Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βάζει φωτιές ο Γερουλάνος
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βάζει φωτιές ο Γερουλάνος

  • A-
  • A+
Το υποτονικό και αδιάφορο κλίμα στο ΠΑΣΟΚ, μία εβδομάδα πριν από το συνέδριο, έρχεται να ταράξει η πρωτοβουλία του κορυφαίου στελέχους, που καταγγέλλει ότι πρόκειται για μια διαδικασία-παρωδία και θέτει στη δημοσιότητα ψήφισμα υπέρ ενός δημοκρατικού συνεδρίου με εκλεγμένους συνέδρους στις αρχές του 2020.

Σε άκρως υποτονικούς ρυθμούς και με την αδιαφορία και την απογοήτευση της βάσης για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο να είναι το κύριο χαρακτηριστικό, το ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί το έκτακτο συνέδριό του το προσεχές Σαββατοκύριακο 23 και 24 Νοεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ενα συνέδριο, που είχε προκηρυχθεί τον μακρινό Απρίλιο του 2017 και το οποίο κατάφερε πρόσφατα να διχάσει εκ νέου τη Χαριλάου Τρικούπη.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια διαδικασία, που όπως έχουν σχολιάσει αρκετοί εσωκομματικοί παράγοντες περισσότερο θυμίζει ημερίδα παρά συνέδριο. Μια παρατήρηση που, πέραν όλων των άλλων (δεν έγινε καθόλου προσυνεδριακός διάλογος, δεν εξελέγησαν σύνεδροι κτλ) δικαιολογείται και από το γεγονός ότι η διάρκειά του μετά βίας θα είναι 24 ώρες, αφού ξεκινά στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου και ολοκληρώνεται στις 6 το απόγευμα της Κυριακής. Προφανώς, το βιαστικό και πιεσμένο χρονοδιάγραμμα της διεξαγωγής του δεν είναι το μόνο δεδομένο που συνέβαλε στην υποβάθμιση μιας κορυφαίας πολιτικής στιγμής για κάθε κόμμα.

Στην απαξίωσή του, σύμφωνα και με όσα καταγγέλλουν ουκ ολίγα στελέχη, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι χειρισμοί της ηγεσίας, η οποία έδειξε εξαρχής να μην επιθυμεί με θέρμη την πραγματοποίησή του. Ωστόσο, δεν θα μπορούσε και να το αποφύγει, εξαιτίας μη πολιτικών αλλά εξίσου σημαντικών τεχνικών-νομικών λόγων που σχετίζονται με τις ρυθμίσεις του χρεωμένου ΠΑΣΟΚ με τις τράπεζες (και άρα με την επιβίωσή του).

Συγκεκριμένα, επειδή η θητεία της Φώφης Γεννηματά ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει λήξει και προκειμένου να μη δημιουργηθεί εμπλοκή τόσο με τη χρηματοδότηση όσο και με την αποπληρωμή των χρεών του, το συνέδριο θα πρέπει να αλλάξει το καταστατικό του κόμματος και να παρατείνει τη θητεία της, για όσο διάστημα παραμένει επικεφαλής και στο Κίνημα Αλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση, αν και το συνέδριο θα μπορούσε να αναδειχθεί σε χρυσή ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να επαναπροσεγγίσει τους ψηφοφόρους του και να τους ενεργοποιήσει εκ νέου τόσο οργανωτικά όσο και πολιτικά, καταλήγει να αποτελεί μια εσωστρεφή διαδικασία-αγγαρεία.

Ζήτημα ευθείας αμφισβήτησης στο πρόσωπο της Φώφης Γεννηματά, παρά τις διαφωνίες και τις επικρίσεις που δέχτηκε και θα δεχτεί, δεν αναμένεται να τεθεί. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., όπως άλλωστε φάνηκε στις δύο διαδικασίες που προηγήθηκαν (Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο και Ολομέλεια Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου) θα πετύχει να περάσει τις αλλαγές που θέλει σε επίπεδο καταστατικού, αλλά και σε ό,τι αφορά τις γενικότερες επιδιώξεις της, που σημαίνει ότι θα κρατήσει στα χέρια της το τιμόνι μέχρι το 2021 (που είναι προγραμματισμένες οι εκλογές αρχηγού στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.).

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει καθησυχαστικά διαβεβαιώσει, το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να υπάρχει μέσα από το Κίνημα Αλλαγής, καθώς μόνο με αυτό το μοντέλο μπορεί να διασφαλιστεί η συνέχιση της πολιτικής του παρουσίας. Και επιπλέον, για ακόμη μια φορά θα επιτεθεί στους εσωκομματικούς της αντιπάλους, καλώντας τους αν όντως το εννοούν να θέσουν επισήμως ζήτημα αλλαγής ηγεσίας.

Το στίγμα της γραμμής της πλειοψηφίας έδωσε ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, δηλώνοντας με συνέντευξή του («Καρφί») ότι το συνέδριο έχει στόχο, «με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική διαδρομή και την πολιτική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ, να αναδείξει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στον νέο φορέα που αποτελεί σήμερα τη φυσική συνέχεια της δημοκρατικής παράταξης, το Κίνημα Αλλαγής». Σύμφωνα με τον ίδιο, το πραγματικό ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι σύνεδροι είναι «ανοιχτό και ζωντανό ΠΑΣΟΚ μέσα από το Κίνημα Αλλαγής ή κλειστό ΠΑΣΟΚ».

Το ψήφισμα

Στο μεταξύ, τα λιμνάζοντα πράσινα νερά της Χαριλάου Τρικούπη ήρθε να ταράξει η πρωτοβουλία του σταθερά υπερδραστήριου το τελευταίο διάστημα Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος αφ’ ενός κατήγγειλε ότι πρόκειται για συνέδριο - παρωδία (thecaller.gr), αφ’ ετέρου έδωσε στη δημοσιότητα ψήφισμα, ζητώντας ένα ουσιαστικό δημοκρατικό συνέδριο στις αρχές του 2020.

«Το επικείμενο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι ένα συνέδριο – παρωδία, ένα συνέδριο “ ψεκάστε –σκουπίστε-τελειώσατε”» και ο σκοπός του «είναι ένας: Να παρατείνει τη θητεία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς προσυνεδριακό διάλογο, χωρίς καν διάλογο μέσα στο συνέδριο», υποστήριξε αιχμηρά, ανακοινώνοντας ότι μέσω του ψηφίσματος διεκδικεί, πρώτον, να μη ληφθεί καμία δεσμευτική απόφαση σε αυτό το συνέδριο και, δεύτερον, να διεξαχθεί ένα «δημοκρατικό συνέδριο στην αρχή του 2020 με εκλεγμένους συνέδρους από τη βάση».

Αναφορικά με τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος αποτελεί τον πιο ισχυρό οργανωμένο εσωκομματικό πόλο σε ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα επιμείνει στην κάθετη πολιτική του διαφωνία, έχοντας καταλογίσει στην κ. Γεννηματά ότι μετατρέπει το ΠΑΣΟΚ σε κόμμα-σφραγίδα. Ομως, δεν θα θέσει ζήτημα ηγεσίας και δεν θα μπει σε ζητήματα ψηφοφοριών εντός συνεδρίου, τα οποία –όπως λέει στους συνομιλητές του– δεν έχουν νόημα σε ένα διορισμένο σώμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές τις ημέρες ο κ. Ανδρουλάκης απουσιάζει σε αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου στη Ρουάντα.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Και συνδιάσκεψη ανακοίνωσε η Φώφη
Μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. προγραμματίζει τα επόμενα βήματά του, προσδοκώντας σε εσωκομματική ηρεμία που δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα.
Και συνδιάσκεψη ανακοίνωσε η Φώφη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η δύσκολη ζωή στη μετα-ΠΑΣΟΚ εποχή
Τα τρία καυτά ζητήματα που θέλει να διαχειριστεί η Χαριλάου Τρικούπη μετά το συνέδριο: το λουκέτο στο ΠΑΣΟΚ που μπήκε, αλλά... δεν το καταργεί, το φάντασμα της εσωστρέφειας και ο Π. Γερουλάνος που εμφανίζεται...
Η δύσκολη ζωή στη μετα-ΠΑΣΟΚ εποχή
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Καληνύχτα ήλιε, καληνύχτα...
Oταν ο Μάνος Λοΐζος έγραφε τους στίχους τού «Καλημέρα ήλιε», ενός τραγουδιού που συνδέθηκε όσο λίγα με το ΠΑΣΟΚ, μάλλον κανείς δεν φανταζόταν ότι θα έφτανε η στιγμή που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η παράφρασή...
Καληνύχτα ήλιε, καληνύχτα...
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θέλει τον Σημίτη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
Συνάντηση μισής ώρας με τον πρώην πρωθυπουργό είχε χθες η Φώφη Γεννηματά, με σκοπό να τον προσκαλέσει προσωπικά το Σάββατο στο ΣΕΦ. Οι προσκλήσεις σε Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο και η στάση που θα...
Θέλει τον Σημίτη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο για το συνέδριο
Σε κατάσταση μάχης εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Νοεμβρίου αρχίζουν σιγά σιγά να βρίσκονται άπαντες στη Χαριλάου Τρικούπη.
Ανεβαίνει το θερμόμετρο για το συνέδριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας