Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η διεύρυνση έχει δρόμο ακόμα...

Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της πρώτης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΕ/ΜΠΕ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η διεύρυνση έχει δρόμο ακόμα...

  • A-
  • A+
Ο διάλογος για τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας, που διεξήχθη στο ΣΕΦ αποτύπωσε για άλλη μία φορά την πραγματικότητα των διαφορετικών απόψεων για τους όρους και τις προϋποθέσεις της διεύρυνσης ● Ενωτικός εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, επιμένοντας στην πλατιά αναδιοργάνωση του κόμματος.

Aνασύνταξη, ανασυγκρότηση, μετασχηματισμός. Αυτές ήταν οι τρεις λέξεις - κλειδιά που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) του ΣΥΡΙΖΑ, που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Είναι οι τρεις λέξεις οι οποίες οδηγούν σε ένα «κόμμα ζωντανό και ανοιχτό, που προωθεί μια νέα σχέση του πολίτη με την πολιτική», σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καλωσόρισε όλα τα μέλη της ΚΕΑ με τα εξής λόγια: «Ξεκινάμε σήμερα και ξεκινάμε μαζί ένα νέο σπουδαίο ιστορικό εγχείρημα για την Αριστερά και το προοδευτικό κίνημα στη χώρα μας».

Γνωρίζοντας πως τα μέλη της ΚΕΑ έχουν διαφορετική πολιτική προέλευση, σημείωσε πως το να πορευτούν όλοι μαζί είναι ένα «δύσκολο αλλά αναγκαίο εγχείρημα» και κάλεσε άπαντες -τόσο την πλευρά του λεγόμενου «σκληρού» ΣΥΡΙΖΑ όσο και εκείνους που προέρχονται από άλλους χώρους- να «κάνουμε ένα βήμα πίσω από τις απόλυτες αλήθειες και βεβαιότητες που έχουμε», επιχειρώντας έτσι να προκρίνει το κλίμα του διαλόγου και της συναίνεσης στην προσπάθεια που γίνεται, με ορίζοντα το συνέδριο του κόμματος. «Οποια κι αν είναι η αφετηρία, όποιες κι αν είναι οι προσωπικές μας διαδρομές, σήμερα όλοι εδώ σε ένα πράγμα ομονοούμε απόλυτα και ομόφωνα: Οτι εδώ είναι το σπίτι μας. Το κοινό μας σπίτι. Που δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.

»Και όλοι μαζί θα εργαστούμε, για να οικοδομήσουμε τη νέα μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς, που θα στεγάσει τις ιδέες και τα όνειρα των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών αυτού του τόπου», είπε χαρακτηριστικά. Μεγάλο μέρος της ομιλίας του κ. Τσίπρα αναλώθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, λέγοντας πως το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να βρεθεί απέναντι στην «επέλαση του πιο σκοτεινού, αντιλαϊκού και αντιδημοκρατικού συντηρητισμού».

Οι άλλες φωνές

Υπήρξαν ωστόσο και εκείνες οι φωνές που πήραν τον λόγο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και έδωσαν το δικό τους στίγμα στη συζήτηση για την πορεία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε πως δεν πρέπει να ανάγονται σε μείζονα θέματα όπως το πώς θα εκλεγεί ο πρόεδρος ή ο τίτλος του κόμματος. «Αυτά έχει ανάγκη η κοινωνία, με αυτά θα σπάσουμε το τείχος της απομόνωσης που έχτισαν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης;» αναρωτήθηκε, σημειώνοντας πως η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ δεν άρχισε τώρα, απλώς τώρα επέρχεται η «κορύφωσή της».

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς, ανέφερε πως «ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτυπωθεί και στο όνομά του», ενώ στο θέμα της διεύρυνσης σημείωσε πως «το χειρότερο αλλά και το ευκολότερο είναι να ξεκινήσουμε αυτήν την πρωτοβουλία με το ποιοι δεν χωράνε». Και επειδή σε παρέμβαση άλλου στελέχους, νωρίτερα, είχε «φωτογραφηθεί» αρνητικά η περίπτωση του Απόστολου Γκλέτσου (ο οποίος είχε ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών), ο κ. Παππάς τόνισε πως «ακόμα και αν κάποιος διαφώνησε με τις Πρέσπες και είναι έτοιμος για να δώσει τη μάχη, ναι χωράει».

«Για να μην καταντήσει ανερμάτιστη πολυσυλλεκτική δύναμη, χρειάζονται αρχές», τόνισε ο Νίκος Φίλης, ο οποίος, ξεκινώντας την τοποθέτησή του, είπε ότι είναι μέρα χαράς, καθώς σμίγουν σήμερα παλιοί και νέοι, κάποιοι παλιότεροι που είχαν χωρίσει και ξανασμίγουν και οι νεότεροι που έρχονται, για να χτιστεί ένας δυνατός ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν η εντολή των εκλογών.

Ο βουλευτής επισήμανε ότι σωστά ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται κόμμα συστημικής αντιπολίτευσης, για να σημειώσει ότι πρέπει να είναι της ριζοσπαστικής αριστερής αντιπολίτευσης. Αναφορικά με τους όρους της διεύρυνσης, ο κ. Φίλης σχολίασε ότι κάποιος εντάσσεται σε ένα κόμμα με βάση το πρόγραμμα και την ιδεολογία, «δεν είναι απλώς περιπατητές στον δρόμο», υποστηρίζοντας ότι, ιδιαίτερα όσον αφορά δημόσια πρόσωπα, θα πρέπει να έχουν επανατοποθετηθεί και για το παρελθόν τους.

Πιο έντονα τοποθετήθηκε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Πάνος Λάμπρου, ο οποίος ευθέως ανέφερε πως «δεν χωράνε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ», εκφράζοντας έτσι και τη δυσαρέσκεια των 53+ για την παρέλαση ονομάτων και την τοποθέτησή τους στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης.

«Θέλουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ των πολλών και όχι των “παλιών”», είπε ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου. «Μαζικός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει περισσότερη αριστερή πρακτική εντός και εκτός κόμματος». Ανέφερε ότι η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ανασυγκρότησής της, εντάσσοντας οργανώσεις και νέους από τον σοσιαλιστικό χώρο. Επιπλέον αναφέρθηκε σε κείμενο που εξέδωσε η Νεολαία μετά τη διεξαγωγή έκτακτου κεντρικού συμβουλίου της το πρωί του Σαββάτου, όπου δεν διατυπώνονται επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα της διεύρυνσης, αλλά κριτική για παλαιοκομματικές νοοτροπίες και φραξιονιστικές λογικές ορισμένων.

Δευτερολογία Τσίπρα

Στη δευτερολογία του, χθες, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι και μόνο ότι συγκλήθηκε αυτή η Επιτροπή είναι από μόνο του ένα ιστορικό γεγονός και επανέλαβε πως αυτό που επιχειρείται είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Τόνισε πως κρατάει δύο πολύ θετικά στοιχεία από το Σαββατοκύριακο: Το πρώτο είναι πως δεν υπάρχει κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ που να είναι εναντίον της διεύρυνσης, ενώ η δεύτερη επισήμανση είχε να κάνει με όσους έρχονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το κάνουν με σεβασμό στην Αριστερά, στις παραδόσεις και τις αξίες της. «Η διεύρυνση και η ανασυγκρότηση δεν ολοκληρώνεται σε αυτή την αίθουσα, αλλά έξω στην κοινωνία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και απηύθυνε έκκληση προς όλους να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Πιο ισχυρός και δημοκρατικός ο ανοιχτός ΣΥΡΙΖΑ»
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την Κεντρική Επιτροπή να κάνει δεκτή την εισήγησή του, την ώρα που το κείμενο του απολογισμού θα εμπλουτίζεται και θα είναι ανοιχτό σε παρεμβάσεις μέχρι να φτάσει στο συνέδριο του...
«Πιο ισχυρός και δημοκρατικός ο ανοιχτός ΣΥΡΙΖΑ»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο
Οι διαδικασίες και οι ημερομηνίες που θα εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ● Συντονισμένη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, που έχουν ανέβει και πάλι το τελευταίο διάστημα μέσω δημοσιευμάτων και...
Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι δύο όψεις μιας διεύρυνσης
Επτά μήνες μετά την ήττα του καλοκαιριού, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ανασυνταχθεί. Οι ζυμώσεις, οι διαφωνίες, οι αντεγκλήσεις συνυπάρχουν με το όραμα για τη δημιουργία ενός ευρύτατου δημοκρατικού ριζοσπαστικού...
Οι δύο όψεις μιας διεύρυνσης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: επιβεβαιώνει με ομοφωνία την ενότητα η Πολιτική Γραμματεία
Κάτι λιγότερο από 6 ώρες κράτησε η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα επαναληφθεί αύριο στην Κουμουνδούρου, ενώ σήμερα συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική...
ΣΥΡΙΖΑ: επιβεβαιώνει με ομοφωνία την ενότητα η Πολιτική Γραμματεία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ετοιμάζουν βαφτίσια στον ΣΥΡΙΖΑ;
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να τονιστεί περισσότερο η διεύρυνση στον ευρύτερο χώρο των προοδευτικών δυνάμεων, πρότεινε να ανοίξει η συζήτηση για το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από...
Ετοιμάζουν βαφτίσια στον ΣΥΡΙΖΑ;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας