Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δεν αποσύρει Πολάκη και Τζανακόπουλο
EUROKNISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν αποσύρει Πολάκη και Τζανακόπουλο

  • A-
  • A+
Το εξώδικο Τουλουπάκη στην εφημερίδα «Καθημερινή» που καταρρίπτει το επιχείρημα πως είναι άκυρη η διαδικασία στην Ελλάδα, εφόσον οι συγκεκριμένοι μάρτυρες έχουν καταθέσει και στις ΗΠΑ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο Novartis την προσεχή Πέμπτη, έπειτα από τη χθεσινή, δεύτερη, επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα, με την οποία του γνωστοποιούσε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει «σε μια παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της επιτροπής και κατά αυτόν τον τρόπο να συμπράξω στην απαξίωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας».

Με αυτή την επιστολή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε σαφές πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω και να αποσύρει από την επιτροπή τους Δημήτρη Τζανακόπουλο και Παύλο Πολάκη, κάτι το οποίο επιθυμεί και μεθοδεύει η πλειοψηφία της εν λόγω επιτροπής. Με την πρώτη του επιστολή, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει από τον κ. Τασούλα να λειτουργήσει ως πρόεδρος όλων των βουλευτών και όχι ως κομματάρχης της Ν.Δ. και ότι όφειλε, μέσω της θέσης του, να προστατέψει τη διαδικασία.

Ο κ. Τασούλας, από την πλευρά του, αρχικά είχε αποποιηθεί τις ευθύνες του και στη συνέχεια είχε καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρει τους δύο βουλευτές. Κατόπιν όλων αυτών και με δεδομένη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, δεν είναι να απορεί κανείς που ο Αλέξης Τσίπρας κατέληγε στην επιστολή του ως εξής: «...Ούτε δε, πολύ περισσότερο, να συμπράξω στη στέρηση δικαιωμάτων από αντιπροσώπους του ελληνικού λαού.

Εφόσον λοιπόν το επιλέγετε, ας αναλάβετε μόνος αυτή την ευθύνη».

Στη δεύτερη επιστολή Τσίπρα γινόταν για άλλη μία φορά παράθεση της σχετικής νομοθεσίας που διέπει τις επιτροπές του Κοινοβουλίου, όπου σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπεται η εξαίρεση μελών της επιτροπής με απόφαση της πλειοψηφίας καθώς, με αυτόν τον τρόπο, «θα καταλήγαμε στο μείζον θεσμικό και συνταγματικό άτοπο, η εκάστοτε πλειοψηφία στην επιτροπή ή στην Ολομέλεια να διαθέτει την εξουσία, με μόνη την επίκληση της αρχής της πλειοψηφίας, να καθορίζει κατά το δοκούν τη σύνθεση των κοινοβουλευτικών επιτροπών».

Αντιδράσεις

Μόλις έγινε γνωστή η δεύτερη επιστολή Τσίπρα, ο πρόεδρος της Βουλής σε συνομιλίες που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες σημείωσε χαρακτηριστικά πως θα αναλάβει την ευθύνη να προχωρήσει η επιτροπή, «γιατί εγώ αντιθέτως με τον κ. Τσίπρα, θεωρώ ότι ο θεσμός της εξαίρεσης υφίσταται. Δεν υπάρχει περίπτωση εισαγγελέας Πρωτοδικών να είναι ταυτόχρονα και εισαγγελέας και μάρτυρας». Σε ό,τι αφορά το τι θα γίνει την Πέμπτη, ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε «μακρινά» τα σενάρια επέμβασης της φρουράς για να βγάλει τους δύο βουλευτές έξω από την αίθουσα.

Την ίδια ώρα, η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη έστειλε εξώδικο στην εφημερίδα «Καθημερινή» (και ειδικότερα στον διευθυντή Αλέξη Παπαχελά και στη δημοσιογράφο Ιωάννα Μάνδρου) η οποία την Κυριακή δημοσίευσε το εμπιστευτικό έγγραφό της αναφορικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες του σκανδάλου. Σε αυτό τονίζεται πως συνιστά αξιόποινη πράξη η δημοσιοποίηση του εγγράφου καθώς παραβιάζεται η μυστικότητα της προδικασίας και καλεί τη δημοσιογράφο να κατονομάσει την πηγή της «παράνομης διαρροής του εγγράφου» αν δεν το έχει υπεξαιρέσει η ίδια. Επισημαίνει, πάντως, ότι στο δημοσίευμα εμφανίζεται -σκοπίμως, όπως λέει- η σφραγίδα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σουφουδάκη.

Το σημαντικό, ωστόσο, στοιχείο στο εξώδικο είναι ότι καταρρίπτεται το επιχείρημα εκείνων που υποστηρίζουν πως είναι άκυρη η διαδικασία στην Ελλάδα, εφόσον οι συγκεκριμένοι μάρτυρες έχουν καταθέσει και στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο εξώδικο: «Το επιχειρούμενο με το εν λόγω άρθρο, δηλαδή να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων είναι άκυρες ως μη νόμιμες, πέραν του προφανούς σκοπού τον οποίο εξυπηρετεί, είναι και απολύτως εσφαλμένο. Ειδικότερα, πουθενά στον νόμο δεν προκύπτει υποχρέωση του Ελληνα εισαγγελέα να γνωρίζει αν ο μάρτυρας θα αποκομίσει από τη μαρτυρική κατάθεσή του οποιοδήποτε όφελος στο εξωτερικό (πράγμα πρακτικώς αδύνατο), αλλά ούτε καν υποχρέωσή του να γνωρίζει το νομοθετικό πλαίσιο περί προστασίας μαρτύρων και δη δημοσίου συμφέροντος σε άλλη έννομη τάξη. Σε κάθε περίπτωση διά των δικαστικών συνδρομών, που αναφέρθηκαν, ζητήθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων, ενώ βεβαίως προ της απόδοσης στους μάρτυρες της ιδιότητας του "μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος" οι σχετικές προϋποθέσεις ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν από τον αρμόδιο εισαγγελέα, επόπτη μας κ. Παπαγεωργίου, ενώ διατηρήθηκε σε ισχύ και από τον κ. Αγγελή και από τον νυν επόπτη κ. Μπρακουμάτσο έως τούδε, χωρίς να τεθεί ζήτημα άρσης της σχετικής προστασίας».

Σύμφωνα επίσης με το εξώδικο, «η εργαλειοποιημένη δημοσιογραφία δεν υπολογίζει ούτε δικαστικές έρευνες, ελληνικές ή ξένες, με κίνδυνο από την εσφαλμένη τροπή που έχει λάβει η υπόθεση από πολιτικούς και δημοσιογραφικούς χειρισμούς να ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμη και διπλωματικού επεισοδίου και πλήγματος στις διεθνείς σχέσεις της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στη Λιβαδειά και στον Ορχομενό Βοιωτίας και αργότερα στην Εύβοια, στο πλαίσιο των περιοδειών που πραγματοποιεί ● «Πραξικόπημα» της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. χαρακτήρισε την εξαίρεση...
«Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ας διευρύνουν το κατηγορητήριο, αλλιώς να σταματήσουν τον επικίνδυνο κατήφορο για τη Δημοκρατία»
Να μην μετατρέπει την πολιτική ζωή του τόπου σε βούρκο για να κρύψει τα σκάνδαλα και τις ευθύνες της Ν.Δ. κάλεσε ο Αλ. Τσίπρας τον Κ. Μητσοτάκη.
«Ας διευρύνουν το κατηγορητήριο, αλλιώς να σταματήσουν τον επικίνδυνο κατήφορο για τη Δημοκρατία»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα εφτά κακά της μοίρας τους
Ο Αλέξης Τσίπρας σήμανε το Σάββατο από το Φάληρο την έναρξη αντεπίθεσης κατά της Ν.Δ., ενώ το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ είχε ετοιμάσει μικρές ταινίες με σκληρή κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης σε...
Τα εφτά κακά της μοίρας τους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σκληρή επίθεση Τσίπρα στη Ν.Δ.
Σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Open άφησε ξεκάθαρες αιχμές για όσα συνέβησαν με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, κάνοντας λόγο για εξυπηρέτηση της κυβέρνησης σε συγκεκριμένο επιχειρηματία, ενώ στάθηκε...
Σκληρή επίθεση Τσίπρα στη Ν.Δ.
ΒΟΥΛΗ
Παρόντες και οι δύο
Οι Δημ. Τζανακόπουλος και Π. Πολάκης, για τους οποίους υπάρχει απόφαση εξαίρεσής τους από την πλειοψηφία, θα βρίσκονται κανονικά στη σημερινή συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο...
Παρόντες και οι δύο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας