το σύνολο των νεοεισερχόμενων στον ΣΥΡΙΖΑ και επιχείρησε να καλύψει και τα παλιά στελέχη, όπως επίσης και να καθησυχάσει τις ανησυχίες τους. Το πόσο κατάφερε το δεύτερο, θα φανεί στην πορεία. Σε αυτό το πλαίσιο, πάντως, χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος που είχαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Νίκο Μπίστη, με τον τέως υπουργό κατά τη διάρκεια της ομιλίας του να τονίζει «αριστερός είμαι 40 χρόνια και ως αριστερός θα πεθάνω».

Αμέσως μετά, παίρνοντας τον λόγο, ο Νίκος Μπίστης ανέφερε με χιούμορ: «Και εγώ αριστερός 40 χρόνια είμαι, αλλά δεν θέλω να πεθάνω χωρίς να μας ξαναδώ κυβέρνηση». Το χιούμορ δεν έλειψε ούτε από τον –προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ– Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος στην αρχή της δικής του παρέμβασης ευχαρίστησε τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη, που αποφάσισε, όπως είπε, να διοργανώσει την 1η συνεδρίαση της ΚΕΑ «30 Νοεμβρίου, του Αγίου Ανδρέα, στην αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη” του ΣΕΦ».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στο πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι»
Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά και επιθυμεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη δυσαρέσκεια των παραγωγικών τάξεων από τα μέτρα της κυβέρνησης για τις οικονομικές συνέπειες της...
Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στο πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πέντε άξονες πολιτικής για το περιβάλλον
Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για μια σειρά κρίσιμων περιβαλλοντικών θεμάτων, παρουσίασε τις πέντε βασικές κατευθύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ από το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα που θα τεθεί σε...
Πέντε άξονες πολιτικής για το περιβάλλον
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Περιοδεία Τσίπρα στην Ηλεία
Τα προβλήματα της δυτικής Ελλάδας, η Εθνική Πύργου - Πάτρας και το προσφυγικό θα τεθούν στο επίκεντρο κατά την πρώτη έξοδο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην επαρχία για το 2020.
Περιοδεία Τσίπρα στην Ηλεία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κλείνουν το παράθυρο στη σπέκουλα οι 53+
Με ανακοίνωσή τους ξεκαθαρίζουν ότι δεν συλλέγουν υπογραφές και ότι το κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα anoixtoparathyro.gr αποτελεί προσωπική άποψη που βέβαια δεν θα έπρεπε να στοχοποιείται...
Κλείνουν το παράθυρο στη σπέκουλα οι 53+
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κρίσιμο ραντεβού το Σαββατοκύριακο
Εξακόσια πρόσωπα με οργανωτικό ρόλο σε ολόκληρη τη χώρα θα συμμετάσχουν στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης. Εκτός από έμπειρα στελέχη του κόμματος και της Προοδευτικής Συμμαχίας, θα...
Κρίσιμο ραντεβού το Σαββατοκύριακο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας